Autolla Eurooppaan: reitti automatkalle Pohjois-Italiaan

Artikkelikuva - automatkan reitti Pohjois-Italiaan

Tykkään hahmotella automatkojen reitti-ideoita tulevaisuuden matkoja varten, vaikka en juuri nyt olisikaan lähdössä minnekään. Ideoita ja suunnitelmia on vain mukava olla takataskussa mahdollisia tulevia matkoja ajatellen. Tässä yksi hahmottelemani reittisuunnitelma karttoineen päivineen: nappaa kohdevinkit noin tuhannen kilometrin autoreissulle upeaan Pohjois-Italiaan!

Automatkailu on ollut minulle ja Hemmolle intohimoinen harrastus jo vuosikausia. Erityisen paljon olemme kierrelleet autolla Euroopassa, missä nähtävää riittää loputtomiin. Tämä reittisuunnitelma on yhdistelmä paikkoja, joissa olen käynyt sekä paikkoja, joista vasta haaveilen.

Reitin huristelun voisi toteuttaa joko lento ja vuokra-auto -meiningillä tai sitten meille Hemmon kanssa tyypillisempään tapaan eli ajamalla Italiaan koko Euroopan halki. Jälkimmäisellä tavalla tulisi nähtyä aika paljon muutakin kuin ”vain” Italiaa. Reittisuunnitelman Italian-kohteet kuitenkin muodostavat jo itsessään aivan huikean kattauksen, joten muuta tuskin tarvittaisiin.

Järvimaisema Italian Iseojärvellä

Laitoin reitin kulkemaan tunnettujen kohteiden kautta, sillä niin sanotut ämpärilistakohteet herättävät usein parhaiten matkakuumetta ja kiinnostusta. Maustoin kuitenkin suunnitelmaa kiinnostavilla ja vähemmän tunnetuilla pikkupaikoilla matkan varrella, sillä sellaisista lopulta tykkään itse eniten. Tätä kirjoittaessani en ole vielä käynyt San Marinossa, joten minä saisin tältä reitiltä myös uuden maan käytyjen maiden listalleni.

Matkaan voisi käyttää aikaa vaikka kokonaisen kuukauden riippuen siitä, käykö kaikissa reitin kohteissa ja kuinka kauan viettää aikaa kussakin paikassa. Kiireinen matkaaja voisi ajaa tämän reitin reilussa viikossa, mutta silloin eri kohteisiin tutustuminen jäisi hyvin lyhyeksi.

Ja sitten siihen reittisuunnitelmaan! Kartta reitistä kohteineen löytyy jutun lopusta.

Reittisuunnitelma automatkalle Pohjois-Italiaan

Jos aikomuksena on tehdä tällainen reissu lentämällä ensin Italiaan ja marssimalla sitten autovuokraamoon, on kätevää hoitaa auton vuokraaminen siellä kaupungissa, jonne lento on. Aloitin reittisuunnitelman Milanosta, koska se on yksi kohde, jonne Suomesta on tavallisesti suoria lentoja. Automatkoilla olemme myös monesti ajelleet Milanon lähettyviltä, joten se on jäänyt mieleen paikkana, jossa voisi käydä ja josta voisi luontevasti jatkaa kierrokselle hieman edemmäs Italiaan.

Lentojen näkökulmasta myös Firenze voisi tulla kyseeseen aloituspaikkana. Samoin San Marinon lähettyvillä sijaitseva Bologna, joka aiheuttaisi vain pienen mutkan reittiin. Lähdetään nyt kuitenkin liikkeelle Milanosta.

Milano: hyppää suurkaupungin tunnelmaan

Milano on Italian suurimpia kaupunkeja eikä ehkä sellaisena niin miellyttävä autoilukohde. Auton voisikin napata suoraan kentältä ja huristella saman tien muualle. Minä en ole koskaan käynyt Milanossa, joten ehdottomasti käyttäisin tilaisuuden hyväkseni ja kävisin tutustumassa ainakin muutaman päivän ajan tähän muodin mekkana tunnettuun suurkaupunkiin. Näin matkan aloitus olisi ikään kuin pieni kaupunkiloma!

Muoti tai shoppailu ei tosin juurikaan kiinnosta minua, mutta onneksi Milanosta löytyy hienoja historiallisia rakennuksia suurkaupungille sopivaan tapaan kattava ravintola- ja kulttuuritarjonta. Kaupungin kaduilla Italian menoa ihmetellessä ja ruokia maistellessa solahtaa varmasti nopeasti sisälle matkatunnelmaan.

Nämä Milanossa sijaitsevat palkitut tornitalot tunnetaan nimellä Bosco Verticale eli ”pystysuora metsä”. Ne tuovat minulle mieleen Singaporen. Kuva: Lähtöportti

Iseojärvi: nauti panoraamanäkymistä järvelle

Ajomatka Milanosta Iseoon on noin 80 kilometriä. Poikkea matkalla nopeimmalta reitiltä esimerkiksi varhaiselta keskiajalta peräisin olevalle Malpagan linnalle, joka sijaitsee Bergamosta kaakkoon. Linnan sanotaan kuuluvan Lombardian komeimpiin.

Iseojärvi ei ainakaan omissa mielikuvissani ole yhtä tunnettu kuin niin ikään Pohjois-Italiassa sijaitseva Comojärvi ja Gardajärvi ovat. Iseojärven seutu on kuitenkin yhtä viehättävää!

Iseojärven rannoilla on lukuisia pieniä kyliä, ja järvellä pääsee kätevästi liikkumaan kaupungista toiseen veneellä. Omalla reissullamme Iseojärvelle vuosia sitten yövyimme Iseon kaupungin ulkopuolella olevalla leirintäalueella ja kiertelimme järvellä venekyydillä. Mieleen ovat jääneet erityisesti maalauksellisen kauniit maisemat, leppoisa tunnelma sekä paikalliset markkinat, missä pienet myyntipöydät notkuivat juustoja, hilloja ja kuivattua lihaa.

Maisema Madonna della Ceriolan pyhäköltä Monte Isolalla

Ehdoton juttu Iseojärvellä on hurauttaa venekyydillä keskellä järveä sijaitsevalle Monte Isolan saarelle. Saari on sympaattinen, mutta ei kannata jäädä vain satamaan pyörimään vaan kavuta korkealle kohoavan mäen päällä sijaitsevalle Madonna della Ceriolan pyhäkölle. Maisemat alas turkoosille järvelle ovat upeat!

Matkan ylös voi taittaa kesän turistikaudella shuttlebussilla tai hikoilla ylös omin jaloin, kuten me teimme. Italian auringon alla 40 asteen lämpötilassa se alkoi tosin loppumatkasta tuntua typerältä idealta. Onneksi näkymät palkitsivat.

Gardajärvi: tutustu Pohjois-Italian tunnetuimpiin maisemiin

Ajomatka Iseojärveltä Gardalle on vain noin 50 kilometriä. Matkailija voi siis halutessaan pitää toista järveä tukikohtana ja tutkia toisen järven seutuja vain päiväretkellä – tai sitten voi viipyillä molempien järvien rannoilla aistimassa tunnelmaa ja nauttimassa järviseudun huimista aktiviteettimahdollisuuksista sekä historiasta.

Gardajärvi on tunnetuimpia Pohjois-Italian matkakohteita, ja reitin kannalta sopivasti järven eteläpäässä sijaitseva Desenzano on yli 20 000 asukkaallaan järven suurimpia kaupunkeja. Se ei kenties ole kaupunkina Gardajärven kaunein, mutta eivät sen promenadit ja aukiot mitään rumiakaan ole.

Desenzano del Garda 1
Desenzano del Gardan kaupungissa on leppoisaa satamatunnelmaa. Kuva: Tony Hisgett. CC BY 2.0 DEED.

Jos Desenzano tuntuu liian vilkkaalta, hieman pienempi vaihtoehto sen lähettyvillä on Peschiera del Garda. Sen vetonauloihin kuuluu venetsialaisvallan ajalta peräisin oleva linnoitus, joka on Unesco-kohde. Myös pohjoisempana sijaitsevat Riva ja Malcesine saavat suitsutusta monilta matkailijoilta.

Meidän telttareissumme Desenzano del Gardaan vuosia sitten kulminoitui siihen, että kaatosateen takia varasimme hotellin, jonka parvekkeella kuivatimme telttaa ja keitimme vaivihkaa nuudeleita trangialla. Pahimman sateen väistyttyä kävimme iltapimeällä ravintolassa ja kiertelemässä kaupunkia, joka vaikutti kivalta. Surkean sääennusteen vuoksi päätimme kuitenkin jatkaa matkaa heti aamulla. Niinpä Gardajärvi on ilman muuta tänne vielä palaan -kohteiden listallani.

Venetsia: koe upea klassikkokohde

Gardajärveltä on Venetsiaan noin 150 kilometriä. Jos matkalla haluaa tehdä pienen koukkauksen suorimmalta reitiltä, voi piipahtaa vaikkapa kauniissa Bassano del Grappassa. Kuten kaupungin nimestä voi arvata, paikka on tunnettu grappa-viinasta.

Venetsiassa auto täytyy jättää parkkihalliin keskustan ulkopuolelle esimerkiksi Tronchetton saarelle tai Piazzale Roman bussiaseman tuntumaan. Edullisempi vaihtoehto on jättää auto Mestreen, mistä pääsee Venetsiaan junalla tai bussilla. Mestre on myös hyvä vaihtoehto yöpymiseen, ja silloin auton voi saada hotellin parkkiin. Jos olet liikkeellä asuntoautolla tai teltan kanssa, suosittelen Fusinan leirintäaluetta.

Venetsia on klassikko. Se on poikkeuksellisen kaunis kaupunki, ja kanaviensa ansiosta myös varsin erikoinen kohde. Kiehtovat kanavat ja pastelliset, rappioromanttisen kauniit talot ovat näky, joka ei unohdu. Jos et ole koskaan käynyt, suosittelen. Jos olet, suosittelen sillä varauksella, että kestät tungoksen uudestaan.

Gondoli Venetsiassa

Riippuu tosin matkan ajankohdasta, miten ruuhkaista Venetsiassa on. Olen käynyt siellä kahdesti. Ensimmäinen kerta oli kesäkuussa ja väkimäärä oli vallan siedettävä. Toinen kerta oli elokuussa, ja silloin kaduilla mahtui hädin tuskin kävelemään. Pandemian hälvetessä voisin kuvitella ruuhkien hiljalleen kasvavan samoihin mittasuhteisiin kuin missä ne aiemmin olivat.

Venetsiassa ei tietysti ole pakko keskittyä niihin kaikkein ilmeisimpiin nähtävyyksiin, kuten Rialton siltaan ja Pyhän Markuksen aukioon. Sen sijaan voi seikkailla vähän rauhallisemmilla vesillä ja syrjäisemmillä kapeilla kujilla, missä tunnelmaan pääsee paremmin. Kannattaa harkita myös vierailuja Muranon, Torcellon ja Buranon saarille.

Ravenna: uppoudu historialliseen tunnelmaan

Venetsiasta on Ravennaan noin 140 kilometriä. Matkalla voi palata vielä venetsialaiseen tunnelmaan piipahtamalla kanavien halkomassa Chioggiassa aivan Venetsian lähellä. Kaupunki on Venetsian laguunin laidalla. Toinen hyvä vaihtoehto on hieman etelämpänä rannikolla sijaitseva historiallinen Comacchion pikkukaupunki, jossa myös on kanavia.

Ravenna on kaunis ja autenttinen italialainen kaupunki, joka ei ole liian turistinen. Vaikka sinne tehdään päiväretkiä esimerkiksi Bolognasta ja Riministä, kaupunki on yleisilmeeltään rauhallinen. Ravennan nähtävyydet ovat pääosin peräisin myöhäisen Rooman valtakunnan ja Bysantin ajoilta, ja kuvia verkossa kahlattuani voin todeta, että kaupunki näyttää todella viehättävältä. Nähtävyyksiin kuuluu muun muassa San Vitalen basilika, jonka rakentaminen aloitettiin 500-luvulla.

Ravenna
Kuva: Jorge Cancela. CC BY 2.0 DEED.

San Marino: tutustu komeaan minivaltioon

Ravennasta on San Marinon kääpiövaltioon 70 kilometriä. Matkailija voi valita rannikon lähellä kulkevan tien ja käydä katsastamassa niin Cervian kuin Riminin lomakohteet Adrianmeren rannalla.

Euroopan kolmanneksi pienin valtio San Marino on mielestäni kiehtova kohde tällä reitillä, sillä minivaltio on kaunis ja kehuttu – eikä ihan jokaisen matkaajan repertuaarissa. Tätä kirjoittaessani en ole vielä käynyt San Marinossa, mutta se on suunnitelmissa. Se olikin syy, jonka vuoksi alun perin aloin hahmotella tällaista reittisuunnitelmaa. Haluaisin yöpyä San Marinossa, vaikka toki siellä voisi käydä myös päiväretkellä Riministä käsin.

Maan pääkaupunki on niin ikään nimeltään San Marino, ja siellä on hieno vanhakaupunki, kolme komeaa linnoitusta, vehreää maaseutua ja houkuttelevia toreja ja ravintoloita. Mitäpä sitä ihminen muuta kaipaa?

Pääkaupungin keskellä sijaitsee yli 700 metriä korkea Monte Titano, maan korkein vuori. Sen päälle kannattaa kavuta jo maisemien vuoksi, mutta myös linnoitustornien lähempää tarkastelua varten. Hauskalta kuulostava ohjelmanumero on myös köysiratakyyti San Marinon historiallisesta keskustasta Borgo Maggioren torille.

20211120-Unelmatrippi-San-Marino-DSC00788
Guaitan linna Monte Titanon huipulla on San Marinon tunnetuin maamerkki.

Lucca: nauti kulttuurista ja vanhan keskustan tunnelmasta

San Marinosta on Luccaan 250 kilometriä, kun ajaa mutkittelevaa reittiä vehreän Foreste Casentinesin kansallispuiston läpi. Jos on matkassa teltan tai asuntoauton kanssa, voi harkita myös yön tai parin viettämistä kansallispuiston leirintäalueilla.

Reitin varrella on myös suosittu matkailukaupunki Firenze, joka on tunnettu erityisesti taiteesta. Minusta Firenze vaatisi kunnon tutustumisen, joten jäisin sinne, jos pystyisin irrottamaan kaupungille aikaa useamman päivän. Jos taas aika olisi kortilla, saattaisin jättää Firenzen toiseen kertaan ja hurauttaa sen ohi Luccaan.

Lucca
Kuva: Pug Girl. CC BY 2.0 DEED.

Luccassa on viehättävä ja tiiviisti rakennettu vanhakaupunki, jonka ahtaat kadut sekä lukuista tornit, aukiot ja palatsit tekevät vaikutuksen. Totta kai myös paikallinen ruoka kerää kehuja, ollaanhan Toscanassa. Kaupungilla on yli 2500-vuotinen historia, jonka aikana se on ollut tunnettu esimerkiksi silkkimarkkinoistaan. Nykyisin kaupunki tunnetaan historiansa lisäksi taiteesta ja kulttuurista.

Jos haluaa ruksia ämpärilistaltaan tunnettuja nähtävyyksiä, Luccasta on vain lyhyt koukkaus vinosta tornistaan tunnettuun Pisaan. Pisa on myös vaihtoehto yöpymiseen, jos Lucca ei syystä tai toisesta innosta.

Cinque Terre: lumoudu kauniista rannikkoalueesta

Luccasta on noin 100 kilometriä Cinque Terren alueelle Ligurianmeren rannalle. On hyvä idea jättää auto esimerkiksi noin 15 kilometrin päähän La Speziaan ja käydä sieltä käsin tutustumassa kuuluisiin kyliin, sillä Cinque Terren alue ei ole ideaali autolla tutkittavaksi. Kadut ovat ahtaita ja parkkipaikkoja on hankala löytää.

Manarola Italia Cinque Terre
Cinque Terren kylät muodostavat rannikolle tiiviitä väritäpliä. Kuva: Nattura

Cinque Terre koostuu viidestä kuvankauniista kylästä, jotka ovat Corniglia, Manarola, Monterosso, Riomaggiore ja Vernazza. La Speziasta pääsee junalla noin kymmenessä minuutissa Cinque Terren alueelle, joten se on myös kätevä kohde yöpymiselle. Vaihtoehtoisesti sieltä voi ottaa venekierroksen ja vierailla eri kylissä sillä tavoin. Kylien välillä liikkuminen junalla on kuitenkin nopeampaa kuin veneellä, sillä junamatkat kestävät vain joitakin minuutteja.

Minua houkuttelisi mennä osa väleistä junalla ja osa kävellen. Patikointi on alueella suosittua, ja samalla saa nauttia kauniista rannikkomaisemista ja rinteitä täplittävistä kylistä täysin siemauksin. Cinque Terren idyllisiä kyliä yhdistivät pitkään vain kävelypolut, joten patikoinnilla on alueella myös pitkä historia. Cinque Terren alue on Unescon maailmanperintökohde.

Genova: tutustu kuuluisaan satamakaupunkiin

Cinque Terrestä on Genovaan noin 100 kilometriä. Reitti kulkee rannikon tuntumassa, joten rantaelämään viehtyneille löytyy matkalta hyvin tilaisuuksia merimaisemien ihailuun.

Genova voi ylpeillä menneisyydellään merimahtina: kaupunki voitti aikanaan kaupankäynnissä niin Venetsian kuin Pisan. Genova perustettiin noin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja vaikka se ei ole yhtä loistelias kuin esimerkiksi renessanssitaiteen täyttämä Firenze, vanhasta satamakaupungista löytyy charmia. Historiallisen satamakaupungin tunnelman lisäksi Genova tarjoilee matkailijalle kiehtovia kapeita kujia ja hienoja palatseja.

Kaupungilla on myös hihassaan eräs Kristoffer Kolumbus, joka oli genovalainen. Ja tietysti pesto, tuo maukas tahna, jonka myös kerrotaan olevan kotoisin Genovasta. Pakkohan tuota herkkua olisi maistaa sen syntysijoilla!

Genova
Kuva: Caroline Léna Becker. CC BY 2.0 DEED.
Genova
Utuinen Genova kohoaa merestä. Kuva: Lähtöselvitetty

Milanoon palatessa kannattaa koukata Pavia-nimisen pikkukaupungin kautta. Se on historiallinen joenvarsikaupunki, jonka kapeilla kaduilla voi tavoittaa menneen ajan tunnelman. Monet matkailijat tekevät Paviaan päiväretken Milanosta junalla.

***

Miltä tällainen reittisuunnitelma automatkalle Pohjois-Italiaan vaikuttaa – lähtisitkö reissuun? Ottaisitko ennemmin vuokra-auton periltä vai ajaisitko Italiaan omalla autolla Suomesta?

Kartta: reitti automatkalle Pohjois-Italiaan


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Autolla Eurooppaan: reitti automatkalle Pohjois-Italiaan”

  1. Hyvältähän tuo vaikuttaisi. Me suosimme sitä, että otamme auton vasta kohteesta, mutta toisaalta voisi sitä varmaan tuotakin tapaa koittaa, että ajaisimme Suomesta. Viime kesänä olimme muun muassa Dolomiiteilla ja muuta listaamastasi paikasta alkoi tuolloin kiinnostamaan erityisesti.

    1. Me olemme reissanneet molemmilla tavoilla. Enimmäkseen eteläisemmässä Euroopassa kierrellessä on tullut valittua lento ja vuokra-auto, jotta ei tarvitse kiirehtiä Suomesta omalla autolla ajaessa. Meistä ei nimittäin ole ollenkaan kiva ajatus ajaa koko Euroopan halki ns. perille katselematta ollenkaan paikkoja matkan varrella, ja sen takia teemmekin yleensä useamman viikon mittaisia reissuja. Jos ei ole aikaa siihen, minusta on kätevämpää suosiolla lentää etelämmäs ja ottaa auto vasta sieltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *