Matkailuvuosi 2017

Artikkelikuva - Alhambra, Granada, Espanja

Minulle on muodostunut tavaksi tehdä vuodenvaihteessa mennyttä matkailuvuotta ruotiva postaus, ja parhaillaan luet tämän vuoden tuotosta. Löydät linkit aiempien vuosien juttuihin tämän postauksen lopusta. Katsotaanpa, millainen oli Eurooppaan keskittynyt reissuvuosi 2017!

Ajattelin etukäteen, että en ehkä käy vuonna 2017 yhtä monessa maassa kuin vuonna 2016 (silloin maita kertyi 12) ja näin myös kävi. Jäin tosin jälkeen vain yhdellä maalla. Vuonna 2017 kävin siis 11 maassa, joista viisi oli minulle uusia maita (sama määrä kuin viime vuonna).

En tavoittele mahdollisimman montaa matkailumaata per vuosi, mutta vierailtuja maita tuppaa etenkin automatkoilla helposti kertymään ilman erityistä yrittämistä. Uudet käydyt maat sen sijaan ilahduttavat kovasti ihan siitä syystä, että uusiin paikkoihin on aina mukava päästä. Uteliaisuuteni taitaa tässä asiassa olla loputon. Jos muuten kävisin joka vuosi viidessä uudessa maassa, olisin käynyt 81 maassa sen vuoden loppuun mennessä, kun täytän 40.

Tässä hieman lisädataa kuvaa täydentämään:

 • Viisi uutta maata olivat Bosnia-Hertsegovina, Serbia, Montenegro, Albania ja Malta
 • Nukuin vuoden aikana autossa yhden yön
 • Junamatkoista oli ulkomailla vain kaksi, loput kotimaassa
 • Tein kolme laivamatkaa, mutta yövyin laivalla vain yhden yön
 • En nukkunut yhtään yötä teltassa

Vuoden paras reissu oli heti tammikuussa

Vuosi 2016 vaihtui vuoteen 2017 viehättävässä Lissabonissa, mistä matka jatkui Espanjan puolelle Málagaan, Granadaan ja Torreviejaan.

Lissabonin ihana valo oli enemmän kuin tervetullutta keskellä synkkää talvea. Kaupungista jäivät mieleen rento vetelehtiminen, portviini, toinen toistaan hienommat kaakelikoristeet talojen seinissä, São Benton hiljaiset kujat ja herkulliset pastéis de natat. Portugalissa vierailimme Lissabonin lisäksi myös Sintrassa. Kaupunki oli juuri sinä päivänä täysin usvan peitossa, mikä toi palatsikierrokselle ihan omanlaisensa ilmeen.

20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0009
Santa Catarinan näköalapaikka, Lissabon, Portugali
20170203-Unelmatrippi-Sintra-20170104_141025
Sintra, Portugali
20170203-Unelmatrippi-Sintra-DSC_0135
Penan palatsi, Sintra, Portugali

Málagasta teimme kaksi päiväretkeä. Kävimme nätissä Rondassa ihmettelemässä kaupungin keskellä olevaa upeaa rotkoa ja vierailimme samalla reissulla Gibraltarilla. Rondaan ihastuin täysin, mutta Gibraltar oli osastoa tulipahan käytyä. Toinen päiväretkemme oli Caminito del Reyn huikean näköalareitin käveleminen. Pelkäsin, että korkean paikan kammo saa reitillä jalat spagetiksi, mutta mitä vielä – reitti oli helppo niin henkisesti kuin fyysisesti ja maisemat mielettömät!

20170210-Unelmatrippi-Ronda-DSC_0302
Ronda, Espanja
20170217-Unelmatrippi-Malaga-113911
Alcazaban linnoitus, Espanja
20170305-Unelmatrippi-Caminito-del-Rey-DSC0394
Caminito del Rey, Espanja
20170319-Unelmatrippi-Granada-DSC0483
Alhambra, Espanja

Upea Granada teki vaikutuksen jo itsessään, ja kaupungin hohtoa ei ainakaan himmentänyt lumoava Alhambran palatsialue. Alueen istutukset eivät tietenkään olleet parhaimmillaan tammikuussa, mutta silti hienoja. Reissun lopuksi piipahdimme vielä sukulaisten luona Torreviejassa ja lensimme Suomeen Alicantesta.

Kun ajattelenkin tätä vuoden 2017 ensimmäistä reissua, muistuu mieleeni kaikki se upea valo, raikas ilma, kirkkaansininen taivas, kumpuilevat maisemat ja Granadan horisontissa näkyvät lumihuippuiset vuoret – täydellistä! Olen kaivannut takaisin Granadaan ja yleensäkin Andalusiaan koko vuoden. Tämä alkuvuoden matka jäi mieleen vuoden hienoimpana reissuna!

Varaslähtö kevääseen Madridissa

Maaliskuussa lensimme jälleen Hemmon kanssa Espanjaan, tällä kertaa Madridiin. Siellä kevät oli jo hyvässä vauhdissa ja saimme lisää valohoitoa, ihastelimme näköaloja ja maistelimme tapaksia. Toinen kevään kohde oli Tukholma, jossa kiertelimme trendikkäällä Södermalmilla. Tukholmassa olin Hemmon kanssa, mutta samalla reissulla kävin myös työn puolesta vetämässä pressireissua Södertäljessä, mikä oli varsin hauskaa sekin.

20170423-Unelmatrippi-Madrid-nakoalapaikat-DSC0666
Madrid, Espanja
20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0973
Tukholma, Ruotsi

Kevääseen ei muita ulkomaanmatkoja sitten mahtunutkaan, ja nyt kun näitä reissuja näin listattuna katselee, niin eipä oikeastaan ihme – olihan sitä jo tuossakin menoja. Lisäksi matkustin kevään aikana opiskelujen takia kuusi kertaa Helsingin ja Joensuun välin edestakaisin junalla.

Kesäloma automatkaillen Balkanilla

Heti kesäkuun alussa aloitimme kesäloman Kroatian Dubrovnikista, missä muun muassa kiersimme hienon kaupunginmuurin ja teimme päiväretken Lokrumin saarelle. Dubrovnik on hyvin kaunis, mutta ehkä meille kuitenkin riitti tämä yksi kerta – kaupunki on hieman liian turistinen ja hintava meidän makuumme.

20170724-Unelmatrippi-Dubrovnik-Citywall-DSC0159
Dubrovnik, Kroatia

Vuokrasimme Dubrovnikista auton ja teimme vajaan kolmen viikon kierroksen Balkanilla. Koska lensimme perille ja yövyimme matkalla majataloissa ja hotelleissa, telttaöitä kertyi vuonna 2017 pyöreä nolla. Balkanin-reissulta napsui neljä uutta maata eli kaiketi voisi sanoa, että automatkailu kannattaa ainakin maabongarin näkökulmasta, mutta itse pidän automatkailusta muiden syiden takia – maabongari en koe olevani, vaikka käymiäni maita laskenkin.

20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0516
Durmitorin kansallispuisto, Montenegro
20170706-Unelmatrippi-Sarajevo-DSC0370
Sarajevo, Bosnia-Hertsegovina
20170803-Unelmatrippi-Bajina-Basta-DSC0412
Bajina Bašta, Serbia

Matkalla kontrastien Sarajevoon piipahdimme Bosnia-Hertsegovinassa ihastuttavassa Mostarissa, jossa itä tuntui kohtaavan lännen. Serbiassa kävimme Taran kansallispuistossa ja Montenegron puolella kansallispuistojen tutkiminen jatkui Durmitorissa. Molemmissa oli hienoja maisemia, mutta Durmitor vei kokonaisuuden kannalta voiton.

Albania oli reissun musta hevonen, sillä muuhun Balkaniin verrattuna siellä eteemme osui kaikkein kammottavin liikennekulttuuri. Liikennettä lukuun ottamatta meille jäi maasta kuitenkin myönteinen kuva. Ruoka oli hyvää, Durrësin ranta oli kaunis ja palvelu pelasi.

20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0820
Viinikierros, Montenegro
20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0784
Kotorin serpentiinitie, Montenegro

Täytyy sanoa, että Albanian lisäksi muutenkin Balkanilla ajellessa näytti ja tuntui erilaiselta kuin muualla Euroopassa. Oli hyvä nähdä Balkania, jotta sekin Euroopan kolkka tuli tutummaksi. Reissun loppupuolen vietimme Montenegrossa kauniissa Kotorissa, jossa teimme viininmaistelukierroksen ja ajelimme huikeaa serpentiinitietä Kotorin ylle. Kotor olikin näiden retkien ansiosta Balkanin-reissun parhaimmistoa.

Kesällä ja syksyllä lisää Etelä-Eurooppaa

Heinäkuussa matkustin viikoksi yksin Torreviejaan, mistä kirjoitin vastikään yksin matkustamisen näkökulmasta. Suomen kesä oli niin surkea, että ei todellakaan harmittanut lähteä Espanjan helteisiin hikoilemaan! Elokuussa puolestaan kävin kaveriporukalla Riiassaherkuttelemassa ja kiertelemässä paikkoja. Syyskuussa olimme Hemmon kanssa pari yötä Jyväskylässä – Hemmo töissä ja minä opiskelemassa – ja nämä pari yötä olivatkin koko vuoden ainoat kotimaassa vietetyt hotelliyöt.

20171026-Unelmatrippi-Mdina-DSC0229
Mdina, Malta

Syksyllä suuntasimme Maltan aurinkoon – tai niin kuvittelimme. Tuo matka ei ollut se kaikkein onnistunein surkean sään lisäksi monesta muusta syystä. Kaunis Mdina ja kellertävä Valletta jäivät kaikesta huolimatta muistoihin myönteisessä mielessä, vaikka en muuten Maltaan millään tavoin ihastunutkaan.

Loppusyksy tiiviisti kotimaassa, mutta joulu ulkomailla

Matkailuvuoden ehkä hassuin yksityiskohta on se, että lokakuussa hankimme Hemmon kanssa hieman yllättäen asuntoauton. Tästä en ole aiemmin blogissa maininnutkaan ja voisinkin jossain vaiheessa kertoa, miten päädyimme kokeilemaan asuntoauton omistamista.

Testasimme heti autossa yöpymistä Heinolan Heinäsaaressa, ja mukavastihan se sujui! Edellisestä asuntoautoreissusta oli vierähtänyt pari vuotta, ja eipä niitä yleensäkään meillä ole takana kuin pari kuukauden repäisyä laina- ja vuokra-autoilla. Tulevaisuudessa niitä kertyy varmasti oman auton myötä enemmän – heti tilaisuuden tullen lähdemme totta kai kiertämään Eurooppaa.

Auto joutui valitettavasti heti remonttiin, sillä naapurimme sukulainen peruutti siitä takavalot hajalle. Toivon, että orastava karavaanarielämämme ei ole täynnä vastaavia takaiskuja.

Syksyn aikana ajelin junalla Helsingin ja Joensuun välin neljästi edestakaisin ja joulukuussa käväisin työmatkalla Tampereella, mutta sekin oli vain päiväreissu. Jouluksi lensimme sentään Torreviejaan sukulaisten hoteisiin ja ajelimme siellä parina päivänä katselemassa lähiseudun hienoja maisemia.

20171228-Unelmatrippi-Matkailuvuosi-2017-DSC0551
Santa Pola, Espanja
20171228-Unelmatrippi-Matkailuvuosi-2017-DSC0457
Dabo Roig, Espanja

Loppuvuotta kohti tuntui, että reissujalka olisi vipattanut jo ihan väkisin johonkin suuntaan. Kaipasin valoa ja lämpöäkin kaiken sen sysimustan suomalaisen pimeyden keskellä ja yritin hädissäni saada edes jonkin pienen viikonloppumatkan järjestymään. Valitettavasti siitä ei lopulta tullut mitään, mutta onneksi sentään jouluksi pääsimme Espanjaan. Ankean syksyn vuoksi olen nyt asettanut tulevan vuoden tavoitteeksi huomattavasti tasaisemman ja ehkä myös vähän ahkeramman reissutahdin – sen verran pahasti pitkä syksy Suomessa alkoi hajottaa. Toivottavasti tämä tavoite toteutuu!

Millainen reissuvuosi tai muuten vain vuosi teillä muilla oli? Millaisia suunnitelmia teillä on ensi vuodelle?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Matkailuvuosi 2017”

 1. Ihania kohteita ollut teillä tänä vuonna. En ihmettele ollenkaan että Lissabonin ja Andalusian reissu on ollut parhaimmistoa. Tuolla seudulla on niin paljon nähtävää, että aina palatessa on uusia kohteita tutkittavana. Niin ja ei tuo balkankaan huonoa aluetta ole maisemineen!

  1. Oli ihania kohteita. 🙂 Mutta kuten sanottu, olisin mieluusti matkustanut enemmänkin. 😀 (Aina voisi matkustaa enemmän!) Andalusiassa ja Lissabonin tuntumassa olisi todellakin tutkittavaa usemallakkekin matkalle ja varmaan palataankin jossain vaiheessa sinne kiertelemään.

 2. Oii mitä reissukohteita! 🙂 Mäkin tykkäsin kovasti Lissabonista ja Sintrasta, muutenkin Portugali kiinnostaa! Mä oon käynyt myös Madridissa noin kolme vuotta sitten ja nyt mun perhe on myös lähdössä sinne, joten linkkaan nuo sun postaukset kyllä heille, koska noista sai hyviä vinkkejä mun omien kokemusten lisäksi! Kiitos myös tuosta Riika postauksesta, sinne olisi tarkoitus mennä helmikuussa, joten tuli hyvään aikaa tuo postaus 🙂 Sulla on ollut mahtava reissuvuosi, oli mukava lukea tätä postausta! 🙂

  1. Mukava kuulla, että tykkäsit postauksesta ja aiemmista Madrid- ja Riika-jutuista! 🙂 Riika on tosi kiva viikonloppukohde. Tai tietysti siellä voi pidempäänkin olla. 🙂

   Mäkin haluaisin Andalusian lisäksi uudelleen myös Portugaliin: Porto ja lisäksi ehkä joku Algarven tienoo kiinnostaisivat. Sintrassakin voisin mielelläni käydä uudelleen!

 3. On kyllä ollut matkailurikas vuosi teillä! Itse tuli käytyä Portugalissa ja Kroatiassa, sekä kaksi kertaa Tallinnassa. Itse haaveilen myös road tripeistä Euroopassakin, mutta kaikki ei ole ihan yhtä innostuneita ideoistani.. 🙂

  1. Olihan noita reissuja, mutta kuten sanottu, enemmänkin olisi kelvannut. 😉 Aina voisi reissata enemmän! Parissa samassa kohteessa näemmä vierailime viime vuonna. Jatka toki autolomasta haaveilua, ehkä jossain vaiheessa idea menee läpi. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *