Reinin putoukset – veden voimaa Sveitsissä

Reinin putoukset - artikkelikuva

Reinin putoukset ovat 23 metriä korkeat, mikä ei ehkä kuulosta kovin vaikuttavalta, mutta putouksissa virtaavan veden määrällä mitattuna Reinin putoukset ovat Euroopan suurimmat. Reinin putouksilla mahtavan veden voiman pääsee tasanteiden ja veneretkien ansiosta kokemaan aivan lähietäisyydeltä. Vierailimme komeiden kuohujen äärellä, kun olimme matkalla Sveitsin Lauterbrunnenista Saksan puolelle Bodenjärvelle.

Reinin putousten eteläpuoli

Reinin putouksilla voi vierailla pohjoispuolelta (ilmainen) tai eteläpuolelta (pääsymaksu noin 5 euroa, kesäkuu 2022). Olemme päättäneet jo etukäteen, että käymme molemmilla puolilla, kun kerran täällä nyt olemme. Aloitamme eteläpuolelta.

Aurinko paahtaa täydellä teholla, kun lähestymme Reinin putouksia autolla etelästä. Liikenteenohjaaja patistaa meidät pysäköimään kauimmaiselle parkkipaikalle. Tästä päättelemme, että olemme saapuneet kunnon turistirysään. Kävelemme helteessä alamäkeen Schloss Laufenin linnalle ja ostamme liput, joilla pääsemme sisään porteista. Väkeä on paljon, mutta ryysis ei kuitenkaan ole ihan tajuton. Mahdumme liikkumaan ja ottamaan kuvia ihan mukavasti.

Vene Reinin putouksilla, näkymä eteläpuolelta
Reinin putoukset ja taustalla näkyvää kaupunkia

Vierailu aivan putousten vieressä sijaitsevassa Schloss Laufenin linnassa kuuluu putousten eteläpuolella lipun hintaan. Linnan pohjoissiivessä on kahdessa kerroksessa näyttely, joka keskittyy putousten historiaan ja luontoon sekä merkittäviin putouksella ajan saatossa vierailleisiin henkilöihin. Me keskitymme enemmän ulkona kuin sisällä olemiseen ja etenemme nopeasti pois linnalta erilaisille tasanteille katsomaan itse vesiputousta.

Tungeksimme väkijoukossa rappusissa ja tasanteilla. Tasanteista vaikuttavin on käytännössä hieman putouksen alapuolella ja virtauksen vieressä niin, että vesi kuohuu valtavalla voimalla aivan nenän edestä. Hurjaa! Muutenkin eteläpuolella putouksilla pääsee erittäin lähelle vettä, jolloin virran voiman aistii hienosti – vesiroiskeita myöten. Lähietäisyydeltä putoukset ovat vaikuttavan näköiset ja niiden suuruuden ymmärtää paremmin kuin kauempaa katsellen.

Ihmisiä tasanteella Reinin putouksilla
Roiskuvaa vettä putouksilla
Ihmisiä tasanteella Reinin putouksilla

Veneretkellä Reinin putouksilla

Reinin putouksilla tehdään erilaisia veneretkiä, ja veneiden kyydissä on mahdollista päästä aivan kuohujen äärelle suoraan putouksen edustalle. Veneitä on liikkeellä jatkuvalla syötöllä ja reittivaihtoehtoja on useita. Veneiden kyytiin pääsee kummaltakin puolelta jokea. Eteläpuolen tasanteilla kiertelyn jälkeen tutkailemme hetken vaihtoehtoja ja päätämme ostaa liput sinisen linjan vartin mittaiselle veneajelulle (noin 7 euroa, kesäkuu 2022), koska huomaamme, että tällä lyhyelläkin ajelulla vene käy aivan putouksen edustalla.

Koska ostamme liput putousten eteläpuolelta, meidän on ensin päästävä virran toiselle rannalle, josta valitsemamme veneajelu lähtee. Onneksi vartin kierrokseen kuuluu ylitykseen tarvittava lippu punaiselle linjalle, jonka kyydissä pääsemme Reinjoen vastakkaiselle rannalle. Erikseen ostettuna joen ylitys olisi maksanut punaisella linjalla noin kolme euroa (kesäkuu 2022). Lipunmyyjä patistaa meitä hyppäämään äkkiä punaisen veneen kyytiin ja neuvoo etsimään toisella puolella sinisen veneen.

Turistiveneitä Reinin putouksilla

Joen ylitys on nopea ja löydämme toisella puolella heti oikean veneen varsinaista ajelua varten. Nappaamme paikat läheltä veneen keulaa ja odottelemme hetken veneen lähtöä. Paatti ei onneksi tule aivan täyteen.

Vene etenee nopeasti putouksen lähelle ja käy kääntymässä aivan sen äärellä kolmesti. Ensimmäisellä kerralla vene lähestyy putousta niin, että juuri me olemme ensimmäisinä roiskeiden linjalla. Roiskeet kirvoittavat veneessä olevilta innostuneita huudahduksia ja naurua. Me keulassa olevat saamme päällemme mukavan viileän suihkun, joka on näin kuumana päivänä tervetullut. Emme kastu kovin pahasti, mutta onneksi olemme kaukaa viisaina laittaneet kamerat suojaan jo hyvissä ajoin ennen kuin vene ehtii aivan putouksen viereen.

Vene putousten äärellä
Vene lähestymässä Reinin putouksia

Ajelu on melko lyhyt, mutta kestoltaan juuri sopiva putousten ihailuun lähietäisyydeltä. Veneessä on innostunut tunnelma ja putoukset pääsee näkemään ja kokemaan paatista erinomaisesti. Veneestä noustessamme toteamme yhteen ääneen, että ajelu on ehdottomasti suosituksen arvoinen. Hintakaan kun ei päätä huimaa, vaikka ollaan kalliin maan maineessa olevassa Sveitsissä.

Veneretkien lisäksi putousten ympärillä on kävely- ja pyöräilyreittejä, joista löytyy lisätietoja Rheinfallin omilta sivuilta. Sivuilta löydät myös tarkemmat tiedot parkkipaikoista ja aukioloajoista sekä ajantasaiset hinnat.

Reinin putousten pohjoispuoli

Vene palaa samaan laituriin, josta se lähtikin. Nousemme kyydistä ja kävelemme takaisin kohti linnaa joen pohjoisrantaa pitkin. Katselemme putouksia ja Schloss Laufenia rannalta, mistä ne näkyvät kokonaisuutena erinomaisesti. Täältä kauempaa katsellen putoukset näyttäytyvät merkittävästi rauhallisempina kuin eteläisen puolen tasanteilta.

Kävelyreitti kaartuu joen rantaa myöten ja etenemme lähemmäs putouksia. Virta ei kuitenkaan pohjoispuolelta käsin näytä niin mahtavalta kuin etelästä – erilaiselta kylläkin. Myös pohjoispuolelta putoukset näyttävät siis ihan hienoilta, mutta eivät mielestäni niin hienoilta kuin eteläisen puolen tasanteilta. Mielestäni vitosen lippu eteläiselle puolelle on kannattava sijoitus, jotta putouksia pääsee katselemaan myös sieltä puolen ja kokemaan veden voiman paremmin.

Reinin putoukset pohjoispuolelta

Ylitämme Reinin takaisin Schloss Laufenin puolelle siltaa pitkin. Samalla sillalla kulkee paikallisjunia, mikä tuntuu jotenkin huvittavalta. Mennä nyt paikallisjunalla Euroopan suurimpien vesiputousten ylitse harva se päivä – joillakin työmatka on vähän hienommissa maisemissa kuin toisilla. Eteläpuolella käymme vielä tuhlaamassa loppuja frangeja putouksella olevassa pikaruokaravintolassa ennen kuin jatkamme matkaa Saksan puolelle Konstanziin.

Reinin putoukset kartalla

Reinjoessa sijaitsevat Reinin putoukset ovat Sveitsissä noin kolmen kilometrin päässä pienestä Schaffhausenin kaupungista. Tunnettuja lähistön kaupunkeja ovat Sveitsin Zürich ja Bodenjärven rannalla Saksan puolella sijaitseva Konstanz, joka on kesäaikaan suosittu lomailukaupunki. Zürichistä on putouksille vain noin 45 kilometriä, Konstanzista puolestaan alle 60 kilometriä. Molemmista kaupungeista vierailu onnistuu auton lisäksi myös julkisilla kulkupeleillä.

Irtohuomiona täytyy todeta, että autoreittiä kartan avulla suunnitellessani hämmästelin hetken aikaa sitä, missä ja miten Sveitsin ja Saksan välinen raja putousten tuntumassa oikeastaan kulkee. Valtioiden raja poukkoilee näillä seuduilla muutenkin, mutta pientä hämmennystä soppaan voi tuottaa Reinin putouksilta hieman itään sijaitseva saksalainen kunta Büsingen am Hochrhein. Kunta on Saksan eksklaavi eli pala Saksaa Sveitsin keskellä: Sveitsi ympäröi kuntaa joka puolelta. Se tekee rajaseudun kartasta hieman erikoisen näköisen.

***

Oletko käynyt Reinin putouksilla?

Kävimme Reinin putouksilla osana kuukauden mittaista autolomaa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös nämä jutut eurooppalaisista vesiputouksista:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Reinin putoukset – veden voimaa Sveitsissä”

  1. Aika monilla vesiputouksilla on tullut käytyä. Yksi asia, jonka olen oppinut, on se, että korkeus ei todellakaan ole se, joka määrittää putousten / paikan hienouden. Kuvien perusteella putousten pauhu on ollut aikamoinen. Vaikka tosiaan monilla putouksilla on tullut käytyä, tuollainen veneretki on vielä kokematta…

    1. Joo, ei se näyttävyys tosiaan välttämättä korkeudesta ole kiinni. Muutkin asiat vaikuttavat. Tämä taisi muuten meilläkin olla ensimmäinen tuollainen veneajelu. Oli sen verran edullinen, että miksipä ei – ja oli tosiaan myös hieno kokemus. Menisin uudestaankin.

  2. Hieno paikka nuo Reinin putoukset. Kävimme kerran ja kun olimme taas Sveitsissä, kävimme ilman muuta uudelleen. Kannatti käydä se toinenkin kerta. Veneretkelle en uskaltautunut, huikealta näytti. Kiva lukea sinun kokemuksesi siitä. Ja molemmilta puolilta kannattaa kyllä putoukset nähdä, ovat niin erilaiset kummastakin suunnasta. Kävittekö muuten Schaffhausenissa? Sekin on näkemisen arvoinen. Siellä on paljon kiinnostavia maalattuja seiniä, patsaita, puistoja, kirkko ja linna, josta on hienot näköalat Reinille ja kaupungin kattojen yli. Kirjoitin käynnistämme (2019) myös tekstin, eli täällä, jos kiinnostaa: https://ailajajuha.com/2019/09/30/reinin-putoukset-ja-schaffhausen-varikas-paiva/

    Aila

    1. Kiitos vinkistä, kuulostaa hienolta! Tällä kertaa emme käyneet Schaffhausenissa vaan piipahdimme pelkästään putouksilla. Eiköhän tuolla seudulla tule taas joskus ajeltua uudestaan, niin täytyy pitää mielessä, että voisi poiketa tutustumaan tarkemmin myös kaupunkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *