Pyramidin päällä Limassa

Artikkelikuva - Esineitä Huaca Pucllanassa Limassa

Myönnän: kun matkustimme Limaan, emme tienneet, että keskeltä kaupunkia löytyy Huaca Pucllanan pyramidialue. Päädyimme tutkiskelemaan sitä ihan sattumalta, mutta onneksi päädyimme! Yllättävä kohde oli kiinnostava.

Ennen pyramidille päätymistä palasimme Limaan upealta Machu Picchun -keikalta samalla tavalla kuin olimme tehneet matkan toiseenkin suuntaan: Perurailin junalla Ollantaytamboon, pikkubussilla Cuscoon ja sieltä lentämällä Limaan.

Olimme sopineet ja maksaneet pikkubussikyydin Ollantaytambosta Cuscoon etukäteen, mutta Ollantaytambon juna-asemalla seisoskelimme ymmyrkäisinä, kun kyytiä ei näkynytkään. Pyytämättä ja yllättäen täysin vieras ja asian ulkopuolinen perulainen taksinkuljettaja alkoi auttaa meitä ja soitti yhtiöön, jonka kautta olimme varanneet kyydin. Avuliasta! Ei mennyt aikaakaan, kun jo lähtemään ehtinyt pikkubussi kaartoi paikalle ja pääsimme kuin pääsimmekin ennalta sopimaamme kuljetukseen mukaan.

Cuscossa katselimme vain sen verran ympärillemme, mitä taksia odotellessa ja matkalla lentokentälle taksin kyydissä ehdimme nähdä. Tuon pienen näytteen perusteella sanoisin, että kaupunki ei muistuta mitään kaupunkia, jossa olemme aiemmin vierailleet. Jos kaduilla hengailevat perinteisiin kuoseihin verhoutuneet intiaanimummot eivät paljasta matkailijalle, että nyt ollaan jossain aika kaukana kotoa, en tiedä mikä sitten. Toki ylivoimainen enemmistö väestä oli pukeutunut melko länsimaisittain, mutta jotenkin inkojen pääkaupunkina tunnetussa Cuscossa historia tuntui olevan vahvasti läsnä.

Kaupungissa oli juuri tuolloin hallintoa vastustavia mielenosoituksia, joten näimme perinnemummojen ja nykyaikaisemmin pukeutuneiden asukkaiden lisäksi myös mellakkapoliiseja (mutta emme yhtäkään mielenosoittajaa).

Poliiseja Limassa
Ihmisiä kadulla Cuscossa

Huaca Pucllana -pyramidi on keskellä Limaa

Limassa majoituimme tällä jälkimmäisellä vierailulla hotelliin, mutta samalle Mirafloresin alueelle, missä edellisen kerran hostellimme myös sijaitsi. Emme keksineet edelleenkään keinoa päästä lentokentältä kaupunkiin muuten kuin taksilla, joten varasimme hotellilta kuljetuksen.

Monilla tuntuu olevan Limasta ankea kuva, mutta ainakaan tuo Mirafloresin alue ei ole mitään rähjäistä tai ankeaa seutua. Se ei toisaalta ole myöskään mitenkään erikoisen näköistä – samanlaisia alueita löytyy mistä tahansa länsimaisesta kaupungista. Yksi erikoisuus siellä kuitenkin on, jota ei ihan joka paikasta löydy: keskellä Mirafloresia sijaitsee ikivanha pyramidi!

Pyramidia ja sitä ympäröivää aitaa

Tunnustan, että emme edes tienneet Huaca Pucllana -pyramidin olemassaolosta ennen kuin törmäsimme siihen sattumalta.

Suomessa oli Perussa oleskelumme aikaan eduskuntavaalit, joten olimme tähdänneet Limaan paluumme niin, että pääsisimme äänestämään Suomen Perun suurlähetystöön. Kävimme käyttämässä äänioikeuttamme San Isidron kaupunginosassa sijaitsevassa suurlähetystössä ja matkalla nappasimme turisti-infosta matkaan kartan ja muutaman esitteen. Kartasta havaitsimme, että Mirafloresiin oli merkitty jokin turistinähtävyys, jota sitten päätimme poiketa katsomaan. Lähemmäs päästyämme ihmettelimme aidan takaa kummallista kivikasaa ja päätimme kiertää toiselle puolelle, jos siellä vaikka kerrottaisiin jotakin alueesta.

Toiselta puolelta löysimme portin ja paikan nimen: Huaca Pucllana. Totesimme, että sisäänpääsy oli edullinen (12 PEN eli noin 4 euroa), joten ostimme liput. Selvisi, että lipun hintaan kuului opastettu kierros, jolle pääsimme suoraan mukaan. Englanninkielisen kierroksen veti huumorintajuinen Saskia-niminen nainen. Nuo sisäänpääsymaksun neljä euroa olivat ehkäpä paras sijoitus aikoihin, sillä kierros oli todella kiinnostava ja alue paljon suurempi kuin miltä se oli aidan takaa näyttänyt.

Huaca Pucllanan pyramidialuetta
Pyramidia ja näyttelyn patsaita

Huaca Pucllanan alue on peräisin noin vuosilta 200–700. Se toimi aikanaan seremonia- ja hallintokäytössä. Arkeologisia kaivauksia siellä on tehty 80-luvun alusta lähtien. Alueesta löytyy lisätietoa museon sivuilta (espanjaksi).

Kierros oli hienosti opastettu ja kiinnostava. Huaca Pucllanan arkeologisen alueen esittelyn lisäksi saimme kuulla Saskialta muun muassa, että Limassa on noin 80 prosenttia vuodesta pilvistä ja sumuista, mutta Limassa ei sada tai ukkosta koskaan. Todellisuudessa jonkinlaista pientä sadetta on kyllä joskus, mutta sade on erittäin harvinaista. Opas kertoi olleensa ensimmäistä kertaa elämässään vesisateessa vasta teini-ikäisenä Cuscossa vieraillessaan. Erikoista, näin suomalaisesta näkökulmasta.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Pyramidin päällä Limassa”

  1. Mekin "löydettiin" (oltiin hyvin harvinaista kyllä, opastetulla kierroksella) nuo Mirafloresin pyramidit vasta paikan päällä, muttei menty sisälle.

    Cuscosta on pakko sanoa, että se on aivan mielettömän ihana kaupunki. Harmi, ettette jääneet sinne päiväksi. Me vietettiin siellä vain yksi kokonainen päivä ja mielellään olisin ollut siellä kauemminkin.

    1. Joo, Cusco vaikutti tosi kivalta ja vähän harmittaa, ettei päätetty kierrellä siellä. Toisaalta mulla oli aika heikko happi sen korkeuden takia, joten säkällä se etukäteen tehty päätös jättää Cusco kiertelemättä oli varmaan ihan hyvä veto. Vaikka en tietenkään siis etukäteen tiennyt, mikä päänsärky mulle tulisi siellä. 🙂

      Tuo pyramidikierros oli tosi hyvä setti, loistava opas. Koko paikka tuli puskista, kun ei luettu mitään oppaita Liman osalta etukäteen. Kiva kuulla, ettei olla ainoat, jotka eivät tuosta paikasta tienneet.

  2. Siis ymmärrän kyllä e-afrikkalaiset tai filippiinot, jotka näkee vasta aikuisena ekaa kertaa lunta, mutta että teini-ikäisenä vasta ekaa kertaa vesisateessa?? Ei ollut tullut mieleenkään, että niinkin voisi olla… 😀

    1. No niinpä! 🙂 Mutta niin vain opas sanoi ja vaikutti olevan enemmän kuin tosissaan. Aavikkoaluetta kai se pieni kaistele siellä rannikolla Liman kohdilla on, joten ei siellä taida tosiaan paljoa sataa. Opas sanoi, ettei ikinä, mutta mitä nyt googlailin niin joku milli vissiin joskus silti tulee. Niillä on siellä kyllä yleisesti käytössä sanonta: It never rains in Lima. Kai se jotain kertoo, että noin voidaan sanoa kaikille. 🙂 Silti siellä on melkoisen kostea ilma ja kasveja löytyy. Hämmentävää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *