Puukkohippaset ja taidetta Buenos Airesissa

Artikkelikuva - Caminito, La Boca, Buenos Aires

Vietettyämme Buenos Airesissa muutaman päivän lähdimme käymään bussilla Iguassun putouksilla, mistä palasimme takaisin Buenos Airesiin kahdeksi viikoksi. Otimme kaupungissa rennosti: vietimme aikaa kahviloissa ja ravintoloissa ja kiertelimme kaupungin eri osia.

Maailmanympärimatkan suunnitelmia pyöritellessä mietimme jossain vaiheessa, että kiertäisimme Argentiinaa enemmänkin. Maahan päästyämme olimme kuitenkin vähän väsähtäneitä jatkuvaan paikan vaihtamiseen, ja tiedossa oli pian visiitti Iguassun putouksille. Niinpä päätimme, että putouksilla käytyämme jäisimme Buenos Airesiin jumittamaan pariksi viikoksi. Se oli hyvä päätös, sillä Buenos Aires on helppo ja kaunis kaupunki hengailuun ja yleiseen ihmettelyyn. Nähtävyyksiäkin löytyy.

Mahtipontinen rakennus ja liikenneruuhka Buenos Airesissa
Medialunas eli pieniä croissanteja ja kahvikuppi

Buenos Aires: La Bocan värikäs kaupunginosa

Ensimmäiset päivät Iguassun putouksilla vierailun jälkeen Buenos Airesissa kuluivat San Telmossa, mistä kirjoitinkin viimeksi. Kävimme San Telmosta käsin myös tutustumassa La Bocan turistikaupunginosaan.

La Boca on tunnettu räväkän värikkäistä rakennuksistaan Caminito-taiteilijakadulla ja vähän muuallakin. Kaupunginosa oli vierailumme aikaan täynnä turisteja, ja niin se taitaa olla lähes aina. Olimme liikkeellä siesta-aikaan, joten missään muualla kuin La Bocassa ei sitten juuri ketään ollutkaan.

La Bocan kadut ovat turistien lisäksi täynnä jos jonkinlaista yrittäjää: siellä pyörii monenlaisia myyjiä, tangon tanssijoita ja ravintoloiden sisäänheittäjiä. Tyrkyttäminen ja ravintoloiden turistihinnat eivät vetäneet meitä puoleensa, joten jonkin aikaa veikeillä kaduilla haahuiltuamme lähdimme kävelemään takaisin hotellille.

Pinkki rakennus La Bocassa
Värikkäitä taloja La Bocassa
Värikäs kadunkulma ja ihmisiä

La Bocan nähtävyyksiin kuuluu myös Boca Juniorsin omistama La Bombonera -stadion, viralliselta nimeltään Estadio Alberto J. Armando. Boca Juniors on yksi Argentiinan suosituimmista jalkapallojoukkueista. Me emme käyneet stadionilla katsomassa peliä emmekä muutenkaan vierailleet siellä – kunhan kävelimme tuon rumaksikin luonnehditun rakennelman ohitse.

Kuljeskelimme stadionin liepeillä paikallisista nuorista miehistä koostuvan porukan perässä. Havaitsimme toisella puolella tietä jotakin rähinää ja näimme miehen pitelevän toista miestä kiinni estäen tätä karkaamasta paikalta. Kolmas tyyppi juoksi nilkat vilkkuen karkuun jotakin sinistä käsissään kantaen. Tilanne eteni nopeasti, mutta ehdimme nähdä, että kiinni pitävällä miehellä ja hänen seurassaan olevalla miehellä oli puukot käsissään. Edessämme kulkenut miesporukka lähti juoksemaan eteenpäin – siis pakoon. Seurasimme vaistomaisesti esimerkkiä ja häivyimme nopeasti paikalta.

Jäimme pohtimaan, kuka tilanteessa oli tehnyt mitäkin ja saiko kiinni pidelty mies kenties puukosta. Vilkuilimme pitkään taaksemme. Lienee sanomattakin selvää, että La Bocan seutu ei enää tuntunut kovin turvalliselta.

Buenos Aires: Florida-turistikatu

San Telmosta muutimme asumaan takaisin Monserratin kaupunginosaan samaan hotelliin, jossa olimme olleet ennen Iguassun putouksilla käymistä. Monserratista vaihdoimme vielä kerran majapaikkaa, tällä kertaa Vista del Sol -hotelliin San Nicolásin kaupunginosaan.

Kauniita rakennuksia aukean laidalla
Puisto ja sitä ympäröiviä rakennuksia

Emme ilmeisesti olleet saaneet tarpeeksemme turistikeskittymistä, sillä kävimme useampaan otteeseen katselemassa meininkiä Florida-kadulla. Kävelykatu oli täynnä ”cambio, cambio” -huutajia, eli pimeän rahan vaihtajia riitti. Ilmiö johtuu Argentiinan valuuttatilanteesta, jota sivusin aiemmin.

Eräänä päivänä näimme Florida-kadun turistialueella äänekkään väkijoukon, mutta emme olleet kartalla mielenosoituksen tarkoituksesta. Myöhemmin selvitimme, että perinteisesti 24.3. marssitaan diktaattorivallan (1976–1983) päättymisen muistoksi. Noihin aikoihin pääsi hengestään eri arvioiden mukaan 9000–30000 hallinnon mielestä väärin ajattelevaa ihmistä, joten sietää tuon ajanjakson päättymistä vähän muistellakin.

Buenos Aires: kasvitieteellinen puutarha ja MALBA

Yhtenä päivänä ajelimme metrolla Plaza Italia -asemalle Palermon kaupunginosaan ja kävimme käppäilemässä kasvitieteellisessä puutarhassa. Se ei ollut sinällään kovin kummoinen paikka, mutta siellä oli mukavan rauhallinen tunnelma, patsaita ja koristeellisia kasvihuoneita. Puutarhassa piti jonkun artikkelin mukaan olla paljon kissoja, mutta näimme vain yhden.

Kun kerran Palermossa olimme, kävimme samalla reissulla myös MALBA-museossa (Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires), joka esittelee latinalaisamerikkalaista taidetta. Se oli erikoinen kokemus.

Patsas kasvitieteellisessä puutarhassa
MALBAn sisäänkäynti

MALBAan pääsi puoleen hintaan, jos oli Samsungin puhelimen omistaja – hyödyimme siis tästä diilistä. Museo on melko pieni, eikä sen kiertämiseen mennyt kovinkaan kauan. Esillä oli modernia maalaustaidetta, joitakin veistoksia ja jonkin verran valokuvia. Omituisimmat jutut olivat performanssit kolmannessa kerroksessa. Esimerkiksi ledivaloista tai vastaavista kyhätty valolevy naamansa edessä istunut mies ei oikein auennut. Kaikessa outoudessaan museon performanssit jäivät kyllä mieleen.

Päiviimme Buenos Airesissa mahtui myös massiivinen lakko, joka pysäytti lähes koko kaupungin liikenteen. Tuona päivänä näimme parhaaksi pysytellä hotellin tuntumassa. Tehtailimme Buenos Airesissa matkajärjestelyjä Peruun, Floridaan ja New Yorkiin, ja saimmekin loppumatkan suunnitelmat hyvin pakettiin. Argentiinasta matkamme jatkui Perun pääkaupunkiin Limaan.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Puukkohippaset ja taidetta Buenos Airesissa”

  1. Oi, tonne pitää päästä! Teemme opiskelukavereideni kanssa reissun/loppunäytön Etelä-Amerikkaan marraskuussa ja Buenos Aires oli alunalkaen yksi kohteista, mutta muuttui nyt Brasiliaksi. Ehkäpä jollain toisella reissulla siis 🙂

    1. Kiitos kommentista! Buenos Aires on kyllä vierailun arvoinen ihan jo ruokien ansiosta, ja on se toki kaunis kaupunki. 🙂 Toivottavasti pääset jollain toisella reissulla käymään siellä! Brasilia kuulostaa kivalta myös.

    1. Argentiinalaisia pihvejä ja muutakin ruokaa on jo vähän ikävä. 🙂 Buenos Airesissa on paljon kauniita rakennuksia. Niistä tulivat välillä vähän mieleen Pariisi ja Barcelona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *