Pulassa

Artikkelikuva - Pula, Kroatia

Ajelimme Kroatian puolelle Slovenian Mariborista. Kurvailimme kauniille Istrian niemimaalle päästyämme rannikon läheisyydessä, mutta isompia teitä. Niinpä emme vielä siinä vaiheessa saaneet tuntumaa siihen, millaiset maisemat meitä odottaisivat, kun lähtisimme myöhemmin kiertelemään niemimaan kyliä. Ensin oli kuitenkin historiallisen Pulan kaupungin vuoro.

Kroatiassa Istrian niemimaalla palasimme ikään kuin takaisin kevään italialaisiin maisemiin – keväällähän kävimme Hemmon kanssa Sorrenton niemimaalla ja Amalfin rannikolla. Ihan niin kaunista Istrian niemimaalla ei tosin mielestäni ole kuin Amalfin rannikolla, mutta hyvin kaunista silti!

Ympäristön lisäksi tuli todettua, että ruoka on Kroatiassa Istrian niemimaalla hyvin samankaltaista kuin Italiassa. Italian läheisyys selittää toki osan tästä. Toinen selitys on se, että Istrian niemimaan rannikkokaupungit kuuluivat Venetsian tasavallalle 1000-luvun alkupuolella. Historia on jättänyt jälkensä.

Perillä Pulassa vietimme yhden päivän ihan vain leirintäalueella rentoutuen – olihan se meren rannalla, kauniilla paikalla niemenkärjessä. Lepopäivän jälkeen oli taas virtaa kiertelyyn, ja lähdimme bussilla Pulan kaupunkiin.

Merimaisema leirintäalueella

Historiallinen Pula ja mahtava amfiteatteri

Pulan kaupungilla on pitkä historia, joka ulottuu aina 900-luvulle ennen ajanlaskun alkua. Roomalaiskaudelta on peräisin kaupungin vaikuttavin rakennelma, suuri amfiteatteri Pula-areena (heh heh). Se muistuttaa kovasti Colosseumia, vai mitä?

Pulan areena on ilmeisesti parhaiten säilynyt antiikkinen monumentti koko Kroatiassa, joten paikka on merkittävä. Areenalle pääsee kiertelemään (pääsylippu noin 7 euroa), ja lipun hintaan kuuluu myös areenan maanalaisissa käytävissä sijaitseva museo. Siellä on Istrian alueen viinin- ja oliivinviljelyn historiasta kertova kiinnostava näyttely.

Pula-areena
Saviruukkuja Pula-areenan näyttelyssä
Areenan kaari-ikkunoita

Viinistä puheen ollen: kroatialaista malvazija-viiniä kannattaa todellakin maistaa! Sen lisäksi, että paikallisen Momento-ravintolan paistettu kala paikallisella herkkuoliiviöljyllä höystettynä oli aivan törkeän hyvää, vei myös valkoviini kielen mennessään. Oma pasta-annokseni, niin ikään paikallinen fuži-nimellä tunnettu perusruoka tryffeleillä, oli vähän turhan mietoa omaan makuuni, mutta ei se nyt missään nimessä pahaa ollut.

Ravintola jäi mieleen yhtenä koko reissun parhaimmista, koska kalan lisäksi viini ja rennon ystävällinen palvelu olivat täyttä priimaa. Ja varmaan jo arvaatkin, mitä viiniä tuli hamstrattua Istrian niemimaalta takakonttiin kotiin viemisiksi! Kävimme Kroatiassa myös oliiviöljyostoksilla.

Kukkaruukkuja puisten ikkunaluukkujen edessä
Historiallinen pylväsmonumentti Pulassa
Rakennuksia kävelykadun varrella Pulan vanhassa keskustassa
Kapea kuja Pulan vanhassa keskustassa
Kivinen kaariportti Pulassa

Amfiteatterin lisäksi turreilimme kukkulan päälle katselemaan maisemia linnassa sijaitsevan Istrian historiallisen museon pihalta. Käytimme myös aikaa ihan vain Pulan kaduilla seikkaillen.

Kaupungilla kierrellessä tulevat melkein väkisin vastaan Pulan tunnetut monumentit, vaikka niitä ei varsinaisesti etsisi: areenan lisäksi näitä ovat ainakin Augustuksen temppeli ja ”riemukaari” nimeltä Kultainen portti. Vanhakaupunki ei ole lopulta järin suuri, mutta kuitenkin nätti ja käymisen arvoinen.

Reitti: Maribor – Pula 330 km
Leirintäalue: Stoja Camping
Hinta (2 henkeä, henkilöauto, iso teltta ja sähkö): 26,30 € per yö 

Pula oli kesäreissumme seitsemäs yöpymiskaupunki. Yövyimme neljä yötä. Valtavan kokoinen leirintäalue oli meren rannalla, siellä oli hyvät palvelut ja siistit tilat, ja sieltä pääsi bussilla keskustaan. Telttaa oli vaikea saada pystytettyä kivikovaan maahan, ja teltta meinasikin vähän väliä karata kovan tuulen takia.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Pulassa”

  1. Istriasta mulle on jäänyt ehdottomasti parhaiten mieleen ruoka! Voi että se oli hyvää. Noin muuten Pula ei herättänyt mitään erikoisempia tunteita. Ihan kiva lomakaupunki. Mutta kuvissa näyttää kyllä taas jotenki niin ihanalle, että pääsispä takaisin. 😀

    1. Mun mielestä Pulan parasta antia olivat varmaan nuo historialliset pytingit, koska olihan se nyt hienoa, että tuollaisiakin sieltä löytyi, ja tuo mainitsemani ravintolakokemus. Kaupunki on ihan nätti, vaikka Istriasta löytyy minusta upeampiakin paikkoja. Ihan hyvä fiilis jäi, kuten sullakin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *