Pulassa

Artikkelikuva - Pula, Kroatia

Kroatiassa Istrian niemimaalla palasimme ikään kuin takaisin kevään italialaisiin maisemiin – keväällähän kävimme Hemmon kanssa Sorrenton niemimaalla ja Amalfin rannikolla – paitsi että ihan niin kaunista Istrian niemimaalla ei ole kuin mainituilla seuduilla Italiassa. Ei tosin rumaakaan, Amalfin kanssa on vain aika mahdoton kilpailla! 

Ympäristön lisäksi tuli todettua, että ruoka on seudulla hyvin samankaltaista kuin Italiassa. Italian läheisyys selittää toki osan tästä, ja myös se, että Istrian niemimaan rannikkokaupungit kuuluivat Venetsian tasavallalle 1000-luvun alkupuolella.

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0520

Ajelimme Kroatiaan Slovenian Mariborista. Ajoimme Istrian niemimaalle päästyämme rannikon läheisyydessä, mutta isompia teitä. Niinpä emme vielä siinä vaiheessa saaneet tuntumaa siihen, millaiset maisemat meitä odottaisivat, kun lähtisimme myöhemmin kiertelemään niemimaan kyliä. Ensin oli kuitenkin Pulan vuoro.

Perillä Pulassa vietimme yhden päivän ihan vain leirintäalueella – olihan se meren rannalla, kauniilla paikalla niemenkärjessä. Lepopäivän jälkeen oli taas virtaa kiertelyyn, ja lähdimme bussilla Pulan kaupunkiin.

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0512

Kaupungilla on pitkä historia, joka ulottuu aina 900-luvulle ennen ajanlaskun alkua. Roomalaiskaudelta on peräisin kaupungin vaikuttavin rakennelma, suuri amfiteatteri Pula-areena (heh heh). Kuin Colosseum, vai mitä? Kyseessä on ilmeisesti parhaiten säilynyt antiikkinen monumentti koko Kroatiassa, joten paikka on merkittävä. Areenalle pääsee kiertelemään (pääsylippu noin 7 euroa), ja lipun hintaan kuuluu myös areenan maanalaisissa käytävissä sijaitseva museo. Siellä on Istrian alueen viinin- ja oliivinviljelyn historiasta kertova kiinnostava näyttely.

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0550

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0565

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0557

Viinistä puheen ollen: kroatialaista malvazija-viiniä kannattaa todellakin maistaa! Sen lisäksi, että paikallisen Momento-ravintolan paistettu kala paikallisella herkkuoliiviöljyllä höystettynä oli aivan törkeän hyvää, vei myös valkoviini kielen mennessään. Oma pasta-annokseni, niin ikään paikallinen perusruoka fuži tryffeleillä, oli vähän turhan mietoa omaan makuuni, mutta ei se nyt missään nimessä pahaa ollut. Ravintola jäi mieleen yhtenä koko reissun parhaimmista, koska kalan lisäksi viini ja rennon ystävällinen palvelu olivat täyttä priimaa. Ja varmaan jo arvaatkin, mitä viiniä tuli hamstrattua Istrian niemimaalta takakonttiin kotiin viemisiksi!

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0529

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0533

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0579

20160919-Unelmatrippi-Pula-DSC_0517

Amfiteatterin lisäksi turreilimme kukkulan päälle katselemaan maisemia linnassa sijaitsevan Istrian historiallisen museon pihalta, ja käytimme aikaa Pulan kaduilla seikkaillen. Kaupungilla kierrellessä tulevat melkein väkisin vastaan Pulan tunnetut monumentit, vaikka niitä ei varsinaisesti etsisi: areenan lisäksi näitä ovat ainakin Augustuksen temppeli ja ”riemukaari” Kultainen portti. Vanhakaupunki ei ole lopulta järin suuri, mutta kuitenkin nätti ja käymisen arvoinen.

Reitti: Maribor – Pula 330 km
Leirintäalue: Stoja Camping, http://www.arenacamps.com/arenacamps_camping/stoja_camping
Hinta (2 henkeä, henkilöauto, iso teltta ja sähkö): 26,30 € per yö 

Pula oli kesäreissumme seitsemäs yöpymiskaupunki. Yövyimme neljä yötä. Valtavan kokoinen leirintäalue oli meren rannalla, siellä oli hyvät palvelut ja siistit tilat, ja sieltä pääsi bussilla keskustaan. Telttaa oli vaikea saada pystytettyä kivikovaan maahan, ja teltta meinasikin vähän väliä karata kovan tuulen takia.

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Slovenian Bohinj: luonnonystävän aktiviteettitaivas
Istrian pikkukaupungit: viehättävä Rovinj
Istrian pikkukaupungit: Poreč

2 vastausta artikkeliin “Pulassa”

  1. Istriasta mulle on jäänyt ehdottomasti parhaiten mieleen ruoka! Voi että se oli hyvää. Noin muuten Pula ei herättänyt mitään erikoisempia tunteita. Ihan kiva lomakaupunki. Mutta kuvissa näyttää kyllä taas jotenki niin ihanalle, että pääsispä takaisin. 😀

    1. Mun mielestä Pulan parasta antia olivat varmaan nuo historialliset pytingit, koska olihan se nyt hienoa, että tuollaisiakin sieltä löytyi, ja tuo mainitsemani ravintolakokemus. Kaupunki on ihan nätti, vaikka Istriasta löytyy minusta upeampiakin paikkoja. Ihan hyvä fiilis jäi, kuten sullakin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *