Pala tropiikkia Virossa: Rummun louhos

Artikkelikuva Rummun louhos

Rummun louhos on varmasti erikoisin paikka, jossa olen käynyt Virossa. Vain 45 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsevalla alueella louhittiin neuvostoaikana kalkkikiveä, ja työvoimana käytettiin paikallisen rangaistuslaitoksen vankeja. Kun vankila lakkautettiin ja louhoksen pumput pysäytettiin, vesi hautasi hiljalleen alleen rakennuksia ja laitteita ja muodosti järven. Nykyisin hämmästyttävän kirkasvetinen järvi on suosittu kesäkohde, jossa viihtyvät niin sukeltajat, melojat kuin auringonpalvojat.

Aurinko porottaa armottomasti, kun saavumme pölyävää hiekkatietä Rummun louhokselle. Tien vieressä on kielto- ja varoituskylttejä, mutta ne eivät näytä kiinnostavan ketään, joten mekin jätämme ne huomiotta. Emme oikein tiedä mitä paikalta odottaa, ja kieltokylttien lisäksi olemme yllättyneitä portista, jonka luona meitä vaaditaan maksamaan pääsymaksu. Luulimme joidenkin netistä löytämiemme kirjoitusten perusteella vierailun Rummun louhoksella olevan ilmainen. Selvitystyö jäi meiltä hieman puolitiehen ennen tänne tuloa, sillä teimme päätöksen viime tipassa.

20201024-Unelmatrippi-Rummun-louhos-144505

Neljän euron pääsymaksu on joka tapauksessa sen verran pieni, että maksamme sen mukisematta ja ajamme peremmälle. Hiekkainen pysäköintialue on täynnä autoja, mutta saamme mahdutettua omamme niiden epäjärjestelmälliseen joukkoon. Tänne olisi selvästi kannattanut tulla jo aamulla, mutta me olemme matkalla Tallinnasta Haapsaluun ja olemme jo käyttäneet osan päivästä vierailuun Keilan vesiputouksella ennen Rummun louhokselle tuloa. Päivä on sen vuoksi edennyt jo iltapäivän puolelle.

Nousemme ilmastoidusta autosta paahtavaan ulkoilmaan ja hämmästelemme parkkialueen vieressä kohoavia korkeita, vaaleita maakasoja. Ne tuovat mieleen rutikuivan luonnon Kreikassa tai Espanjassa. Myös lämpötila tuo mieleen ihan toiset leveysasteet kuin ne, joilla Viro sijaitsee.

20201024-Unelmatrippi-Rummun-louhos-DSC0185
20201024-Unelmatrippi-Rummun-louhos-145523

Sandaalit pöllyttävät hiekkaa, kun lähdemme kävelemään alueella sisemmälle. Pian silmien edessä aukeaa omituinen näky: kirkkaanturkoosin järven keskellä kohoaa raunioitunut rakennus, jonka ympärillä parveilee uimareita, snorklaajia, suppaajia ja melojia. Alueella vuokrataan erilaisia vesiurheiluvälineitä ja järjestetään sukelluskierroksia. Myös rannalla on paljon väkeä käristymässä kuumassa auringossa, mukaan lukien hieman eksyneen näköinen koira. Sivussa on rosoisen näköinen kahvila.

20201024-Unelmatrippi-Rummun-louhos-DSC0191
20201024-Unelmatrippi-Rummun-louhos-DSC0192
Rummu Quarry
Kirkkaan veden alle hautautuneet rakennukset näkyvät hyvin ilmakuvassa. Kuva: Kaupo Kalda, Visit Estonia

Näemme ylhäällä maakasan päällä väkeä ja ajattelemme, että näkymä erikoiselle turkoosille järvelle on varmasti sieltä vielä hienompi kuin alempaa rinteestä. Päätämme kavuta ylös, ja lähdemme kasojen väliin etsimään sopivaa reittiä.

Valitettavasti pian käy kuitenkin selväksi, että meistä ei ole ylös kiipeäjiksi ainakaan sitä reittiä pitkin, jonka löydämme. Reitti näyttää ensin tavanomaiselta hiekkatieltä, mutta muuttuu nopeasti lähes pystysuoraksi kiipeilyrataa muistuttavaksi haasteeksi. Sandaalit eivät pidä ollenkaan hiekkaisessa ja jyrkässä rinteessä. Samoissa aikeissa ollut tyyppi vierellämme toteaa tehtävän mahdottomaksi, ja käännymme hänen mukanaan takaisin rannan suuntaan.

20201024-Unelmatrippi-Rummun-louhos-DSC0183
EstonianWay of Diving #26
Yläpuolelta maakasojen suunnalta louhos näyttää tältä. Kuva: Hannes Rohtma, Visit Estonia

Olemme tulleet paikalle lähinnä uteliaisuudesta ilman kunnollisia tietoja Rummun louhoksen tarjoamista mahdollisuuksia, joten emme ole varanneet vierailuun kunnolla aikaa tai varustautuneet uimavehkeillä. Niinpä käyntimme Rummun louhoksella jää tällä kertaa lyhyeksi katsaukseksi kuivalta maalta käsin. Hieman harmittaa, ettemme pääse edes pulahtamaan veteen, sillä hellepäivä olisi siihen täydellinen. Rannalla on tuskaisen kuuma.

Rummun louhos jää lähtemättömästi mieleen eksoottisen näköisenä paikkana, jossa viettäisi kesällä helposti kokonaisen päivän. Aurinkoisella kesäsäällä tekojärven vesi hohtaa niin turkoosina, että jos ei tietäisi olevansa Virossa, ei sitä helpolla uskoisi.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Pala tropiikkia Virossa: Rummun louhos”

  1. Enpä ollut kuullutkaan tästä paikasta. Ja näyttää kyllä upealta paikalta, josta ei kuvien perusteella tosiaan tulisi Viro mieleen. Yllättävästi ihmisiäkään ei ihan ruuhkaksi asti ole. Ehkäpä tuo pääsymaksu vaikutti siihen, joten siinä mielessä sen voi ajatella olevan positiivinen asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *