Päiväretki saaristoon: Espoon Iso Vasikkasaari

Artikkelikuva Espoon Iso Vasikkasaari

Runsas saaristo on mielestäni Suomen parhaita puolia. Pääkaupunkiseudulla pääsee helposti lukuisille saarille myös ilman omaa venettä edullisesti, mikä on mahtava juttu. Yksi kiva kohde päiväretkelle saaristoon on Espoossa sijaitseva Iso Vasikkasaari, joka on lähes kokonaan ulkoilualuetta.

Iso Vasikkasaari on suosittu päiväretkikohde, sillä se on melko monipuolinen ulkoilusaari, jonne pääsee kätevästi. Saarella on helppoja luontopolkuja, joita pitkin saarta voi kiertää rantaa myöten ja pysähdellä kauniille paikoille katselemaan merta.

Merimaisema Espoon Isossa Vasikkasaaressa

Piknikeväät ovat erinomainen idea, sillä hyviä pysähdyspaikkoja on reilusti. Keittokatoksiakin löytyy! Jos eväskori unohtuu tai piknik ei syystä tai toisesta innosta, saarella toimii myös ravintola Gula Villan.

Ison Vasikkasaaren luontopolut vievät rantojen ja kallioiden lisäksi puiselle näköalatornille, jonka huipulta meri- ja metsämaisemat näyttäytyvät toisenlaisesta kulmasta. Saarella on myös uimaranta ja yleisiä vessoja. Kaiken kaikkiaan saari on siis erittäin kätevä kohde urbaanin ihmisen saaristoretkelle. Isossa Vasikkasaaressa ei saa telttailla, joten sellaisesta haaveilevan on valittava jokin muu Espoon tai Helsingin saari.

Luontopolku kulkee osittain aivan rannassa
Piknikpaikka Isossa Vasikkasaaressa
Ison Vasikkasaaren lintutorni
Luontopolkua Isossa Vasikkasaaressa

Isoon Vasikkasaareen pääsee reittiveneillä, joita kulkee kesäkuun alusta elokuun alkuun useampi lähtö kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin. Elokuussa saaristoveneet kulkevat enää vain viikonloppuisin, mikä on minusta kummallista, sillä elokuu on vielä täysillä parasta kesää ja kesälomakausi käynnissä. Mutta Suomessa kesä on ilmeisesti virallisesti päättynyt kaikilla silloin, kun lasten koulut alkavat.

Saaristoliikenteen lähtöpaikat ja hinnat löytyvät Visit Espoon sivuilta. Suomenojalta, Nokkalasta ja Haukilahdesta pääsee Isoon Vasikkasaareen ja takaisin kuudella eurolla. Saaristoveneiden aikataulut löytyvät myös HSL:n reittioppaasta, jonka avulla saa kätevästi suunniteltua koko reitin lähtöpaikasta lauttarantaan. HSL:n matkakortti ei kuitenkaan käy veneissä vaan liput on ostettava erikseen.

Ison Vasikkasaaren luontopolkua
Piknikpöytä Isossa Vasikkasaaressa

Muita ulkoilusaaria Espoossa

Saaristoveneiden kyydissä pääsee muutamiin muihinkin Espoon saariin. Ilman omaa venettä pääsee Ison Vasikkasaaren lisäksi näihin saariin:

  • Pentala: saaristomuseo ja lyhyt luontopolku, ei mahdollisuutta yöpymiseen, ei tulentekopaikkoja
  • Stora Herrö: luontopolkuja, tulentekopaikkoja, keittokatoksia, telttailu sallittu
  • Gåsgrund: tulentekopaikkoja, keittokatoksia, telttailu sallittu
  • Rövaren: tulentekopaikkoja, keittokatoksia, telttailu sallittu

Lisätietoa Espoon ulkoilusaarista löytyy Espoon kaupungin sivuilta.

Tykkäätkö sinä kierrellä saaristossa?


Lue myös:

2 vastausta artikkeliin “Päiväretki saaristoon: Espoon Iso Vasikkasaari”

  1. Kyllä tykkään kierrellä saaristossa. Lapsena veneiltiin aika paljon ja vietettiin paljonkin aikaa saaristossa. Nyt kauempana sisämaassa asuvana ei ihan niin tule saaristossa vietettyä aikaa, mutta useamman viikonlopun tämänkin kesän aikana kuitenkin!

    1. Meillä ei ole koskaan ollut mökkiä tai venettä, joten aika vähän on loppujen lopuksi tullut käytyä saarissa. Suomessa saaret ovat silti minusta oikeastaan viehättävimpiä paikkoja ja kivoja retkikohteita. Niihin meneminen vain usein vaatii säätöä. Onneksi on noita reittiveneitä, joilla se onnistuu halutessa helposti! Vaikka ei se tietysti sama ole kuin oma saari jossain Saimaalla :D, mutta en toisaalta sellaista kaipaakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *