Päiväretki Riministä San Marinoon

Artikkelikuva - San Marino

San Marinon kääpiövaltio sijaitsee Italian saappaanvarressa Adrianmeren puoleisen rannikon tuntumassa. San Marinoon on lyhyt matka suositusta Riminin rannikkokaupungista Italiasta, joten Riminissä ollessamme käytimme tilaisuuden hyväksi ja teimme sieltä käsin autolla päiväretken viehättävään San Marinoon. Kokosin käytännön vinkkejä vastaavasta matkasta haaveileville sekä fiiliksiä San Marinon nähtävyyksistä.

San Marinon valtion pinta-ala on vain 61 neliökilometriä, ja pisin matka maan päästä päähän tietä pitkin on alle 20 kilometriä. Maan pienuudesta huolimatta siellä voisi toki viettää pidemmänkin ajan kuin vain päivän, mutta päiväretki San Marinoon toimii varsin hyvin ajanvietteenä. Yhdessä päivässä ehtii helposti tutustua maan komeaan pääkaupunkiin San Marinoon, joka sijaitsee korkealla kukkulalla.

Maisema San Marinon vanhasta keskustasta alas

San Marinon linnoitukset

San Marino on varmaan matkailumielessä parhaiten tunnettu maan pienestä koosta ja kauas näkyvistä kolmen linnoituksen torneista. Linnoituksia mekin menimme ensimmäisenä katsomaan. Ostimme yhdistelmälipun, joka sisälsi sisäänpääsyn ensimmäiseen linnoitukseen (Guaita), toiseen linnoitukseen (Cesta), hallintopalatsiin, kansallismuseoon, kansallisgalleriaan, postimerkki- ja rahamuseoon sekä San Francescon galleriaan.

Guaita-linnoituksen kyltti San Marinossa
Jenni Guaitan linnoituksen muurilla San Marinossa
Guaita-linnoituksen sisäpihaa San Marinossa
Näkymä Guaita-linnoitukselta San Marinossa

Me kävimme lipulla molemmissa hintaan kuuluneissa linnoituksissa, hallintopalatsissa ja kansallismuseossa, ja loput kohteet jätimme käymättä. Emme ole ihan niin innokkaita museo- ja galleriakävijöitä, että jaksaisimme kahlata niitä kovin monta putkeen, ja halusimme jättää aikaa myös historiallisen kaupungin kapeilla kujilla kiertelyyn ja lounaan syömiseen. Yhdistelmälippu oli edullinen (8 euroa, syyskuu 2021), joten senkään takia ei harmittanut jättää osa kohteista väliin.

Me tykkäämme vierailla erilaisissa linnoissa, joten San Marinossa odotin eniten juuri vanhoja linnoituksia ja niiden puolustustorneja. Keskustasta kävelee Guaita- ja Cesta-linnoituksille noin kymmenessä minuutissa – San Marino on kompakti. Jo lyhyellä kävelymatkalla pääsee hyvin kiinni San Marinon historiaa huokuvaan tunnelmaan. Kolmas San Marinon torni on nimeltään Montale, mutta se ei ole avoinna vierailijoille.

Cesta-linnoituksen torni ja maisemaa San Marinossa
Cesta-linnoituksen torni San Marinossa
Cesta-linnoituksen torni San Marinossa
Hemmo Cestan linnoituksen muurilla San Marinossa

Linnoitukset ovat jykeviä ja niiden lukuisilta ulokkeilta ja tasanteilta aukeaa vielä hienommat esteettömät maisemat kuin muualta kaupungista. Jos tykkää linnoista, kuten me, yksityiskohdissa kulkureittien varrella riittää tutkittavaa.

Linnoitusten välillä on kivettyjä varjoisia polkuja, joten niiden välillä pääsee liikkumaan kätevästi. Kakkoslinnoituksella eli Cestassa on nähtävää myös itse linnoituksen lisäksi, sillä siellä on hieno vanhojen aseiden näyttely. Esillä on noin 700 erilaista asetta 1200-luvulta 1800-luvulle.

San Marinon historiallinen keskusta, hallintopalatsi ja kansallismuseo

San Marinon vanha keskusta on pullollaan keskiaikaisia ja muita historiallisia rakennuksia, joten myös kaupunki itsessään on vaikuttavan näköinen. 1300-luvulta peräisin oleva keskusta on myös Unesco-kohde.

Kapeat kadut mutkittelevat jyhkeiden kivirakennusten välissä ja joka paikassa on mäkistä. Kaupungissa ei juuri ole tasaisia kohtia muuten kuin parilla aukiolla. Koska San Marino on kukkulalla, joka suuntaan aukeaa myös huimat maisemat. Sanalla sanoen San Marinossa on todella kaunista!

Kuja San Marinon keskustassa
San Marinosta aukeava maisema

Oli hauska päästä vierailemaan San Marinon hallintopalatsissa, joka sijaitsee kaupungin ytimessä. Rakennus oli onneksi juuri sinä päivänä auki vierailijoille.

San Marino on maailman vanhin tasavalta, joten maan hallintorakennuksessa kiertely tuntui jotenkin ylevältä. Samanaikaisesti se tuntui myös hyvin arkiselta, sillä toisin kuin voisi kuvitella, ovella ei ollut mitään muuta kuin tavallinen lipuntarkastus, ja sisällä sai seikkailla täysin omin päin. Tämä tuntui sen verran oudolta, että otimme ihan vain sen takia yhteiskuvan parlamenttisalin ovilla.

San Marinon hallintorakennuksen aulassa
Jenni ja Hemmo San Marinon hallintorakennuksessa
Pramea huone San Marinon hallintorakennuksessa

Viimeinen yhdistelmälipun kohteemme oli kansallismuseo, jossa on esillä arkeologisia esineitä ja taidetta. Museo myös esittelee San Marinon ja lähialueen pitkää historiaa. Museossa oli vierailumme aikaan hämmentävän hiljaista, ja taisimme olla ainakin osan ajasta koko museon ainoat vierailijat. Koska tungosta ei ollut, museovierailu oli varsin miellyttävä ja myös nopea.

Nähtävyyksien kiertelyn jälkeen istahdimme lounaalle terassille. Ravintolassa lähes kaikki meni pieleen, sillä jouduimme muun muassa kyselemään annostemme perään pariin otteeseen, mutta ei siitä sen enempää. Lounas tuli joka tapauksessa tarpeeseen, joten pääasia, että jotain ruokaa lopulta tuli.

Kujia ja aukio San Marinon hallintopalatsin edustalla

Päiväretki San Marinoon: käytännön vinkkejä liikkumisesta

Vierailimme San Marinossa vuokra-autolla, jolla olimme muutenkin reissussa kesälomallamme. Rimistä on matkaa San Marinoon (pääkaupunkiin) vain noin 20 kilometriä, ja matkaan menee puolisen tuntia. Mitään rajatarkastuksia Italian ja San Marinon välisellä rajalla ei tavallisesti ole, eikä ollut myöskään kesällä 2021 meidän reissumme aikaan.

San Marinon città eli vanha keskusta sijaitsee Monte Titano -kukkulalla 750 metriä merenpinnasta. Ylös noustaan serpentiinitietä, mikä selittää Riministä kuluvaa matka-aikaa. Vanhaan keskustaan ei voi mennä autolla, vaan auto pitää pysäköidä sen ulkopuolelle.

Pysäköintialueita on ylös nousevan tien varrella useampi ja ne on numeroitu. Parhaat vaihtoehdot kävelymatkan näkökulmasta ovat parkkipaikat 7 ja 6. Näistä on kävellen vain muutaman kymmenen metrin matka vanhan keskustan muurien sisäpuolelle. Pysäköinti on maksullista (koko päivän pysäköinti 8 euroa, syyskuu 2021).

Kaunis kivirakennus, jonka edustalla San Marinon lippu

Parkkipaikkaa etsiessä hyvä taktiikka on tietysti ajaa ensin ylös asti katsomaan tilannetta. Jos on suht aikaisin liikkeellä, auton todennäköisesti saa ylemmille parkkipaikoille. Jos niihin ei kuitenkaan enää mahdu, serpentiinitietä täytyy ajella takaisin alaspäin ja etsiä vapaa paikka joltain alemmalta parkkipaikalta. Hyvä vaihtoehto on tällöin parkkipaikka numero 9, koska sieltä pääsee hissillä ylös historialliseen keskustaan.

San Marinoon pääsee Riministä myös bussilla. Lisätietoa maahan saapumisesta eri kulkupeleillä löytyy Visit San Marinon sivuilta.

Omalla autolla liikkuessa kannattaa muuten vilkaista polttoaineen hintaa San Marinon puolella verrattuna Italiaan. Meidän reissumme aikaan polttoaine oli San Marinossa merkittävästi edullisempaa, joten tankkasimme San Marinon puolella.

Basaarikuja San Marinossa
Kapea kuja San Marinon keskustassa

Yksi käytännön vinkki liittyy San Marinon kaupungin mäkisyyteen. Kannattaa varautua kulkemaan jatkuvasti ylös ja alas paikoin jyrkkiä mäkiä ja rappusia. San Marino ei näin ollen ole helpoin kohde liikuntarajoitteiselle tai muutoin huonosti liikkuvalle. Suosittelen laittamaan jalkaan kunnolliset kengät, sillä mäkien lisäksi esimerkiksi linnoituksissa on epätasaista alustaa.

San Marino oli minulle 55. vierailtu maa ja viimeinen Euroopan pikkuvaltio, joka minulla oli vielä käymättä. Hemmolle käytyjä maita on kertynyt jokunen enemmän, mutta muuten tilanne oli sama. Olin kuullut San Marinosta paljon hyvää, ja nyt maassa käytyäni voin yhtyä kehuihin San Marinon kauneudesta.

Onko San Marino sinulle tuttu?

Vierailimme San Marinossa osana kolmen viikon autoreissuamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Päiväretki Riministä San Marinoon”

  1. San Marino onkin itselleni varsin vieras kohde. Se taitaa olla monelle yksi niistä viimeisimmistä Euroopan maista, jossa lopulta käy. Hienot maisemat linnakkeilta tosiaan kyllä avautuvat.

    Täytyy myöntää, että tuli yllätyksenä, että San Marino on maailman vanhin tasavalta. Ei olisi tosiaan tullut mieleen ensimmäisenä eikä ihan toisenakaan…

    Jos esim. Riminin alueella tullaan käymään, niin varmasti teemme retken myös San Marinon puolelle.

    1. Voin myöntää, että me oikeastaan menimme Riminiin ihan vain siksi, että sieltä on kätevää käydä San Marinossa. 😀 Alkoi ärsyttää, että maa oli vieläkin käymättä, vaikka se oli ollut haaveena ties kuinka kauan. (Sama koskee Euroopan maista myös Islantia, jonne meidän jo varaamamme reissu peruuntui keväällä 2020, mutta ehkä sinnekin tässä lähitulevaisuudessa vihdoin päästään.) San Marino osoittautui oikein nätiksi paikaksi. Maisemat ovat siellä upeita, mutta muutenkin on kaunista.

  2. Mielenkiintoista tietoa paikasta. Käytännön vinkit tulee varmasti monelle tarpeeseen esim. tuon mäkisyyden suhteen. Kiitos kattavasta kirjoituksesta. 🙂

  3. Hauska lukea San Marinosta, kuulla nähtävyyksistä ja nähdä miltä siellä oikeastaan näyttääkään! Mulle San Marino oli 11. vierailtu maa elokuussa 1989. Silloin viivyttiin yksi yökin, mutta mieleen jäivät lähinnä ostokset. Ostettiin laukku (kielitaitoisen myyjän sanoin ”una borsa di soft vasikannahka con due tasku”) sekä postimerkkejä, joita silloin keräsin. Kaupassa kelpasivat kaikki mahdolliset valuutat ja myyjä laski ”Suomen kruunun” kurssin sen verran pieleen, että kädessä oli lopulta sekä ostokset että enemmän rahaa kuin kauppaan mennessä. Jos joskus tulisi vuokrattua lomatalo vaikka Marchesta, niin täytyy totta kai käydä retkellä myös San Marinossa!

    1. Historian havinaa, mahtava tarina! 😀 Oli kyllä kiva päästä vihdoin ja viimein San Marinoon. Oikein nätti paikka! Shoppailu jäi meillä vähiin, kuten yleensä, mutta jääkaappimagneetin sentään hankimme San Marinostakin. Maisemat olivat tosi upeat ja veikkaan, että ne muistan parhaiten vielä vuosien päästä. Samoin linnoitukset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *