Päiväretki Porvooseen

Artikkelikuva - Yksityiskohta Porvoon kujilla, Suomi

Olen miettinyt monta kertaa, mihin voisin muuttaa asumaan, jos minun pitäisi jostain syystä muuttaa Suomen sisällä pois Helsingistä. Kyse on ihan vain ajatusleikistä, sillä olen asunut Helsingissä yli 15 vuotta ja viihdyn erinomaisesti, joten todellisuudessa minulla ei ole aikomuksena muuttaa yhtään minnekään. Tässä ajatusleikissä yhdeksi vaihtoehdoksi on noussut viehättävä Porvoo, jossa kävimme Hemmon kanssa eilen päiväretkellä.

Helsingistä ajaa Porvooseen noin 45 minuutissa, joten olisi täysin mahdollista käydä pääkaupungissa töissä, mutta asua Porvoossa. Eräs entinen työkaverini toimi näin. Porvoo on erittäin kaunis kaupunki, jos tykkää historian havinasta – ja minähän tykkään. Lisäksi Porvoo on merellinen ja suorastaan ällösöpö rannassa sijaitsevien puisten, vanhojen rakennustensa ansiosta. Ihana paikka siis! Jos nyt ei kuitenkaan huvita tältä istumalta muuttaa Porvooseen asumaan, sinne voi aina tehdä päiväretken.

20171217-Unelmatrippi-Porvoo-132013

Erityisesti näin joulun alla Porvoon vanhassakaupungissa on suorastaan taikaa – joskin on myönnettävä, että tunnelma kaupungissa on paljon herttaisempi, jos maassa on hentoa lunta sen sijaan, että päin pläsiä läsähtelee vihamielisiä räntälämpäreitä ja jalat uivat sohjossa. Porvoo on silti mielestäni kaunis vähän ankeammallakin säällä! Tunnelmaa luovat mukulakivikaduista heijastuvat lyhdyt hämärillä kujilla, joita reunustavat sinne tänne vähän notkollaan olevat puurakennukset. Täällä rakennuksilla on luonnetta ja kadut ovat täynnä pieniä yksityiskohtia ja yllätyksiä.

20171217-Unelmatrippi-Porvoo-121228
Katu Porvoon vanhassakaupungissa
Ihmisiä kadulla Porvoon vanhassakaupungissa
Sisustusliikkeen kyltti Porvoossa

Porvooseen pääsee etenkin pääkaupunkiseudulta erittäin näppärästi. Busseja kulkee Helsingin keskustasta Porvooseen esimerkiksi lauantaisin noin pari tunnissa ja matka-aika on noin tunnin. Hain mielenkiinnosta myös hinnat (lauantai 16.12.2017, haku tehty 10.12.2017): Porvoon Liikenteen kyydissä matka maksaa 9 euroa suuntaansa, Onnibussilla matkan taittaa meno-paluuna yhteensä alle 7 eurolla. Ei paha! Me kävimme Hemmon kanssa Porvoossa omalla autolla ihailemassa pieniä puoteja, kahvittelemassa ja hankkimassa vähän herkkuja kotiin.

Porvoon puodit viehättävät

Vaikka et olisi kummoinen jouluihminen, kuten en minäkään, nätissä Porvoossa jäyhempikin tapaus voi päästä joulutunnelmaan – ja luonnollisesti vanhankaupungin söpöt pikkupuodit ovat pystyssä myös joulun jälkeen. Porvoo on aivan ihana niin talvella kuin kesällä.

Kauppojen kiertely on vanhassakaupungissa miellyttävää. Puodit ovat ainakin näin joulun alla täynnä kävijöitä, mutta asiointi on nopeaa – toisin kuin valtavissa tavarataloissa ja ostoskeskuksissa, joissa joutuu ennen oikean osaston löytymistä hortoilemaan kaupan sisällä kilometritolkulla ahdistavan kuumissa toppavaatteissa.

20171217-Unelmatrippi-Porvoo-124938
20171217-Unelmatrippi-Porvoo-125004
Lelupuoti Porvoossa

Porvoon vanhoilta kujilta löytyy useampi antiikkikauppa, joista voi bongata juuri sen puuttuvan kipon astiasarjaansa tai hankkia lahjaksi vaikkapa kiertoon laitetut kynttilänjalat. Lahjojen ei tarvitse aina olla uusia. Käsityötuotteita arvostavalle esimerkiksi 400-neliöinen käsityö- ja sisustuskauppa Teetee shop on varsinainen aarreaitta. Vanhastakaupungista löytyy myös muun muassa Pentikin myymälä, jos klassinen suomalainen design viehättää.

Jos tavarat eivät tunnu kivoilta ostoksilta, Brunbergin myymälästä saa kaikkien tuntemia makeita herkkuja ja huumaavan tuoksuisesta Skafferista voi valikoida niiden kylkeen paketin maukasta teetä tai kahvia. Erilaisia kahvilaatuja löytyy myös hämyisestä Porvoon Paahtimosta.

Vatsa täyteen Porvoossa

Meidän piti Hemmon kanssa käydä lounaalla kehutussa Zum Beispielissä, mutta flunssan takia en maista tällä hetkellä oikein mitään. Kaikki on maistunut pahvilta jo yli viikon ja nälkä loistaa poissaolollaan! Eipä siis huvittanut mennä Porvossa syömään kivaan ravintolaan, kun en olisi saanut siitä irti yhtikäs mitään (paitsi toki täyden vatsan, mutta siihen kelpaa tällä hetkellä ihan mikä tahansa pöperö). En siis osaa sanoa, onko Zum Beispiel omasta mielestäni hyvä mesta, mutta monien muiden mielestä se on, joten kiinnostaisi kokeilla.

20171217-Unelmatrippi-Porvoo-124811
20171217-Unelmatrippi-Porvoo-130113

Muita hyviä vaihtoehtoja nälän karkottamiseen Porvoossa voisivat olla lähiruokaravintola Sinne ja liharuokiin erikoistunut Meat District. Näissäkään en ole itse käynyt, mutta haluaisin käydä, sillä molempia on kehuttu vuolaasti.

Mitä ruokapaikkoja sinä suosittelisit Porvoossa? Ajattelimme nimittäin Hemmon kanssa tehdä viimeistään kesällä uuden vierailun Porvooseen, joten vinkit kelpaavat! Jos vaikka seuraavaan reissuun mennessä olisin saanut makuaistini takaisin.

Jäisitkö yöksi Porvooseen?

Porvoossa on persoonallisia majapaikkoja, mutta jos aiot jäädä yöksi, tee varaus ajoissa. Vanhankaupungin pikkuhotellit ovat äkkiä täynnä. Minua kiinnostaisi joskus yöpyä laadukkaaksi mainostetussa Pariisin Villessä tai edullisemmassa majatalo Ida-Mariassa, jotka molemmat sijaitsevat vanhassakaupungissa. Esimerkiksi nyt joulukuussa ei ollut kuitenkaan toivoa saada näistä huonetta viikon varoitusajalla, joten testaaminen jäi ensi kertaan.

20171217-Unelmatrippi-Porvoo-130334

Eräällä aikaisemmalla reissulla olen viettänyt yön Haikon kartanossa. Haikossa on omien kokemusteni perusteella miellyttävä aamiaishuone ja hyvä palvelu, ja toki itse kartano on näkemisen arvoinen. Siellä voi myös nauttia illallista hienossa miljöössä. Yövyin modernilla puolella, mikä oli oikein miellyttävä kokemus, mutta varsinaisesta kartanosta minulla ei ole kokemusta. Haikon kartano on hyvä vaihtoehto, jos ei haittaa, että se sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta.

Tykkäättekö te muut tehdä päiväretkiä lähiseudun kaupunkeihin?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *