Päivä Tallinnassa: Fotografiska ja Telliskivi

Artikkelikuva - Naishahmo Kirsty Mitchellin Wonderland-näyttelyssä

Olen teinistä asti tykännyt sekä valokuvien ottamisesta että niiden katselemisesta, ja valokuvanäyttelyt ovat mielestäni reissuilla todella kiinnostavia vierailukohteita. Valokuvat mielessäni kävin viikonloppuna Tallinnassa päästäkseni vierailemaan Fotografiskassa. Tukholmalaislähtöisen Fotografiskan Tallinnan-versio avattiin kesäkuussa ja vierailin siellä nyt ensimmäistä kertaa. Museo ihastutti niin miljöönsä kuin näyttelyidensä puolesta, ja koska se sijaitsee trendikkäällä Telliskiven alueella, samalla tuli koettua muutakin kivaa.

Raahauduimme Hemmon kanssa epäinhimillisen aikaiseen Tallink Siljan aamulauttaan puoli kahdeksalta aamulla. Museovierailun näkökulmasta aikainen herätys kuitenkin kannatti, sillä Fotografiskassa oli aamupäivällä ihanan väljää. Meneillään olleet näyttelyt olivat keskenään herkullisen erilaisia, joten mielenkiinto pysyi yllä vaivatta. Olin eri tyyleistä suorastaan riemuissani, ja näyttely oli paikoin myös todella hauska.

Tallinnan Fotografiska ja Kivi paber käärid -ravintola
Fotografiska sijaitsee kiinnostavalla Telliskiven alueella.

Huumoria, menneen ajan tunnelmia ja työlästä lavastusta

Avausnäyttelyistä oli vielä jäljellä kaksi: virolaisen valokuvaajan Anna-Stina Treumundin näyttely Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein and Mari ja norjalaisen Anja Niemen In Character -näyttely päättyivät 15.9.2019. Niemen kuvat loivat hienon menneen ajan jenkkitunnelman, josta tykkäsin kovasti. Nämä kaksi näyttelyä olivat melko hillittyjä verrattuna brittiläisen Alison Jacksonin Truth is Dead -näyttelyyn ja niin ikään brittiläisen Kirsty Mitchellin Wonderland-näyttelyyn.

Nainen Monument Valleyssä Anja Niemen näyttelyssä In Character
Anja Niemen In Character -näyttelyssä on Amerikka-tunnelmaa.
20190918-Unelmatrippi-Tallinna-Fotografiska-105047
Naiskaksikko istuu autossa Anja Niemen In Character -näyttelyn kuvassa.

Mitchellin Wonderland-näyttelyn satumaiset kuvat jaksoivat hämmästyttää värikylläisyydellään ja yksityiskohdillaan. Kuvien takana on valtava määrä lavastus- ja maskeeraustyötä. Jacksonin Truth is Dead -näyttely puolestaan kirvoitti useammat naurut. Julkkisten, kuninkaallisten ja urheilijatähtien lookalike-hahmoja hyödyntävät räväkät kuvat ovat niin ikään vaatineet valtavan työn, ja lopputulos on paikoin hervoton. Kuvissa esiintyy esimerkiksi härski ”Trump”, revittelevä ”prinsessa Diana” ja tupakalle livahtanut ”Barack Obama”.

Truth is Dead on esillä 10.11.2019 saakka ja Wonderland 24.11.2019 saakka eli nämä näyttelyt ehtii vielä katsomaan. Suosittelen!

Kirsty Mitchellin Wonderland-näyttelyn kuva
Kirsty Mitchellin Wonderland-näyttelyn kuvat ovat vaatineet paljon valmistelua.
Nainen syysmetsässä Kirsty Mitchellin Wonderland-näyttelyssä
Nainen kulkee syksyisessä metsässä Mitchellin Wonderland-näyttelyn kuvassa.
Sinisävyisiä kuvia Kirsty Mitchellin Wonderland-näyttelyssä
Mitchellin Wonderland-näyttely on värikäs.
Alison Jacksonin Truth is Dead -näyttelyn kuvassa Dianaa muistuttava hahmo
Alison Jacksonin Truth is Dead -näyttelyn kuvissa esiintyy muun muassa prinsessa Dianaa muistuttava hahmo.
Alison Jacksonin Truth is Dead -näyttelyn kuvissa on kuninkaallisia
Jacksonin Truth is Dead -näyttelyn hahmot ovat tuttuja lehtien palstoilta.

Rouhea Telliskivi viehättää

Boheemi Telliskivi sopii sijaintina Fotografiskalle erinomaisesti. Kaupunginosassa on runsaasti luovaa nähtävää ja koettavaa, kuten design-kauppoja, kirppistoimintaa ja erilaisia tapahtumia. Alueella saa kulutettua aikaa helposti pidempäänkin kuin pienen piipahduksen verran.

Asematori Balti Jaama Turg on vierailun arvoinen niin ostosten kuin ruoka- ja juomatarjonnan puolesta, ja alueelta löytyy muutenkin erinomainen kattaus ravintoloita ja kahviloita. Itse en niin perusta suurta suosiota nauttivan F-Hoonen sapuskoista, vaikka se muuten onkin kiva paikka. Sen sijaan tykkäsin kovasti tällä reissulla testaamamme Kivi Paber Kääridin ruuista! Aiemmilla reissuilla olen viihtynyt mukavasti myös Pudelissa pienpanimo-oluiden äärellä, Lendav Taldrikissa aasialasia makuja maistellen ja Kolm Sibulatissa vähän paremman illallisen parissa.

Annoksia Kivi Paber Käärid -ravintolassa
Söimme tällä reissulla lounasta Kivi Paber Käärid -ravintolassa.
Tallinnan tori
Raatihuoneen torilta oli pakko napata kuva tälläkin matkalla!

Tuli jälleen kerran todettua, että kauniissa Tallinnassa on todella mukava käydä! Tällä kertaa kyseessä oli vain päivävierailu, mutta ehkä ensi kerralla jään taas yöksi. Fotografiskaan menen mielenkiinnolla uudestaan, kun näyttelyt taas vaihtuvat.

Tykkäätkö sinä käydä matkoilla erilaisissa näyttelyissä ja museoissa?


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *