Päivä Brysselissä

Artikkelikuva - Pariskunta Brysselin kaduilla, Belgia

Belgia on siitä erityisen kätevä maa matkailijalle, että joka paikkaan on lyhyt matka. Me pidimme kesäisellä matkallamme tukikohtana Gentiä ja teimme sieltä päiväretken muun muassa Brysseliin. Motiivina oli lähinnä se, että pitäähän Euroopan parlamentin yhtenä pääpaikkana tunnetussa Brysselissä käydä jo ihan yleissivistyksen vuoksi. Odotukset olivat vähän sekalaiset, sillä jotkut pitävät Brysseliä supertylsänä, jotkut taas kiinnostavana museo- ja kulttuurikaupunkina. Itse en päiväreissun perusteella luokittelisi kaupunkia tylsien joukkoon, sillä sieltä löytyy paljon nähtävää ja tunnelmakin on mielestäni viihtyisä. Tässä muutama helppo tärppi päiväreissua ajatellen!

20180930-Unelmatrippi-Bryssel-DSC0913

Tee ilmainen taidekierros etsimällä komeita sarjakuvamuraaleja

Esimerkiksi Tintti löytyy edustettuna Brysselin katumaalauksista, ja myös suosikkini Lucky Luke Jolly Jumper -hevosineen on ikuistettu erään talon seinään Daltonin veljesten kanssa. Pakkohan tämä oli käydä varta vasten katsastamassa! Muraaleja on ripoteltu sinne tänne Brysselin keskustan alueella, joten niitä etsiessä tulee samalla kierreltyä paikkoja. Maalauksia on runsaasti, joten kaikkia tuskin jaksaa kiertää, jos ei ole todella fanaattinen bongaaja. Me etsimme muutaman tärpin kartalta valmiiksi ja loppuja bongailimme sattumanvaraisesti. Lounastakin nautimme Tintti-maalauksen vieressä.

Brysselin kaupungin sivuilta löytyy hyvä listaus ja kartta sarjakuvareitistä. Blogimaailmassa aiheesta löytyy juttua esimerkiksi Kohteena maailma -blogista, mistä muuten itse alun perin sain idean näiden sarjakuvien bongaamisesta (kiitokset siis Ramille!). Matkaideoita kertyy todo-listalle tasaisesti ja aina välillä niistä joku ruksitaan yli, kun se on tsekattu, kuten nämä sarjakuvat nyt tämän reissun jälkeen.

Lucky Luke ja Daltonin veljekset muraalissa Brysselissä
Sarjakuvamuraali Brysselissä
Tintti-sarjakuvamuraali Brysselissä

Tyydytä kulttuurinnälkää kiertämällä Brysselin museoita

Hyviksi kerrottuja museoita Brysselissä ovat esimerkiksi taidemuseo Musées Royaux des BeauxArts ja musiikkimuseo Musée des Instruments de Musique. Mielenkiintoiselta vaikuttaa myös maksuton Euroopan historian talo. Museossa kerrotaan Euroopan historian vaiheista. Ja kun ollaan Brysselissä, joka on yksi Euroopan parlamentin työskentelykaupungeista, EU-asiat ovat tietenkin tapetilla. Myös Euroopan parlamentissa voi vierailla maksutta ja tutustua näyttelyihin ja EU:n toimintaan.

Me emme museoihin ja EU-juttuihin lopulta ehtineet, mutta jos tulee joskus käytyä Brysselissä uudelleen, ne ovat ehdottomasti edelleen listalla. Lisää houkuttelevia museoideoita löytyy Visit Brusselsin sivuilta.

20180930-Unelmatrippi-Bryssel-DSC0899

Käy maailman kauneimmaksi aukioksi sanotulla Grand Placella

Brysselin Grand Placelta (hollanniksi Grote Markt) ei puutu kultaa, kimallusta ja krumeluuria. Yltiöpäisen koristeellisella turistialueella viihtyvät niin matkailijat kuin paikallisetkin. Minua jaksavat aina hämmästyttää tällaiset ylenpalttisesti koristellut paikat enkä oikein koskaan saa päätettyä, ovatko ne mielestäni todella hienoja vai yksinkertaisesti aivan liian övereitä. Arkkitehtien ja rakentajien vaivannäöstä jaan kuitenkin aina mielessäni pisteitä!

Grand Place on ollut Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1998. Tärkeimpiin aukion rakennuksiin kuuluu Brysselin kaupungintalo (Hôtel de Ville), joka on rakennettu 1400-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Yksityiskohtien tiirailuun ja ihmisten katseluun saa aukiolla tuhrattua helposti hetken jos toisenkin. Hämmentävästi lähes nurkan takana on jo aivan eri näköistä eikä välttämättä ihmisiä juuri lainkaan.

20180930-Unelmatrippi-Bryssel-DSC0876
Ihmisiä koristeellisella Grand Placella

Maistele kehutun belgialaisen keittiön antimia

Testaa Belgian kuuluisia ranskalaisia majoneesipohjaisilla kastikkeilla ja maista herkullisia paksuja vohveleita. Ne ovat suussasulavan hyviä ihan vain pelkällä tomusokerilla, mutta muitakin höysteitä on saatavilla. Ranskalaiset saa näppärästi yhdistettyä toiseen niin sanotusti pakolliseen maistettavaan eli simpukoihin. Simpukat usein tarjoillaan nimenomaan ranskalaisten kanssa. Tunnettu annos on myös waterzooi-kana eli kanaa kermapohjaisella kastikkeella. Voit säästää ruokakuluissa hyödyntämällä lounastarjouksia. Belgialainen olut ja suklaa ansaitsevat myös paikkansa testilistalla, jos kuvun alla on vielä tilaa.

20180930-Unelmatrippi-Bryssel-DSC0902
20180930-Unelmatrippi-Bryssel-DSC0910

Bongaa kuuluisa Manneken-Pis-patsas

Manneken-Pis-patsas voi ehkä kokonsa vuoksi olla pienoinen antikliimaksi, mutta oletpahan sitten nähnyt sen. Itselleni nimittäin jäi tästä nähtävyydestä vähän sama fiilis kuin Kööpenhaminan Pienestä merenneidosta: paljon melua ei juuri mistään. Ei pidä käsittää väärin, sillä on veistos sinänsä ihan hieno. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei se niin hieno ole, että jokaisen tarvitsisi se ehdottomasti nähdä.

Vain noin parinkymmenen sentin korkuisen patsaan tarkan paikan löytää helposti, kun menee lähistölle seikkailemaan, sillä patsas on turistien ympäröimä. Patsaan bongausta voi siis pitää myös eräänlaisena kollektiivisena kokemuksena, kun töröttää siellä tuijottamassa sitä yhdessä kaikkien muiden uteliaiden kanssa.

Manneken-Pis-patsas
20180930-Unelmatrippi-Bryssel-DSC0879
Siellä se patsas on, kun tarkkaan katsoo!

***

Olimme Bryssel-päivänä vähän väsähtäneitä, joten emme ehkä saaneet vierailusta ihan kaikkea irti. Yksi päivä kun harvoin muutenkaan riittää kovin syvälliseen tutkailuun. Bryssel näyttäytyi joka tapauksessa monipuolisena ja siksi ihan kiinnostavana paikkana, ja päivän aikana ehdimme tsekata näitä luettelemiani tunnettuja nähtävyyksiä ja nauttia ruuasta sekä ilmapiiristä. Mitä muuta sitä toisaalta tarvitseekaan?

Tämä postaus liittyy kahden viikon automatkaamme Länsi-Euroopassa – lue myös postaus reitistämme!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Päivä Brysselissä”

 1. Mä tykkäsin myös Brysselistä, me myös ehdittiin nähdä sitä päiväreissun verran. Meillä oli kyllä vähän väsynyttä pyörimistä siellä edellisen päivän pitkälle seuraavaan aamuun venyneestä festarireissusta johtuen, mutta kaupunki on sen verran kompakti, että siitä ehti silti nähdä paljon kivaa. Mä tykkäsin tuosta Grand Placesta, mutta kai tällaisen historiahullun pitääkin 😀 Muistaakseni Münchenissä on hyvin paljon samanlainen kaupungintalo, ehkä tuokin rakennustapa on ollut muotia joskus! Voisin kyllä lähteä uudelleen Belgiaan, siellä tuntuu olevan paljon kiinnostavia kaupunkeja. Viime reissulla tuli nähtyä Brysselin lisäksi Ghent ja Mons.

  1. Meillä oli kanssa vähän väsynyttä meininkiä, ilman mitään erityistä syytä. Mutta ihan kivasti tuli katseltua silti paikkoja. Juna Gentistä Brysseliin oli aamulla jonkin verran myöhässä, joten siinä meni aikaa hukkaan aamusta, mutta sellaista sattuu.

   Münchenin Marienplatzilla oleva kaupungintalo on tosiaan aika samaa prameaa näköä, enpä tullut ajatelleeksi! Tavallaan tosi upeita rakennuksia nuo tuollaiset, ja samalla niissä jotenkin ihan kaikkea ihan liikaa. 😀

   Gent on tosi kiva kaupunki, ja Brugge on myös viehättävä. Lisäksi olisi kiinnostanut käydä Antwerpenissä, mutta se jäi toiseen kertaan. Ja nyt alkoi kiinnostaa myös tuo mainitsemasi Mons!

 2. Mahtava homma, että olet löytänyt blogistani inspiraation Brysselin reissuille! Kiva kaupunki kaiken kaikkiaan, yksi viime vuosien positiivisimmista yllätyksistä 🙂 Tulee mentyä varmasti vielä uudelleen, seuraavalla reissulla hieman olut edelle 😀 Mutta saatampa silläkin reissulla Daltonin veljekset käydä katsastamassa 🙂

  1. Ihan mielelläni mäkin voisin käydä uudelleen mm. noita EU:hun liittyviä juttuja tsekkailemassa. Ja tietysti olut edellä on aina hyvä vaihtoehto, myös siihen voisin lähteä seuraavalla kerralla – tällä reissulla kun se puoli jäi erittäin vähiin. 🙂

 3. Olin jokunen vuosi sitten Brysselissä 5 päivää. Olette mielestäni päivässä kerenneet näkemään kaiken, mitä siellä kannattaakin nähdä. 🙂
  Tuo pissaava poika patsas oli yllättävän pieni ja paikallisten lempiruoka simpukat ja ranskalaiset on todella outo kombo. Itse tyydyin vain ranskalaisiim, mutta moni kehui simpukoita.

  1. Minunkin mielestäni tuo simpukat ja ranskalaiset -yhdistelmä on tosi kummallinen! Aika hyviä ne joka tapauksessa ovat molemmat, vaikka enemmän tykkään itse niistä ranskalaisista kuin simpukoista. 🙂

   Viidessä päivässä ehtisi Brysselissä jo paljon! Teittekö päiväretkiä muualle vai olitteko koko ajan Brysselissä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *