Kokemuksia auton vuokraamisesta Australiassa ja Uudessa-Seelannissa

Alkuperäinen suunnitelmamme oli vuokrata auto koko sille ajalle, jonka olemme Uudessa-Seelannissa. Saavuimme maahan juuri ennen vuoden vaihtumista, ja kesämatkailusesonki on Uudessa-Seelannissa kiivaimmillaan juuri noihin aikoihin. Huomasimme autotarjouksista, että vuokraamot käyttävät luonnollisesti hyväkseen suurta kysyntää ja nostavat hinnat pilviin. Nopeasti tajusimme, että meidän budjettimme ei taipuisi auton vuokraamiseen koko ajalle, joten rukkasimme suunnitelman realistiseksi. Päätimme jättää auton vuokraamisen vasta eteläsaarelle, jolloin joulun ja uuden vuoden aiheuttama pahin kysyntä olisi jo taittunut ja saisimme auton edes hitusen halvemmalla päivähinnalla.

Uudessa-Seelannissa kärrymme näytti tältä:

20150126_112515-mAustraliassa vuokra-automme puolestaan oli tällainen:

20141202_180302-m

Tässä yhteydessä on mainittava yksi ärsyttävä piirre joillakin vuokraussivustoilla. Vuokrasimme Australiassa auton Motorhome Republic -sivuston kautta, mutta siellä emme vielä huomanneet kuviota, kun meillä ei ollut vertailukohtaa. Kyseisellä sivustolla tulee täyttää haluttu vuokrausajankohta ja joitakin muita tietoja, minkä jälkeen ruudulle lävähtää erilaisia autovaihtoehtoja. Asiakas valitsee niistä hyvässä uskossa itselleen sopivan ja täyttää sen jälkeen kattavan litanian tietojaan lomakkeelle varauksen tekemiseksi.

Ainut vain, että asiakkaan valitsema vaihtoehto ei todellakaan ole saatavilla. Kun asiakas on lähettänyt varauspyynnön, vuokraussivustolta tulee nopeasti vastaus, että kyseinen auto ei nyt kuitenkaan ole vapaana – mutta auto Z, Y ja X olisivat käytettävissä haluttuna ajankohtana (tai suunnilleen haluttuna ajankohtana). Luonnollisesti tarjotut autot eivät ole ainakaan halvempia kuin asiakkaan alun perin toivoma auto.

Toisin sanoen: asiakas tekee ison työn täyttämällä kaikki tietonsa firman kattavalle nettilomakkeelle siinä uskossa, että hänen klikkaamansa vaihtoehto on saatavilla – ja tekee näin aivan turhaan. Vuokrafirman puolelta olisi reilumpaa laittaa nettiin lomake, johon täytetään haluttu ajankohta ja ruksitaan halutut vuokra-auton ominaisuudet. Luottokortti- ja ajokorttitietoja ja kaiken maailman vakuutus- ynnä muuta sälää ehtisi hyvin selvitellä myöhemminkin.

Uudessa-Seelannissa yritimme varata autoa mainitulta sivustolta, koska kuten sanottu, yhden kokemuksen perusteella emme ymmärtäneet humpan juonta ja vuokraus oli kuitenkin mennyt Ausseissa hyvin. Tajusimme pelin hengen saatuamme vastauksena tarjouksia aivan törkeän hintaisista autovaihtoehdoista ja kokeiltuamme toista vastaavaa sivustoa samalla lopputuloksella. Sama edullinen auto oli tyrkyllä monessa paikassa muka vapaana, mutta todellisuudessa se ei ollut koskaan saatavilla. Osassa saamistamme tarjouksista oli vielä eri päivämäärätkin kuin meidän toivomamme, joten voisi kuvitella, että edes jotakin toivomuksia läheltä liippaavaa olisi löytynyt. Mainitsemani sivusto toimii vain autojen välittäjänä, eli firmalla ei ole omaa laivastoa.

Näennäisesti sivuston kautta voi vertailla monen eri firman hintoja, mutta meille jäi käsitys, että asiakasta vedätetään. Aloimme nimittäin epäillä, ettei voi oikeasti olla niin, että yhtään toivomamme hintaluokan autoa ei muka ole missään Motorhome Republicin käyttämissä yhtiöissä vapaana edes suunnilleen niille päiville, joita toivoimme. Niinpä otimme Uudessa-Seelannissa yhteyttä suoraan yhteen niistä firmoista, joiden autoja Motorhome Republilc välittää. Kappas vain: saimme meille sopivan auton siedettävään hintaan ja täsmälleen niille päiville, joita toivoimmekin. Pointtina tässä avautumisessani oli, että jos käyttää autovaihtoehtojen kartoittamiseen vastaavaa kokoomasivustoa kuin me ja saa vastauksena kalliita vaihtoehtoja ja eioota, kannattaa kysellä vielä suoraan autot omistavilta firmoilta. Luonnollisesti jos tietää jo valmiiksi, miltä firmoilta haluaa tarjoukset, ei varmaankaan kannata edes katsella välittäjäsivustojen tarjontaa.

Australiassa vuokra-automme oli high-top-mallinen Toyota Hiace. Toisin sanoen pakettiauton normaalin katon tilalle oli muutettu korotettu lasikuitukatto, jolloin auton sisällä mahtui seisomaan. Autoon oli asennettu jääkaappi, kaksilevyinen keittotaso, laatikostoja ja kaappeja sekä tiskiallas. Vesi täytettiin tiskialtaaseen kuten matkailuautoihin yleensä: auton ulkopuolelta sitä varten tehdyn aukon kautta. Jääkaapista valitimme vuokrafirmaan, sillä kaappi toimi miten sattuu. Muutamina päivinä se piti tavarat kylminä, mutta tavallisesti ei. Pahimmillaan jääkaapissa oli ihan yhtä lämmin kuin muuallakin autossa. Saimme valituksen ansiosta pientä hyvitystä vuokrauksen päivähintaan. Auto tuli täysin varusteltuna: oli lakanat, peitto, pyyhkeet, ruuanlaittovälineet ja astiat. Auto oli elämää nähnyt, mutta kuitenkin toimiva.

20141201_120200-m 20141201_120223-m

Uudessa-Seelannissa meillä oli niin sanotun tavallisen auton korkuinen (siis ei korotettua kattoa) Toyota Estima. Valinta oli tietoinen, sillä korkea auto otti tuulta ikävästi ja matkailuautotyyppiset vaihtoehdot olivat todella hinnoissaan sillä aikavälillä, jolle auton tarvitsimme. Autossa ei ollut jääkaappia vain ainoastaan perinteinen kylmäkalleilla viilennettävä kylmälaukku. Lisäksi varustukseen kuului yksi keittolevy ja vesiallas. Lähinnä käsien pesuun tarkoitetun altaan vesisäiliö aiheutti meissä hyvät naurut: säiliönä toimi samanlainen juomavesitörppö, joita ihmiset ostavat Suomessakin mökeilleen. Astian yläosaan oli tehty tökerö reikä luultavasti puukolla, ja tuohon reikään sitten tökätty putki, jota pitkin vesi nousi hanaan. Todellinen tee se itse -versio siis koko systeemi.

Muutenkin auton sisäosat olivat selvästi jonkun handymanin tuotantoa: esimerkiksi penkkien pehmusteiden takana oli vielä normaalit kyseiseen automalliin kuuluvat ovikotelot tallella. Auto oli siis muutettu tavallisesta kuuden matkustajan autosta retkikäyttöön sopivaksi, ja tuo muutos oli tehty aikalailla vasemmalla kädellä. Ulkopuolelta muutos firmalta toiselle ei myöskään ollut kovin hyvin toteutettu, sillä valkoisen maalin alta pilkistäneet räikeänvihreät ja kirkkaanvioletit kohdat paljastivat auton olleen aiemmin imagoltaan nuorekkaan Jucy-vuokrafirman listoilla.

DSC_0764-m

Kaikesta huolimatta elimme autossa kolme viikkoa ja ihan hyvin se sujui, vaikka auto oli kaikin tavoin aika romu. Lommoja ja ruhjeita oli siellä täällä, ilmastointi toimi vaihtelevasti, automaattivaihteisto ei oikein soveltunut muualle kuin tasaiseen maastoon (tosi hyvä ominaisuus vuoristoteillä…), autosta nousi pahanhajuista käryä vähänkin suuremman mäen jälkeen, kuljettajan ovi ei mennyt kiinni muuten kuin täysillä paiskoen ja pelkääjän puolella oven lukitus ei toiminut keskuslukituksen kautta. Lisämausteena oli vielä auton takaosassa leijaillut todella epäilyttävä haju, jonka alkuperää emme oikeastaan edes halua tietää. Kaikkea pientä kivaa siis. Pelkäsimme monta kertaa, että auto leviää käsiin kesken matkan, mutta kuin ihmeen kaupalla se kesti kuin kestikin matkamme loppuun asti. Todellinen Lucky Rentals, kuten vuokrafirman nimi kertoikin.

Kaikista mainituista asioista huolimatta olemme (etenkin näin jälkikäteen) enemmän kuin tyytyväisiä automatkoihimme molemmissa maissa. Australiassa auton vuokrauksen päivähinnaksi tuli vakuutuksineen kaikkineen noin 89 euroa, Uudessa-Seelannissa puolestaan noin 58 euroa. Luksusautoihin meillä ei olisi ollut varaa, joten onneksi autojen kanssa kävi tuuri eikä mikään hajonnut. Meitä ei myöskään huijattu kummankaan auton vuokrauksen yhteydessä esimerkiksi väittämällä, että olisimme tehneet autoon lommoja, vaikka huijauksia varmaan joskus tapahtuu. Voimme naureskella autokokemuksillemme jälkikäteen iloisina ja muistella ennemminkin niitä kaikkia hienoja elämyksiä, joiden ääreen auton vuokraamisen ansiosta pääsimme.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Neljä yötä Sydneyssä

Menimme sateiseen Sydneyyn saavuttuamme hotellille Sydney Shuttlella (15 AUD eli noin 10,35 euroa per lätty) ja olimme hotellille yhdeksältä illalla. Koska Hotel 59 on pieni majatalotyyppinen hotelli, sen respa ei ole miehitetty vuorokauden ympäri. Hotellinpitäjä olikin lähettänyt meille sähköpostitse hyvät toimintaohjeet ja ovikoodin sisään pääsemiseksi. Huoneessamme oli kokolattiamatto ja sen mukainen tunkkainen haju, mutta muuten paikka oli ihan hyvä. Hotellin netti tosin oli surkea, mutta ratkaisimme tämän käymällä tarpeen tullen surffaamassa läheisessä Cross Espresso -kahvilassa.

Huonehintaan kuului aamiainen, jonka nautimme hotellin kahvilassa ennen kuin lähdimme kävellen kylille. Hotel 59 sijaitsee Kings Crossin alueella eli se on kävelymatkan päässä kaupungin ytimestä. Meidän oli tarkoitus tehdä joitakin pieniä hankintoja, joten suuntasimme Westfieldin ostoskeskukseen. Väentungoksen nähtyämme muutimme mielemme ostarilla pyörimisestä. Sanotaanko näin, että Hullut Päivät on pientä Sydneyn joulupäivään verrattuna. Suunnistimme Westfieldin sijaan kiertämään läpi Kent Streetillä sijaitsevia retkikauppoja. Niissä ei ollut ruuhkaa.

Jatkoimme kaupunkikierrosta Darling Harbouriin, jossa kävimme lounaalla Harbourside-ostarilla. Meteli ruokatorilla oli sietämätön (paljon ihmisiä, betoniseinät, kovaan lattiaan kolisevat tuolit, ei akustiikkalevyjä tai muutakaan kaikua hillitsevää). Kävi mielessä, olisiko sittenkin kannattanut mennä niin sanottuun kunnolliseen ravintolaan, jotta lounaan kaupanpäällisenä ei tulisi kuulovauriota. Kävimme vielä Hard Rock Cafessa pinssiostoksilla ennen kuin palasimme ihan väsähtäneinä hotellille päin. Lähellä sijaitseva brittipubi veti meitä puoleensa, joten kävimme siellä muutamalla oluella ennen oman huoneen rauhaan vetäytymistä.

 

Seuraavana päivänä olimme pihejä, emmekä raaskineet maksaa 20 taalaa Pop to popism -taidenäyttelystä, vaikka näyttely olisikin varmasti ollut hieno. Maksullisen huvin sijaan kävimme kiertelemässä Paddington Marketsilla, jossa oli myynnissä vaatteita ja kaikenlaista tavaraa. Erityisesti taulut olivat hienoja, mutta eipä niitä oikein viitsi rinkassa kanniskella, joten sinne jäivät. Uskaltauduimme takaisin Westfieldin ostarille ja siellä Meyer-tavarataloon. Lounaspaikaksi valikoitui Rocksin kaupunginosassa sijaitseva The Rocks Cafe, jonka Hemmo oli googlannut myyvän krokotiiliburgereita. Itse valitsin pihvisandwichin, joka oli herkullinen, mutta maistoin toki krokotiiliakin Hemmon lautaselta. Makua on hankala kuvailla, koska se ei muistuta suoraan mitään toista eläintä, mutta joka tapauksessa krokotiiliburgeri oli hyvää. Istuimme ensin ravintolan yläkerrassa kahdestaan, mutta yhtäkkiä yläkerta pakkautui täyteen porukkaa. Ilmeisesti kahdelta iltapäivällä on monen muunkin mielestä hyvä hetki mennä lounaalle.

 

 

Jäimme edellisenä päivänä arpomaan sadetakkien ostamista retkikaupoissa kierrellessämme. Nyt kävimme hakemassa retkikaupasta Hemmolle sadetakin, koska arvelimme sille tulevan taatusti käyttöä ja alennukset olivat massiiviset. Olisimme ostaneet takin minullekin, mutta sopivaa ei tällä kertaa löytynyt. Kävelimme sataman kautta Sydney Harbour Bridgen Pylon Lookoutille katsomaan maisemia. Ylös oli noin 200 porrasta eli kapuaminen oli helppo nakki. Toinen meistä pääsi sisään viinikierroksella tapaamaltamme Kennethiltä saamallamme vapaalipulla, ja vain toinen joutui maksamaan 13 taalan pääsylipun. Matkalla ylös tutustuimme näyttelyyn sillan historiasta ja rakentamisesta.

 

 

 

 

Maisemat ylhäällä olivat hienot, vaikka valitettavasti oli pilvistä. Alas palattuamme pyörähdimme sillan alla Dawes Pointissa piknikalueella istuskelemassa. Jatkoimme matkaa rantaa pitkin oopperatalon lähettyville sataman Circular Quay -alueelle, jossa on kivan näköisiä vanhoja punatiilirakennuksia. Näimme matkalla, kuinka ilotulitteita viriteltiin Harbour Bridgelle uudenvuodenaattoa varten. Satamassa oli ilmeisesti Manly-rannalle meneviä lauttoja sahaamassa edestakaisin. Pienempien paattien lisäksi satamassa oli valtava risteilyalus ja paljon ihmisiä. Westfieldin kauppakeskuksen ja sataman lisäksi ihmisiä ei Sydneyssä muualla sitten juuri ollutkaan, mutta kuukauden Australiassa kiertelyn jälkeen tämä ei enää meitä yllättänyt. Joka kylä kun tuntui olevan tyhjää täynnä.

 

 

Sadetakin hankkiminen myös minulle onnistui seuraavana päivänä toisesta liikkeestä. Täsmäostoksen jälkeen haimme minimarketista bussiliput Bondi Beachille, joka sijaitsee niin kaukana keskustasta, että sinne emme halunneet lähteä kävellen. Meille kerrottiin hotellilla, että busseista ei saa ostettua matkalippuja, joten kertaliput on hankittava etukäteen tai hommattava Sydneyssä käytössä oleva Opal-matkakortti. Hotelliltamme oli niin näppärä kävellä keskustaan, että meidän ei kannattanut ostaa matkakorttia muutaman mahdollisen matkan takia. Kertalippuja myyvät ilmeisesti lähes kaikki minimarketit, mutta meille myytiin kolmessa paikassa eioota ennen kuin tärppäsi. Meidän oli alun perin tarkoitus käydä lenkkeilemässä epäilemättä hieno kävelyreitti Bondilta Coogee-rannalle, mutta minua vaivanneen ikuisuusflunssan takia useamman kilometrin mittaisen reitin vetäiseminen ei tuntunut ollenkaan hyvältä idealta.

 

 

 

Bondi Beachin koko yllätti – pienuudellaan. Olimme siinä käsityksessä, että ranta olisi aivan valtavan suuri ja upea, kun sitä aina niin mainostetaan ja kehutaan. Rannan maine johtuu kuitenkin selvästi jostakin muusta kuin koosta, sillä pidempiä ja hienompia rantoja löytyy Australiasta pilvin pimein. Rannan läheisyydessä on paljon kahviloita ja pieniä ruokapaikkoja, joissa voi viettää aikaa. Meitä ei huvittanut mennä uimaan, joten seurailimme vain rannalla touhuavien ihmisten aktiviteetteja kunnes palasimme takaisin kaupunkiin.

Seuraavana aamuna oli aikainen herätys ja lähtö kentälle. Shuttlebussi tuli hakemaan meitä hyvissä ajoin ja ajattelimme nauttivamme kentällä aamiaista. Menimme kirjautumaan lennolle ja kappas vain, aamiaissuunnitelma kosahti iloisesti. TAM-lentoyhtiön työntekijä ilmoitti, että emme saa nousta Aucklandiin menevään koneeseen, jos meillä ei ole lentolippuja pois maasta. Emme olleet huomioineet tätä Uuden-Seelannin sääntöä. Niinpä meille tuli kivasti hässäkkää, kun piti hemmetin äkkiä päättää, minne haluamme mennä Uuden-Seelannin jälkeen ja saada vielä liputkin varattua samalta istumalta. Onneksi olimme ehtineet suoda aiheelle edes pari hassua ajatusta muutama päivä aiemmin, joten meillä oli sentään jokin käsitys järkevistä vaihtoehdoista. Ostoskoriin lävähtivät hikikarpaloiden säestämän pikagooglailun jälkeen lentoliput Cookinsaarten Rarotongalle helmikuun alussa. Palmusaari, täältä tullaan! Menimme aika pitkälti suoraan koneeseen lähtöselvitysbyrokratiasta ja turvatarkastuksesta suoriuduttuamme, joten emme ehtineet aamiaiselle. Onneksi TAM tarjosi lennolla veloituksetta aamupalaa. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Joulu Melbournessa

Jouluaattona oli aika antaa vuokra-auto seuraavien matkalaisten käyttöön. Ajelimme leirintäalueelta keskustaan Pensione Hotel Melbourneen, josta olimme varanneet huoneen. Jätimme laukut ystävällisen hotellivirkailijan huomaan siksi aikaa, kun lähdimme lentokentän lähettyville palauttamaan autoa. Autovuokraamossa kaikki sujui sutjakasti ja pääsimme pian lähtemään pois. Kikkailimme itsemme takaisin keskustaan julkisilla kulkuvälineillä ja saimme samalla selville, miten pääsisimme seuraavana päivänä julkisilla lentokentälle. Olimme varanneet joulupäiväksi lentoliput Sydneyyn menevään koneeseen.

Sokkona varaamamme Pensione Hotel Melbourne osoittautui passeliksi muutenkin kuin vain edullisen tarjoushintansa vuoksi. Modernisti sisustettu hotelli sijaitsee Southern Cross -asemaa lähes vastapäätä, joten lentokentälle lähteminen ei olisi voinut juuri helpompaa olla. Huoneemme oli pieni (näinkin varauspaperissa sisäänkirjautumisen yhteydessä maininnan shoebox!), muttei niin pieni, ettemmekö olisi mahtuneet sinne vallan mainiosti. Kylpyhuone kyllä oli niin mini, että muistimme elävästi alkumatkan japanilaiset kylppärit. Tällä kertaa sentään ovi mahtui kiinni kylppärissä asioinnin ajaksi. Olennaisinta oli, että sänky oli kunnollinen ja lakanat ihanan puhtaat ja valkoiset. Ihminen voi tulla aika iloiseksi hyvään sänkyyn rojahtamisesta! Etenkin, jos on juuri nukkunut melkein kuukauden autossa sängyssä, joka ei ollut ihan kauhean kiva.

Aattona täytyi toki käydä syömässä jouluillallinen, joten suuntasimme Mad Mex -nimiseen meksikolaiseen, jonka olimme huomanneet hotellille tullessamme. Street tacot maissioluella huuhdeltuina sopivat meidän mielestämme jouluun oikein mainiosti. Kävimme samalla pyörimässä lähikaduilla ja totesimme, että ihmiset vaikuttivat olevan biletuulella. Baareissa olisi saattanut olla hyvä meno, mutta vetäydyimme kuitenkin hotellille loppuillaksi matkajärjestelyjen ja muun datailun pariin.

Joulupäivänä jätimme laukut hotellille säilöön ja lähdimme tutkimaan vielä muutamaksi tunniksi Melbournen keskustaa. Kävelimme Hosier Lanelle, joka on tunnettu graffiteistaan. Talot oli maalattu niin ylös asti, että hommaan on tarvittu kunnon apuvälineet. Näimme muutaman maalarin työn ääressä. Katutaiteen jälkeen ajattelimme käydä tutustumassa Australian Centre for the Moving Imagen (ACMI) näyttelyihin, mutta museo oli valitettavasti kiinni. Pihalla oli joka tapauksessa ihmisiä viettämässä aikaa ja siellä pyöri screenillä jotakin katsottavaakin, joten jäimme sinne istuskelemaan. Huomasimme pihalla notkuessamme, että elokuvakeskuksella on ilmainen wifi, joka toimii hyvin – tämä vinkkinä muille Melbournen-kävijöille.

 

 

 

 

 

Iltapäivän puolella valuimme hotellin kautta lentokentälle. Melbournen kenttä saa meiltä moitteita maksullisista matkatavarakärryistä, vaikka itse emme kärryjä tarvinneetkaan. Maksuttomia kärryjä oli saatavilla jossain päin kenttää, mutta ei joka paikassa. Matkatavaroiden kantaminen voi olla monenlaisista syistä joillekin matkustajille hankalaa tai jopa mahdotonta, joten tuntuu tökeröltä, että kenttä perii kärryjen käytöstä maksun. Muuten kaikki sujui kentällä mallikkaasti ja tällä kertaa muistimme jopa täyttää vesipullon juoma-automaatista ennen koneen nousua. Yleensä meiltä unohtuu koko vesipullo, tai jos pullo on mukana, niin sen täyttäminen jää kentällä hoitamatta ja joudumme ostamaan koneesta kallista pullovettä.

Lentomme lähti puoli kuuden aikaan illalla ja oli perillä paikallista aikaa seitsemältä. Melbournessa nauttimamme hyvä sää vaihtui sateeksi, kun laskeuduimme Sydneyyn. Australian-päivät sen kuin vähenivät.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail