Oliiviöljyostoksilla Kroatian Istriassa

Artikkelikuva - Oliiviöljyä Kroatiassa

Istrian niemimaalla Kroatiassa tuntuu, että oliiviöljytiloja tai ainakin öljykauppiaita on joka nurkalla. Seudulla autoillessa tien varressa on tämän tästä kojuja, joista voi ostaa paikallisen oliiviöljyn lisäksi esimerkiksi paikallista viiniä ja juustoja. Lisäksi öljyä saa tietysti kylien lukemattomista pikkuisista puodeista ja itse tuottajatiloilta. Meistä on kiva hankkia reissuilta kaikenlaista maisteltavaa kotiin viemisiksi, joten Kroatiassa päädyimme oliiviöljyostoksille.

Me maistoimme istrialaista oliiviöljyä kalan kanssa Pulassa, ja se oli niin törkeän hyvää, että sitä oli aivan pakko hankkia pari pulloa myös kotiin. Niinpä kun siirsimme leirimme Pulasta Porečiin, kävimme matkalla maistelemassa öljyä useammassa paikassa. Öljyä ei kuulemma kannattaisi säilyttää kovin pitkään, mutta vastoin suosituksia ostimme Suomeen tuotavaksi lopulta useamman pullon. Luotimme siihen, että eiköhän ne kaikella todennäköisyydellä saada melko nopeasti tuhottua.

Oliivipuita oliiviöljytilalla
Oliivipuita taustallaan merimaisema

Parit maistiaiset huitaisimme huuleen tien varressa olevista kojuista, mutta suoraan sanottuna iso osa näistä paikoista vaikutti silkoilta turistimagneeteilta. Erityisesti niissä paikoissa, joissa erilaisia kojuja oli useampi vierekkäin, tuotteita tyrkytettiin välillä jopa aggressiivisesti. Kun sen sijaan poikkesimme tieltä viittojen johdattamina varsinaisille tiloille, oli meininki rauhallisempaa ja asiointi viihtyisämpää.

Vehreä maisema alas joelle
Bemari oliivipuuviljelmien keskellä kulkevalla tiellä

Erityisen hyvin vierailemistamme tiloista jäi mieleen Pulasta hieman pohjoiseen sijaitsevassa Vodnjanin kylässä oleva Oio Vivon tila, jossa saimme erittäin ystävällistä palvelua paikalla olleelta herrasmieheltä.

Tilan oliiviöljyt olivat todella herkullisia, ja mies kertoili pitkät pätkät oliiviöljyistä ja tilasta. Hän tarjosi meille myös mahdollisuutta kerätä tilalta mukaan laventelinkukkia, mutta tähän emme tarttuneet. Oliiviöljyn lisäksi laventelimatkamuistot ovat Kroatiassa suosittuja.

Lähikuva oliivipuun oksista

Tunnustan, että minulle ei ollut etukäteen päivänselvää, millaista oliiviöljyjen maistelu on ja miten maistelu käytännössä hoidetaan. Siltä varalta, että siellä ruudun takana joku muukin pohtii asiaa: öljyä todella maistellaan ihan juomalla. Öljytilkat tarjoillaan esimerkiksi snapsilaseissa.

Ajatus öljyn juomisesta voi tuntua etukäteen hassulta, mutta kyllä vain tässäkin maisteluhommassa huomaa hyvin nopeasti, että öljyissä on todella suuria eroja. Oliiviöljyjen maistelu muistuttaa siis paljon viininmaistelua. Osaavat maistattajat tietävät kertoa öljyjen eroista ja siitä, mihin tarkoitukseen mikäkin öljy soveltuu parhaiten.

Vastuuvapauslausekkeena todettakoon, että en ole mikään oliiviöljyasiantuntija, mutta mitä nyt asiaa googlailin, niin ei kroatialaisella oliiviöljyllä ainakaan huonosti mene. Istria esimerkiksi on valittu lukuisia vuosia putkeen maailman parhaaksi oliiviöljyalueeksi. Jos käyt Kroatiassa, maista itse – suosittelen lämpimästi!

Roudaatteko te muut matkoilta kotiin paikallisia herkkuja?

Olimme Istrian niemimaalla osana viiden viikon automatkaamme Euroopassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

12 vastausta artikkeliin “Oliiviöljyostoksilla Kroatian Istriassa”

 1. Oliiviöljyisä on kyllä huikeita eroja. Kun se on hyvää, niin sitä ihan mielelläänkin ”juo” tilkan. Monissa paikoissa on myös niin, että leipäpalaa kastetaan öljyyn. Hyvä tapa sekin, kun perus vaalea leipä on niin neutraali maultaan.
  Myös minä roudaan oliiviöljyä matkalta aina kun hyvää sattuu tulemaan vastaan. Nytkin on käytössä pullo Rodoksen tuliaisia 🙂

  1. Meillä on puoliskon kanssa tapana roudata kaikenlaista muutakin elintarviketta aina matkoilta. Mausteita, teetä, viiniä, öljyä, mitä nyt ikinä. Niistä ei jää pysyviä matkamuistoja, mutta se ei haittaa. Tavaraa on muutenkin tarpeeksi paljon. Kotiin tuodut maut pitävät reissun pidempään mielessä. 🙂 Ja ihan totta, hyvää oliiviöljyä maistelee ihan mielellään tilkan sellaisenaan. Leipätarjoiluja ei tällä reissulla tullut vastaan öljyä maistellessa, ravintoloissa tietysti eri asia.

 2. Kävimme joskus, taisi olla Kreetalla, pienessä oliiviöljytehtaassa: oli kiva nähdä ja oppia prosessista.
  Öljyn tuomista on meillä rajoittanut ajatus öljypullon rikkoutumisesta matkalaukussa. Ajatus viinipullon rikkoutumisesta on jo riittävän paha, mutta öljyn vuotaminen tuhoaa kyllä tavarat ympärillään 🙂 Lentokentältä voisi tietysti ostaa, niin saisi käsimatkatavaroissa tuotua.

  1. Tuollaiset vierailut ovat aina kiinnostavia!

   Laukkuun hajonnut oliiviöljypullo olisi todellakin katastrofi. 😀 Itse olen kyllä tuonut viiniä vaikka kuinka monesti ihan matkalaukussa, ja onpa viinipulloja roudailtu ympäri maailmaa rinkassakin. Koskaan ole mikään hajonnut, mutta ilman muuta on hyvä tiedostaa riskit, ja olenkin niitä joka kerta miettinyt. Koska kyllähän se ottaisi päähän, jos joku punkkupullo särkyisi valkoisten paitojen joukkoon (ehkä siksi pukeudunkin enimmäkseen mustaan ;)). Pakkaan aina matkalaukun nesteet tosi huolellisesti muovipussien sisään ja pehmustan ne joka suunnasta, jotta ne eivät pääsisi kolahtelemaan.

 3. Me opeteltiin oliiviöljyjen maistelua muutama vuosi sitten Länsi-Australiassa, ei nekään huonoja olleet. Tuli yllätyksenä, miten eri makuisia niitä oikeasti on. Siellä aika monessa paikassa sai joko juoda tai sitten kastaa leipäpalan. Taisi parikin eri makuista pulloa lähteä mukaan. Sen jälkeen ollaan kotonakin katsottu paljon tarkemmin, minkälaista öljyä ostetaan. Tuliaisia tai matkamuistoja ostetaan matkoilta aika harvoin, mutta silloin kun ostetaan, ne on usein juurikin jotain elintarvikkeita.

  1. Sama juttu: loppujen lopuksi aika vähän ostellaan mitään matkoilta, mutta sitten kun ostetaan, niin monesti jotakin syötävää tai juotavaa.

   Oliiviöljyt todellakin eroavat toisistaan, se on tullut huomattua! Ausseissa ei muuten tullutkaan niitä testailtua – ehkä niillä seuduilla ei kovin paljoa oliiviöljyä valmistettu, missä kävimme (siis idässä)..? Tai ehkä vain viininmaistajaisia markkinoitiin aggressiivisemmin! Niissä tuli käytyä, ja se oli kyllä tosi hauskaa.

 4. Paikallisia herkkuja kotiin, todellakin! Joskus ne vaan jäävät homehtumaan kaappeohin, mutta oliiviöljy on kyllä sellaista, että se käytetään aina. Mun isä asui toistakymmentä vuotta Balkanilla, mm. Kroatiassa, ja muun muassa öljyä sieltä aina meille rahtasi. 🙂

  1. Mä en muista, että mitään olisi koskaan jäänyt kaappeihin, mutta voihan sitä niinkin käydä, jos tulee jotain hutiostoksia. Oliiviöljy on Istriassa hyvää, joten ei ihmekään, että isäsi rahtasi sitä kotiin asti. 🙂

 5. Enpä ole ikinä ”juonut” oliiviöljyä, mutta hyvä tietää että sillä tavalla maistelu toimii jos tilanne joskus maistelua vaatii. Itse kyllä ostan paikallisia tuotteita reissuista, esim. öljyt, mausteet jne.

  1. Mausteita on tullut roudattua meillekin, esimerkiksi espanjalaista savupaprikajauhetta, jota ei oikein ole Suomesta löytynyt. Elintarvikkeet ovat hyviä tuliaisia, kun eivät jää pyörimään turhakkeiksi asuntoon.

 6. Meillä täällä Kaliforniassa viljellään myös paljon oliiveja ja tuotetaan paljon oliiviöljyä. Minustakin ensin tuntui kovin hassulta se öljyjen maistelu. Joillakin viinitiloilla näkee sellaisia yhdistelmiä, että ensin voi maistella öljyt ja sitten viinit. En ole kovin ihastunut oliiviöljyn maistelusta mutta kyllä niissä kieltämättä mauissa on eroja.

  1. Voisin kyllä lähteä tuollaiselle yhdistetylle oliiviöljy- ja viininmaistelukierrokselle, mikäs siinä. 🙂 Kaliforniassa olisi tosi kiva käydä kiertelemässä viinitiloilla. Sidewaysin aikaansaannos tämä haave ihan selkeästi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *