Normandia on matkailijan aarreaitta

Artikkelikuva - Rouen, Normandia

Ranskan Normandiassa riittää nähtävää ja koettavaa todella monesta näkökulmasta. On sotahistoriaa, upeita luonnonmaisemia, söpöjä kyliä ja kaupunkeja sekä herkullista syötävää ja juotavaa. Tässä vinkkejä monipuoliseen Normandiaan, joka on varsinainen matkailijan aarreaitta.

Toisen maailmansodan historiaa Normandiassa

Normandiassa ei voi olla huomaamatta toisen maailmansodan tapahtumapaikkoja, sillä kylttejä historiakohteisiin vilisee teiden varsilla tämän tästä, kuten myös sotimiseen liittyviä hautausmaita. Tästä voi kieltämättä tulla aika masentavakin fiilis. Itse ajattelen, että pitämällä historian mielessä meillä on mahdollisuus välttää toistamasta samoja virheitä uudelleen – olkoonkin, että välillä eri maiden tilannetta tarkastelemalla voi tuntua, että historia toistaa vääjäämättä itseään. Sodat eivät kuitenkaan tapahdu itsestään vaan ne ovat ihmisten aloittamia. Valinnoilla on väliä, historialla on väliä.

Normandian maihinnousu oli läntisten liittoutuneiden armeijoiden Ranskan pohjoisrannikolle tekemä maihinnousu, joka alkoi 6. kesäkuuta 1944 ja jatkui heinäkuulle. Natsi-Saksa oli tuolloin miehittänyt Ranskan. Maihinnousua kutsuttiin Operation Overlordiksi.

Armeijan vihreisiin pukeutuneita miehiä nurmikentällä Normandiassa

Sotahistoriaan liittyviä nähtävyyksiä on Normandiassa niin paljon, että on aivan turha kuvitella kiertävänsä ne kaikki samalla kertaa, jos aikaa ei ole viikkotolkulla. Jo pelkästään kaikkien maihinnousurantojen kiertämiseen saa kulumaan tuntikausia, ja erilaisia sotaan liittyviä museoita on valtava määrä. Lisäksi ovat hautausmaat ja muut vapaasti vierailtavissa olevat kohteet. Yksi näistä on saksalaisten patteristo Longues-sur-Merissä. Nurmikentillä seisoo hyvin säästyneitä tykkejä, joita pääsee tutkailemaan täysin ilmaiseksi lähietäisyydeltä.

Sotahistoriaa muistellaan vuosittain

Satuimme olemaan Normandiassa juuri maihinnousun 75-vuotisjuhlallisuuksien aikaan kesäkuun alussa, mikä aiheutti aikamoisia ruuhkia ja poikkeustilanteita siellä sun täällä. Jos haluaa kierrellä vähän rauhallisemmilla vesillä, ei kannata tähdätä reissua juuri kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Toisaalta juhlallisuudet ovat myös mielenkiintoista seurattavaa.

Esimerkiksi amerikkalaisella hautausmaalla oli hirveä tungos meneillään olleen erikoistilaisuuden takia. Vieraisiin lukeutui muun muassa amerikkalaisia sotaveteraaneja ja paikalla valmistauduttiin ampumaan tykillä kunnialaukauksia. Saksalaiselle hautausmaalle La Cambeen emme kuitenkaan viitsineet jonottaa, sillä jo sinne johtavalla tiellä oli ihan älytön ruuhka.

D-Day Festivalin juhlijoita telttoineen ja varusteineen

Saksalaisten patteristolla Longues-sur-Merissä puolestaan oli meidän vierailumme aikaan sotilasleiri pystyssä ja satoja sota-aikaa larppaavia tyyppejä joka puolella, ja lisäksi tietysti valtava määrä meitä ihan tavallisia turisteja. Aikakauden vaatteisiin pukeutuneiden ja historiallisilla kulkuneuvoilla liikkuvien ihmisten tarkastelu oli mielenkiintoista. Harvoin näkee niin paljon niin omistautunutta porukkaa! Tapahtuma liittyi maihinnousua muistelevaan kolmeviikkoiseen D-Day Festivaliin, joka on järjestetty vuodesta 2007 asti touko-kesäkuussa.

Vierailumme aikaan oli meneillään myös Normandian maailmanrauhan foorumi (Normandy World Peace Forum) Caenissa. Tapahtuman osallistujiin lukeutui muun muassa valtionpäämiehiä, merkittäviä poliitikoita sekä Nobel-voittajia, joten jätimme kokonaan väliin Caenin kaupungissa vierailun. Oli selvää, että jo pelkästään turvajärjestelyt aiheuttaisivat viivästyksiä matkaan.

Kilttiin pukeutunut festivaalikävijä ja muita ihmisiä
Tykinpiippu, jolle on asetettu punainen kukka
Kaksi miestä vanhan avoauton kyydissä
Jenni ja muita ihmisiä nurmikentällä

Sotahistorian kertausta amerikkalaisen hautausmaan vierailukeskuksessa

Jos toisen maailmansodan tapahtumat Normandiassa eivät palaudu mieleen kuin apteekin hyllyltä, paikan päällä kannattaa ehdottomasti käyttää tilaisuus hyväksi ja ottaa historiakertaus. Hyvän käsityksen tapahtumista saa melko nopeasti vierailemalla Colleville-sur-Merissä Omaha Beachillä Normandian amerikkalaisen hautausmaan vierailukeskuksessa (Visitor Centre – American Cemetery of Normandy).

Vierailukeskuksessa kerrotaan tiiviisti ja selkeästi Normandian maihinnousun suunnittelusta, toteutuksesta ja lopputulemasta ja käydään muun muassa tarkkaan läpi, mitä eri rannoilla tapahtui. Keskus on ilmainen ja siellä on valtavat parkkipaikat, joten vierailu onnistuu siinäkin mielessä helposti. Samalla voi käydä amerikkalaisella hautausmaalla katsomassa lohduttomia ristirivistöjä.

Sotilaskypärä kiväärin päässä hiekalla
Auto ja muuta näyttelyä museossa
Ristejä amerikkalaisella hautausmaalla Normandiassa

Normandian syötävän söpöt kylät ja kiinnostavat kaupungit

Idyllisiä kyliä ei tarvitse Normandiassa erityisesti metsästää, sillä niitä on runsaasti. Vierailemisen arvoisia ovat esimerkiksi minikokoinen Beuvron-en-Auge, historiallinen satamakaupunki Honfleur sekä yhdeksi Ranskan kauneimmista kylistä nimetty Lyons-la-Forêt. Voit lukea niistä lisää postauksesta Kolme kuvankaunista kylää Normandiassa.

Rouenin kaupunki tunnetaan Normandian pääkaupunkina ja paikkana, jossa noituudesta syytetty Jeanne d’Arc poltettiin roviolla vuonna 1431. Jeanne d’Arcista tuli myöhemmin Ranskan kansallissankari ja katolisen kirkon pyhimys. Nykyisin Rouenissa sijaitsee vanhan torin paikalla d’Arcin muistoksi rakennettu erikoisen muotoinen kirkko.

Jeanne d'Arcin muistoksi rakennettu kirkko

Rouenin nähtävyyksiin kuuluvat edellä mainitun kirkon sekä Jeanne D’arcin museon lisäksi muun muassa valtava katedraali ja keskustan ristikkotalokujat. Omasta mielestäni ristikkotalot ovat paljon vaikuttavamman näköisiä Normandian pienemmissä kylissä kuin Rouenissa, mutta isossa kaupungissa on puolensa. Eläväinen keskusta takaa sen, että esimerkiksi putiikeissa, kahviloissa ja ravintoloissa riittää valinnanvaraa.

Rouenissa sijaitsee myös tiettävästi Ranskan vanhin ravintola, La Couronne. Majatalona ja kievarina aloittanut La Couronne on ollut pystyssä vuodesta 1345.

Historiallisesti merkittäviin kaupunkeihin Normandiassa kuuluu myös Bayeux. Sen komeat kivitalot ovat todistaneet dramaattisia hetkiä. Kaupunki oli ensimmäinen mantereella sijaitsevat kaupunki, jonka liittoutuneet saivat vapautettua maihinnousun yhteydessä. Gallialaiset perustivat kaupungin ennen ajanlaskun alkua ja se tunnettiin silloin nimellä Augustodurum.

Ristikkotaloja
Rouenin kauniita taloja
Rouenin katedraali
Katedraalin laiva ja tuoleja

Normandian luonnonnähtävyyksiä

Ranskan pohjoisrannikolla on vaikuttavia, pystysuoraan rannalta nousevia kalkkikiviseinämiä. Étretat on hyvä paikka käydä tutkimassa niitä lähietäisyydeltä. Pienistä meren pyöristämistä kivistä koostuvalla rannalla käyskennellessä käy mielessä, että myös luonto vaikutti siihen, miksi maihinnousupaikat täytyi valita huolella. Pystysuorat suojellut kiviseinämät ovat kymmenien metrien korkuisia. Étretat on yksi alueen suosituimmista turistikohteista, joten rantaa tuskin saa täysin itselleen, mutta se ei vähennä sen vaikuttavuutta.

Normandian luontonähtävyyksiin kuuluu myös Euroopan voimakkain vuorovesi-ilmiö, johon pääsee tutustumaan Mont Saint-Michelin lahdella. Sivusin tätä vuorovesiasiaa postauksessa Mont Saint-Michelin luostarisaari on Normandian rannikon erikoisuus.

Nousuveden aikaan Mont Saint-Michelin saari on kokonaan veden ympäröimä, mutta laskuveden aikaan sinne voi kävellä merenpohjaa pitkin. Omatoimisesti hiekalle ei kuitenkaan kannata lähteä, sillä reitillä on juoksuhiekkasilmäkkeitä ja vuorovesivaihtelu on jopa 14 metriä.

Ranta ja kallioseinämä Etretatissa
Etretatin rantakatua
Etretatin rantaa ja kivimuodostelmia
Mont Saint-Michelin rakennuksia

Ranskalaisen keittiön herkkuja Normandiassa

Ruoka on merkittävä vetovoima koko Ranskan matkailulle ja myös Normandialle. Koska ollaan lähellä rannikkoa, paikallisiin herkkuihin kuuluvat erilaiset merenelävät, kuten hummeri ja torvisimpukat. Hemmo maisteli torvisimpukoita Honfleurissa lounaalla ja tykkäsi niistä kovasti. Monesta paikasta saa myös makeita ja suolaisia kreppejä, joita kannattaa testata.

Juomapuolelta erityisen tunnettua on calvados. Calvados-nimikettä saa käyttää ainoastaan ranskalaisista omenabrandyistä, jotka on valmistettu tietyillä alueilla Normandiassa. Muualla valmistetut omenabrandyt eivät siis ole calvadosta, vaikka ne olisivat samalla tavalla valmistettuja. Myös siideriä kannattaa Normandiassa maistaa. Jos siiderimielikuvasi ovat 90-luvun goldencapeistä, Normandian pehmeän happamat omenasiiderit avaavat aivan toisenlaisen siiderimaailman.

Niin Normandiassa kuin muuallakin Ranskassa kannattaa hyödyntää ravintoloiden lounasmenutarjouksia. Esimerkiksi Honfleurissa söimme kivassa Au Chalutier -satamaravintolassa todella herkulliset kolmen ruokalajin menut vain 14 eurolla. Nyt ei siis ole kyse mistään lounasbuffetista, jollaisen Suomessakin saa alle 14 eurolla, vaan pöytiin tarjoilluista kauniista annoksista. Loistava diili hintaansa nähden.

Honfleurin rakennuksia satamassa

***

Meillä jäi Normandiasta vielä vaikka kuinka paljon näkemättä niin kylien kuin historiakohteiden osalta. Vaikuttaa siis siltä, että tämä keikka Normandiaan ei jää viimeiseksi! Onko Normandia sinulle tuttu matkakohde?

Kävimme Normandiassa osana kuukauden automatkaa Euroopassa. Katso koko matkareitti ja lue matkan kokonaisuudesta postauksesta Kuukauden automatka on ohi – miten reissu meni ja muuttuiko reitti?


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *