Mont Saint-Michelin luostarisaari on Normandian rannikon erikoisuus

Artikkelikuva - Mont Saint-Michelin luostarisaari iltavalaistuksessa

Mont Saint-Michelin luostarisaari Normandian rannikolla Ranskassa on erikoinen tapaus. Saareen liittyy paljon muutakin kiinnostavaa kuin itse luostarirakennus, jonka omalaatuinen siluetti on tuttu matkailumainosten kuvista. Saari oli yksi Ranskan-matkamme hienoimmista yksittäisistä paikoista, vaikka en etukäteen siitä juuri mitään tiennytkään.

Olin hädin tuskin kuullut Mont Saint-Michelistä ennen kesän automatkaamme, vaikka se on Ranskan kymmenen suosituimman nähtävyyden joukossa. Puolustaudun toteamalla, että en ole aiemmin juuri matkustellut Ranskassa vaan keskittynyt muuhun Eurooppaan. Yksi kesäreissun tavoitteista olikin lisätä Ranska-kokemuksia, mikä onnistui laajalla kierroksella mukavasti. Mont Saint-Michel oli yksi reissun mieleenpainuvimmista kohteista.

Meillä oli reissulla aika huono tuuri sään kanssa: kuukauden matkalla vain kolmena päivänä vettä ei satanut lainkaan. Meidän oli tarkoitus nukkua Mont Saint-Michelissä leirintäalueella, mutta sateesta tympääntyneinä majoituimme lopulta majataloon. Se oli erittäin hyvä veto, sillä illan pimetessä sade hyytyi ja sain kuvattua huoneemme ikkunasta luostarisaarta hienossa iltavalaistuksessa. Se nostatti mukavasti fiilistä seuraavan aamun tutustumiskierrosta varten.

Majoitusvinkki: Perussiisti Vente des greves -majatalo sijaitsee noin 5 minuutin ajomatkan päässä Mont Saint-Michelin pysäköintialueista. Yö kahden hengen huoneessa maksoi 58 euroa kesäkuussa 2019 (sisältäen aamiaisen).

20190902-Unelmatrippi-Mont-Saint-Michel-DSC0962
Mont Saint-Michelin luostarisaari oli harvoja kesäreissun paikkoja, joissa sää suosi lopulta oikein kunnolla.

Mont Saint-Michelillä vierailu on organisoitua touhua

Mont Saint-Michelin saari on nousuveden aikaan kokonaan veden ympäröimä. Nykyään se on kytketty mantereeseen sillalla, mutta ennen sinne pääsi nousuveden aikaan vain veneellä. Laskuveden aikaan perille voi sillasta huolimatta patikoida hiekkaa pitkin, mutta sitä ei missään nimessä suositella omatoimisesti, sillä reitillä on petollisia juoksuhiekkasilmäkkeitä. Myös nousuveden nopeus voi tulla yllätyksenä ja aiheuttaa vaaratilanteita. Mont Saint-Michelin lahdella on Euroopan voimakkain vuorovesi, ja nousu- ja laskuveden ero on suurimmillaan jopa 14 metriä.

Mont Saint-Michel, Ranska
Mont Saint-Michelin muurilta ja luostarista näkee hyvin vuoroveden tilanteen.
Mont Saint-Michel, Ranska
Luostarirakennus on mahtipontinen ja koristeellinen.

Saaren luostarikokonaisuus on ollut suojeltu vuodesta 1862, ja saari rakennuksineen sekä sitä ympäröivä lahti ovat olleet Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1979. Suojelu otetaan nykyään kokonaisuudessaan ilmeisen vakavasti: saarelle ei esimerkiksi voi ajaa omalla autolla vaan autot jätetään parkkiin maksulliselle pysäköintialueelle noin kahden kilometrin päähän itse saaresta. Sieltä voi joko kävellä perille, ottaa shuttlebussin tai hypätä vanhanaikaisen hevoskärryn kyytiin.

Me taitoimme menomatkan ilmaisella shuttlebussilla ja palasimme autolle kävellen. Kulkusillan rauhoittaminen vain kävelijöille ja turistibusseille sekä hevoskärryille rauhoittaa vierailua mukavasti. Voin vain kuvitella, millainen sählinki paikalla olisi, jos jokainen voisi ajaa perille saakka omalla autollaan.

Vierailun kustannuksia: Shuttlebussi on ilmainen. Pysäköinnin hinta (24 h) oli 14 euroa kesäkuussa 2019. Tarkista ajantasaiset hinnat ja muut käytännön asiat Mont Saint-Michelin turismisivustolta.

20190902-Unelmatrippi-Mont-Saint-Michel-DSC0125
Perille vievä kävelysilta on pitkä, ja luostarisaarta saa ihailla koko matkan.
20190902-Unelmatrippi-Mont-Saint-Michel-DSC0114
Rakennuksista näkee, että ne ovat seisseet paikoillaan satoja vuosia.

Älä jätä väliin vierailua itse luostarissa

Mont Saint-Michelistä puhutaan nimenomaan luostarisaarena ja moni kuvitteleekin, että siellä ei ole mitään muuta kuin luostari. Paradoksaalisesti moni jättää silti perillä käymättä itse luostarissa, sillä luostarivierailu on maksullinen ja saarella on kuin onkin myös muuta nähtävää. Saari on oma pieni kylänsä, jossa voi haahuilla keskiaikaisten muurien päällä ja koluta pieniä putiikkeja ja ravintoloita sekä ihmetellä 1400- ja 1500-luvuilta peräisin olevia kujia ja rakennuksia. Itse luostari on kuitenkin ehdottomasti vierailun arvoinen.

Mont Saint-Michelin luostarin rakentaminen aloitettiin 900-luvulla ja rakennus- ja kunnostustyöt kestivät yli 1000 vuotta. Niinpä arkkitehtuuri edustaa useita erilaisia tyylisuuntia. Luostari on suuri ja siellä on lukuisia erilaisia tiloja, joten kiertely ei todellakaan ala puuduttaa. Kulkureitti on hyvin opastettu, joten vaikka kokonaisuus on melko sokkeloinen, eksymisen vaaraa ei ole. Vierailuun on saatavilla sekä omatoimisia että ääniopastuksen kanssa tehtäviä kierroksia.

Luostarivierailu: Sisäänpääsylippu ilman opastusta maksoi 10 euroa kesäkuussa 2019. Tarkista hinnat, aukioloajat ja muut käytännön asiat luostarin nettisivuilta.

Mont Saint-Michel, Ranska
Luostariin kavutaan pitkiä ja leveitä portaita pitkin.
Mont Saint-Michel, Ranska
Luostarin kaariholvikäytävät ovat kauniita.
Mont Saint-Michel, Ranska
Luostarissa riittää ulokkeita, torneja ja parvekkeita.
Mont Saint-Michel, Ranska
Vaikka luostarissa on edustettuna monenlaista tyyliä, niitä kaikkia yhdistää tietynlainen yksinkertaisuus.
Mont Saint-Michel, Ranska
Saarta ympäröi korkea muuri, jolta aukeavat hienot maisemat.

***

Me tutkailimme saarella ensin jonkin aikaa kujia ja putiikkeja, vierailimme sen jälkeen luostarissa ja lopuksi kiertelimme saarta ympäröivällä korkealla muurilla. Sieltä näkee mukavasti ympäröivää erikoista maisemaa ja vuorovesi-ilmiötä.

Koska Mont Saint-Michel kuuluu Ranskan suosituimpiin nähtävyyksiin, olin etukäteen vähän huolissani koko vierailun miellyttävyydestä, sillä kukapa rakastaisi hervotonta ryysistä. Huoli oli kuitenkin aiheeton. Väkeä ei ollut niin paljoa, että tungos olisi missään vaiheessa käynyt hermoille, ja paikoin oli jopa yllättävän väljää.

Hienoimpia juttuja vierailussa olivat monipuolinen luostarikokonaisuus sekä kävelymatka siltaa pitkin takaisin autolle. Saari näyttää sillalta käsin todella komealta! Jos menisin paikalle uudelleen, kävelisin ennemmin menomatkan kuin paluumatkan, sillä nyt jouduimme vähän väliä kääntyilemään ympäri kuvataksemme ja ihaillaksemme taaksemme jäänyttä saarta.

Oletko käynyt Mont Saint-Michelin luostarisaarella?

Mont Saint-Michel, Ranska
Mont Saint-Michelistä löytyy myös ristikkotaloja.
Mont Saint-Michel, Ranska
Mont Saint-Michelin kadut ovat kapeita ja niitä reunustavat putiikit, ravintolat ja pubit.

Olimme Mont Saint-Michelissä osana kuukauden automatkaa Euroopassa. Katso koko matkareitti ja lue matkan kokonaisuudesta postauksesta Kuukauden automatka on ohi – miten reissu meni ja muuttuiko reitti?


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Mont Saint-Michelin luostarisaari on Normandian rannikon erikoisuus”

 1. Teillä taisi olla hyvä ajoitus ennen ruuhkaisinta sesonkia! Me oltiin käymässä myöhemmin kesällä ja sillon oli tosi paljon porukkaa. Meidän airbnb host antoi vinkin mennä vasta iltapäivällä, jolloin kiinalaisryhmät on lähtemässä pois ja samalla pääsee näkemään paikan myös iltavalaistuksessa. Niin tehtiinkin! Oli hyvä vinkki, koska muuten olisin ajatellut ruuhkia välttääksemme mennä heti aamusta 🙂

  Ravintolakokemus Mont Saint Michelissä on varmaan huonoin mitä mulla on Ranskassa ollut ja olen matkustanut Ranskassa paljon. Vaikka illalla ravintolassa ei ollut enää paljoa asiakkaita, tuntui henkilökunnalla olevan edelleen kiire ja teki hommia kuin ”liukuhihnalla” saadakseen väen nopeasti ulos. Tai semmonen tunne tuli, kun laskukin tuotiin pyytämättä yms.

  Mutta upea ja erikoislaatuinen paikka nähdä!

  1. Joo, oltiin paikalla ihan kesäkuun alkupuolella. Silloin ei vielä yleisesti ole turistisesonki täydessä vauhdissa Euroopassa, mutta toisaalta Mont Saint-Michelissä on varmasti väkeä ympäri vuoden. Yllättävän vähällä ryysiksellä kuitenkin päästiin tällä vierailulla, ja hyvä niin!

   Ikävää, että teille osui tuollainen nihkeä ravintolakokemus! Joskus niitä valitettavasti osuu kohdalle. Mulla on Ranskassa sattunut huonoja ravintolakokemuksia vain Pariisissa.

 2. Näyttääpä todella ruuhkattomalle teidän näkemänne luostarisaari!
  Me mentiin iltapäivällä ja väkeä oli kuin pipoa. Tosin sitten tuolla luostarin sisällä oli aivan väljää eli ilmeisesti porukka ei sitten raaski maksaa. Kaunis on saari kyllä ja sellainen kerran elämässä kokemus ehdottomasti.

 3. Luostari ja koko saari yllätti aivan täydellisesti. Vierailin kohteessa kesäkuun alussa 2023 ja iltapäivällä. Ei pahaa ruuhkaa.
  Oli aivan hämmentävä olo poistuessa luostarilta, ja useasta syystä. Tilat olivat upeassa kunnossa mutta tuhatvuotinen tunnelma säilyny. Todella vahvasti vaikuttava kohde.

  1. Olen samaa mieltä, paikka on tosi hieno ja mieleenpainuva! Mekin olimme tuolla kesäkuussa eikä meillekään tosiaan osunut pahoja ruuhkia. Kesäkuu ei vielä ole Keski-Euroopassa se suosituin lomakuukausi, joten silloin on varmasti vähemmän väkeä kuin elokuussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *