Mitä tehdä ja nähdä Espanjan Granadassa?

Artikkelikuva Granada - maisema San Nicolásin näköalapaikalta

Olimme vuodenvaihteessa Espanjassa ja teimme monen vuoden jälkeen paluun Granadaan. Olin haaveillut paluusta Granadaan oikeastaan siitä lähtien, kun kävimme siellä ensimmäistä kertaa, mutta vasta nyt saimme reissun järjestymään. Granadan kauneus ja tunnelma tekivät vaikutuksen ensimmäisellä kerralla eikä toinenkaan kerta tuottanut pettymystä. Kokosin vinkkejä siitä, mitä Granadassa voi tehdä ja nähdä.

Granada on muutakin kuin upea Alhambra

Granadan kiistatta tunnetuin nähtävyys on lumoava Alhambran palatsi. Kävimme siellä edellisellä reissullamme. Näin vuosia myöhemmin olen edelleen sitä mieltä, että Alhambra on Espanjan upeimpia – ellei kaikkein upein – nähtävyys. Jos siis Alhambra on sinulla vielä näkemättä, se kannattaa laittaa aivan ensimmäisenä listalle Granadaan matkustaessa.

Unelmatrippi-Granada-Alhambra-DSC01447
Alhambran palatsi näkyy hyvin San Nicolásin näköalapaikalta Albaicínin kaupunginosasta.

On hyvä huomata, että liput Alhambraan on yleensä hommattava useita viikkoja etukäteen. Kompastuimme tähän tammikuisella reissullamme. Olisimme vierailleet Alhambrassa uudestaan, mutta olimme liian myöhään liikkeellä pääsylippujen varaamisessa, joten se jäi haaveeksi. Emme kuitenkaan jääneet sen suuremmin harmittelemaan asiaa, sillä olimme jo käyneet Alhambrassa kertaalleen edellisellä matkalla.

Vaikka Alhambra on kiistatta huikea paikka ja olisin mielelläni käynyt siellä uudelleen, Granadassa on muutakin nähtävää ja tekemistä. Mielestäni myös Granadan tunnelmassa on jotain hyvin valloittavaa.

Granadan historiallisia monumentteja

Halusimme tällä matkalla kierrellä Granadan historiallisia kohteita (siis muitakin kuin Alhambran palatsia, jonne emme tosiaan lopulta edes päässeet). Tätä tarkoitusta varten ostimme Andalusian monumentit -yhdistelmäliput (7,5 euroa per henki, tammikuu 2024). Yhdistelmälippuja myydään samalla alhambra-patronato.es-sivustolla, josta myös Alhambran liput voi ostaa.

Granadan Plaza de las Pasiegas

Andalusian monumentit -lippuun sisältyy pääsy neljään toisistaan kävelymatkan päässä sijaitsevaan monumenttiin tai rakennelmaan. Vierailimme niistä kolmessa: arabialaisen kylpylän raunioissa (El Bañuelo), Casa Horno de Oro -talossa ja Dar al-Horran palatsissa. Nämä kolme sijaitsevat Albaicínin historiallisessa, valkoisessa kaupunginosassa vastapäätä Alhambran palatsia.

Neljäs lippuun sisältyvä monumentti on keskustassa sijaitseva Corral del Carbón, joka on 1300-luvulta peräisin oleva rakennus. Se rakennettiin muualta tulleiden viljakauppiaiden majoituspaikaksi, viljan myyntipisteeksi ja tuotteiden varastotilaksi. Kävimme pyörähtämässä Corral del Carbónin sisäpihalla, mutta emme tutustuneet paikkaan sen tarkemmin.

Palacio Dar al-Horra

Vierailemistamme monumenteista mielestäni näyttävin on Palacio Dar al-Horra: palatsissa on hienoja koristeluja, ja monenlaisten eri tilojen ansiosta se on kiinnostava rakennus. Ylimmältä tasanteelta on ihan hienot näkymätkin. Palatsi on 1400-luvulta Nasridien dynastian eli Espanjan viimeisen muslimidynastian kaudelta.

Jos on jo vieraillut useissa andalusialaisissa palatseissa, Dar al-Horran koristelut eivät välttämättä tee lähtemätöntä vaikutusta, mutta se on kuitenkin kaunis rakennus ja sellaisena käymisen arvoinen.

Unelmatrippi-Granada-Palacio-Dar-al-Horra-DSC01691
Palacio Dar al-Horrassa on kauniita koristekaiverruksia.

El Bañuelo, arabialaisen kylpylän rauniot

El Bañuelo eli arabialainen kylpylä puolestaan on yksi parhaiten säilyneistä arabialaisista kylpylöistä Iberian niemimaalla. Se rakennettiin 1100-luvulla. Kylpylän rauniot ovat pienikokoiset, joten paikan kiertämiseen ei kulu kovin kauan aikaa. Sisällä on hämärää ja rauhallinen tunnelma. Tyypilliseen tapaan katossa on reikiä, joista päivänvaloa pääsee sisään.

El Bañueloon pätee sama logiikka kuin Dar-al Horran palatsiin. Jos on jo käynyt useissa arabialaisten kylpylöiden raunioissa Espanjassa, Granadan kylpyläraunioissa ei välttämättä tule vastaan mitään erityisen yllättävää. Kiva tutustumiskohde se silti on – ja mielestäni käymisen arvoinen, vaikka arabialaiset kylpylärauniot olisivatkin tuttuja muista kohteista.

Me olimme aikaisemmin tutustuneet kylpyläraunioihin muun muassa Rondan Baños Árabesissa ja Gironan arabialaisessa kylpylässä, joten tiesimme suht hyvin, mitä oli odotettavissa Granadassa. Yhtäläisyyksistä huolimatta kaikissa tähän mennessä käymissämme kylpylöissä on ollut myös eroja.

Unelmatrippi-Granada-El-Banuelo-DSC01621
El Bañuelossa pääsee kuljeskelemaan hämärän kylpylän tiloissa pylväiden lomassa.

Casa Horno de Oro

Vähiten vaikuttava kolmesta katsastamastamme monumentista oli mielestäni Casa Horno de Oro. Kyseessä on talo, jonka ensimmäinen kerros on nasridien dynastian aikakaudelta ja toinen kerros on rakennettu 1500-luvulla.

Sisäpihalla on nätti vesiallas ja patio, jonka ympärille rakennus on tehty. Talo on kyllä kaunis, mutta en silti jostain syystä pitänyt sitä kovin ihmeellisenä nähtävyytenä. Vierailu onnistuu helposti ja nopeasti, sillä talo ei ole järin suuri.

Unelmatrippi-Granada-Casa-Horno-de-Oro-DSC01650
Casa Horno de Oron rauhallisella patiolla on viehättävää.

San Jerónimon upea luostari ja kirkko

San Jerónimon luostari ja varsinkin sen kirkko olivat aikamoinen yllättäjä. Keskustan liepeillä sijaitsevan luostarin sisäpihalla on Andalusialle tyypilliseen tapaan runsaasti appelsiinipuita, ja pihan voi kiertää ympäri viehättävien kaariholvien ja pylväiden lomassa seesteisestä tunnelmasta nauttien. Samalla tulee kävelleeksi hautojen päällä, sillä sisäpihalle on haudattu aikansa merkkihenkilöitä.

Unelmatrippi-Granada-San-Jeronimo-DSC01522
San Jéronimon luostari on komea myös ulkoa, mutta sisältä vielä paljon upeampi.
Unelmatrippi-Granada-San-Jeronimo-DSC01535
San Jéronimon luostarin sisäpiha on kaunis ja siellä on rauhallinen tunnelma.
Unelmatrippi-Granada-San-Jeronimo-DSC01545
Luostarin sisäpihalla on paljon appelsiinipuita, jotka ovat talvikuukausina parhaimmillaan.

Pelkästään appelsiinipuut eivät silti saisivat minua kehumaan luostaria vuolaasti. Eivät, vaikka pidänkin appelsiinipuista kovasti erityisesti silloin, kun niitä saa ihailla keskellä talvea. Appelsiinipuita suuremman vaikutuksen San Jerónimon luostarissa teki luostarin kirkko, joka osoittautui todella, todella koristeelliseksi. Emme osanneet odottaa sen olevan niin upea, joten molemmat yllätyimme toden teolla kirkkoon astuessamme. Kaiverruksia saa katsella kirkossa niskat kenossa ja huuli pyöreänä.

San Jerónimon luostari ja kirkko ovat tosi kaunis kohde. Sisäänpääsy maksoi 6 euroa per henki (tammikuu 2024). Kannattaa tarkistaa aukioloajat ja lippuvaihtoehdot sekä niiden hinnat luostarin omilta verkkosivuilta.

Jos kirkot ja katedraalit kiinnostavat, toinen suositeltava vierailukohde Granadassa on tietenkin Granadan katedraali. Se sijaitsee keskellä keskustaa.

Unelmatrippi-Granada-San-Jeronimo-DSC01542
San Jéronimon luostarin muut tilat eivät ole yhtä koristeelliset kuin kirkko, mutta nättejä yksityiskohtia on silti joka puolella.
Unelmatrippi-Granada-San-Jeronimo-DSC01547
Luostarin kirkon koristeellisuus koko komeudessaan valkenee vierailijalle vasta, kun astelee peremmälle.
Unelmatrippi-Granada-San-Jeronimo-DSC01552
Luostarin kirkon koristelujen tekemiseen on vierähtänyt jokunen tovi. Asialla ei ole ollut tumpeloita, sillä koristelut ovat uskomattoman pikkutarkkoja.
Unelmatrippi-Granada-San-Jeronimo-DSC01555
Luostarin kirkon katto on todella upean näköinen.

Tunnelmallinen Albaicínin kaupunginosa

Granadan vanhin kaupunginosa on Albaicín, joka on keskustan ohella matkailijoiden keskuudessa suosittu alue. Kiertelimme Albaicínissa edelliselläkin reissulla ristiin rastiin, mutta emme silti voineet vastustaa siellä kuljeskelua tälläkään matkalla.

Kerroin edellisestä matkastamme jutussa Tunnelmallinen Granada. Tuolloin oli hieman rauhallisempaa kuin nyt, koska matkamme osui tällä kertaa uudenvuoden ja loppiaisen väliin. Ajankohta on espanjalaisten keskuudessa erittäin suosittua matkailukautta.

Unelmatrippi-Granada-katukuvaa-DSC01408
Suuntasimme ylös Albaicínin näköalapaikoille joen varressa kulkevaa Carrera del Darro -kävelytietä.
Unelmatrippi-Albaicin-kapea-katu-DSC01413
Albaicínissa on paljon kapeita kujia, mäkiä ja rappusia.
Näkymä kohti Alhambraa Albaicinissa

Albaicínissa on hyviä näköalapaikkoja

Albaicínin valttikortteihin kuuluvat valkoisten talojen ja kapeiden kujien ohella erinomaiset näköalapaikat. Luultavasti paras näköalapaikka Alhambran katseluun on Mirador de San Nicolás. Alhambra näkyy sinne erinomaisesti. Talvikuukausina taustalla olevat Sierra Nevadan huiput ovat lumivaipan peitossa.

Miinuspuoli San Nicolásin näköalapaikassa on, että se on taatusti Albaicínin näköalapaikoista ruuhkaisin. Kävimme tällä reissulla siellä sekä päiväsaikaan että illalla, ja molempina ajankohtina paikalla oli todella paljon ihmisiä.

Toinen erinomainen näköalapaikka on Mirador de la Lona, jolta on hyvä näkymä itse Granadan kaupunkiin. Muita Albaicínin näköalapaikkoja ovat muun muassa Mirador de Santa Isabel la Realia ja Mirador Ojo de Granada.

Unelmatrippi-Alhambra-pimealla-DSC01594
Alhambran palatsi näkyy hyvin San Nicolásin näköalapaikalta. Iltaisin palatsi on valaistu.
Unelmatrippi-Albaicin-nakoalapaikka-DSC01470
Mirador de la Lonalta on hyvät näkymät Granadan kaupunkiin.
Unelmatrippi-Albaicin-DSC01478
Albaicínissa kulkiessa on hyvä varautua lukuisten rappusten kävelemiseen.

Tunnelmalliset Albaicínin kävelykujat, putiikit ja teehuoneet

Albaicínissa eläväisiä katuja ovat toistensa kanssa risteävät Calle Calderería Vieja ja Calle Calderería Nueva. Näitä katuja pitkin voi suunnata keskustasta ylös Albaicíniin näköalapaikoille (tai kävellä toiseen suuntaan alas keskustaan). Albaicínin kaduilla on viehättävää niin valoisaan kuin pimeään aikaan, mutta iltaisin on väljempää kävellä.

Unelmatrippi-Albaicin-pimealla-DSC01608
Albaicínin kujilla on hämärän aikaan tunnelmallista.
Unelmatrippi-Granada-kauppakuja-DSC01488
Albaicínissa voi olla paikoin tungosta.
Unelmatrippi-Albaicin-aukio-pimealla-DSC01571
Albaicínissa on mukava kuljeskella myös pimeällä.
Unelmatrippi-Albaicin-Kasbah-edusta-pimealla-DSC01613
Calle Calderería Nuevalla on usein pimeän laskeuduttua hieman rauhallisempaa kuin valoisaan aikaan.

Yleisen kuljeskelun lisäksi Albaicínissa voi tehdä ostoksia pienissä putiikeissa ja istuskella ravintoloissa. Me vierailimme teehuoneessa, sillä arabivaikutteista ammentavassa Albaicínissa ja muuallakin Granadassa on niitä useampi.

Teehuoneissa on tyypillisesti tarjolla hyvät teevalikoimat ja monenlaisia leivoksia. Tunnelma ja leivostarjonta vievät jonnekin Pohjois-Afrikkaan. Normaalisti juomme teetä erittäin harvoin, joten vierailu teehuoneessa tuntui erityiseltä kokemukselta.

Vaikka teehuoneista saa monenlaisia leivoksia, niissä ei välttämättä ole tarjolla viereisestä Santa Fén kylästä kotoisin olevia, tunnettuja pionono-leivoksia. Näitä espanjalaisia pikkuherkkuja saa leipomoista ympäri kaupunkia. Omaan makuuni kylmät ja kosteat leivokset eivät olleet ihmeellisiä, mutta tykkäämme kokeilla kaikkea paikallista matkoillamme, joten täytyihän niitä päästä maistamaan.

Unelmatrippi-Albaicin-teehuone-195146
Kävimme Albaicínissa Kasbah-nimisessä teehuoneessa lepuuttamassa kävelemisestä väsyneitä jalkoja.
Unelmatrippi-Granada-piononos-leivokset-193402
Hankimme Granadan seudulta peräisin olevia pionono-leivoksia leipomosta ja maistelimme niitä majapaikassamme teen kanssa, kun asunnossa nyt sattui olemaan teeastiasto ja tee tuntui kuuluvan Granadassa asiaan.

Albaicínin varsinaisiin nähtävyyksiin kuuluvat aiemmin mainitsemani historialliset monumentit tai rakennelmat. Albaicínista löytyy lisäksi muutama muu monumentti. Muslimien valtakaudelta peräisin oleva suuri Puerta de Elvira -portti on Albaicínin laitamilla Calle Elviran alkupäässä. Arco de las Pesas -portti puolestaan sijaitsee ylempänä Albaicínissa.

Sekä Albaicínissa että keskustassa on runsaasti arabivaikutteisia putiikkeja, joissa on myynnissä kaikenlaista matkamuistotavaraa, vaatteita ja esimerkiksi teetä. Keskustassa aivan katedraalin kulmilla sijaitseva Calle Alcaicerían basaarialue on kiinnostava kiertelypaikka, vaikka ei olisi ostamassa mitään. Kapeilla kauppakujilla tuntuu kuin olisi jossain ihan muualla kuin Espanjassa.

Unelmatrippi-Albaicin-Puerta-de-Elvira-144335
Autot pääsevät ajamaan Puerta de Elviran läpi Calle Elviralle.
Unelmatrippi-Albaicin-Puerta-de-las-Pesas-DSC01458
Puerta de las Pesas sijaitsee ylhäällä Albaicínin uumenissa.
Unelmatrippi-Granada-Alcaiceria-basaari-DSC01504
Alcaicerían basaarialueelle vievässä portissa on historiallista vibaa.

Granada sijaitsee Sierra Nevadan kupeessa Espanjan sisämaassa

Matkustimme Granadaan Málagasta junalla. Matka taittuu noin puolessatoista tunnissa, joten periaatteessa Granadassa voisi käydä rannikolta käsin vaikka päiväseltään. Mielestäni Granada on kuitenkin parhaimmillaan hieman pidemmällä visiitillä, jolloin pääsee nauttimaan myös illan tunnelmasta.

Granadan kaupunki sijaitsee sisämaassa yli 700 metrin korkeudessa merenpinnasta, ja kaupungin taustalla kohoavat lumihuippuiset Sierra Nevadan vuoret. Sijainnin takia Granadassa on talvikuukausina paljon viileämpää kuin rannikolla. Talvella Granadaan matkustaessa viileän sään mahdollisuus kannattaa huomioida niin vaatetuksessa kuin majoituksen valinnassa. Jos vuokraa huoneiston, kannattaa ottaa sellainen, jossa on lämmitys.

Kapea kuja Albaicinissa ja taustalla Alhambra

Myös edellinen matkamme Granadaan osui talveen, joten meille kaupungin viileys ei tullut yllätyksenä. Tälläkin kertaa ilma oli miellyttävän kuulas ja sää aurinkoinen lähes koko matkamme ajan. Kaupungin mäkiä auringonpaisteessa kavutessa tuli ajoittain ihan kunnolla lämmin, mutta pääsääntöisesti takki pysyi visusti päällä. Illat ovat talvisin viileitä, mutta kesäisin Granadassa on toki kuumaa.

Oletko käynyt Granadassa?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä ja nähdä Espanjan Granadassa?”

  1. Ei ole Granadassa tullut käytyä. Muutenkin Espanja on jostain syystä jäänyt aika vieraaksi. Nähtävää kuitenkin riittäisi, joten mielelläänhän siellä tosiaan kävisi. Täytyypä laittaa ensi talveksi harkintaan, kun vielä on talven matkakohde päättämättä.

    1. Espanjassa on todella monipuolisesti erilaisia kohteita, joista varmasti teillekin löytyy kiinnostavaa nähtävää. Jos haluaa talvella lämpimään, niin silloin Espanja ei toki ole paras vaihtoehto verrattuna esimerkiksi Aasian trooppisiin kohteisiin, mutta tietysti Suomeen verrattuna Espanjassa on talvella lämmintä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *