Minne aion matkustaa koronapandemian jälkeen?

Artikkelikuva Minne aion matkustaa koronan jälkeen

Olen miettinyt paljon sitä, minne haluaisin matkustaa heti sen jälkeen, kun matkailumaailma on vapautunut koronapandemian kourista. Matkakohdetta ei voi tietenkään varmuudella lyödä lukkoon tässä vaiheessa, koska koronatilanne ei ratkea yhtäkkiä koko maailmassa vaan siirtymä takaisin vapaampaan elämään on hidas ja tapahtuu eri puolilla maailmaa eri aikaan. Mutta jos ei takerruta tähän vaan lähestytään asiaa pikemminkin matkaideoiden pohjalta, niin kohdelistaa voi pohtia estoitta.

Kaikki unelmakohteet kerralla, kun vihdoin pääsee reissuun?

Mondossa (1–2/2021) oli juuri juttu korona-ajan jälkeisestä matkailusta. Jutussa kerrottiin patoutuneesta matkailukysynnästä, josta käytetään maailmalla jopa termiä revenge travel eli ”kostomatkailu”. Melko ilkeältä kalskahtavassa termissä on kyse siitä, että kun matkailu on vihdoin taas mahdollista, menetetty aika otetaan takaisin korkojen kera.

Ymmärrän ajatuksen hyvin, sillä olen itsekin miettinyt, että perhana: sitten kun vihdoin pääsee taas kunnolla matkailemaan, lähden reissuun sata lasissa. Olen haaveillut tilanteesta, jossa maailma avautuisi yhtäkkiä kerralla ja myös muut matkan edellytykset täyttyisivät, jolloin voisin lähteä toiselle maailmanympärimatkalle. Ensimmäisestä matkasta maailman ympäri on nyt kuusi vuotta ja uusinta erilaisella reittivalinnalla kutkutti kovasti jo ennen koronaa. Näinä poikkeusaikoina haave uudesta kuukausia kestävästä matkasta on vain vahvistunut.

Jää kuitenkin nähtäväksi, missä vaiheessa unelmatrippi kakkonen voi alkaa junamatkalla Siperian halki, vai toteutuuko se lopulta koskaan.

DSC_0175-m
Great Ocean Road, Australia

Pohditaanpa siis astetta realistisempia koronapandemian jälkeisiä matkasuunnitelmia. Minne olen kaivannut vuoden aikana eniten? Mihin uusiin paikkoihin haluaisin matkustaa koronapandemian jälkeen?

Uskon, että matkailu on pandemian jälkeen ensin helpointa muihin EU-maihin. Tai ainakin muihin EU-maihin matkailu tuntuu monen mielestä alkuvaiheessa turvallisimmalta tai helpoimmalta. Minullakin on osin tästä syystä päällimmäisenä mielessä nimenomaan Euroopassa sijaitsevia matkakohteita. En kuitenkaan epäröi lähteä myös kauemmas heti kun se on jälleen mahdollista suunnilleen entiseen tapaan.

Aurinkoinen ja herkullinen Espanja: kaupunkilomailua ja patikointia

Olen matkaillut Espanjassa melko paljon, mutta en varmasti kyllästy maahan koskaan. Etenkin Suomen pimeässä ja kylmässä talvessa olen haaveillut Espanjan valosta, auringosta ja leudommasta talvisäästä. Mielessä ovat pyörineet myös herkullinen espanjalainen ruoka ja maan kieli, jota tykkään treenailla siellä ollessani. Espanjassa on mielestäni erittäin mukava kierrellä niin kesällä kuin talvella.

Espanja on siis hyvin todennäköisesti ensimmäisten matkakohteideni listalla koronan jälkeen. Haluan nauttia auringosta, lämmöstä, ruuasta ja niin luonto- kuin kaupunkinähtävyyksistä. Haluaisin käydä minulle uusissa paikoissa, kuten Valenciassa, Nerjassa ja Toledossa. Palaisin myös mielelläni tuttuihin paikkoihin, kuten Granadaan. Se olisi oiva kohde kaupunkiloman ja patikoinnin yhdistämiseen, sillä kaupungin lähistöllä on paljon hienoja patikointipolkuja upeissa maisemissa Sierra Nevadan vuoriston kupeessa. Viikko tai pari vierähtäisi siellä helposti.

Luontomatkailun suosion povataan aiemmin mainitsemani Mondon jutun mukaan jatkuvan, mutta omiin matkailutottumuksiini se ei juuri vaikuta. Olemme ennenkin Hemmon kanssa tykänneet yhdistellä matkoihimme sekä luonto- että kaupunkikohteita. Samalla linjalla jatketaan myös tulevaisuudessa.

20190414-Unelmatrippi-Plaza-de-Sevilla-DSC0473
Sevilla, Espanja
20170305-Unelmatrippi-Caminito-del-Rey-DSC0357
Caminito del Rey, Espanja
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0482
Granada, Espanja

Lue juttujani Espanjasta:

Luonnonihmeiden Islanti: autolla saaren ympäri

Viime vuoden kesäkuulta peruuntui matka meille täysin uuteen maahan, Islantiin. Islanti on roikkunut ämpärilistallani vuosia, joten se ansaitsee paikkansa myös koronan jälkeisten matkakohteideni listalla, kun en kerran ennen viruskatastrofia sinne ehtinyt.

Aiomme siis pandemian jälkeen toteuttaa peruuntuneen suunnitelman ajaa noin viikossa autolla Islannin ympäri. Jäätikkömaisemat, geysirit, laavakentät ja vesiputoukset – Islannin luonto varmasti vakuuttaa. Vaikka maan säätila on vaihteleva eikä reissusta näin ollen todennäköisesti tule erityisen lämmin tai aurinkoinen, olen valmis kestämään tämän upeiden luontonähtävyyksien takia, vaikka auringon ja lämmön kaipuu onkin tällä hetkellä todella kova.

Islanti voi olla hyvä matkakohde koronan jälkeen siinäkin mielessä, että maa ei ole omasta takaa tupaten täynnä ihmisiä. Turisteja varmasti taas riittää matkailun vapauduttua, mutta omassa autossa matkaillen ihmismassoista ei tarvitse juuri kantaa huolta. Idea automatkailusta ei kuitenkaan meidän tapauksessamme liity mitenkään koronaan vaan olemme matkailleet kaikkein mieluiten autolla jo vuosikausia. Islannissa vuokra-autolla reissaaminen on myös kaikkein kätevin vaihtoehto.

DSC_0421-m
Fox Glacier, Uusi-Seelanti

Berliini: historiaa henkivä kaupunkiloma ainutlaatuisessa tunnelmassa

Berliini on aina hyvä idea: sykkivässä kaupungissa on ainutlaatuista historiaa ja lukuisia kiinnostavia nähtävyyksiä, erinomainen ravintolakulttuuri ja suomalaisen näkökulmasta kohtuullinen tai jopa edullinen hintataso. Kuten olen kertonut, Berliini on suosikkikaupunkini Euroopassa.

Meidän piti matkustaa Berliiniin viime vuonna huhti-toukokuun vaihteessa, mutta matka peruuntui koronatilanteen takia. Berliini on ollut vuosikausia vakiokohteiden listallani, ja olemme yleensä Hemmon kanssa käyneet siellä kerran vuodessa viettämässä pitkän viikonlopun. Aiomme jatkaa perinnettä myös koronan jälkeen. Niinpä olen aika varma, että Berliini tulee olemaan yksi ensimmäisistä paikoista, joihin suuntaamme lyhyelle lomalle pandemian hellitettyä.

20170402-Unelmatrippi-Matkailutaktiikka-336
Berliini, Saksa

Lue juttujani Berliinistä:

Kuukauden automatka teltan kanssa Euroopassa

Useamman viikon kestävät automatkat ovat niitä matkoja, joista nautimme Hemmon kanssa kaikkein eniten. Meillä on ollut perinteenä tehdä kesäisin noin kuukauden kestävä automatka Keski- ja Etelä-Euroopassa. Odotankin seuraavaa tällaista reissua kuin kuuta nousevaa. Tulevana kesänä se tuskin vielä onnistuu tavanomaiseen tapaan, mutta ehkä pääsemme autoilemaan sentään jonnekin Suomen rajojen ulkopuolelle.

Viime kesänä automatkamme suuntautui poikkeuksellisesti Suomen halki Lappiin ja Norjan puolelle Varanginvuonolle ja Porsanginvuonolle. Vaikka maisemat olivat Norjassa ja paikoin Suomenkin puolella hienot, ne eivät millään vedä vertoja Alppien vuoristomaisemille. Myöskään kolea sää ja hyttyset eivät innosta toistamaan vastaavaa reissua pohjoiseen, joten suunta on selvä: jatkamme Keski- ja Etelä-Euroopan auto- ja telttailumatkojen perinnettä myös koronapandemian jälkeen.

Seuraavaan Euroopan-automatkaan haluaisin sisällyttää vierailun kääpiövaltio San Marinossa. Se on ainoa jäljellä oleva minimaa, jossa emme ole Euroopassa vielä käyneet. San Marinon lisäksi haluaisin viettää aikaa erityisesti Saksassa ja tietenkin hurauttaa Alppien yli jotakin upeaa reittiä pitkin. Reittisuunnitelma on itse asiassa jo aika hyvällä mallilla – tarvitaan vain tilaisuus päästä toteuttamaan se!

20161121-Unelmatrippi-Grossglockner-DSC_0569
Grossglocknerin vuoristotie, Itävalta
20170914-Unelmatrippi-Kotor-DSC0788
Kotor, Montenegro

Lue automatkailusta Euroopassa:

Kaakkois- ja Itä-Aasia: kiehtova kaukomatka

Kaukokaipuuni ei ole kadonnut minnekään korona-aikana, ja erityisesti haluaisin päästä jälleen Kaakkois- ja Itä-Aasiaan. Kostea kuumuus, paahtava aurinko, käsittämättömän herkulliset ja oudot ruuat sekä aivan erilainen kulttuuri vetävät puoleensa kuin kärpäspaperi. Koronan hellitettyä haluan siis matkata jälleen Aasiaan niin tuttuihin kuin uusiin kohteisiin.

Tutuista kohteista houkuttavat erityisesti Japani ja Thaimaa. Japanissa haluaisin kierrellä maata vähintään parin viikon ajan ja testata yöpymistä niin perinteisessä ryokanissa kuin kapselihotellissa, kierrellä temppeleitä ja luontokohteita ja nauttia suurkaupunkien ravintoloista. Japania varten minulla on poikkeuksellisesti jopa ostoshaaveita: haluaisin rahdata sieltä kotiin arjen iloksi aimo kasan ihania kippoja ja kuppeja ja ehkä myös muutamia valokuvaamiseen liittyviä tarvikkeita.

Thaimaassa puolestaan haluaisin matkata jollekin paratiisisaarelle nauttimaan eksoottisista merimaisemista ja snorklaamisesta. Haluaisin myös vierailla sisämaassa Chiang Maissa ja Chiang Raissa, joissa kummassakaan en ole aiemmin käynyt.

20140915-Unelmatrippi-Kioto-DSC_1172
Kioto, Japani
20190203-Unelmatrippi-Koh-Tao-20141110-174734
Koh Tao, Thaimaa

Uusista kohteista päällimmäisinä mielessä ovat Laos ja Taiwan. Laosissa haluaisin lipua muutaman päivän jokiveneellä Mekongilla ja vierailla pääkaupunki Vientianessa sekä 1900-luvun alun vanhan asunsa hyvin säilyttäneessä Luang Prabangissa. Taiwanissa puolestaan kiinnostaa Taipein monipuolinen ruokakulttuuri katuruokineen sekä suurkaupungin vilinä ja vilske nähtävyyksineen. Vastapainona kiehtoo luonto: haluaisin vierailla Taiwanissa ainakin Tarokon kansallispuistossa, minne pääsee Taipeista kätevästi jopa päiväretkelle.

Lue juttuja Aasiasta:

***

Mihin sinä aiot tai haluaisit matkustaa koronapandemian jälkeen?


Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

18 vastausta artikkeliin “Minne aion matkustaa koronapandemian jälkeen?”

 1. No, meillä on kaksi vaihtoehtoista strategiaa kesälle. Ensisijaisena 5-6 viikkoa Pohjois-Amerikassa ja yritetään toteuttaa viime vuonna peruuntunut reissu. Jos se ei onnistu, vaihtoehtona on roadtrip Balkanien niemimaalle. Saa nähdä toteutuuko kumpikaan. Suomessa tullaan kyllä matkustamaan paljon, piilokojuja ja luontoa ylipäätään. Vinkkinä tuohon Lappiin liittyen, syyskuussa ei ole enää hyttysiä ja sääkään ei omasta mielestäni ole kolea ja maisemat ovat ehkä parhaimmillaan.

  1. Minä en oikein jaksa uskoa, että kesällä olisi juuri saumaa päästä huolettomasti Norjaa ja Viroa kauemmaksi, mutta toivotaan parasta! Tilanne on vaihdellut niin nopeasti tähänkin mennessä, että eihän sitä tiedä.

   Valitsen itse mihin vuodenaikaan tahansa ihan suorilta Keski- ja Etelä-Euroopan ennen Lappia niin maisemien kuin sään puolesta, jos vaihtoehtoja siis on. Jylhät vuoristomaisemat ja vehreät laaksot ja rinteet ovat minusta paljon hienompia kuin Lapin maisemat – mutta kauneus on katsojan silmissä. Onneksi meitä on moneen junaan, niin ei tarvitse normaaliaikana kaikkien tungeksia samoissa kohteissa, toisin kuin viime kesänä. 🙂 Mieluiten menisin itse asiassa Lappiin nimenomaan talvikaudella, sillä vaikken pidä talvesta yhtään, niin laskettelusta kyllä tykkään kovasti. Olen joskus käynytkin Lapissa laskettelemassa keväthangilla ja se oli hieno kokemus. Toisaalta maisemat ovat ihan eri luokkaa Alpeilla myös laskettelurinteessä, joten…

 2. Tässä listassa oli paljon samoja kohteita, mitä olen itsekin pyöritellyt matkasuunnitelmissa tuleville vuosille, ja reissukuume alkaa todellakin olla korkealla! Me ollaan tavallaan onnekkaita, kun voidaan viettää talvea Etelä-Espanjan valosta ja auringosta nauttien, mutta tälläkin hetkellä ollaan tilanteessa, että edes kuntarajaa ei saa ylittää ilman pätevää syytä. Ihan lähellä olisi vaikka kuinka paljon paikkoja, mihin haluaisin käydä tutustumassa, mutta ei auta kuin odotella parempia aikoja.

  1. Sepä se, tilanne on melkeinpä paikassa kuin paikassa huono, tai vähintään se voi huonontua äkillisesti. Parempia aikoja odotellessa! On kuitenkin ihanaa, että olette nyt siellä Espanjassa – Espanja kelpaisi todellakin myös minulle! 🙂 Toivotaan, että pääsette pian kiertelemään siellä vapaammin.

 3. Erittäin kivoja suunnitelmia. Jännityksellä katsotaan, kuinka paljon pystyy toteuttamaan. Mä tykkäisin myös roadtrippailla autolla Keski-Euroopassa, mutta toistaiseksi oon kulkenut Eurooppaa pitkin junalla ja bussilla (verkostot on kyllä mielettömät).

  Mä oon varannut toukokuulle matkan Osloon ja heinäkuulle Geneveen. Nyt vaan toivotaan, että tilanne on rauhoittunut ja rajat auki! Molemmat olisi mulle uusia kohteita. Haaveilen myös palaavani Afrikkaan, mutta tuskin vielä tänä vuonna onnistuu. Onneksi Euroopassakin on kivoja ja vielä uusia kohteita!

  1. Joo, Euroopassa pääsee liikkumaan tosi hyvin myös julkisilla, ja mekin olemme matkustelleet myös sillä tavalla niin Euroopassa kuin muualla maailmassa. Syrjäisemmät paikat jäävät tosin valitettavasti silloin helpommin väliin eikä voi pysähtyä juuri siellä, missä haluaisi ja juuri silloin, kun haluaisi. Siksi automatkailu on minusta erityisen hienoa, mutta junat ja bussit ovat ehdottomasti myös hyvä vaihtoehto!

   Toivottavasti pääset niin Osloon kuin Geneveen!

 4. Ollaan suunniteltu Romania-Bulgaria-Kreikka roadtrippiä kesäksi. Tämä jää nyt nähtäväksi, että pääseekö. Johonkin pääsee Euroopassa melko varmasti 😊

 5. Lämmin ja pitkä loma Välimerellä kuulostaisi hyvältä, sellaisesta minäkin haaveilen. Haluaisin ja olisin (ilman koronatilannetta) halunnut viime keväänä jo pitkälle matkalle etelään, sellaiselle jossa voi kävellä rannalle/altaalle ja mieluiten loma-asunto. Tallensin sellasia asuntoja loma-asunto listallekin, mutta koronatilanteen seurauksena osa niistä hävisi ja myytiin varmaan pois. Nyt mietin samoja ja uusia kohteita uudestaan. Mietin myös kohteita joissa on toimivat terveyspalvelut, ne on hyvä olla lähellä jos niitä tarvitsee. Pienillä saarilla niitä ei välttämättä ole ollenkaan, mutta suuremmissa kyllä. Kiertomatkoille ei ehkä kovin nopeasti pääse, mutta jos edes johonkin yhteen tai kahteen kohteeseen.

  1. Olen miettinyt tuossa saarille matkustamisessa myös sellaista juttua, että sinne saattaa pahimmassa tapauksessa jäädä jumiin. Mantereella pääsee helpommin liikkumaan, vaikka lentoja tai laivaliikennettä ei yhtäkkiä olisikaan. Tässä mielessä en ehkä itse haluaisi lähteä minnekään kaukaiselle saarelle ennen kuin tästä pandemiahommasta on selvitty todella paljon selkeämmille vesille, vaikka muuten toki kiinnostaisikin.

   Olisi tosi harmi, jos kiertomatkoja ei pystyisi vielä aikoihin tekemään, koska ne ovat juuri niitä, jotka minua kiinnostavat eniten. Jää nähtäväksi, milloin taas pääsee ilman kaikenlaisia rajoituksia.

 6. Mäkin haaveilen siitä taikaiskusta, että koko maailma aukeaisi kerralla turvalliselle matkailulle, mutta eihän se todellakaan niin mene. Kuten mainitsitkin, riippuu tosi paljon siitä missä tilanne helpottaa ja mihin aikaan vuodesta, että millaisille reissuille aluksi lähtisi. Vuosia hautuneiden suurten matkahaaveiden toteuttaminen ja aiempaa pidempikestoiset reissut ovat mielessä, vaikka toisaalta mietin sitäkin kuinka mikä tahansa tavallinenkin matka tuntuu tämän jälkeen luksukselta. En vielä tässä vaiheessa uskalla suunnitella mitään tälle vuodelle, mutta olisihan se iloinen yllätys jos rajat aukeaisivat jossain vaiheessa ennen seuraavaa joulua 🙂

  Italiaa kaipaan tietysti eniten ja uskon että meidän matkailu on vahvasti Eurooppa-painotteista jatkossakin. Kauempana olevista kohteista Japani ja USA on päällimmäisinä mielessä, ellei sitten kaukomatka osu pahimpaan lämmönkaipuuseen, jolloin Kaakkois-Aasia ja Karibia tulevat mukaan kuvioihin. Mutta pääsispä edes Tallinnaan!

  1. Tuo on kyllä totta, että varmaan joku pienikin reissu vaikkapa Tallinnaan tuntuu hienolta jutulta sitten, kun taas voi liikkua vapaasti tai ainakin vapaammin. Me tosin kävimme viime vuonna Virossa peräti neljästi, joten matkat sinne ovat vielä tuoreessa muistissa ja muualle alkaa olla kovempi ikävä. Mutta Viro on silti oikein hyvä vaihtoehto myös tälle vuodelle, jos maahan taas pian pääsee ilman kommervenkkejä.

   Itsekään en ole suunnitellut mitään tälle vuodelle, siis jos suunnittelulla ajatellaan varaamista. 🙂 Noin muuten näitä matkasuunnitelmia kyllä riittää, mutta en vain tiedä, milloin ne olisivat toteutumassa. Normaalisti on sentään jotain varauksia vetämässä koko ajan, mutta nyt ei ole mitään. Katselen tilannetta!

 7. Kivoja kohteita suunnitelmissa!
  Meillä myös Berliini aina listalla. 😊 Lissabon peruuntui viime vuonna, samoin Road Trip Italian rannikolle.
  Kaliforniassa käyty joka kesä, mut sekin nyt jää toistaiseksi haavelistalle.
  Jospa syksyllä purjehdusmatka Kroatiaan toteutuisi 😍
  Ja aina myös Kreikkaan ja Espanjaan ikävää 🌞💛 Vitsit, et kohteita on niin paljon.

  1. No sanopa muuta, ihania paikkoja on maailma pullollaan! Purjehdusmatka Kroatiaan kuulostaa hienolta. Siellä on niin kauniita maisemia, samoin kuin Italian rannikolla.

 8. Mulla on kaksi matkaa varattuna tälle vuodelle. Ensimmäinen näistä näyttää peruuntuvan : Sri Lanka, vaatii 14 vuorokauden hotellissa oloa — ei tule mitään. Toinen on ehkäpä todennäköisempi: marraskuussa Namibiaan pariksi viikoksi omatoimisesta maastoautolla. Kesällä, jos tilanne yhtään helpottaa, olen miettinyt matkaa joko Islantiin tai Georgiaan – molemmat tuttuja kohteita. Syksyllä 2022 on suunnitelmissa lähteä kiertämään maailmaa puoleksi vuodeksi Lattari Ameriikan suuntaan.

  1. No niin, syksyn 2022 suunnitelmat kuulostavat mahtavilta! Toki nuo muutkin, mutta ai että, puoli vuotta reissussa! <3

   Islanti olisi kiva nyt tulevana kesänä meillekin, mutta en jaksa uskoa, että siitä tulee mitään. Siksi en ole suunnitellut mitään sen tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *