Milford Sound -risteily

Artikkelikuva - Milford Sound, Uusi-Seelanti

Olimme perillä Uuden-Seelannin Eteläsaaren Milford Soundissa jo yhdentoista jälkeen aamupäivällä, joten meillä oli hyvin aikaa ennen samaksi iltapäiväksi varaamaamme risteilyä. Majoituimme Milford Sound Lodgessa tavalliseen tapaan sähköttömällä autopaikalla, ja kävimme ennen majapaikkaan rekisteröitymistä katsastamassa risteilyn lähtöpaikan satamassa. Suurin osa Milford Soundin kylässä käyvistä turisteista käy myös risteilemässä vuonolla, ja suurin osa viipyy kylässä vain yhden päivän.

Majapaikassa pesimme pyykkiä ja kirjoittelin blogipostauksia iltapäivää odotellessa. Nettiä leirintäalueella ei kannattanut ottaa, sillä käytettävissä oli vain kallis satelliittinetti (10 megaa kolmella taalalla, auts!). Kännyköissä ei ole Milfordissa verkkoa eivätkä kännykät toimi myöskään vuonolle vievällä upealla Milford Sound Highwayllä.

Lodgen oleskelutila oli mukavan kodikas ja majoituslaitoksen vieraat viihtyivät siellä niin hyvin, että siellä oli välillä suorastaan tungosta. Ulkona parveilevilla äkäisillä mäkäräisillä (sandflies) saattoi myös olla tekemistä asian kanssa. Pihamaalla pystyi oleskelemaan vain hyönteiskarkotteiden turvin. Ulos kannatti kuitenkin mennä, sillä aivan majapaikan vieressä virtaa kirkasvetinen joki ja miljöö on ihanan rauhallinen.

Milford Sound Lodgen takapihan maisemaa, Uusi-Seelanti

Southern Discoveries -yhtiön laiva, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Vuonolle on tarjolla erilaisia risteilyvaihtoehtoja, joista useimmat kestävät noin kaksi tuntia. Me valitsimme Southern Discoveries -yritykseltä Encounter Nature -risteilyn.

Venereissun hinta vaihtelee sen mukaan, mihin kellonaikaan paatti lähtee satamasta. Me olimme varanneet etukäteen liput varmuuden vuoksi vasta varttia vaille neljä lähtevään laivaan, jotta varmasti ehtisimme ajella Milford Sound Highwayn rauhassa ja käydä rekisteröitymässä majapaikkaan ennen risteilylle lähtemistä. Sattumalta tämä iltapäivän viimeinen risteily oli myös Encounter Nature -risteilyistä halvin (68,40 taalaa eli noin 43,80 euroa / lätty).

Risteilylaivamme Lady Bowen oli sopivan pieni: siellä oli helppo liikkua nopeasti puolelta toiselle eikä väkeä ollut kyydissä tungokseksi asti. Ulkokansille mahtui hyvin. Asiansa osaava luonto-opas kertoi mikrofoniin kaikenlaista kiinnostavaa koko risteilyn ajan. Ainoa miinus koko retkessä oli kova ja jäätävä tuuli, mutta se ei tietenkään ollut laivayhtiön vika.

Risteilyalus, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Hemmo laivan kannella, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Laiva vesiputouksen alla, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Hylkeitä kalliolla, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Jenni ja Hemmo Milford Sound -risteilyllä, Uusi-Seelanti

Hylkeitä kalliolla, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Hylkeitä kalliolla, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Reilun kahden tunnin aikana näimme jyhkeitä ja merestä lähes pystysuoraan nousevia seinämiä ja vesiputouksia, ihastelimme kivillä lekottelevia hylkeitä ja ympärillä kohoavia vuoria ja kävimme jopa pistäytymässä vesiputouksen alla. Käytännössä tämä tapahtui niin, että paatti ohjattiin aivan kiviseinämän viereen, keula vesiputouksen alle. Ennen tätä erittäin märkää kohtaamista kyydissä olevia toki varoitettiin tulossa olevasta kylmästä suihkusta ja toki laivassa pääsi myös sisätiloihin roiskeita pakoon. Me olimme kannella, kastuimme jonkin verran ja hauskaa oli!

Jenni risteilylaivan kannella, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Maisema, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Vesiputous, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Maisema, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Risteily olisi varmasti ollut aivan toisenlainen tyynellä säällä, kun maisema olisi näyttänyt värikkäältä ja kannella olisi voinut oleilla ilman pipon virkaa toimittanutta huivia ja tuulensuojaksi tiukasti kiinni vedettyä sadetakkia. Sään oikuista huolimatta risteily oli ehdottomasti hintansa arvoinen ja hieno kokemus.

Lumihuippuiset vuoret olivat upeita, hylkeet tavalliseen tapaansa söpöjä ja vesiputoukset komeita. Hemmo näki kannelta myös delfiinejä, mutta minä satuin juuri otollisella hetkellä olemaan toisella kannella ja autuaan tietämätön lähistöllä uiskentelevista delfiineistä.

Haaveileeko teistä lukijoista joku Milford Sound -risteilystä?

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Milford Sound Highway
Southern Scenic Routella
Silmäkarkkia matkalla Tekaposta Dunediniin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *