Autolla Uudessa-Seelannissa: Milford Sound Highway

Artikkelikuva - Hollyford Road, Milford Sound, Uusi-Seelanti

Jos maailmassa on joku tienpätkä, joka kannattaa tilaisuuden tullen käydä ajelemassa, se on Milford Sound Highway. Uuden-Seelannin Eteläsaarella oleva tienpätkä Te Anaun ja Milford Soundin välillä tarjoilee kertakaikkisen upeita ja eksoottisia maisemia niin ratin takaa kuin pysähdyspaikkojen hienoilta kävelyreiteiltä.

Milford Sound on Uuden-Seelannin ainoa vuono, jonne pääsee autolla. Vuono on osa Fiordlandin kansallispuistoa. Useimpien vuonolle suunnistavien matka alkaa Te Anausta, sillä se on Milford Soundin lähin kaupunki. Myös me lähdimme liikkeelle sieltä aamulla ennen yhdeksää.

Tankkauksen jälkeen turisti-infopiste olikin sopivasti ehtinyt aueta, ja kävimme pyytämässä sieltä Milford Sound Highwayn kartan, johon oli merkitty matkan varrella olevat kävelyreitit ja näköalapaikat. Kartta kannattaa olla, sillä muuten saattaa menettää paljon, kun ei hoksaa pysähtyä karttaan merkityissä sykähdyttävissä paikoissa.

Mirror Lakes

Mirror Lakes -kyltti heijastuu järven pinnasta
Maisema Mirror Lakesilla

Meidän ensimmäinen pysähdyksemme oli Mirror Lakesilla, jossa maisemia oli kanssamme ihailemassa muutama bussilastillinen aasialaisia matkaajia ja muutamia muitakin turreja. Sää oli usvainen ja tuo hämyisyys sopi maagiseen maisemaan kuin nenä päähän. Nämäkin maisemat näyttävät varmasti täysin erilaisilta kirkkaassa säässä.

Lake Marianin kohdalla meidän oli tarkoitus käydä katsomassa vesiputouksia, mutta ajoimme vahingossa risteyksen ohi, joten putousten tsekkaus jäi seuraavan päivän paluumatkalle.

Homer Tunnel

Autoja jonossa Homer Tunnelilla
Bussi ja turisteja tiellä odottamassa tunneliin pääsyä

Milford Soundiin vievä tie kiemurtelee metsän ja vuorten keskellä, ja maisemissa on yhtäläisyyksiä Euroopan Alpeille rakennettujen teiden maisemiin. Ei tuntunutkaan lainkaan yllättävältä, että matkalta löytyy myös tunneli.

Vuonna 1953 valmistunut Homer Tunnel on yksikaistainen, joten sen kohdalla voi joutua hetken aikaa odottamaan vuoroaan. Me venailimme tunnelin suuaukolla viitisen minuuttia turistibussien kanssa jonossa ennen kuin pääsimme ajamaan 1,2 kilometriä pitkän tunnelin läpi.

The Chasm

Pian Homer Tunnelin jälkeen pysähdyimme paikkaan nimeltä The Chasm. Siellä ajoituksemme oli hyvä, sillä paikalla ei ollut kuin muutama matkalainen meidän lisäksemme. The Chasmissa on aivan upea ja erikoinen kivien välissä laskeva vesiputous ja suuria hiidenkirnuja. Putous on lyhyen kävelymatkan päässä parkkipaikalta.

Sammalen peittämää metsää The Chasmilla
Jokiuoma ylhäältä päin kuvattuna
Hemmo sillalla The Chasmilla
Veden kuluttamia kivilohkareita The Chasmilla
Koski The Chasmilla
Bussi ja vuoria

Olimme perillä Milford Soundissa jo yhdentoista jälkeen aamupäivällä. Voit lukea siellä viettämästämme vuorokaudesta omasta postauksestaan.

Hollyford Road

Seuraavana päivänä lähdimme paluumatkalle jo ennen kahdeksaa, sillä kilometrejä Queenstowniin oli edessä 290 ja tiedossa oli paljon mutkaista tietä ja pysähdyksiä upeissa maisemissa. Meitä vastaan tuli muutamia autoja, mutta samaan suuntaan ei ollut menossa kukaan.

Poikkesimme suunnitellusti Hollyford Roadille ja laitoimme auton parkkiin Lake Marianille vievän polun kohdalla. Kävimme kävelemässä polkua noin kymmenen minuutin verran vesiputouksille. Itse Lake Marianille ja takaisin olisi kestänyt kävellen kolme tuntia, joten sinne asti emme lähteneet.

Putoukset, joilla kävimme, olivat mielettömän hienot ja saimme kaiken huipuksi olla niiden luona lähes koko ajan kahdestaan. Vain muutama ihminen käveli ohitsemme vaelluspolkua pitkin. Mieletön paikka niin lyhyen kävelymatkan päässä tieltä!

Turkoosin joen ylittävä puinen silta
Turkoosina virtaava joki ja tiheää metsää
Kirkasta vettä joessa ja vehreää metsää
Saniaisen lehti
Kuohuva koski
Kuohuvaa virtaa ja sammalen peittämiä lohkareita
Koski ja vehreää metsää
Silta turkoosin joen yli

Te Anausta alkavalla Milford Sound Highwayllä on pituutta 120 kilometriä, ja ne kilometrit ovat kokonaisuudessaan upeaa kurvailtavaa niin tienvarsimaisemien kuin pysähdyspaikkojen ja jaloittelumahdollisuuksien puolesta. Unelmatrippi suosittelee!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Autolla Uudessa-Seelannissa: Milford Sound Highway”

  1. Aijai, kun on taas ihania tuttuja maisemia! Tuo vesi on kaikkialla vaan niin uskomattoman puhdasta ettei mitään järkeä <3 Me yövyttiin DOC:n camping-alueella matkallamme Milford Soudsiin, ja oli aika huikeeta herätä ilmaiselta camping-alueelta aamulla, kun vieressä kohosi sumuiset vuoren ja virtasi joki, jossa käytiin peseytymässä (KYLMÄÄ!) ja täytettiin vesipullot ennen ajoa Milfordiin. Pääsispä takaaaas! Hirvee reissuikävä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *