Uusia matkasuunnitelmia: automatka Saksassa, Itävallassa ja Italiassa

Artikkelikuva - Automatka Saksassa, Itävallassa ja Italiassa

Ehdin aikaisemmin tänä vuonna julistaa, että emme ole lähdössä tänä kesänä autolla Eurooppaan. Nyt on kuitenkin niin, että jos kaikki menee suunnitellusti, pääsen onneksi syömään sanani. Aiomme nimittäin karauttaa ihan pian kolmen viikon autoreissulle Saksaan, Itävaltaan ja Italiaan! Tässä tulevan reissun suunnitelma kartan kera.

Vuokra-auto Saksasta

Kuten vakiolukijat tietävät, yleensä huristelemme Eurooppaan Suomesta omalla autolla. Tällä kertaa teemme kuitenkin poikkeuksen ja lennämme Müncheniin, mistä otamme alle vuokra-auton. Tavallisesta poikkeavaa on myös se, että emme tällä reissulla nuku teltassa vaan hotelleissa ja majataloissa. Telttakamojen roudaaminen lentokoneessa ei tuntunut kovin kätevältä.

Vuoristomaisema Gaislachkogelilta Itävallassa

Päädyimme vuokra-autoon sekä ajan säästämiseksi että asioiden yksinkertaistamiseksi. Erilaisten pandemiasääntöjen ristitulessa ei tunnu houkuttelevalta ylittää yhtään ylimääräistä valtion rajaa, joten emme edes harkinneet Via Balticaa tai Ruotsin kautta menemistä. Itämeren lautat ja niiden päälle pitkät ajomatkat veisivät muutenkin vähän turhan kauan aikaa siihen nähden, että meillä on muutenkin normaalia lyhyempi reissu ja haluamme edetä matkalla Italiaan saakka. Olemme matkalla kolme viikkoa tavanomaisen kokonaisen kuukauden sijaan.

Totta kai Italiaan ehtisi hyvin ajaa Suomesta tässä lyhyemmässäkin ajassa, mutta tykkäämme automatkailla niin, että ehdimme keskittyä paikkojen katseluun koko ajan – emme ainoastaan kauimmaisessa kohteessa ”perillä”. Meille automatkat ovat kokonaisuudessaan niin sanotusti perillä olemista.

Lennämme siis Etelä-Saksaan Müncheniin ja palaamme sieltä lentäen takaisin Suomeen reissun päätteeksi. Siinä välissä näemme ja koemme toivottavasti paljon ihania asioita ja paikkoja.

Reittisuunnitelma Saksaan, Itävaltaan ja Italiaan

Matkan reittisuunnitelma jakautuu Etelä-Saksan, Itävallan ja Pohjois-Italian välille. Tiedämme kokemuksesta, että tuolta alueelta löytyy valtavasti nähtävää, joten kohteiden valinnassa on todellista runsaudenpulaa. Myös sää vaikuttaa tietysti siihen, mitä matkalla tulee lopulta tehtyä.

Suunnitelmissa on joka tapauksessa tutustua kohteisiin, jotka olen koonnut alla olevaan karttaan. Kerron suunnitelmista ja kohteista tarkemmin karttaupotuksen jälkeen, joten jatka lukemista!

Kartta: automatkan reittisuunnitelma Etelä-Saksaan, Itävaltaan ja Italiaan

Saksa: palatseja, historiaa ja luontokohteita

München on meille entuudestaan tuttu paikka, joten emme viivy siellä pitkään emmekä luultavasti käytä juuri aikaa Münchenin ytimessä pyörimiseen. Suuntaamme kaupungin pohjoispuolelle ja nappaamme kolme kohdetta kerralla: tarkoituksena on vierailla Schleissheimin palatsikompleksissa, Dachaun keskitysleirin muistomerkillä ja Deutsches Museumin ilmailuun keskittyvässä museossa Flugwerft Schleissheimissa.

Odotan kaikkia näitä kohteita innolla. Dachaun osalta päätimme jo viimeksi Münchenissä ollessamme, että seuraavalla kerralla käymme siellä. Synkkyyden vastapainona toimii pramea Schleissheimin palatsikompleksi.

Tekniikkaosastoa edustaa ilmailumuseo, jonka kohdalla odotukset ovat korkealla. Deutsches Museumin tekniikan museo Münchenin keskustassa on nimittäin mahtavimpia museoita, joissa kumpikaan meistä on koskaan käynyt. Schleissheimin ilmailuun keskittyvä museo on sille eräänlainen ”haarakonttori”, joka toivottavasti sekin on hienosti toteutettu.

Neues Schloss Schleissheim
Patikoija Almbachklammilla

Münchenistä jatkamme viehättävän Chiemseen ja siellä sijaitsevan Herrenchiemseen palatsin kautta Berchtesgadenin kansallispuistoon. Majoitumme kauniin Königssee-järven liepeillä. Suunnitelmissa on patikoida vuoristo- ja rotkomaisemissa, kenties käydä järvellä veneretkellä ja ihan vain nauttia seudun upeasta luonnosta. Minulla on aina kova ikävä Alpeille, joten koko reissulta odotan kaikkein eniten kunnon vuoristomaisemia!

Berchtesgadenissa voisi käydä myös Hitlerin loma-asuntona tunnetussa Kotkanpesässä. Me olemme kuitenkin vierailleet siellä aikaisemmin, joten jätämme sen tällä reissulla väliin.

Itävalta: vesiputouksia, rotkoja ja vuoristomaisemia

Königsseen jälkeen matkan on tarkoitus jatkua Itävallan puolelle. Lyhyen ajomatkan varrelle osuu sopivasti hienoja luontonähtävyyksiä, kuten Golling-vesiputous, Lammerklammin rotkoreitti, Eisriesenweltin valtava jääluola sekä Kitzlochklammin rotkoreitti.

Yöksi karautamme mahdollisesti Taxenbachin kylään. Sieltä matka jatkuu Grossglocknerin alppitietä Lienziin – joskin tämäkin yöpaikka on vielä vähän epävarma. Jonnekin Lienzin suunnille on kuitenkin tarkoitus mennä.

Grossglockner on meille tuttu vuoristoreitti, mutta se on niin upea, että ajaisimme sen milloin vain riemusta kiljuen uudelleen. Ja näin ajattelimme nyt tehdä! Ajatuksena on pysähdellä matkalla mielin määrin ja imeä kaikki mahdollinen alppimaisemien upeus muistiin, jotta on jotain mitä makustella talven ankeina kuukausina. Toivottavasti sää suosii, jotta muisteltavaksi ei jää vain sumua ja vesisadetta.

Maisema Grossglocknerin vuoristotiellä

Italia: kanavia, merimaisemia, historiallisia kyliä ja San Marino

Itävallasta aiomme jatkaa Italian puolelle Adrianmeren rannikolle. Joku ehkä muistaakin, että haaveilin aiemmin tänä vuonna autoreissusta Italiassa ja tein hienon reittisuunnitelman Pohjois-Italiaan. Nyt osa tuosta suunnitelmasta pääsee käytäntöön asti – siis jos kaikki menee putkeen.

Ajelemme etelää kohti Venetsian ohitse. Matkalla käymme ehkä kanavien halkomassa Chioggiassa, joka on Venetsian laguunin laidalla, sekä hieman etelämpänä sijaitsevassa historiallisessa kanavakaupungissa Comacchiossa.

Kanaali Venetsiassa

Käymme myös ihailemassa Ravennan historiallisia kujia ennen kuin parkkeeraamme auton taas muutamaksi yöksi jonnekin Riminin liepeille. Sieltä meidän on kätevä vierailla San Marinossa. Tästä reissusta saamme siis hyvällä tuurilla myös yhden uuden maan käytyjen maiden listalle.

Adrianmereltä hurautamme maan halki länsirannikolle La Speziaan. Cinque Terren kuuluisat kuvankauniit kylät sijaitsevat sen lähellä, joten arvaatkin varmaan, miksi La Spezia valikoitui yhdeksi kohteeksi.

Cinque Terrestä jatkamme Gardajärven rannalle kehuttuun Malcesineen. Myös Gardajärvi on meille entuudestaan tuttu kohde, mutta senkään kohdalla tuttuudesta ei ole haittaa. Pohjois-Italian järvet ovat kaikki ihania!

Malcesinen jälkeen pysyttelemme vielä hetken Italiassa. Piipahdamme ensin viihtyisältä vaikuttavassa Trentossa ja sitten mahdollisesti koukkaamme Pordoi Passin alppitielle, vaikka se vähän kiertääkin. Serpentiinitie kuitenkin kiinnostaisi kovasti! Yöksi ajattelimme joka tapauksessa jäädä viehättävään kukkuloiden ympäröimään Bolzanoon.

Maisema Gardajärvellä

Itävalta: serpentiinitietä ja alppikylämeininkiä

Bolzanon jälkeen pääsemme taas kurvailemaan serpentiinitielle, kun suuntaamme kohti Itävaltaa. Ylitämme Alpit yli 2500 metriin kohoavaa Timmelsjoch Hochalpenstrassea pitkin. Tätä reittiä emme ole koskaan ajaneet, joten odotan tätä osiota todella innoissani! Yöksi aiomme jäädä Itävallassa sijaitsevaan alppikylä Oetziin.

Maisema Timmelsjochin alppitiellä

Saksa: lisää vuoristomaisemia ja patikointireittejä

Oetzin jälkeen nousemme kohti pohjoista takaisin Saksan puolelle. Aiomme viettää reissun viimeiset päivät Garmisch-Partenkirchenin seudulla. Siellä pääsemme nauttimaan vielä lisää Alppien huikeista vuoristomaisemista ja patikoinnista. Ehkä käymme katsomassa huikeita näkymiä myös Zugspitzelle nousevan hiihtohissin kyydistä. Matkan viimeiseksi yöksi suuntaamme Müncheniin ennen paluulentoa kotiin.

Maisema Zugspitzeltä

***

Vallitsevan tilanteen huomioiden uskon reissun toteutumiseen vasta sitten, kun oikeasti pääsemme lähtemään Saksaan ja huristelemme autolla suunnitelmamme mukaisesti. Takana on jo niin monta matkahaaveisiin liittyvää pettymystä, että tuntuu vain järkevältä suhtautua tähänkin matkaan suurella varauksella.

Lisäksi meillä on kyllä muutenkin tapana muutella suunnitelmia lennossa, joten voi olla, että reitti päivittyy joka tapauksessa matkan varrella uuteen uskoon. Tavallisesti meillä ei ole läheskään näin tarkkaan mietittyä reittiä valmiina etukäteen. Parin vuoden tauko Euroopassa autoilusta pisti suunnittelun normaaliakin kovemmille kierroksille ja nyt tuli laadittua tällainen aika tarkka etukäteissuunnitelma. Katsotaan matkan jälkeen, miten hyvin se toteutui.

Kävi miten kävi, niin olen äärimmäisen iloinen, vaikka matkamme typistyisi koronarajoitusten takia ”ainoastaan” Saksassa kiertelyksi. Tarkoittaahan se joka tapauksessa sitä, että olemme päässeet yli vuoden tauon jälkeen sentään jonnekin. Saksa on ehdottomasti meidän molempien suosikkimaita Euroopassa, joten on voittajafiilis, jos edes se osuus toteutuu.

Lähtöön on alle kaksi viikkoa. Tällä hetkellä tilanne näyttää oikein hyvältä – toivottavasti se myös pysyy sellaisena!


Jos haluat tietää, miten reissu lopulta meni, lue postaus Kolmen viikon automatka Saksassa, Itävallassa ja Italiassa: reitti ja kohteet.

Myös nämä saattavat kiinnostaa:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

10 vastausta artikkeliin “Uusia matkasuunnitelmia: automatka Saksassa, Itävallassa ja Italiassa”

 1. Voi vitsit, kuulostaa kyllä ihan mahtavalta reissulta! Eisriesenwelt kiinnostaisi itseäni, se oli vuosi sitten harmittavasti suljettu koronan vuoksi, kun olimme suunnitelleet reissua sinne. Tuollainen reissu kelpaisi kyllä itsellenikin todella hyvin. Marika sai toisen rokoteannoksen eilen, minä huomenna, saa nähdä keksitäänkö loppuvuodeksi Lapin lisäksi jotain muutakin.

  1. Kieltämättä kuulostaa erinomaiselta reissulta omastakin mielestä! 😀 Odotellaan matkaa innolla ja toivotaan, että mitään hankaluuksia ei tule. Meillä on molemmilla täysi rokotussuoja, joten siinä mielessä matkalle ja matkan aikana päästään näillä näkymin aika helpolla, kun ei tarvitse ravata joka välissä testeissä tai muuta vastaavaa. Toivotaan myös, että matkalle osuisi paljon kaunista säätä, koska vuoristossa maisemat katoavat muuten pilviin ja sumuun. Mutta sen näkee sitten! Joka tapauksessa on ihan mahtava ajatus päästä pitkästä aikaa kunnolla reissuun. 🙂

  1. Toivotaan tosiaan, että ei tule ylimääräisiä mutkia matkaan ja homma onnistuu.

   Jos matkaan päästään, niin eiköhän niitä ex tempore -juttuja tälläkin reissulla tule tehtyä! Aina jotain kiinnostavaa tulee vastaan ja tulee tsekkailtua kaikenlaista, vaikka ei alun perin ollut aikomusta. Sehän on automatkailun parhaita puolia, että suunnitelmia voi helposti muuttaa lennosta! 🙂

 2. Onnea matkaan- itse huomenna lähdössä mieheni kanssa mp:llä kohti italiaa. 4-viikon reissu pääasiassa italiaa ja kroatiaa kierrellen. Italia vaatii suomalaisilta matkailijoilta maahantuloselvityksen. Tänään täytettiin ja saatiin qr- koodilla varustettu paperi ja nettiversio. Muut läpikulkumaat eivät suomalaisilta vaadi tätä todistusta.

  1. Kiitos samoin ja hyvää reissua! Kuulostaa hienolta matkalta!

   Olen lukenut omaan reissuun liittyen maahantulovaatimuksista ja seuraillut niitä säännöllisesti, jotta ei tule yllätyksenä, jos jokin muuttuu. Pitää tosiaan muistaa täytellä nuo Italian selvitykset, kunhan sinne meno on vähän lähempänä.

 3. Todella kiinnostaa seurata matkaanne, itsellä samansuuntaisia suunnitelmia lokakuulle, mutta jännittää ehtiikö säännökset esim rajojen ylityksistä matkan varrella vielä muuttua.

  Vinkiksi Ötztaliin: Ötzin kyläkin on ihan ok, mutta kivempi meistä on Sölden. Sieltä pääsee helpommin vuorille! Majoituksiin on sisältynyt kortti, jolla lukuisat alueen kesähissit ym nähtävyydet ja aktiviteetit on ilmaisia. Ötztalin alueella kannattaa viivähtää muutama päivä jos esim vuorilla patikointi kiinnostaa. Ja käydä ehdottomasti Längenfeldin kylässä Aqua Domessa, joka on erikoinen kylpylän tapainen (ulko- ja sisäaltaita upeassa maisemassa). Sekin on ainakin aikaisemmin sisältynyt tuohon mainitsemaani korttiin.

  Hyvää matkaa!

  1. Joo, sepä se. Mekin olemme seuranneet (ja seuraamme tietysti edelleen) maahantulosäännöksiä jännityksellä, vaikka tällä hetkellä kaikki näyttääkin meidän reissua ajatellen oikein hyvältä. Toivottavasti tilanne myös pysyy sellaisena ja teilläkin reissu onnistuu!

   Paljon kiitoksia Ötz-vinkeistä, laitetaan ehdottomasti korvan taakse! Ja tuollainen korttihan olisi tosi kätevä.

 4. Mahtava reissu tulossa. Italian osalta omakohteisesti suosittelen Luccan kaupunkia – jännä pyöreä kaupunki, mutta autolla ei kannata/pääse ajamaan sisäpuolelle. Lähistöllä on Toscanan muitakin helmiä kuten San Gimigcano ja Siena, joista molemmat käymisen arvoisia. Pisasta en välittänyt pisaraakaan – no torni on siellä kallellaan. Saksan puolella Garmisch on toki kiva, mutta olen useasti yöpynyt ja käynyt päiväseltään Oberammergaun kylässä josta pidin enemmän. Sieltä lähtevä Saksan Alppitie (kohti itään) on myös upea ajettava kelien sattuessa kohdilleen. Toki jos Munchenista ajaa kohti Berchtesgadenia niin kannattaa jossain kohtaa suunnata tälle tielle eikä ajaa moottoritietä pitkin.

  1. Terkkuja reissusta! Mahtavaa todellakin on!

   Tuo Deutsche Alpenstrasse oli meille jo entuudestaan tuttu ja tälläkin reissulla tuli ajettua siitä pätkiä. Kiitos myös Oberammergau- ja Lucca-vinkeistä – pistetään korvan taa! Tulimme juuri tänään Italiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *