Matkalla Virossa: viihtyisä rantakaupunki Pärnu

Artikkelikuva Pärnu

Koronavuosi vei meidät vihdoin ja viimein Viron kesäpääkaupunkina tunnettuun Pärnuun. Olimme aiemmin käyneet siellä vain ohimennen matkalla Via Balticaa pitkin muualle Eurooppaan, mutta kesällä 2020 lähdimme kaupunkiin ihan varta vasten parin yön matkalle. Nätti vanha keskusta, upea ranta, kivat terassiravintolat ja hyvä ruoka antoivat kesäiselle kaupunkilomalle mukavat puitteet.

Etelän tunnelmaa Pärnun hiekkarannalla

Hieno hiekkaranta tuo Pärnuun todellista lomakaupungin tunnelmaa, vaikka ei rantalomien ystävä olisikaan. En minäkään ole, mutta Pärnun ranta piti silti käydä katsastamassa – onhan kaupunki tunnettu nimenomaan rantakaupunkina. Kävelimme sinne vanhasta keskustasta paahtavassa helteessä, mikä tietysti vain vahvisti lomafiilistä. Tuntui kuin olisimme matkanneet kauemmaskin etelään, vaikka olimme Virossa.

20201003-Unelmatrippi-Parnu-172135
Kuva ei tee oikeutta Pärnun hienolle hiekkarannalle – se näyttää livenä komeammalta.

Hienohiekkaisella rannalla oli väkeä myös näin koronan aikakaudella, kuten Pärnussa muutenkin. Ranta on kuitenkin niin iso, että suurikin määrä ihmisiä leviää sinne niin, että tungoksesta ei ole tietoakaan. Käyskentely rannalla ja sen tuntumassa oli muutenkin sen verran väljää, ettei rannasta minään viruslinkopaikkana voi puhua. Ainoita huolia olivat siis sandaalit, jotka täyttyivät nopeasti hiekasta sekä pää, joka meinasi kärventyä auringossa.

Rantaelämän ohella Pärnu on tunnettu kylpylöistään, joiden historia kaupungissa ulottuu 1800-luvun alkuun. Me emme tällä reissulla kuitenkaan tutustuneet kylpylöihin. Kuuluisan rantaelämän ja mutakylpyjen sijaan meitä kiinnosti Pärnussa enemmän kaupungin historiallinen keskusta ja tietysti syöminen. Virossa syöminen on aina hinta-laatusuhteeltaan hyvä kokemus, ja näin oli myös Pärnussa.

20201003-Unelmatrippi-Parnu-DSC0297
Vanhoja rakennuksia Pärnun keskustassa kesäiltana

Kävelykierros Pärnun vanhassa keskustassa

Pärnu on aidosti vanha kaupunki, sillä se on perustettu keskiajalla. Kaupungista löytyy merkintöjä historiankirjoista jo 1200-luvulta. Niinpä vanhasta keskustasta löytyy iäkkäitä, komeita rakennuksia ja joitakin jännittäviä pikkukujia. Kyseessä ei missään nimessä ole niin upea paikka kuin esimerkiksi Tallinnan vanhakaupunki on, mutta on Pärnunkin vanha keskusta silti kiertelyn arvoinen.

Vanhankaupungin pääkatu on nimeltään Rüütli, ja sen kulkee päästä päähän muutamassa minuutissa. Vanhakaupunki ei siis ole valtavan kokoinen, mutta sivukatuja tutkiessa siellä saa tuhlattua mukavasti aikaa – etenkin, jos piipahtaa välillä putiikkeihin, terasseille tai vaikka museoihin ja kirkkoihin.

20201003-Unelmatrippi-Parnu-DSC0296
Vaaleankeltainen vanha kivirakennus Pärnun keskustassa
20201003-Unelmatrippi-Parnu-DSC0300
Vanha kivirakennus Pärnun vanhan keskustassa

Historiallisten kivirakennusten ohella Pärnussa on myös paljon nättejä puutaloja. Niistä osa on todella hulppeita ja niitä on selvästi pidetty hyvin ja kunnostettu aikojen saatossa hyvällä maulla. Näitä hienoja 1800-luvun loppupuolella rakennettuja taloja voi bongailla etenkin keskustasta rantaan kulkevilla kaduilla. Matkalla tietä reunustavat kauniiden talojen lisäksi vehreät puistot, joissa on kesähelteillä mukava levähtää puiden varjossa.

Jos ei jaksa kävellä, voi napata alle sähköpotkulaudan, jotka ovat löytäneet sankoin joukoin tiensä Pärnuun. Niitä on joka mutkassa. Helteisellä säällä skuutti ei vaikuttanut pöllömmältä idealta, mutta jäi silti idean tasolle. Kulutimme sandaaliemme pohjia liikkumalla omin jaloin, kuten tavallisesti.

20201003-Unelmatrippi-Parnu-173836
20201003-Unelmatrippi-Parnu-174807
Kaunis puurakennus Pärnussa keskustasta rantaan menevällä tiellä

Kolme terassiravintolaa Pärnussa

Pärnussa otetaan ilo irti kesästä ja ulkona oleskelusta. Päivisin aikaa vietetään rannalla ja puistoissa, iltaisin viihdytään ravintoloiden terasseilla.

Pärnun vanhassa keskustassa ravintolat ovat keskittyneet muutamille pääkatu Rüütliltä lähteville ravintolakaduille. Keskittymässä sijaitsee esimerkiksi Cafe Mum, joka tarjoilee herkullisia drinkkejä, eikä paikan ruuassakaan ole moittimista. Jättimäinen katkarapuleipä katosi parempiin suihin vauhdilla. Mumin terassi on mukavasti Pühavaimu-kävelykadun varrella, joten syödessä ja juodessa voi katsella ohi lipuvia ihmisiä. Samalta kadulta löytyy muutama muukin houkutteleva paikka terasseineen.

20201003-Unelmatrippi-Parnu-164603
Ajattelin syödä Mumin terassilla vain jotain ihan pientä. Toisin kävi. Annos oli kuitenkin herkullinen.

Hyvän illallisen voi nauttia Hea Maa -nimisessä ravintolassa, joka on historiallisessa rakennuksessa viihtyisällä ja suojaisalla sisäpihalla. Luulimme jo, että emme pääse testaamaan Hea Maata, sillä ravintola oli täynnä sinne mennessämme. Meille järjestyi kuitenkin pöytä muutaman minuutin odottelun jälkeen, vaikka meillä ei ollut varausta. Palvelu ravintolassa on meidän kokemuksemme pohjalta erinomaista ja ruoka herkullista. Istutusten reunustamalla terassilla on ilta-aikaan tunnelmallista, joten siellä viihtyy hyvin pitkän illallisen äärellä rupatellen.

20201003-Unelmatrippi-Parnu-195259
Kuten usein Virossa, Hea Maassa pöytään tuotiin alkuun paikan omaa leipää.
20201003-Unelmatrippi-Parnu-203916

Jos muut terassit ovat jo täyttyneet, pelastuksena voi toimia irkkupubi Sweet Rosien terassi, joka on varmaankin Pärnun suurimpia. Kuten arvata saattaa, pubin anti toimii parhaiten oluen ystävälle, vaikka listalta löytyy toki muutakin juotavaa ja myös pientä purtavaa on saatavilla. Terassilla voi seurata viereisen puiston kulmalla esiintyviä laulajia, mikä voi esiintyjästä ja kuulijan mieltymyksistä riippuen olla joko mukavaa tai vähemmän mukavaa. Terassilla on joka tapauksessa oma, rento tunnelmansa, ja paikka on helppo valinta myös isommalle porukalle, jonka voi olla vaikea löytää tilaa muilta terasseilta.

Onko sinulla antaa vinkkejä Pärnuun?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Matkalla Virossa: viihtyisä rantakaupunki Pärnu”

  1. Tässä olikin kiinnostava näkökulma Pärnuun. Yleensä tosiaan nostetaan kylpylät sieltä esiin, mutta kun yleensä emme ole kylpylöistä kovin kiinnostuneita, niin Pärnu ei ehkä sen vuoksi matkakohteeksi vielä valikoitunut. Mutta kuulostaa, että siellä saisi mukavan viikonloppuloman vietettyä ja tuo ranta lienee tosiaan upea.

    1. Meitäkään kylpylät eivät oikein vedä puoleensa, joten sillä kärjellä emme lähteneet Pärnuunkaan. Näin koronavuonna matkakohteet olivat kesällä tietysti aika vähissä, mutta Pärnu oli meillä pitkään käyntilistalla jo muutenkin. En silti tiedä, olisiko sinne tullut mentyä juuri tänä kesänä, jos koronaa ei olisi. Olen joka tapauksessa iloinen, että tuli viimein käytyä, sillä viihdyimme oikein hyvin. Passeli paikka kesäiselle minilomalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *