Elämme edelleen pandemia-aikaa ja koronatilanne matkustaessa mietityttää monia, joten päätin kirjoittaa juuri päättyneestä kolmen viikon autoreissustamme kokemuksia ja näkemyksiä koronatilanteen näkökulmasta. Kokemukset koskevat syyskuussa 2021 tekemäämme omatoimimatkaa Saksaan, Itävaltaan ja Italiaan.
Matkalla lensimme Suomesta Saksan Müncheniin ja vuokrasimme sieltä auton kolmeksi viikoksi. Meillä molemmilla oli matkalle lähtiessä täysi rokotussuoja. Kyseisen reissun matkasuunnitelma löytyy aiemmasta postauksestani, mutta reittiin tuli tien päällä pieniä päivityksiä (kerron aiheesta lisää myöhemmin erillisessä jutussa).
Mistä omatoimimatkailija saa tietoa eri maiden koronasäännöistä?
Omatoimimatkailijan näkökulmasta Euroopassa matkailu oli aiemmin äärimmäisen yksinkertaista. Nyt on otettava muualle maailmaan suuntautuvilta matkoilta tutut tiedonhankintakeinot käyttöön myös Euroopan sisällä, jotta matkalla ei tule ikäviä yllätyksiä. Rokotteiden tuoman suojan ja rokotustodistuksen avulla matkustaminen EU:n sisällä on onneksi silti nytkin lähes yhtä helppoa kuin ennen pandemiaa.
- Maiden ohjeistukset ja käytännöt koronaan liittyen voivat vaihtua nopeasti, joten paras neuvo on tarkistaa ajankohtaiset vaatimukset aina ennen matkaa ja matkan aikana kunkin maan viranomaisten sivuilta ja muista virallisista lähteistä.
- Yksi pätevä lähde on Euroopan unionin ylläpitämä Re-open EU -sivusto, joka löytyy myös mobiilisovelluksena. Valitettavasti suomenkieliset sivuston tekstit ovat paikoin varsin ontuvia, sillä sivuston käännöksiä tehdään koneellisesti. Jos siis käytät sivustoa, ole tarkkana mahdollisten käännöksistä aiheutuvien väärinkäsitysten varalta.
- Käytä medialukutaitoa ja toimi matkalle valmistautuessasi virallisten lähteiden ohjeiden mukaisesti. Keskustelupalstat, salaliittosivustot tai Facebook-ryhmät eivät ole ikinä olleet päteviä ja järkeviä tiedonlähteitä eivätkä ne ole muuttuneet sellaisiksi myöskään korona-aikana.
- Ota huomioon, että maahantuloa varten saatetaan nyt myös EU:n sisällä vaatia täytetty maahantulo- tai terveystietokaavake tai vastaava (usein sähköinen) ilmoitus. Kunkin maan vaatimuksista saa tietoa maan viranomaisten sivuilta.
- Jos käytännöt mietityttävät paikan päällä, hotelleissa ja majataloissa osataan (tai ainakin pitäisi osata) neuvoa oikeat toimintatavat. Kysy rohkeasti henkilökunnalta neuvoja.
- Ole matkalla skarppina ja seuraa ympärillä näkyviä ohjekylttejä esimerkiksi maskin käyttöön tai todistusvaatimuksiin liittyen ja noudata henkilökunnan ohjeita. Käytännöissä voi olla vaihtelua kohteesta riippuen (esim. museot, ravintolat, hiihtohissit ja niin edelleen voivat vaatia erilaisia toimia).
Miten kannattaa varautua?
Omatoimimatkailijan näkökulmasta matkalle lähteminen on aina vaatinut enemmän tai vähemmän selvittelyä ja tiedonhakua. Koronan myötä selvittelyä vaaditaan nyt myös EU:n sisälle suuntautuvassa matkailussa. Matkailu Saksassa, Itävallassa tai Italiassa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mitenkään erityisen hankalaa.
Nyrkkisääntönä voi sanoa, että etukäteen kannattaa varautua käyttämään jonkin verran aikaa matkakohteen tai -kohteiden koronasäännösten selvittämiseen, jotta matka menee sujuvasti. Viranomaiskieli voi joskus olla aika koukeroista, mutta asiat kyllä selviävät, kun ohjeet lukee tarvittaessa pariin otteeseen.
Paikan päällä puolestaan kannattaa varautua käyttämään maskia ja käsidesiä ja seurailemaan näkyville laitettuja ohjeita ihan kuten Suomessakin. Lisäksi tulee varautua pitämään koronatodistus helposti saatavilla, sillä sille on käyttöä.
Kolmas ja kenties merkittävin juttu lienee tämä: varaudu tuntemaan liikkumisvapauden ja matkailun hurmaa! Koronarytäkän myötä meistä tuskin kukaan pitää näitä asioita enää koskaan itsestään selvinä.
Maahantulokaavakkeet tai sähköiset maahantuloilmoitukset
Erilaisia maahantulokaavakkeita ei aiemmin EU:n sisällä ole vaadittu, toisin kuin monessa muussa maailmankolkassa. Mutta nyt on toisin. Meidän matkamme aikaan Italiaan vaadittiin koronajäljitykseen liittyvä maahantulokaavake (European digital passenger locator form), jonka täytimme pari päivää ennen rajalle ajamista. Kaavake oli saatavilla englanniksi.
Kyseistä kaavaketta ei lopulta rajalla kysytty, sillä rajalla ei ollut mitään tarkastuksia – kuten ei muillakaan maarajoilla matkallamme. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kaavaketta olisi voitu kysyä. Kaavakkeiden ja lippulappusten täyttäminen on mielestäni huomattavasti mukavampaa rauhassa etukäteen kuin paineessa rajalla viranomaisen tuiman katseen alla. Vaikka lappua ei siis lopulta kysytty, meitä ei jäänyt harmittamaan, että sen täyttämiseen tuli käytettyä muutama minuutti.
Täytimme vastaavan maahantulokaavakkeen myös Suomeen palatessamme (Finentry). Myöskään sitä ei kysytty maahan tullessa. Saksassa puolestaan on käytössä kätevä verkkopalvelu (Einreiseanmeldung), joka kertoo syötettyjen tietojen perusteella, vaaditaanko matkailijalta digitaalista saapumisilmoitusta tai muita toimia (esim. karanteenissa pysymistä). Meidän matkamme aikaan Suomesta Saksaan saapuvien matkailijoiden tuli ainoastaan esittää koronatodistus.
Koronatodistus ja yhteystietojen antaminen jäljityksen varalta
Merkittävin muutos Saksassa, Itävallassa ja Italiassa matkustamiseen verrattuna aiempaan on tällä hetkellä se, että matkalla on varauduttava esittämään vähän joka paikassa todistus saadusta täydestä rokotussarjasta, sairastetusta koronataudista tai negatiivisesta testituloksesta. Me tulostimme mukaan parit kappaleet rokotustodistuksia kanta.fi:stä. Sähköinenkin versio olisi kelvannut, mutta halusimme pelata varman päälle ja ottaa mukaan myös printit siltä varalta, että kännykkä kyykkäisi tai vaikka varastettaisiin.
Koronatodistusta kysyttiin niin Italiassa, Saksassa kuin Itävallassa esimerkiksi hotelleissa ja majataloissa, turistinähtävyyksissä sekä ravintoloissa. Rokotustodistusta vilauttamalla asia oli kunnossa hetkessä, mutta ilman todistusta moni paikka olisi jäänyt käymättä.
Emme kokeneet todistuksen esittämistä matkalla eri paikoissa millään tavoin hankalaksi eikä se vienyt kuin muutaman sekunnin aikaa. Jonotusta oli papereiden takia vain Helsinki-Vantaalla lähtiessä, kun lentoyhtiö tarkisti kaikilta todistukset matkalaukkuja jättäessä ja kaikilla matkustajilla ei ollut kaikkia dokumentteja valmiina esillä.
Muualla kaikki toimi nopeasti ja vierailemissamme maissa todistusten kyselemisestä oli selvästi tullut jo arkipäiväinen osa rutiineja. Maarajoilla ei ollut tarkastuksia eli autolla maasta toiseen liikkuminen sujui meidän reissullamme samalla tavalla kuin aina ennenkin EU:n sisällä.
Itävallassa ja Saksassa piti joissain ravintoloissa ja nähtävyyksillä myös jättää omat yhteystiedot mahdollisia taudinjäljitystapauksia varten. Tämä tapahtui yleensä skannaamalla kännykällä annettu QR-koodi ja kirjautumalla sen avulla sähköisesti sisään kyseiseen paikkaan. Poistuessa piti vastaavasti kirjautua ulos.
Saksassa on monessa paikassa käytössä tätä tarkoitusta varten Luca-niminen sovellus, joka ei tosin meillä joka paikassa toiminut. Yhteystiedot pystyi jättämään myös paperilla, jos QR-koodin käyttö ei onnistunut.
Maskin käyttö ja muut hygieniatoimet
Maskivaatimukset vaihtelivat hieman Saksan, Itävallan ja Italian välillä. Yleissääntönä on järkevää kuljettaa koko ajan mukana maskeja ja seurata kylttejä ja ohjeita (eli kuten Suomessakin). Totesimme myös, että Saksassa ja Itävallassa oli fiksua olla aina mukana varmuuden vuoksi FFP2-tason maskeja, sillä Suomessa yleisesti käytettävä kirurginen maski ei riitä joka paikassa.
Meistä kumpikaan ei ollut ennen matkaa käyttänyt FFP2-maskeja niiden korkeamman hinnan takia. Reissussa kuitenkin huomasimme, että meille molemmille tuon jämäkämmän maskin käyttömukavuus oli odotusten vastaisesti paljon miellyttävämpi kuin kirurgisen läpyskän.
Saksassa maskia vaadittiin vierailemistamme maista tiukimmin ja maskia tuli käyttää käytännössä kaikissa sisätiloissa. Olimme matkalla Baijerin alueella, ja osavaltioiden välillä voi olla tässä eroa. Kun maskia tuli Saksassa käyttää, sen tuli käytännössä aina olla FFP2-tason maski. Jos joku yritti sisään esimerkiksi hiihtohissiin kirurgisessa maskissa tai jokin rätti naamallaan, hänet käännytettiin heti pois jonosta. Mitään poikkeuksia ei ollut.
Muutenkin Saksassa koronaan suhtautuminen vaikutti olevan vierailemistamme maista kaikkein tarkinta. Esimerkiksi erään hotellin buffetaamiaisella henkilökunta huomautti, jos joku ei desinfioinut käsiään ruokasaliin tullessaan. Toisessa hotellissa buffetissa piti käyttää kumihansikkaita ruokaa ottaessa.
Italiassa kelpasi kirurginen maski ja sitä tuli käyttää hotelleissa ja ravintoloissa sisätiloissa aina silloin, kun ei istunut omassa pöydässä paikoillaan. Italiassa Riminin kaupungissa hotellin aamupalalla henkilökunta jakeli ruuat pyynnöstä, kun taas Trentossa buffetissa sai asioida itse. Käytännöt siis vaihtelivat.
Itävallassa hotelleissa ei tarvinnut käyttää minkäänlaista maskia. Parissa itävaltalaisessa majatalossa maskeista jopa sanottiin meille erikseen, että ottakaa nuo naamarit pois, sillä niitä ei tarvitse täällä käyttää. (Olisi maskia toki silti voinut halutessaan pitää.) Hiihtohisseissä vaadittiin kuitenkin myös Itävallassa FFP2-maskin käyttöä.
Käsidesiä oli jokaisessa vierailemassamme maassa saatavilla kaikkialla. Vaikutti myös siltä, että joka paikassa oltiin poikkeuksellisen tarkkoja siisteydestä (siis verrattuna aikaan ennen pandemiaa). Hyvä niin, sillä likaiset pöydät ja muut tasot eivät ole koskaan aiemminkaan olleet erityisen miellyttäviä.
Millaista matkustaminen korona-aikana oli?
Kävimme kesällä 2020 matkalla Norjassa ja Latviassa sekä useamman kerran Virossa, joten ihan täysin ilman reissailua Suomen rajojen ulkopuolelle emme ole korona-aikaa viettäneet. Vastikään päättynyt kolmen viikon matka Saksaan, Itävaltaan ja Italiaan oli kuitenkin ensimmäinen pidempi matkamme ulkomaille koronan aikana. Se oli myös ensimmäinen matka, jonka teimme saamiemme koronarokotusten jälkeen, joten matkustaminen tuntui nyt aikaisempaa turvallisemmalta ja isolta askeleelta kohti normaalia elämää.
Italiassa ja Itävallassa kiinnitimme huomiota siihen, että muita matkailijoita oli silmiinpistävän vähän. Se saattoi johtua koronasta tai myös matkamme ajankohdasta. Euroopassa syyskuussa kesälomakausi alkaa olla jo lusittu ja sesonki lopuillaan, joten matkailijoita on yleensäkin vähän. Saksassa joissain paikoissa matkalaisia taas oli runsaasti, mutta lähes kaikki olivat saksankielisiä. Vaikea sanoa, miten paljon porukkaa olisi ollut ilman koronaa ja mistä he olisivat tulleet.
Lensimme Saksaan pitkästä aikaa lentokoneella. Edellinen lentoni oli tammikuussa 2020 ja Hemmolla noin kuukautta myöhemmin samaisena vuonna. Taukoa tuli siis yli puolitoista vuotta, mutta se ei tuntunut mielestäni hirveän pitkältä.
Lentämisessä ei ollut muuta eroa aiempaan kuin se, että niin lentokentällä kuin koneessa tuli käyttää koko ajan maskia (paitsi jos söi tai joi). Koneessa ei ollut ruokatarjoilua, mutta en ole varma, olisiko sitä ollut normaalistikaan. Kahvia ja pientä syötävää koneesta kyllä halutessaan sai. Lensimme Lufthansan siivillä.
Juuri päättyneellä reissulla matkustimme useissa maissa, kuten meillä on ollut tapana tavallisestikin, sillä tykkäämme kiertomatkoista. Kaikki kohteet olivat sellaisia, joihin oikeasti halusimme – sen sijaan, että olisimme matkanneet paikkoihin, jotka olivat sillä hetkellä ainoita helppoja tai mahdollisia vaihtoehtoja.
Viime vuoden matkat Norjaan ja Viroon olivat varsin mukavia, mutta on fakta, että ilman koronatilannetta olisimme tehneet viime kesänä ihan toisenlaisia valintoja. Ja pitihän meidän nytkin alun perin mennä Islantiin, mutta muutimme suunnitelmaa – kappas vain – koronan takia. Suunnitelman muuttaminen ei kuitenkaan nyt ollut nihkeää, sillä olimme joka tapauksessa haaveilleet juuri tämänkaltaisesta reissusta.
Tässä postauksessa luettelemistani koronatoimista ja -valmisteluista huolimatta juuri päättynyt matka tuntui lähes läpikotaisin täysin normaalilta reissulta. Ja se jos mikä oli upeaa! Pääsimme pitkästä aikaa nauttimaan ihanasta matkailun tunnelmasta, uusista paikoista ja ruuista sekä vieraiden kielten solinasta. Sitä kaikkea olimme kaivanneet todella paljon.
Käytännössä ainoastaan maskin käyttö useimmissa sisätiloissa sekä koronatodistuksen vilauttaminen ravintoloissa, hotelleissa ja muutamassa museossa paljasti, että matkassa oli jotain poikkeuksellista aiempiin matkoihin verrattuna. Maskin käyttöön on tottunut jo Suomessa, joten se ei tuntunut matkalla sen kummallisemmalta.
Suomalaisten matkailu ulkomaille on kovasti vilkastumaan päin ilmeisesti rokotusten tuoman rohkaisun myötä, ja hyvä niin. Jos rokotustenkaan myötä ei voisi matkustaa, niin milloin sitten? Piristyneestä matkailusta kirjoitti esimerkiksi tänään Helsingin Sanomat. Itsekin olen tuoreimman matkakokemuksemme ja rokotusten ansiosta sitä mieltä, että Suomessa kykkimisen aika on nyt taputeltu ja sokka on repäisty matkailun suhteen taas irti, kunhan vain pandemiatilanne ei ota jostain syystä merkittävää takapakkia.
Oletko sinä jo palannut matkailun pariin vai arveluttaako vielä? Vai oletko kenties matkaillut koko pandemia-ajan?
Lue myös:
- Minne aion matkustaa koronapandemian jälkeen?
- Matkasuunnitelmat uusiksi – voihan korona!
- Uusia matkasuunnitelmia: automatka Saksassa, Itävallassa ja Italiassa
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Hyviä vinkkejä! Kiitos kattavasta postauksesta. Vähän enemmän pitää tällä hetkellä nähdä vaivaa käytäntöjen selvittelyyn, mutta reissut varmasti kompensoivat sen moninkertaisesti 🙂
Kiva, että tykkäsit jutusta! Joo, omatoiminen matkailu (myös EU:ssa) vaatii tällä hetkellä tavallista enemmän selvittelyä, mutta ei ole mitenkään tavattoman hankalaa. Meillä oli niin mahtava reissu, että selvittelyyn käytetty aika tuntui siihen nähden ihan mitättömältä vaivalta. 🙂
Oho, yllättävää lukea noista käytännöistä eri maissa. Ovat nimittäin vuodessa muuttuneet aika paljon. Viime kesänä Italiassa oli noista maista kaikkein tiukimmat säännöt maskien suhteen, Itävallassa taas lepsuimmat. Käytännössä Italiassakin riitti kuitenkin lähes mikä tahansa rätti suun edessä, Itävallassa maskeja ei oikein ollut käytännössä käytössä lainkaan. Katsotaan nyt tuleeko tässä lähikuukausina vielä lähdettyä Eurooppaan reissuun vai kenties Keski-Amerikkaan keväällä. Mukava fiilis, kun voi jälleen varsin vapaasti miettiä mahdollisia kohteita.
Todella mukava fiilis, ja toivottavasti se myös pysyy eikä tule enää mitään pahaa takapakkia.
Ovathan nuo ihmisten tavat tässä vuoden aikana Suomessakin muuttuneet, vaikka täällä ohjeet eivät niin hirveästi ole vaihdelleet. Tai ainakin oma fiilikseni on, että esim. maski oli vielä aika monelle vuosi sitten kesällä vihoviimeinen punainen vaate, mutta nyt moni siitäkin joukosta on tottunut maskeihin ja käyttää itsekin. Napinaa ei ainakaan ole ollut enää niin paljoa kuin alkuvaiheessa. Vaatihan se totuttelua itse kullakin.
Mutta noh, asiat muuttuvat näinä aikoina niin nopeasti, että nämä meidänkin koronaan liittyvät reissukokemukset ovat varmasti ihan pian vanhentuneita (jos eivät ole jo nyt). Onneksi muille kokemuksille ei käy samoin. 🙂
Paljon oli arvokasta tietoa ja tunnelmia matkasta. On varmasti ollut ihana reissu. Teidän reissusta oli upeita kuvia instassa.
Itse olin viime syksyn lokakuusta toukokuuhun asti Espanjassa koronasta huolimatta. Rajoituksia oli maskien käytössä, ravintoloiden aukioloajoissa, hygieniamääräyksissä ja jopa ulkonaliikkumiskieltona öiseen aikaan. Ne eivät ihmeemmin haitanneet. En muutenkaan liikuskele öisin ulkona, enkä kaipaa öisiä yökerhoja. Rokotuksia ei vielä silloin ollut saatavilla ja lentoa varten piti olla negatiivinen koronatestitulos. Meillä oli mennessä välilasku Amsterdamissa ja Alankomaita varten piti olla heidän vaatima terveystodistus. Lisäksi piti täyttää Espanjan vaatima terveystodistus.
Syyskuun alussa oltiin viikon valmismatkalla Kroatiassa. Kaupoissa ja julkisessa liikenteessä piti käyttää maskia. Hygieniasta huolehdittiin normaalia enemmän myös hotellissa. Siitä syystä emme saaneet pitää huonetta lähtöpäivänä iltaan, koska kaikki huoneet desinfioitiin seuraavia asukkaita varten. Muuten koronaa ei juuri huomannut missään. Rokotustodistus oli tulostettuna mukana kanta.fi:sitä ja Kroatiaan piti täyttää erillinen maahansaapumisilmoitus.
Keskiviikkona lähden taas talveksi Espanjaan ja nyt siellä on lähes kaikki rajoitukset purettu. Rokotustodistus mukana ja ennen saapumista pitää edelleen täyttää Espanjan vaatima terveyslomake.
Hienoa on, että matkustaminen normalisoituu pikkuhiljaa. Itse en kestä Suomen talvea😅
Onneksi Suomessa ei ollut ulkonaliikkumiskieltoja. Toisaalta eipä sitä talvella juuri huvita ulos mennäkään. 😉
Eiköhän noista rajoituksista onneksi päästä hiljalleen eroon joka paikassa. Tahti vain vaihtelee varmasti paljon eri maiden välillä.