Matkailuvuosi 2021

Artikkelikuva - matkailuvuosi 2021

Toinen koronavuosi oli matkailun saralla hieman valoisampi kuin ensimmäinen, vaikka vielä ollaan kaukana totutusta. Vuosi sisälsi melko paljon kotimaankohteita, mutta lopulta ulkomaillekin päästiin. Kokosin yhteen vuoden 2021 reissut edellisten vuosien tapaan.

Vuosi käyntiin staycationilla ja maailman mauilla

Jatkoimme vuonna 2021 edellisen vuoden puolella aloitettua staycationeiden sarjaa Helsingissä. Tammikuun lopussa nautimme viikonlopun vietosta tyylikkäässä Lilla Robertsissa. Hotelli oli varsin viihtyisä ja sopi sisustukseltaan minun makuuni loistavasti, joten vierailusta jäi kivat muistot. Myös hotellin aulabaari tuli testattua ja sieltä sai varsin maukkaita drinkkejä.

Illallista nautimme kasuaalista kantonilaisesta keittiöstä inspiraatiota ottavassa Hills Dumplingsissa, jonne oli hotellilta alle kilometrin kävelymatka. Ravintolan asiakaskunta oli meitä neljänkympin molemmin puolin olevaa pariskuntaa silmiinpistävästi nuorempaa, mutta sehän ei meitä haitannut. Miljöö oli mukavan rento ja herkullinen ruoka toi mieleen muistoja Kiinasta ja muualta Aasiasta.

Helmi-maaliskuussa matkailimme vain kotikeittiön puolella eli kokeilimme meille tyypilliseen tapaan kivoja reseptejä maailmalta. Lautasilla oli muun muassa japanilaista inkivääripossua, kolmen ruokalajin italialainen illallinen, kebabdöneriä akuuttiin Saksa-ikävään, meksikolaishenkisiä uunitacoja ja vihreää shakshukaa. Ikävä maailmalle oli kova!

Unelmatrippi-Japanilainen-inkivaaripossu
Reseptivinkki Japanin-kaipuuseen! Kokeile Yhteishyvän inkivääripossua keittobanaaneilla. Tämä kotikeittiön tuotos oli herkullinen.
Unelmatrippi-Hills-Dumplings-lootuksenjuurisnacks
Hills Dumplingsissa maistuivat muun muassa kuvan lootuksenjuurisnacksit.

Keväällä ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla

Alkuvuonna jatkoimme edellisen vuoden tapaan Helsingin lähiseutujen tutkimista. Kävimme muun muassa Nurmijärvellä ihailemassa Myllykosken ja Nukarinkosken kuohuja ja vierailimme Raaseporin linnassa. Nämä päiväajelut toivat kaivattua vaihtelua tyhjäkäynniltä vaikuttaneeseen korona-arkeen.

Toukokuussa teimme neljän yön mittaisen reissun Ahvenanmaalle. Matka oli minulle ensimmäinen kerta Ahvenanmaalla. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Parhaat muistot jäivät illalliselta Gastropub Bodeganista Eckeröstä sekä vierailusta hienoon Pommernin museolaivaan. Kävimme tietysti myös Kastelholman linnassa.

Vaikka Ahvenanmaalla oli viehättävää, ei matka silti ulkomaanreissuja korvannut. Kesän kynnyksellä ikävä automatkalle Eurooppaan alkoi olla ihan toisen universumin sfääreissä, sillä normaalisti käytän keväällä paljon aikaa jokakesäisen Euroopan-automatkan suunnitteluun ja fiilistelyyn. Toukokuussa 2021 kuitenkin vaikutti siltä, että autoreissu jäisi tänäkin vuonna väliin. Piti siis keksiä jotain pienempää ja yrittää kestää.

20210522-Unelmatrippi-Eckero-Karingsund-201355
Ahvenanmaan Eckerö tarjoili meille herkullista ruokaa ja viehättäviä maisemia auringonlaskussa.
Unelmatrippi-Roihuvuoren-japanilaistyylinen-puutarha-DSC0014
Toukokuussa matkailukaipuuta lievensi hieman tutustuminen Roihuvuoren japanilaistyyliseen puutarhaan Helsingissä.
Unelmatrippi-Malminkartanon-Omenatarha
Toukokuussa kävin myös ihailemassa kukkaloistoa Helsingissä Malminkartanon omenatarhassa.

Kesällä kotimaanmatkailua iloisessa idässä

Kesäkuussa yhdistimme Pohjois-Karjalan sukulointireissuun yöpymisen matkan varrella Lappeenrannassa. Yöpaikaksi valitsimme historiallisen hotelli Rakuunan, joka osoittautui todella kivaksi paikaksi. Muutenkin reissu alkoi lupaavasti: leppoisa kesäilta oli juuri sopiva Lappeenrannan linnoituksella kiertelyyn sekä herkulliseen illalliseen Wanha makasiini -ravintolassa.

Unelmatrippi-Hotelli-Rakuuna-Lappeenranta
Majoitusvinkki Lappeenrantaan! Entiselle armeijan kasarmialueelle perustettu hotelli Rakuuna on lyhyen kävelymatkan päässä Lappeenrannan linnoitukselta ja keskustasta.

Lappeenrannassa vietetyn yön jälkeen piipahdimme entisessä kotikaupungissani Imatralla, missä pääsimme ihailemaan mahtavan Imatrankosken kuohuja. Edellisestä käynnistä Imatralla oli ehtinyt vierähtää vuosia, joten oli jo korkea aika palauttaa mieleen kosken pauhu ja päästä ihastelemaan kaunista Imatran Valtionhotellia. Iltapäivällä olimmekin sitten jo Joensuussa sukujuhlissa.

Paluumatkalla Helsinkiin koukkasimme puolestaan Savonlinnan kautta ja kävimme kierroksella hienossa Olavinlinnassa sekä katsastamassa valtavan hienon ja suuren Kerimäen puukirkon. Ihania kotimaankohteita molemmat!

20210710-Unelmatrippi-Olavinlinna-DSC0235
Olavinlinna on komea ilmestys!
20210613-Unelmatrippi-Imatrankoski-DSC0226
Imatrankoski kuohui kesällä 2021 Fortumin ohijuoksutusten ansiosta vuorokauden ympäri, kun normaalisti kuohuja pääsee ihailemaan vain koskinäytöksissä.
Unelmatrippi-Huoneistohotelli-Lietsu-Joensuu
Majoitusvinkki Joensuuhun! Huoneistohotelli Lietsulla on keskeinen sijainti, huoneissa on kaikki tarvittavat vimpaimet ja sisustus on viimeisen päälle siisti.
Unelmatrippi-Kerimaen-kirkko
Savonlinnan lähellä sijaitseva Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko.

Kesäkuussa kävimme myös telttailemassa leirintäalueella Kotkassa ja samalla reissulla Haminassa katsastamassa ihailemani ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen valokuvanäyttelyn Hamina Bastionissa. Kiehtova näyttely sopi sinne hienosti.

Kotkan ja Haminan seudulla on ihan viehättävää, mutta sateiseksi muuttunut sää himmensi telttailufiiliksiä. Matkan myötä totesimme telttamme saumojen kaipaavan kipeästi tiivistämistä, ja jättimäinen telttamme lojuikin Kotkasta palattuamme pitkään olohuoneen lattian ”koristuksena” odottamassa tiivistystyön valmistumista. Lopulta homma tuli kuin tulikin valmiiksi ja teltasta toivottavasti kuin uusi. Vuoden 2021 telttailut jäivät kuitenkin tähän yhteen ainoaan kertaan, joten teltan tiivistyksen onnistuminen selviää vasta joskus tulevaisuudessa tositoimissa.

Unelmatrippi-Haagan-alppiruusupuisto-DSC0425
Kesäkuussa kävimme kaiken muun lisäksi katselemassa kukkaloistoa Haagan alppiruusupuistossa Helsingissä.

Helteistä saaristoa ja lisää kaupunkilomailua Helsingissä

Juhannusta vietimme Hemmon kanssa Helsingissä, mikä onkin mielestäni parhaita paikkoja jussin viettoon, jos ulkomaat eivät ole vaihtoehto. Usein olemme juhannuksen aikaan reissussa Euroopassa, mutta nyt kävimme kunnon kaupunkijuhannustyyliin täydellisellä terassi-illallisella ravintola Meripaviljongissa Hakaniemessä. Paikan terassi on varmaan Stadin parhaita ja ruoka oli erinomaista, joten vierailu ei varmasti jäänyt viimeiseksi.

Kesäkuussa ehdin kaiken edellä mainitun lisäksi kaverieni kanssa viikonloppureissulle kauniille Örön saarelle. Luontokävelyt saaren hienoissa merimaisemissa kruunasi aivan täydellinen hellesää. Mikä tuuri!

20210717-Unelmatrippi-Oro-DSC0473
Örön saarella oli veikeän näköisiä ”tukkalehmiä” eli ylämaankarjaa.

Heinäkuussa oli vuoden toisen staycationin vuoro. Tällä kertaa yövyimme Hemmon kanssa kaksi yötä Radisson Blu Seasidessa ja testasimme jälleen paria meille uutta helsinkiläistä ravintolaa. Kävimme illallisella tyyriissä, mutta herkullisessa Farangissa, nautimme kauniista kesäillasta terassilaiva Båtin kannella ja kävimme tapaksilla viinibaari Apotekissa. Tuntui melkein kuin olisimme turisteina omassa kotikaupungissamme.

Unelmatrippi-Hietalahdenranta-Helsinki.220447
Ravintola Båtin terassilla Hietalahdenrannassa on rouhea merimaisema nostureineen. Kiva paikka!

Elokuussa koitti viimein toisen koronarokotteen aika ja sen myötä heräsi myös toivo helpommasta ja turvallisemmasta reissuun pääsemisestä. Niinpä päätimme sittenkin yrittää lähteä syyskuussa automatkalle Eurooppaan.

Syksyllä viimein ulkomaille

Vuoden 2021 ehdoton kohokohta olikin sitten kolmen viikon autoreissu Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja San Marinossa. Vuoden tauon jälkeen käytyjen maiden lista sai vihdoin täydennystä San Marinosta, mikä piristi kummasti, vaikka emme Hemmon kanssa varsinaisesti maabongareiksi tunnustaudukaan.

Kaikki kesäiset autoreissumme vuosien varrella ovat olleet mahtavia, mutta tämä matka oli yhden väliin jääneen vuoden jälkeen niin odotettu, että olin (ja olen ehkä vieläkin) revetä liitoksistani kaikkien vierailemiemme upeiden paikkojen ansiosta. Matkalta on vielä tulossa useampi juttu blogiin.

20211127-Unelmatrippi-Timmelsjoch-DSC00960
Kolmen viikon autoreissulla huristelimme muun muassa kuuluisan Timmelsjochin alppitien.

Marraskuussa uskaltauduimme varaamaan joulukuun puoliväliin lennot Berliiniin. Edellisen vuoden toukokuussa matkamme sinne peruuntui koronatilanteen takia. Se oli lähellä tälläkin kertaa. Omikron-variantti nousi otsikoihin noin kaksi viikkoa ennen reissua, joten jännitimme, peruuntuuko matka joko variantin takia tai Saksan äkillisesti huonompaan suuntaan menneen tautitilanteen vuoksi. Sulkutilan keskelle kun emme olisi tietenkään matkustaneet.

Meillä kävi kuitenkin tuuri ja pääsimme matkaan. Pitkä viikonloppu suosikkikaupungissani Berliinissä katkaisi mukavasti joulukuun ja jäi vuoden viimeiseksi ulkomaanreissuksemme. Berliinistä on tulossa pian tuoreita juttuja blogiin.

Unelmatrippi-Berliini-Humboldt-Forum-DSC01882
Berliinissä kävimme tällä kertaa muun muassa tutustumassa Humboldt Forumin upeisiin näyttelyihin.
Unelmatrippi-Nasinneula-DSC01922
Tampereella oli joulukuussa vain vähän lunta, kun katselimme maisemia Näsinneulasta käsin. Näsijärvi oli jäässä.

Berliinin jälkeen teimme vielä yhden kotimaanreissun, tällä kertaa Tampereelle. Vietimme hääpäivää katselemalla jäätynyttä maisemaa Näsinneulan korkeuksista, tutustumalla kanadalaislähtöisen Marcel Dzaman teoksiin Sara Hildénin taidemuseossa, juomalla kuohuviiniä Moro Sky Barissa ja nauttimalla erinomaisen illallisen ravintola Tampellassa. Edellisestä matkasta Tampereelle olikin jo aikaa, joten viikonloppu oli siinäkin mielessä kiva piristys.

Matkailuvuosi 2021 lukuina

Tässä muutamia lukuja matkailuvuodelta 2021:

 • 9 eri matkaa vuoden aikana, ja näistä matkoista 7 kotimaassa
 • 38 yötä matkoilla (ei sisällä matkoja sukulaisten hoteisiin)
 • 36 yötä hotellissa tai majatalossa, ja näistä öistä 11 kotimaassa
 • 2 yötä teltassa
 • 19 yövyttyä kaupunkia, joista 10 kotimaassa (ei sisällä yöpymisiä sukulaisten luona)
 • 4 yhdensuuntaista lentoa
 • 4 laivamatkaa
 • 4 käytyä maata, joista 1 uusi (lisäksi Suomi)

Lukujen perusteella matkailuvuosi 2021 oli aika samankaltainen kuin vuosi 2020. Vierailtuja maita kertyi vuonna 2021 alle puolet tavanomaisesta määrästä (ennen pandemiaa). Sama juttu oli tietysti myös viime vuonna. Merkittävin ero viime vuoteen oli se, että tänä vuonna pääsin sentään yhteen uuteen maahan, San Marinoon.

Yhdensuuntaisia lentoja oli tänäkin vuonna vähemmän kuin yleensä ennen pandemiaa, sillä aiemmin lentoja kertyi vuosittain kymmenkunta ja nyt vain neljä. Myös yövyttyjen kaupunkien määrä (19) oli tänä vuonna hieman pienempi kuin aikaisempina vuosina. Eri kaupunkeja kertyy meidän automatkoillamme helposti, ja tänä vuonna Euroopan-automatkamme oli vain kolmen viikon mittainen tavanomaisen neljän tai viiden viikon sijaan. Se selittää osaltaan hieman tavanomaista vähäisempää yövyttyjen kaupunkien määrää.

Telttayöpymiset jäivät vain kahteen yöhön, koska emme olleet Euroopassa matkailemassa teltan ja oman auton kanssa vaan matkasimme Saksaan lentäen. Vuoden ainoat telttayöt vietimme kotimaassa, ja vaikka se ihan hauskaa olikin, niin ikävöin Euroopan leirintäalueita ja niiden kansainvälistä tunnelmaa.

Unelmatrippi-Lammassaari-DSC02103
Joulukuussa lähiretkeilimme Helsingin Lammassaaressa.

Kirjoitin viime vuoden koosteessa, että toivon erittäin hartaasti seuraavasta vuodesta tulevan parempi niin koko matkailualan kuin omienkin matkojeni näkökulmasta. Toistan tuon toiveen tänä vuonna. Matkailuvuosi 2021 oli pandemia huomioiden meille ihan okei: vuosi sisälsi mukavasti kaikenlaisia pieniä reissuja kotimaassa ja myös kaksi hienoa matkaa Keski-Eurooppaan. Olisin halunnut matkustaa enemmän Suomen rajojen ulkopuolella, mutta niin ei nyt käynyt.

Ei vuosi silti mikään järkyttävä pettymys ollut! Pääsimmehän sentään useammalle matkalle, ja erityisesti Euroopan-autoreissu oli niin mahtava, että fiilistelen sitä vielä pitkään. Moni muukin reissu jätti lämpimiä muistoja ja tuotti ihania elämyksiä.

Millainen reissuvuosi 2021 sinulla on ollut?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

12 vastausta artikkeliin “Matkailuvuosi 2021”

 1. Meillä vuosi 2020 oli ilman muuta antoisampi matkojen suhteen, vaikka kyseisen vuoden kaikki peruuntuneet jutut käänsivätkin sen pettymykseksi. Tänä vuonna pysyimme pääasiassa kotimaassa, muutamaa Norjan visiittiä lukuun ottamatta. Pian olisi tarkoitus lähteä seikkailemaan Meksikoon, saa nähdä, miten käy.

  1. Meillä peruuntui vuonna 2020 niin monta matkaa, että ihan jo niiden takia koko vuodesta jäi vähän nihkeä fiilis, vaikka lopulta teimme ihan kivoja (korvaavia) reissuja. Alkuvuodestahan ei silloin vielä koronasta ollut tietoakaan ja olimme tammikuussa 2020 Myanmarissa ja Thaimaassa. Kylläpä se tuntuukin kaukaiselta nyt! Vuonna 2021 meininkiin on jo jollain tavoin ehtinyt tottua eivätkä erilaiset rajoitustoimenpiteet eri puolilla maailmaa ole tulleet niin järkytyksenä kuin alkuun tulivat. Olen tosi iloinen, että ehdimme syyskuussa käydä autoreissulla Euroopassa juuri ennen kuin rajoitukset taas kiristyivät.

   Toivottavasti pääsette Meksikoon! Minä olen haaveillut Aasiasta, mutta emme ole vielä vakavissamme edes pohtineet reissaamista minnekään kauemmas. Tuntuu, että pettymys olisi ihan liian iso, jos ei päästäisikään lähtemään, ja korvaavan reissun järkkääminen lyhyellä varoitusajalla voisi olla hankalaa. Jossain vaiheessa riski on tietysti otettava, mutta toistaiseksi odottelemme vielä.

 2. Oikein hyvinhän matkavuosi näyttää menneen teillä, hyvät tilastot 🙂

  En nyt oikein suunnittele reissuja pitkälle etukäteen, ajattelin toteutella tässä lähitulevaisuudessa matkoja lyhyemmällä varoajalla, jos näin välttäisi pahemmat pettymykset.

  1. Samanlaisia ajatuksia on minullakin. Ei oikein viitsi suunnitella mitään kovin kauaskantoista, jotta välttyy kasaamasta suuria odotuksia ja pettymästä pahasti. Kaikenlaisia matkahaaveita on kyllä silti jatkuvasti mielessä.

 3. Kovin samantapaisista elementeistä muodostui meidänkin matkailuvuotemme. Eli lähiseudulla retkeily sai korvata sen, että olisimme lähteneet minnekään. Monia samoja nimiä vilahteli meidänkin kohteissamme, esim Myllykoski, Lammassaari, Roihuvuori, Alppiruusupuisto, ja jopa Kerimäen kirkolle olemme molemmat osuneet. Pyöräilystä olemme aina tykänneet ja siitä tuli jo toiseksi kesäkaudeksi tärkein ”matkailu”harrastuksemme. Kesällä 2020 otimme ihan asiaksemme tutustua Espoon ja Vantaan pyöräreitteihin ja nyt kesällä 2021 lähdimme pyöräilemään Helsingin rantoja yhtä järjestelmällisesti, pieni pätkä kerrallaan. Kun ottaa tällaiseenkin turistinäkökulman, se alkaa tuntua jo matkailulta. Syksyllä lähdimme mekin toteuttamaan ulkomaan matkailun haavetta samalla tavalla kuin tekin, eli vaikka meillä ei tarkasti samoja kohteita automatkamme varrelle sattunutkaan, niin Saksa, Alpit ja Itävalta olivat meidänkin seutujamme ja sen lisäksi vielä Tsekki ja Slovenia. Näyttää siltä, että teillä on ollut samanlainen ajatus, varovaisuus ja vastuullisuus, mutta kuitenkin halu nähdä jotain ja nauttia siitä. Hyvää vuotta 2022! Aila

  1. Joo, aika samanlainen vuosi tosiaan taisi olla monesta näkökulmasta! Saa nähdä, mitå tämä 2022 nyt sitten tuo tullessaan. Lisää kotimaata nyt ainakin, kun ei meistä oikein ole kotonakaan kykkijöiksi. 🙂 Mutta jospa tänä vuonna olisi hieman helpompi matkailla myös ulkomailla.

   Hyvää uutta vuotta!

 4. Tilanteen huomioon ottaen ihan mukavastihan siihen vuoteen on matkoja mahtunut. Oli kiva nähdä oma kotikaupunki Lappeenrantakin kohteiden joukossa 🙂 Ja Ahvenanmaalla haluaisin itsekin joskus käydä. Ymmärrän kyllä hyvin tuon tunteen, ettei kotimaan kohteet kuitenkaan sitä ulkomaanmatkailua korvaa.

  Meillä meni edelleen vuosi jumissa Australiassa, mikä oli pettymys. Jospa tänä vuonna pääsis taas matkaan, toisaalta en tässä vaiheessa uskalla toivoa hirveästi mitään. Matkarikasta ja onnellista uutta vuotta sinne!

  1. Joo, kyllä sitä ulkomailla matkailun tuomaa eksotiikkaa, kielikylpyä sun muuta on vain mahdoton korvata kotimaalla. Mutta molempi parempi. Ihan hyvä vuosi 2021 tosiaan oli, tilanteen huomioiden. Toivotaan silti, että 2022 on parempi! Hyvää uutta vuotta sinne toiselle puolelle maapalloa! 🙂

 5. Kotimaan matkailu nyt vaan on se näiden koronavuosien juttu, mutta hyvähän se on … Me emme ole kuitenkaan ihan staycationeista innostuneet, jotenkin alle 100 km kotoa tuntuu … oudolta? Vaikka olimmehan me juuri Helsingissä sentään jouluna!
  Ahvenanmaakin on ollut monella ohjelmassa, meilläkin – ja onhan se jo melkein kuin ulkomailla olisi 🙂

  1. Ymmärrän hyvin tuon fiiliksen, että alle 100 kilsan päässä kotoa tuntuu vähän hassulta olla missään ”matkalla”. Olin itsekin aikaisemmin vähän epäileväinen staycationeiden suhteen. Mutta nyt kun niitä on tullut tehtyä useampi, niin täytyy sanoa, että ne ovat olleet tosi kivaa vaihtelua arkeen. Arki kun on näinä aikoina keskimäärin jonkin verran tylsempää kuin normaalisti. Muinakin aikoina ne voisivat hyvin toimia vähän sellaisina laastareina matkailun paloon! 🙂

 6. Ihan mukavia reissuja teillä oli ja paljon kiinnostavia kohteita. Tuollainen pidempi autoreissu kiinnostaisi Eurooppaan itseäni paljon. Mielenkiintoista oli myös lopun lukuyhteenvedot!

  1. Oli tosiaan ihan onnistunut vuosi, kaikesta huolimatta. Meillä noita pitkiä autoreissuja on takana lukuisia ja voin suositella lämpimästi! 🙂 Ja tietysti täytyy mainostaa, että täältä blogistani löytyy vino pino automatkailuvinkkejä vuosien varrelta – kannattaa kurkata tägin autolla Euroopassa alle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *