Vuoden 2020 voisi summata matkailun ja vähän muidenkin elämän osa-alueiden kohdalla sanoin “vuosi, jolloin kaikki ei todellakaan mennyt suunnitelmien mukaan” tai “tällaista en uskonut kokevani”. Vuonna 2020 kaikki alkuperäiset matkasuunnitelmat kosahtivat yksi toisensa jälkeen, mutta jotain sentään tuli myös tilalle. Ihan täysin kotosalla ei tämä vuosi siis kaikesta huolimatta mennyt, ja onneksi niin. Mitä siis tuli tehtyä reissurintamalla?
Matkailuvuosi 2020 oli sattuneesta syystä lähialuepainotteinen ja hyvin pitkälti matkat suuntautuivat ihan vain kotimaahan. Myönnän ihan suorilta, että tämä kirveli. Olin nimittäin suunnitellut käyväni tänä vuonna vähintään kolmessa uudessa maassa, jotka olisivat olleet Islanti, Kanada ja Bulgaria. Koronakriisi kärjistyi maaliskuussa ja ymmärsin melko nopeasti, että kesälle suunniteltu ja varattu Islanti–USA–Kanada-kiertomatka murenisi käsiin. Näin myös kävi. Samoin peruuntuivat kauan odotettu vappumatka Berliiniin, kesäkuun festarireissu Tampereelle Rockfestiin ja elokuulle varattu matka Bulgariaan.
Rahat saimme onneksi kaikista varauksista takaisin, joten siltä osin ei voi valittaa. Peruuntuneita suunnitelmia saa silti mielestäni harmitella, vaikka totta kai maailmasta löytyy aika paljon suurempiakin ongelmia kuin peruuntuneet matkat. Mutta missä ehdimme matkata ennen koronan eskaloitumista ja mitä tuli näiden kaikkien peruuntuneiden reissujen tilalle?
Vuosi vaihtui Aasiassa
Pakko sanoa, että vuodenvaihteen matka Myanmariin ja Thaimaahan tuntuu poikkeuksellisen kaukaiselta. Enpä tuolloin tiennyt, miten kovasti tulisin myöhemmin vuonna 2020 kaipaamaan lämpöä, aurinkoa ja eksotiikkaa!
Olimme matkalla yhteensä kolmisen viikkoa. Vuoden vaihtuessa olimme Myanmarissa upealla Inlejärvellä, missä ihana majoituksemme oli todellinen rauhan tyyssija. Kävimme järvellä hienolla venereissulla tutustumassa paikalliseen elämänmenoon, ihailimme oranssia auringonlaskua laiturilla rommidrinkit kädessä ja iloitsimme hotellimme järjestämistä uudenvuodenaaton ilotulituksista.
Jatkoimme Inlejärveltä matkaa Myanmarin pääkaupunkiin Yangoniin. Emme oikein tienneet, mitä Yangonilta odottaa, mutta emme halunneet jättää Myanmarin suurinta kaupunkia väliinkään. Ero Myanmarin-matkamme muiden kohteiden ja Yangonin välillä oli selvä, sillä suurkaupunki on aina suurkaupunki. Yangonissa perinteet kuitenkin näkyvät monin paikoin esimerkiksi ihmisten vaatetuksessa, ja muutenkaan Yangon ei ole mikään kliininen suurkaupunki. Olen iloinen, että päätimme sisällyttää Yangonin matkaamme.
Matkan lopuksi vietimme muutaman päivän Bangkokissa imemässä iholle viimeiset auringonsäteet ennen paluuta Suomen talveen. Seikkailimme Chinatownissa, kävimme katsastamassa Wat Arunin temppelin ja ihan vain nautimme olostamme hyvän ruuan ja juoman äärellä.
Pahaa aavistamaton matka Viroon ja kotimaan luontokohteita
Ennen koronapandemian levähtämistä käsiin ehdimme käydä tammi-helmikuun vaihteessa huolettomasti Tallinnassa. Siltä reissulta ei tosin jäänyt oikein mitään kerrottavaa, sillä sää oli karmea. Emme tehneet mitään muuta kuin kävimme syömässä ihanassa Leib Restossa ja löhösimme hotellilla. Rentouttavaa, mutta ei järin tapahtumarikasta!
Tuolloin en tietenkään tiennyt, että ehtisimme vielä vuoden aikana seikkailla Virossa paljon, sillä juuri muualle ei oikein pääsisi.
Maaliskuun lopussa Uusimaa eristettiin muusta maasta ja pääsiäissuunnitelmamme Matildassa mökkeilystä menivät viemäristä alas. Onneksi Uudenmaan raja kuitenkin aukesi taas pian, ja vappuna pääsimme kuin pääsimmekin mökkeilemään ja patikoimaan Matildanjärven kierrokselle. Ei tämä reissu nyt peruuntunutta Berliinin-matkaa vastannut, mutta mukavaa oli joka tapauksessa.
Toukokuussa kävimme patikoimassa myös Torronsuon kansallispuiston erämaamaisemissa ja uudelleen Teijon kansallispuistossa. Tällä kertaa kiersimme siellä hienon Sahajärven kierroksen, joka jäi mieleen yhtenä vuoden hienoimmista patikoinneista.
Kesäloma asuntoautolla Suomea ja Norjaa kierrellen
Kun kesälomareissumme Islantiin, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin keväällä peruuntui koronan takia, mietimme kuumeisesti, mitä tekisimme lomalla. Kotona emme halunneet lomaa viettää, sillä sellainen ei ole meillä tapana, joten päätimme suunnata Itä-Suomeen ja Lappiin. Osan matkasta nukkuisimme teltassa ja lisäksi vuokraisimme asuntoauton.
Kesäkuun alussa matkaan lähtiessämme pidimme sormet ristissä, että matkailurajoituksia höllättäisiin lomamme aikana ja voisimme reissulla ylittää rajan Norjaan. Näin onneksi tapahtui ja hurautimme rajan yli sinä samaisena päivänä, kun raja aukesi hupimatkailijoille.
Kesälomareissun parhaat palat sijoittuivat juuri Norjaan Varanginvuonolle sekä Porsanginvuonolle. Myös Hossan kansallispuiston patikointireitit Ölökyn ylitys ja Värikallion kaarros jäivät mieleen hienoina elämyksinä. Oli myös hauska päästä taas vaihteeksi matkailemaan asuntoautolla.
Vaikka kesälomareissu ei ollut ollenkaan sellainen, mitä olimme alun perin suunnitelleet, olimme tyytyväisiä, että ylipäätään pääsimme matkaan ja vielä Norjankin puolelle. Tarkemman kuvauksen koko matkasta voit lukea postauksesta Automatka Suomessa ja Norjassa: tällainen oli koronavuoden kesäloma.
Kaupunkilomailua Virossa ja Suomessa
Myös Viro kuului kesällä niin sanottuihin vihreisiin maihin, joten sinne matkustaminen oli meillä tietysti heti mielessä. Kesäloman päätteeksi hurautimmekin vielä Megastarilla Tallinnaan ja vietimme muutaman päivän viehättävässä Haapsalussa ja rantakaupunki Pärnussa. Heinäkuussa lähdimme Viroon uudelleen ja ajoimme tällä kertaa yliopistokaupunki Tarttoon.
Emme olleet aiemmin vierailleet kunnolla kuin Tallinnassa, vaikka on ollut kyllä tarkoitus. Oli lopulta koronavuoden ansiota, että kesällä 2020 eteläistä naapurimaata tuli kierreltyä tarkemmin – ja hyvä niin! Viro ihastutti tavalliseen tapaansa niin ravintoloiden kuin arkkitehtuurin ansiosta.
Loppuvuosi kuluikin sitten Suomessa. Vietimme elokuussa kesäisen viikonlopun kauniissa Porvoossa, joka on suosikkejani kaikista Suomen kaupungeista. Loka-marraskuun vaihteessa testasimme staycation-tyyppistä lomailua yöpymällä hotellissa kotikaupungissamme Helsingissä. Varasimme yön hotelli Katajanokasta, jonka tiloissa toimi aiemmin Katajanokan vankila. Kokemus oli niin kiva, että varasin loppuvuodelle kaksi muutakin staycation-yöpymistä. Yllätys, yllätys, toinen näistä kuitenkin peruuntui koronarajoitusten jälleen tiukennuttua.
Kaupunkilomailun lisäksi kävin marraskuussa pienellä bloggaajaporukalla nauttimassa maaseudun rauhasta Porvoon liepeillä Tukkilan tilalla. Aamiaismajoitus oli viihtyisä ja vierailu oli erityinen sen ansiosta, että varasimme tilalta myös aasiretken. Metsäretki omapäisten aasien kanssa sujui alkukangertelun jälkeen todella hauskoissa merkeissä ja jäi muistoihin yhtenä tämän vuoden herttaisimmista matkailujutuista.
Matkailuvuosi 2020 lukuina
- 2 lentoa
- 6 laivamatkaa
- 5 käytyä maata (lisäksi Suomi)
- 24 yövyttyä kaupunkia (ei sisällä sukulointeja, mutta sisältää hotelliyöt kotikaupungissa Helsingissä)
- 43 yötä matkoilla (ei sisällä sukulointeja)
- 19 yötä hotellissa tai majatalossa
- 17 yötä asuntoautossa
- 6 yötä mökissä
- 1 yö teltassa
Kun vertasin vuoden 2020 lukuja edellisten vuosien lukuihin, matkailuöitä oli tänä vuonna noin kaksi kolmasosaa tavanomaisesta määrästä. Lisäksi öistä vain 16 eli reilusti alle puolet tuli nukuttua Suomen rajojen ulkopuolella. Tavallisesti Suomesta ei kerry vuoden aikana välttämättä yhtään matkailuöitä, sillä en laske tähän lukuun mukaan sukulaisten luona yöpymisiä. Teltassa tuli lopulta nukuttua vain yksi yö, mikä normaaliin vuoteen verrattuna on meille tosi vähän. Autossa nukuttuja öitä kertyikin sitten vastaavasti enemmän.
Vierailtuja maita kertyi vuonna 2020 alle puolet tavallisesta määrästä. En myöskään käynyt vuonna 2020 yhdessäkään uudessa maassa, ja tällaista vuotta ei ole ollut vuosikausiin. Myös lentoja oli vähemmän kuin yleensä, sillä tavallisesti niitä on kertynyt vuoden aikana kymmenkunta. Yövyttyjen kaupunkien määrä sen sijaan oli samankaltainen kuin useana aiempanakin vuonna.
Vaikka luvut ovat tavallista pienemmät, mielestäni vuoteen 2020 mahtui koronapandemia huomioiden yllättävän paljon matkailua. Joka tapauksessa toivon erittäin hartaasti, että vuodesta 2021 tulee kaikin puolin parempi.
Toivon, että koronarokotteen myötä matkailuala ja muut tilanteesta pahoin kärsineet alat alkavat päästä mahdollisimman pian jaloilleen ja me matkailua rakastavat pääsemme jälleen liikkumaan vapaasti ja huolettomasti entiseen tapaan. Tämä voi olla turhan iso toive. Toisaalta viime vuodenvaihteen matka Myanmariin ja Thaimaahan tuntuu nyt niin kaukaiselta, että ehkä ensi vuodenvaihteessa tämä koko koronakatastrofi alkaa jo tuntua edes jossain määrin menneisyyden jutulta? Jää nähtäväksi ja toivoa sopii.
Millainen matkailuvuosi 2020 sinulla oli?
Lue myös:
- Matkailuvuosi 2023
- Matkailuvuosi 2022
- Matkailuvuosi 2021
- Matkailuvuosi 2019
- Matkailuvuosi 2018
- Matkailuvuosi 2017
- Matkailuvuosi 2016
- Matkailuvuosi 2015
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Paljon yhteisiä piirteitä oli meidän matkailuvuodessamme. Jokainen suunniteltu (tai jo varattu) matka peruuntui tai vähintäänkin siirtyi, ml. Yhdysvaltojen ja Kanadan reissu. Me ei ihan kaikista saatu rahoja takaisin, mutta toisaalta ei oikeastaan kokonaan menetettykään, vaan varaukset on siirretty eteenpäin. Yksistä lennoista ei tosin tulla saamaan todennäköisesti rahoja muuten kuin Netsin kautta, mutta sieltä nekin saa.
Paljon tuli tosiaan matkustettua Suomessa ja tänä vuonna tehtiin todella monta viikonloppureissua. Norjassa tuli matkustettua niin ikään. Kesällä päästiin matkustamaan Euroopassa auton kanssa, kun koronatilanne isossa osassa Eurooppaa oli parempi.
Reissujen peruuntuminen/siirtyminen harmitti jonkin verran, mutta oikeastaan nyt on alkanut harmittamaan vielä enemmän, että reissaaminen ei vieläkään oikein ole mahdollista. Se on ollut iso ja tärkeä osa omaa elämää.
Niinpä! Nyt kun alkaa tajuta, että tässä voi mennä vielä toinenkin vuosi, niin alkaa todella tympiä. Mutta eihän tälle tietenkään mitään voi.
Nyt kun kommentoit tuota rahojen saamista takaisin.niin tajusin, että yksistä edullisista lennoista hyväksyin kyllä voucherin eli en itse asiassa saanutkaan ihan kaikista rahoja takaisin. Tuo oli tosin ihan oma valinta. Ajattelin, että kaipa se voucher tulee käytettyä. Nyt en ole ollenkaan varma. Onneksi kyse ei ollut isosta summasta.
Oma matkailuvuoteni meni lähes samalla tavalla: se romahti täysin maaliskuun alussa ja siinä sitten peruttiin erinäisiä matkoja ja osa siirtyi eteenpäin vain peruuntuakseen syksyllä. Uusia maita tuli vain yksi – Tunisia, jossa kävin helmikuussa. Normaalisti olen käynyt noin viidessä uudessa maassa yhden vuoden aikana. Tänä vuonna olisi ollut uusina maina vielä Pakistan, Iran ja Namibia. Syksyllä yritin lähteä ”THL:n sekavan liikennevalo-mallin” mukaisesti viikon lomalle, mutta valot vaihtuivat yksitellen vihreästä keltaiseen ja/tai punaiseen (Unkari, Georgia, Latvia, Viro…). Aikamoinen säätö oli taas tiedossa. Tänä vuonna sitten tulikin kierrettyä Suomea useilla reissuilla – pisin reissu oli kolme viikkoa Lappia kesällä. Ensi vuonna (2021) yritetään sitten uudestaan lähteä matkaan ja ensimmäiset matkat olen jo varannut optimaalisesti keväälle, mutta en näkisi mahdottomana että toinen peräkkäinen kesäloma joudutaan vielä olemaan Suomessa.
Samat on aatokset: on mahdollista, että vielä seuraavakin kesäloma menee pitkälti Suomessa tai korkeintaan lähimmissä naapurimaissa. Jää nähtäväksi!
Aika paljon ehdit tällekin vuodelle olosuhteista huolimatta, Jenni. Laskeskelin nopeasti, että omat matkani tälle vuodelle sisältävät vain 8 hotelliyötä ja 2 laivamatkaa sekä yhden maan Suomen lisäksi. Olen niin huolestuvaa ihmistyyppiä, että en ollut ehtinyt varata matkoja, joita sitten olisi tarvinnut perua tai siirtää 🙂 Koronarajoitukset verottivat toki paljon myös kulttuuritapahtumiin pääsyä ja ravintolassa käymistä, treenaamista ja sellaista omaan arkeen kuuluvaa toimintaa.
Yllättävän paljon tosiaan pystyimme matkustamaan koronasta huolimatta, vaikka matkat eivät sitten suuntautuneetkaan ollenkaan niihin paikkoihin, joihin oli alun perin tarkoitus. Normaalisti emme ole kovin aikaisin liikkeellä matkavarausten kanssa, mutta tänä vuonna varauksia oli sattumalta aika monta tehtynä ennen kuin korona kosautti kaiken.