Matkailuvuosi 2018

Artikkelikuva - Jenni Kurvinen, Pinnacle@Duxton, Singapore

Olen jo useampana vuonna tehnyt vuodenvaihteessa koosteen menneestä matkailuvuodesta, joten pidetään perinnettä yllä tänäkin vuonna. Vuosi 2018 sisälsi muun muassa kauan odotetun paluun Aasiaan ja automatkoja sekä viikonloppureissuja Euroopassa.

Vuosi 2018 lukuina

Kävin vuoden 2018 aikana 11 maassa, mikä on tasan sama määrä kuin viime vuonna. Maista harmillisesti vain yksi, Malesia, oli uusi tuttavuus. Käytyjä maita on nyt 52, mutta ihan silkasta kiinnostuksesta maailmaa kohtaan olisi kiva kerryttää niitä vähän rivakampaa tahtia. Ehkä ensi vuonna saisin korkattua sentään pari uutta maata..? En tiedä ensi vuoden reissuista vielä oikeastaan mitään, joten tämä jää nähtäväksi.

20180318-Unelmatrippi-George-Town-113821
Malesian George Town ihastutti tammikuussa 2018.

Tein vuoden aikana 15 eri pituista matkaa, joista kolme oli työmatkoja ja kaksi päiväreissuja eli kahdelta reissulta palasin yöksi kotiin. En ole laskenut mukaan sukulointireissuja kotimaassa, mutta siitä huolimatta matkoista peräti kuusi oli Suomessa – tämä on siis omalla mittapuullani melko paljon, koska en tavallisesti juuri lomaile kotimaassa.

Lensin 15 yhdensuuntaista lentoa (yhden vähemmän kuin vuonna 2017), joista kaksi oli mannertenvälisiä. Yövyin 47 yötä hotelleissa ja 17 asuntoautossa. Hieman yllättäen en nukkunut yhtään yötä teltassa. Monena vuonna myös telttaöitä on kertynyt reippaasti kesäreissuilta, mutta tänä vuonna automatkat olivat vähän poikkeuksellisia. Toisen pidemmän autoreissun teimme vanhempieni kanssa ja toisen asuntoautolla. Näin telttareissulle Euroopassa ei jäänyt enää mahdollisuutta.

Yövyin vuoden aikana 30 eri kaupungissa, joista kuusi oli Espanjassa.

Matkailuvuosi 2018 lukuina

Vuoden paras reissu: Malesian ja Singaporen kiertomatka

Vuosi alkoi hartaasti odotetulla paluulla Aasiaan, kun teimme Hemmon kanssa kahden viikon kiertomatkan Singaporessa ja Malesiassa. Reissun suunnittelu ja toteutus onnistuivat erinomaisesti ja olin, tai oikeastaan olen edelleen, ihan fiiliksissä matkasta! Tämä on pakko listata vuoden parhaaksi reissuksi, koska siinä yhdistyivät ihana Aasia, uuteen maahan pääseminen ja sopiva eksotiikka. (Muuten, myös edellisenä vuonna paras reissu osui tammikuuhun! Vuonna 2019 näin ei voi käydä, koska olemme vuoden alussa Suomessa.)

20180304-Unelmatrippi-Malakka-DSC0709
Malakan vanhat korttelit ovat upeita.

Kävimme reissulla ihastuttavassa Malakassa ja katutaiteen ja herkkusuiden George Townissa. Näistä molemmista kaupungeista olin haaveillut jo vuosia, ja ne täyttivät odotukset. Upeita paikkoja! Myös Kuala Lumpur osoittautui kivaksi kohteeksi, vaikka sen osalta ennakko-odotukset eivät olleet kummoiset.

Singapore oli vanha tuttu ja viihdytti tälläkin kertaa erinomaisesti: katsastimme muun muassa Singaporen näköalapaikkoja ja söimme katuruokaa hawker centereissä ja Michelin-tasoisessa kojussa. Matkustimme Singaporesta Malesiaan ja Malesian sisällä bussilla, mikä toi reissuun mukavaa oikean matkailun tuntua. Minä kun tykkään vähän säätää enkä mennä aina joka paikkaan helpoimman kautta tylsästi lentäen. Bussimatkailu näissä maissa ei tosin ollut mitenkään hankalaa vaan oikein miellyttävä kokemus – suorastaan laiskanlinnassa makoilua.

Reilusti automatkailun riemua Euroopassa

Maalis-huhtikuun taitteessa vietimme pitkän viikonlopun Düsseldorfissa, Saksassa. Kaupunkiin tutustumisen lisäksi otimme alle auton ja kävimme vähän bongailemassa lähiseudun linnoja ja ristikkotaloja. Matka oli ihana pikku breikki arkeen. Muuten alkukevät menikin tiukasti kotimaan kamaralla.

Muutenkin vuosi sisälsi tuttuun tapaan melko paljon automatkailua. Poikkeuksellista oli se, että kesällä emme tehneet yhtä pitkää automatkaa Euroopassa vaan kaksi lyhyempää. Ne olivat lähes peräkkäin touko- ja kesäkuussa. Ja vaikka edellä kerroin, että alkuvuoden Aasian-reissu oli vuoden paras matka, myös nämä automatkat olivat aivan huippuja.

Ensimmäisellä reissulla Hemmo ja minä ajelimme vanhempieni kanssa kymmenessä päivässä Espanjasta Euroopan halki Suomeen. Reitti oli täynnä toinen toistaan upeampia kohteita, kuten historiallinen kylä Besalú, Rooman valtakunnan historiaa huokuva Nîmes, romanttinen Annecy, ristikkotalojen Colmar ja Gorges du Fierin huikea rotko. Tämä oli mieletön reissu! Matkan myötä ihastuin Ranskaan aivan uudella tavalla.

20180624-Unelmatrippi-Annecy-DSC0051
Ranskassa ihastuin erityisesti Annecyyn.

Toisen automatkan teimme Hemmon kanssa kaksistaan asuntoautolla läntisessä Euroopassa. Parin viikon reissun kohokohtiin lukeutuivat erikoinen kanavakylä Giethoorn, synkkyydessään upea Gent, viehättävä Brugge ja Amsterdamin ihastuttava pikkusisko Utrecht.

Lyhyitä pyrähdyksiä kotimaassa ja Euroopassa

Automatkailimme kesällä myös hieman kotimaassa: kävimme juhannuksena palelemassa Repoveden kansallispuistossa ja myöhemmin kesällä nauttimassa helteistä Yyterissä. Olin kesällä Porissa kahteen otteeseen myös työn puitteissa, ja piipahdinpa pikaisella työmatkalla myös Madridissa. Näistä reissuista ei päätynyt blogiin asti mitään. Hemmon kanssa tekemästämme viikonloppumatkasta Roomaan sentään kirjoitin!

20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0078
Rooman yössä oli lämmin heinäkuussa.

Olimme heinäkuusta marraskuuhun eli ihan liian pitkään kotona matkustamatta yhtään minnekään, vaikka viime vuonna vannoin, että niin ei pääsisi käymään. Syksy on mielestäni kämäisin vuodenaika ja vaatisi ehdottomasti piristystä matkojen muodossa, mutta siitä huolimatta kävi näin. Oppisikohan sitä joskus?

Onneksi sentään marraskuussa teimme Hemmon kanssa viikonloppumatkan Berliiniin, johon olemme kumpikin vuodesta toiseen täysin ihastuneita. Ohjelmassa oli muun muassa kaupungin näkölapaikkoja. Osallistuimme myös todella mielenkiintoiselle Berliner Unterweltenin opastetulle historiakierrokselle.

Itsenäisyyspäivän tienoilla piipahdimme päiväreissulla Tallinnassa testaamassa Tai Boh -ravintolaa, joka oli huippukokemus – siitä saatan vielä jossain vaiheessa kirjoittaa.

Joulun tietämillä Espanjassa

Kuten muutamana aiempanakin vuonna, myös tänä vuonna olimme joulun tietämillä Espanjassa. Kyseessä oli pieni kiertomatka. Reitti kulki Suomesta Málagaan, mistä matkasimme julkisilla kulkupeleillä pariksi yöksi Córdobaan ja pariksi yöksi Sevillaan. Näissä kummassakaan emme olleet käyneet aiemmin, minkä takia valitsimmekin ne nyt matkakohteiksi. Málagaan palattuamme jatkoimme matkaa lentäen Teneriffalle, missä vietimme eräitä sukujuhlia ja myös vähän autoilimme saarella.

Espanjan-reissun jälkeen matkailuvuosi 2018 olikin paketissa. Vuoden 2019 matkoista en tosiaan vielä tässä vaiheessa tiedä ihan tarkasti, mutta toivon tietysti rikasta reissuvuotta! Voit lukea postauksesta Vuoden 2019 matkasuunnitelmia.

Millainen matkailuvuosi sinulla oli?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

16 vastausta artikkeliin “Matkailuvuosi 2018”

 1. Hah, mä taisin nukkua sun puolesta tänä vuonna ne telttayöt 😀 Yleensä en yövy teltoissa reissuillani, korkeintaan niissä tulee nukuttua joitain satunnaisia öitä festareilla. Mutta tähän vuoteen taisi mahtua noin 10 yötä teltassa, Chilessä ja Huippuvuorilla.

  Sun vuoteen on mahtunut paljon ihania kohteita. Ranska on viime vuosina alkanut kiinnostaa mua paljonkin ja siellä tuntuu olevan todella paljon ihastuttavia kohteita. Pitää katsoa, jos joku noista sun käymistä paikoista pääsisi omille käyntilistoille lähivuosina 🙂

  Mä kävin New Yorkissa loka-marraskuun taitteessa, eli juuri siihen aikaan, kun Suomessa oli ehkä kaikkein ankeinta. New Yorkissa syksy ei ollut niin pitkällä ja siellä oli ruska-aika tuolloin parhaimmillaan. Reissu teki todella hyvää, mutta teki taas Suomen rumuuteen palaamisesta entistä ankeampaa. Eli ymmärrän kyllä, että syksyllä täältä haluaa pois, mutta reissussa pitäisi sitten pystyä olemaan sen verran kauan, ettei masennu palatessaan 😉

  1. Joo, Ranska yllätti kyllä positiivisesti! Ei mulla mitään sitä maata vastaan ole tietty muutenkaan ollut, mutta ei se myöskään kauheasti aiemmin sytyttänyt. Gorges du Fierin rotko oli tosi hieno, ja Colmarin ristikkotalot voisivat kanssa viehättää sua! Ja Annecy on supersöpö, mutta ei kantsi mennä heinä-elokuussa (hirveä ryysis silloin kuulemma). Ensi kesänä olisi tarkoitus käydä taas Ranskassa, mutta lännempänä. Toivottavasti sillä reissulla tulisi niitä telttaöitäkin. 🙂

   New York on varmaan kiva syksyllä! Mekin oltiin Berliinin ruskassa, mutta vain viikonloppu, joten siinä oli palatessa vähän tuota masennusmeininkiä. 🙂 Marraskuussa olisi aina hyvä olla joku matka piristämään.

 2. Mä olen ottanut tavoitteeksi 3 uutta maata per vuosi. Tänä vuonna Malesia, Kazakstan, Kirgisia ja Singapore. Muuten tuli käytyä (kaksi kertaa) Thaimaassa, Kambodzassa ja Tanskassa. Mä joudun karsimaan reissaamisesta, että saan uudet maat kasaan. Etenkin kun kuskaan vielä kahta lasta reissussa mukana. Lapsille oon luvannut 50 maata. Nyt on 47 ja 48 kasassa.

  1. Mäkin vähän toivoisin, että pääsisin noin kolmeen uuteen maahan vuodessa. Uusia paikkoja on vain niin mukava nähdä, mutta se tietysti käy koko ajan hankalammaksi. Lähikohteista ei meillä paljoa enää ole niin sanotusti napsittavana uusia maita, ja kuitenkin tykätään kesäisin reissata juuri Euroopassa. Pääasia mulle kuitenkin on, että pääsen matkailemaan, olivat maat sitten uusia tai eivät. Kauas matkaaminen vie enemmän aikaa ja rahaa, joten tuo on totta, että voi tosiaan joutua tekemään määrällisesti vähemmän matkoja, jos haluaa käydä uusissa maissa. (Tai voihan sitä tietysti käydä vaikka viikonloppulomalla Nycissä, mutta itse haluan olla pidempään perillä, joten ainakin aikaa tosiaan kuluu enemmän.)

 3. Matkailuvuosi 2018 oli aika hyvä ja kaikki lomat ja ylityölomat olin oikeastaan ulkomaan matkoilla… – ja uusista kohteista Etelä-Afrikka oli mahtavin kokemus. Sain myös käytyä kahdessa uudessa stan-maassa: Uzbekistan ja Turkmenistan. Vielä jäi kaksi stania listoille: Pakistan ja Afganistan. Loppuvuoden talvilomamatka meni Himalajan vuoristossa kun kävin Nepalissa ja Bhutanissa. Euroopassakin tuli käytyä muutamissa maissa viikonloppumatkoilla.

  Malesiassa voisi käydä uudemman kerran — kuten myös Singaporessa, joista jälkimmäinen on upea ja helppo kohde. Brygge on kiva kohde — Gentissä pitäisi joskus myös käydä. Näyttää upealta kohteelta. Odottelen alkuvuoden lentodiilejä kaukokohteisiin – ja matka buukataan sitten ex-tempore menetelmällä.

  1. Sulla on aina mielenkiintoisia matkakohteita! Etelä-Afrikasta taisin blogiisi kommentoidakin, että sinne kiinnostaisi kyllä matkustaa!

   Mä olen kanssa kaikki lomat ja muut vapaat aina reissussa (vähintään kotimaassa, mutta yleensä ulkomailla). Täytynee kytätä itsekin noita lentoja alkuvuonna, sillä haluaisin päästä myös 2019 Aasiaan. Meillä olisi myös juhlan aihetta loppuvuonna 2019 (10-vuotishääpäivä), joten siihen olisi hieno keksiä jotain vähän erikoisempaa. On vielä mietinnässä, että mitä!

   Menisin Malesiaan mielelläni uudelleen. Kiinnostava maa, ja hyvää ruokaa. 🙂 Singapore kestää myös useamman reissukerran. Kuten kirjoitit, se on helppo kohde, mutta kiva sellainen. Gentissä kannattaa joskus piipahtaa, se on komea ja viihtyisä paikka!

 4. Ihania muistoja ja ollaanpas aloitettu vuosi melko samalla tavalla Aasiassa! Espanja ei mene koskaan pieleen ja muutenkin länsi Eurooppa on kyllä kultaa. Ranskaa pitäisi päästä itsekin kiertämään enemmän. Omallakin kohdalla tämä oli taas melko menevä vuosi. Ei muuta kuin reissujen täyteistä uutta vuotta!

  1. No niinpä! Läntisessä Euroopassa on tosi paljon nähtävää. Me ajattelimme ajella kesällä Ranskan länsirannikolla, mutta katsotaan nyt, toteutuuko alustava suunnitelma. Hyvää reissuvuotta sinnekin! 🙂

 5. Pitää lukea teidän postaukset Georgetownista, lähden Penangiin viikon päästä. Kiva kuulla että Georgetown oli sinun mielestä upea paikka. Toivottavasti minäkin tykkään.

  1. Oi, mahtavaa matkaa! Mun mielestä George Town oli tosi kiva paikka. Katutaide on hienoa, paljon kauniita vanhoja rakennuksia ja tietty hyvää ruokaa. Myös Komtar-näköalatornista aukeava yömaisema jäi mieleen hienona. Toivottavasti tykkäät!

 6. Oi että, Singaporeen paluusta jutellaan joka viikko. Se on kyllä valtavan ihana!! Malesiaakin juuri tsekkailtiin ja Filippiinejä. Meidän mantereista puuttuvat ovat Aussit ja Antarctica, Ausseihin mennessä ja/tai sieltä tullessa menisi kivasti aikaa jossain. Myös HK paluu himottaa. Ja teillä on ollut kivaa Eurooppasettiäkin. Me jutellaan myös siitä, jos joku vuos pakaataan kissat autoon ja ajellaan Eurooppaan x—paikkaan x-ajaksi 🙂Meidän kulunut vuosi oli melko hillitön. Vuosi sitten ei todellakaan osattu arvata, että käydään 5 mantereella ja kasataan uusina maina Kolumbia, Panama, Costa Rica, Honduras, Belize, Japani, Malta, Marokko, Malta. Ja huikea määrä kaupunkeja. Henkilökohtaisesti ihastuin voimakkaimmin ehkä Cartagena Kolumbiassa ja Shanghaihin Kiinassa -molemmissa viehättävät kontrastit historian ja nykyisyyden välimaastossa.

  1. Cartagenasta olen kuullut kehuja joiltain muiltakin. Shanghai on myös itselläni vielä käymättä. Noista mainitsemistasi Panama, Costa Rica, Japani ja Malta ovatkin tuttuja, Japani noista ehdottomasti hienoimpana. Teillä on tosiaan ollut hieno vuosi! Australiassa on upeita maisemia, siellä kannattaa ehdottomasti tehdä kunnon automatka. Me ajoimme neljä vuotta sitten kuukaudessa itärannikon pohjoisesta etelään, se oli hienoa se!

 7. Singaporesta minäkin tykkäsin kovasti ja voisin lähteä sinne uudestaan milloin vaan. Malesia kiinnostaisi myös. Mulla oli matkojen suhteen samanlainen jakauma kuin sinulla eli alkuvuodesta reissuja ja loppuvuodesta hiljaisempaa. Syksy meni täysin kotimaan kamaralla, vaikka alunperin siellä piti joku viikonloppumatka tehdä. Nyt ollaan oltu Thaimaassa kohta kaksi viikkoa ja viimeisiä päiviä viedään.

  1. Mäkin voisin palata Singaporeen (tai ylipäätään oikeastaan mihin vain käymiini paikkoihin Aasiassa) milloin vain! Malesiassa oli hienoja paikkoja ja hyvää ruokaa, suosittelen. 🙂 Mulla matkat tuppaavat joka vuosi kasautuvan enemmän alkuvuoteen, näin on ollut aina. Kesäloman jäljiltä mulla on aina lomat jo käytetty, joten loppuvuonna on maksimissaan joku viikon reissu ylityövapaista ja ehkä joulun pyhien yhteydessä joku irtopäivä. Syksyllä ja talvella kannattaisi reissata enemmän, koska silloin on minusta kaikkein ankeinta Suomessa, mutta Euroopan-autoreissuihin menee kesäisin niin paljon aikaa, että ei niitä vapaita vain jää. Sääli!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *