Marseille: vinkkejä suurkaupunkiin Välimeren rannalla

Artikkelikuva - Marseille Notre-Dame de la Gardelta

Välimeren rannalla sijaitseva Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki ja yksi Ranskan vanhimmista kaupungeista. Vietimme siellä kaksi yötä Euroopan-automatkan yhteydessä. Tässä ajassa saimme vahvistuksen ennakko-odotuksille: Marseille on hyvin kaunis ja siellä on paljon nähtävää. Lyhyellä vierailulla ehdimme vain raapaista pintaa, mutta se oli erinomainen alku. Tässä muutamia vinkkejä Marseilleen ensikertalaisen näkökulmasta.

Le Panier, Marseillen viehättävän rosoinen kaupunginosa

Marseillen historia ulottuu noin vuoteen 600 eaa, ja Le Panier on Marseillen vanhin kaupunginosa. Lueskelin Le Panieristä etukäteen ja mielestäni se vaikutti houkuttelevalta alueelta. Lyhyttä vierailuamme ajatellen päätimme majoittua sen liepeille. Paikan päällä valinta osoittautui onnistuneeksi. Majapaikkamme oli vain parin korttelin päässä Jolietten metroasemalta, joka on Le Panierin kompaktin alueen pohjoispäässä. Asunnosta leveälle kadulle astuessamme solahdimme suoraan paikallisen elämän keskelle.

Lyhyen kävelymatkan päässä Le Panierissa puolestaan kadut ovat kapeita ja mäkisiä. Monilla kujilla ei voi autoilla, sillä siellä kuljetaan rappusia pitkin. Talojen seinillä on paljon katutaidetta, ja osa teoksista on erittäin hienoja. Taloissa on muutenkin mukavasti rosoa: maali ja ikkunaluukut saattavat vähän repsottaa. Kahviloita ja ravintoloita sekä kiinnostavalta vaikuttavia pikkuputiikkeja on paljon. Lyhyesti kuvailtuna Le Panier on varsin viehättävää ja hipsteriä aluetta, mikä miellytti meitä.

Le Panierin taloja
Rappusia kujalla Le Panierissä
Naista esittävä katutaideteos Le Panierissä
Miesporukkaa esittävä katutaideteos Le Panierissä
Rappusia kujalla Le Panierissä

Perinteisempiäkin nähtävyyksiä Le Panieristä löytyy. Niihin lukeutuu muun muassa vanha köyhäintalo (Vieille Charité), joka toimii nykyään museo- ja näyttelytilana, sekä Marseillen katedraali, joka on niin ulkoa kuin sisältä vaikuttavan näköinen. Kontrasti rosoisen katutaiteen ja viimeisen päälle koristellun katedraalin välillä on melkoinen!

Etelässä Le Panier rajautuu Vieux Portiin eli vanhaan satamaan ja Hôtel de Villen kaupunginosaan. U:n muotoisella satama-alueella kävellessä voi tarkkailla turisteja ja muita kulkijoita sekä ihmetellä valkoisten pienveneiden täyttämää satama-allasta. Me piipahdimme sataman kulmalla maistamassa paria käsityöläisolutta Beer District Marseille -nimisessä olutravintolassa.

Marseillen katedraali
Marseillen katedraalin sisäänkäynnin koristeluja
Marseillen katedraalin sisätiloja
Katedraalin kattokupoleja sisältä
Vanhaa satamaa tunnelin läpi nähtynä
Marseillen vanha satama
Bull on stilts -taideteos
Kävelykatu Rue Saint Ferréol

Satamasta on lyhyt kävelymatka hieman modernimmalle Opéran alueelle, missä on esimerkiksi shoppailijoiden suosiossa oleva kävelykatu Rue Saint-Ferréol. Me tyydyimme shoppailun sijaan kävelemään alueella, kunnes hyppäsimme vanhasta satamasta turistijunan kyytiin näköalojen perässä.

Meri- ja kaupunkimaisemia Marseillen parhaalta näköalapaikalta

Marseillen korkeimmalla kohdalla (noin 150 metriä merenpinnasta) sijaitsee kaupungin paras näköalapaikka: Notre-Dame de la Garde -kirkon lukuisat tasanteet mahdollistavat maisemien katselun jokaiseen ilmansuuntaan. Kirkolta näkee kaupunkimaisemien lisäksi merellä Marseillen edustalla sijaitsevat Frioulin ja Château d’Ifin saaret, jotka kuuluvat Calanquesin kansallispuistoon ja ovat suosittu vierailukohde. Valitettavasti meidän vierailumme Marseillessa oli niin lyhyt, että emme ehtineet saarille, mutta ne olisivat kiinnostaneet kovasti.

Marseille ja merellä näkyvät saaret Notre-Dame de la Gardelta nähtynä
Marseillen kaupunkia Notre-Dame de la Gardelta

Notre-Dame de la Garden kirkon ulkopuolelta kaksivärisessä ulkoasussa on yhtäläisyyksiä Marseillen katedraaliin. Jos pitäisi valita, sanoisin Le Panierissa sijaitsevan katedraalin olevan miellyttävämpi paikka vierailla. Notre-Dame de la Garde on ruuhkainen ja sisustukseen on eksynyt omituista kitschiä. Katossa ja seinillä roikkuu ties mitä pieniä veneitä ja muita härpäkkeitä kuin päiväkodissa konsanaan. Koristelun tyylikkyys on tietysti makuasia, mutta meidän kummankaan mielestä viritelmät eivät sopineet tyyliin. Joka tapauksessa kirkossa kannattaa vierailla, sillä itse rakennus on komea.

Notre-Dame de la Garde
Notre-Dame de la Garden kupolia
Notre-Dame de la Garden värikkäitä kattokoristeluja ja katosta roikkuvia pikkuveneitä

Marseille, merellinen kaupunkilomakohde

Me vierailimme Marseillessa automatkalla Espanjasta Suomeen, mutta Marseilleen pääsee myös junalla, bussilla ja lentäen. Suora junayhteys on esimerkiksi Pariisista (noin 3 h 20 min) ja kiehtovasta Lyonista (noin 1,5 h).

Tässä yhteydessä on hyvä todeta, että autoreissuilla suuret kaupungit ovat monesti aika hankalia: auton pysäköinti aiheuttaa harmaita hiuksia, päästörajoitukset voivat olla paikkoja tuntemattoman matkailijan näkökulmasta epäselviä ja liikenne voi olla turhan hektistä. Jätämmekin usein automatkoilla isoimmat kaupungit suosiolla pois reitiltä. Poikkeuksia tulee kuitenkin välillä tehtyä, kuten nyt Marseillen kohdalla. Siellä varmistimme pysäköinnin sujuvuuden varaamalla majoitukseksi asunnon, johon kuului pysäköintipaikka. Ongelma ratkesi näin varsin helposti.

Katunäkymä Opéran alueella

Koska olimme Marseillessa vain kaksi yötä ja meillä oli vain yksi kokonainen päivä aikaa varsinaiseen kiertelyyn, pyörimme aika pienellä alueella. Marseillessa on metro ja muutenkin toimiva julkinen liikenne, mutta me liikuimme kaikki matkat jalan turistijunalla tekemäämme kierrosta lukuun ottamatta. Kierros oli ihan hauska, joskin kyyti oli harvinaisen epätasaista. Edullisempi ja ei-turistinen vaihtoehto Notre-Dame de la Gardelle nousemiseksi olisi ollut paikallisbussi.

Marseille toimii mielestäni hyvänä Välimeren kaupunkilomakohteena matkalle, jonka kesto on minimissään pari–kolme päivää – mielellään viikko tai miksei enemmänkin. Jos haluaa kierrellä kaupungin lisäksi myös luontokohteita, pari päivää ei todennäköisesti riitä. Marseillen metropolialueella asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä, joten museoita ja muuta kulttuuritarjontaa sekä kaupunginosia riittää tutkittavaksi. Myös merellinen sijainti tarjoaa matkailijalle tekemistä rannoista veneretkiin.

Onko Marseille sinulle tuttu paikka?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Marseille: vinkkejä suurkaupunkiin Välimeren rannalla”

 1. Marseille näyttää ja kuulostaa varsin kiinnostavalta! Me _melkein_ kävimme siellä jokunen vuosi sitten, kun Euroopan road tripin reitti meni Marseillen kautta. Aikaa olisi kuitenkin silloin ollut vain pikaiselle päivävisiitille, ja lopulta liikenneruuhkassa sompaillessa päätimme jättää vierailun kokonaan väliin. Mutta ehkäpä siis onkin vain hyvä, että jäi silloin käymättä, koska selkeästi kaupungille kannattaa antaa vähän enemmän aikaa.

  1. Meillä Marseille oli pitkään niin sanotusti tyrkyllä mahdollisena kohteena, mutta se jäi aina muiden juttujen jalkoihin. Onneksi päätettiin nyt käydä, niin tiedetään, että voitaisiin mielellään mennä uudelleenkin. Jopa autolla. Suurkaupungit ovat usein tosiaan vähän hankalia auton kanssa, mutta Marseillessa homma järjestyi oikein mukavasti.

 2. Tämä oli mielenkiintoinen juttu, kiitos vinkeistä! Marseille on ollut listallani jo ainakin 20 vuotta, mutta eipä ole tullut vielä käytyä. Olen saanut käsityksen rosoisesta satamakaupungista, josta on tässä reissua odotellessa kuoriutunut entistä trendikkäämpi kaupunkikohde. Meillä olisi valmiina hyvä suunnitelma 3-4 yöstä Marseillessa yhdistettynä talon vuokraamiseen jostain Arlesin tai Avignonin lähistöltä, mutta katsellaan milloin tuo voisi ihan oikeasti olla vuorossa.

  1. No kappas! Suunnitelma valmiina ja kaikkea, nyt ei kun äkkiä matkaan! 😀

   Meilläkin kesti tosi pitkään saada reissu Marseilleen toteutettua. Vierailusta jäi hyvä fiilis. Olisi kiva käydä uudestaan ja olla muutama päivä pidempään, niin ehtisi käydä saarillakin.

 3. Kuulostaa tosiaan kiinnostavalta! Meiltä tuo eteläinen Ranska on vielä kokonaan käymättä. Mielenkiintoisen näköinen muuten tuo Marseillen katedraali. Jos joskus tuolla päin autoilemme, niin Marseille voisi olla hyvä pysähdys – vaikka tosiaan suuret kaupungitt voivat olla vaikeita. En usko, että muulla tavalla tuolla tulee käytyä.

  1. Marseilleen on mielestäni jossain vaiheessa ollut suoria lentojakin, mutta tällä hetkellä ei vaikuttaisi olevan. Autolla sinne tietenkin pääsee helposti, kun vain huolehtii pysäköintiasiat kuntoon etukäteen. Juna on myös hyvä vaihtoehto Ranskassa. Minä kävisin mielelläni Marseillessa uudestaan. Jäi vielä paljon näkemättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *