Madridin kaduilla

Artikkelikuva - Madridissa on nättiä

Madrid on kaunis kaupunki. Ei sellainen idyllinen ja söpö – vaikka sellaisiakin yksityiskohtia löytyy ainakin La Latinan kortteleista – vaan ydinkeskusta on enemmänkin tyylikkäällä tai pramealla tavalla kaunis. Rakennukset eivät ole tylsiä, harmaita betonilaatikoita, vaan niissä on kaikenlaisia yksityiskohtia. Parvekekaiteet on taivuteltu raudasta ja ikkunanpielet reunustettu koristein. Seinissä on väriä, mutta kuitenkin hillitysti. Vehreitä alueita löytyy paljon. Ja torneja, niitä on siellä täällä. 

Olimme Madridissa maaliskuun lopussa, ja sattui olemaan enimmäkseen hyvin harmaa sää. Madridin mainostettu värikkyys ja elävä ilmapiiri eivät valitettavasti ankean sään takia ihan päässeet elementtiinsä. Väki ei viihtynyt terasseilla, koska oli niin viileää, joten kaduilla ei soljunut tunnelmallista puheensorinaa.

Oli kuitenkin aistittavissa, että toisenlaisella säällä kaupungissa olisi aivan eri meno. Yksi kauniimpi päivä sai heti porukkaa liikkeelle aivan eri tavalla.

Madridin koristeellisia rakennuksia
Premea vaalea rakennus Madridin keskustassa
Kaunis rakennus Madridissa
Versacen liike Madridissa
Madridin kupoleja

Pakko sanoa, että meille sattunut ”takatalvikeli” vähän harmitti. Olin nimittäin odottanut Madridilta juuri sitä elävyyttä, ehkä vähän lämpöäkin. Kivoja terasseja, joilla tarkenisi istuskella ja nauttia keväästä. Aurinkoa ja värejä, viihtyisää tunnelmaa. Mutta aina ei voi voittaa! Onneksi ei sentään satanut koko aikaa, ja harmaanakin Madrid oli nätti.

Plaza Mayor
Keltaisen talon punaisia parvekkeita
Köynnöksin koristeltu ravintolan terassi
Kuninkaallisen palatsin aukio
Boggi-liikkeen edustaa
Kuninkaallinen palatsi

Madridin kaduilla kävellessä kiinnitin useamman kerran huomiota siihen, miten siistiä kaupungissa oli. Suoraan sanottuna huomioni kiinnitti erityisesti koiranjätösten puute. Rannikolla Torreviejassa ne ovat varsinainen vitsaus, mutta Madridissa uskalsi kävellä tuijottamatta koko ajan jalkoihinsa liukumiinojen pelossa. Myöskään roskia tai muuta sotkua ei ollut kaduilla juuri lainkaan. Kaupunkikuva on kummasti miellyttävämpi, kun on siistiä!

Kuitenkaan en oikein tiedä, mitä ajattelen Madridista nyt matkan jälkeen. Haluaisinko palata joskus? Ehkä, mutta silloin pelaisin varman päälle ja valitsisin taatusti lämpimän vuodenajan. Talvella en lähtisi. Tai no, lähtisin ehkä, mutta en erityisesti pyrkisi siihen.

Kulttuuria kaupungista löytyy yllin kyllin, ja kävimme tällä reissulla Reina Sofian museossa sekä graafikko M. C. Escherin upeita töitä esittelevässä näyttelyssä. Itse tykkään kuitenkin kaupunkilomilla viettää runsaasti aikaa ulkona kaupungin tunnelmaa aistien ja kortteleita tutkiskellen. Keskustan alue tulikin matkalla kahlattua hyvin tarkkaan koleasta säästä huolimatta, joten en ole ihan varma, olisiko siellä enää erityistä nähtävää seuraavalle reissulle. Muualla kaupungissa varmaan olisi.

Ehkä nämä hieman ristiriitaiset tunnelmat voisi tiivistää niin, että Madrid ei tehnyt viidessä päivässä lähtemätöntä vaikutusta, mutta ei se huonokaan paikka mielestäni ollut. Ei miljoonakaupunkia oikein voisi varmuudella tuomitakaan alle viikon reissun perusteella.

Upea Metropolis-rakennus
Templo de Debodin vesialtaalla
Ihmisiä terassilla kauniin rakennuksen edessä

Valitsin tähän postaukseen kuvia eri puolilta keskustaa; kuvia niistä vähän tyylikkäämmistä kortteleista, joiden katuja reunustavat Versacen ja Carolina Herreran liikkeet. Kuninkaanlinnakin on mukana. Väri-ilottelua ja vähemmän fiiniä meininkiä löytyy ainakin etnisiä ravintoloita ja kauppoja sisältävästä Lavapiésistä ja tapasbaareja pursuavasta La Latinasta, mutta niistä enemmän sitten myöhemmin. Ruuan suhteen Madrid nimittäin ei jättänyt lainkaan nihkeitä viboja!

Millaisen ensivaikutelman Madrid sinulle antoi, jos olet käynyt?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

10 vastausta artikkeliin “Madridin kaduilla”

 1. Madridin vierailusta on jo vuosikausia aikaa, mutta vähän ontto fiilis jäi. Ei hyvä eikä huono. Mutta nyt muutamia kavereita on ollut siellä vaihdossa yms, ja kuvista ja videoista on kyllä välittynyt ihana fiilis. Ei kuitenkaan toistaiseksi tarvetta palata sinne ilman erityistä syytä. 🙂

  1. No niinpä! Mäkin olen nähnyt tosi paljon kivoja kuvia Madridista ja kuullut siitä paljon hyvää. Itsellekään ei tosiaan jäänyt varsinaisesti mitenkään huono fiilis, mutta ei nyt mikään wow-efektikään. Luulen, että tuolla harmaalla säällä oli nyt jotenkin poikkeuksellisen iso vaikutus asiaan… Yleensä mua ei kyllä ole säät häirinneet, mutta ehkä mä en Madridin kohdalla ollut ollenkaan varautunut harmaaseen.

 2. Yksi unohtumattomista kokemuksista Madridissa oli käydä katsomassa loppuunmyydyssä Real Madridin ottelussa.Kokemusta ei voi sanoin kuvata.
  Myös stadionkierros oli hieno elämys.
  Teini oli aivan haltioissaan Gran Vialla olevasta Primarkista😁sekä Sephorasta,näitä liikkeitä kun ei suomesta löydy.

  1. Varmasti on tuo matsi ollut hieno kokemus! Mä en välitä yhtään jalkapallosta enkä muutenkaan urheilun seuraamisesta, mutta olen käynyt siitä huolimatta Jenkeissä NHL-pelissä ja se oli aivan älyttömän hienoa. Menisin uudelleenkin. Eli varmasti tuollainen matsi olisi samalla tavalla kokemisen arvoinen!

   Nuo tuollaiset kaupat, joita ei Suomesta löydy, ovat tietysti myös aina kivoja. Varsinkin teineille. 🙂

 3. Meille osui kyllä ihan ok kelit, kun viime keväänä (osana kuukauden roadtripiä) oltiin Madridissa kolme yötä. Ajankohta oli muistaakseni 7.5 eteenpäin ja terassikelit oli jo kohdillaan.

  Oltiin tultu Barcelonasta, oltu viikko Torreviejassa ja jatkettiin siitä Madridiin. Ehkä tuosta järjestyksestä oli Madridille haittaa, koska olen niin puolueellinen Barcelonan suhteen ja mieskin ihastui Barcelonaan nyt ensi kertaa siellä käydessään. Ehkä Madridista siksi jäi vähän vaisu mielikuva, sieltä kuitenkin puuttuu se gaudimainen värikkyys ja eloisuus. Ja toisaalta se on ehkä vähän pompöösikin?

  1. Toukokuussa onkin ihan varmasti paremmat saumat lämpimille ja aurinkoisille säille kuin maaliskuussa. Nytkin oli ollut noin 20 lämmintä ennen meidän reissuamme ja samaten sen jälkeen – siinä välissä vain sitten oli ihmeellisen kylmää juuri silloin, kun me olimme Madridissa. Aina ei voi tosiaan voittaa.

   Jos vertaa Barcelonaan, niin sanoisin sinun tapaasi, että Barcelona on jotenkin räväkämpi. Ja Madrid on vähän pramea, kyllä. Vähän kuin Wien. Itse tykkään vähän rosoisemmasta meiningistä. Mutta kyllä Madridista löytyy niitä vähemmän prameita katuja myös, La Latinasta ja Lavapiésistä ainakin.

 4. Olipa hauska lukea sun kokemuksiasi Madridista, kun mulla on juuri myt työnalla kirjoitus Madridiin suuntautuneesta viikonloppureissusta 🙂
  En ollut tajunnutkaan tuota Madridin siisteyttä, mutta nyt kun sen mainitsit, niin ihan tottahan se on! Madridissa ei näkynyt roskan roskaa, eikä jätesäiliötkään kiinnittäneet huomiota niinkuin monessa muussa espanjalaisessa kaupungissa.

  1. Joo, tuo siisteys jostain syystä hyppäsi silmille – ehkä siksi, että oltiin vasta ihan vastikään oltu Torreviejassa ja se koiranjätösten väistely oli tuoreessa muistissa. 😀 Ja joskus tietty huomio vain syystä tai toisesta kiinnittyy tällaisiin asioihin.

   Kiva lukea myös sun kokemukset! Huomasin jo aiemmin, että olit juuri kirjoittanut tapasbaareista. Olen itsekin kirjoittamassa sapuskapuolesta pian.

 5. Hei! Minä uskallan ilmaista eriävän mielipiteeeni. Pidän enemmän Madridista kuin Barcelonasta. Koen espanjaa opiskelleena madrilaiset erittäin ystävällisinä. Sekä nuoret että vanhat neuvovat auliisti. Katalonialaiset ovat paljon jäyhempiä. Barcelonassa on ainakin keskustassa turisteja liikaa. Madridissa turistit eivät erotu niin paljon. Madrid on mielestäni monimuotoinen. On pömpööseseistä kaupunginosista boheemeihin. Tulisi todella pitkä kirjoitus jos alkaisin luetella kaupunginosia, katuja, nähtävyyksiä tai ravintoloita joten tällä kertaa ei enempää. Palaan taas mielelläni sinne!

  1. En postauksessa vertaillut Madridia ja Barcelonaa, mutta täällä kommenttiboksin puolella sellaista vertailua alkoi jostain syystä syntyä. 🙂 Kuten tuossa aiemmin kommentoinkin, niin itselleni jäi Barcelonasta vähän räväkämpi fiilis kuin Madridista. Johtui varmaan säästä, että Madrid ei ollut kovin eläväinen. Molemmissa kaupungeissa on varmasti puolensa, enkä nyt oikein tiedä, onko näiden kahden kaupungin vastakkainasettelu erityisen hedelmällistä. 🙂 Siihen voin yhtyä, että turistit erottuivat minustakin Barcelonan suosituimmilla alueilla enemmän kuin Madridissa. Ihmiset ovat minusta ihan yleisesti Espanjassa ystävällisiä.

   Harmaa sää toi ihan varmasti tähän reissuun oman leimansa. Vaikutelmaan jostakin paikasta vaikuttaa tosi moni asia, ja myös sellaiset jutut, joita ei oikein osaa edes eritellä, tuovat oman osansa syntyvään mielikuvaan. Joka tapauksessa Madrid ei tehnyt minuun viidessä päivässä lähtemätöntä vaikutusta, mutta ei se huonokaan paikka mielestäni ollut. Mielikuva jäi tosiaan vähän ristiriitaiseksi enkä sen takia oikein tiedä, onko minulla haluja joskus palata Madridiin. Läheisessä Toledossa haluaisin kyllä joskus käydä, koska päiväretki sinne jäi nyt tällä reissulla tekemättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *