Madrid: tapaslautasten äärellä

Artikkelikuva - Pimientos de padrón, Madrid

Emme tehneet Madridissa mitään ennalta suunniteltua tai järjestelmällistä ravintolatestausta, joten päätin kirjoittaa kokemuksia siitä, mitä saimme Madridista irti ruuan suhteen viidessä päivässä. Vinkkaan pari aluetta, joilta löytyy vielä normaaliakin tiheämmin ravintoloita, mainitsen pari simppeliä paikkaa, joissa itse kävimme, ja rohkaisen kokeilemaan sattumanvaraisia pikkuravintoloita. Madridissa se on naurettavan helppoa. Testailu ei myöskään vie vararikkoon, vaikka pääkaupungin hinnat tuntuivatkin minusta hieman Espanjan rannikkokaupunkeja kalliimmilta.

Madrid on pullollaan tapasravintoloita, joten syömispaikoista ei todellakaan ole kaupungissa pula. En ole varmaan ikinä ollut paikassa, jossa olisi niin helppoa löytää kiva ruokapaikka kuin Madridissa. Silti minun on vaikea antaa täsmällisiä ravintolatärppejä – me nimittäin marssimme Madridin-matkallamme nälän yllättäessä yksinkertaisesti sisään ensimmäisenä vastaan tulleeseen, kivalta näyttävään paikkaan.

Taktiikasta (tai sen puutteesta) huolimatta pettymyksiä ei oikeastaan tullut, mutta emme myöskään sattuneet sellaisiin paikkoihin, jotka olisivat jääneet mieleen kertakaikkisen ainutkertaisina ja ylittämättöminä kokemuksina. Tätä ei pidä ottaa negatiivisena kommenttina, sillä laatu oli tasaisen hyvää kaikkialla. Sitä ei kai voi pitää missään nimessä huonona asiana?

Köynnöksin koristeltu ravintolan terassi
Kaakelein koristeltu ravintola

Huertasin alue

Meillä oli Madridin-reissullamme majoitus Atochan ja Antón Martín -asemien tuntumassa Retiron puistosta ja Real Jardín Botánicosta länteen. Alue tunnetaan yleisesti nimellä Huertas, alueen läpi kulkevan Calle de las Huertas -kävelykadun mukaan.

Kävelykatu lähti aivan majapaikkamme kulmilta, ja sen varrella ja lähikortteleissa on ravintoloita, kahviloita ja baareja vieri vieressä. Me kävimme kahdesti syömässä El Diario -nimisessä paikassa, jossa oli tiivis tunnelma, rento meininki ja perushyviä tapaksia ja hampurilaisannoksia. Ravintolassa testaamani salaatti sen sijaan suorastaan hukkui kastikkeeseen, joten sitä en suosittele kokeilemaan.

20170430-Unelmatrippi-Madrid-tapas-DSC0693
Patatas bravas tarjoiltiin El Diariossa neljällä kastikkeella.

Huertasin alueella olisi erittäin helppoa tehdä myös baarikierros, ja illan päätteeksi voisi raahautua huppelissa kämpille simppelisti kävellen. Tämä vinkkinä, jos Madridin yöelämä houkuttaa ja mietit helppoa seutua, missä kierrellä! Juuri mitkään paikat Huertasin alueella eivät vaikuttaneet kovin fiineiltä vaan täältä löytyy rentoja perusmestoja. Näyttäytymispaikat ja hienot yökerhot ovat joissain toisissa kortteleissa.

Madridilaiset kuulemma vetelevät darraansa churros con chocolate -annoksia – tai madridilaisittain porras con chocolate – ja tätäkin tarvetta varten löytyy Huertasin kulmilta vaihtoehtoja, kuten Le Café Belle Bonbon. Kovin aikaisin kahvilat eivät kuitenkaan avaa, joten heräämisen kanssa ei kannata turhaan kiirehtiä. Kun kävelimme majapaikkamme lähikortteleissa kymmenen maissa aamulla, kellon olisi voinut kuvitella olevan ehkä seitsemän, sillä missään ei ollut ketään ja juuri mikään paikka ei ollut auki.

La Latinan alue

Toinen alue, jolla on vieri vieressä tapasbaareja ja joka on hyvin suosittu, on La Latina. Siellä suosittelen suuntaamaan Calle Cava Baja -kadulle. La Latinan kortteleista löytyy nättejä yksityiskohtia eikä kaupunkinäkymä ole niin pramea kuin keskustan pääkadulla Gran Víalla. La Latinassa kävimme napostelemassa kahdessa mestassa. La Peonza -niminen pieni ja yksinkertainen paikka näytti olevan tosi suosittu: paikka täyttyi hetkessä viimeistä jakkaraa myöten. Toastit olivat hyvin yksinkertaisia, mutta herkullisia. Taberna Salamanca -nimisessä ravintolassa puolestaan oli astetta fiinimpää siinä mielessä, että pöytiä peittivät valkoiset liinat, mutta kyseessä ei silti ollut mikään pönötysmesta. Tilat olivat aika ahtaat eli tunnelma oli tiivis, ja testaamamme annokset olivat perushyviä.

La Latinan aseman metrokyltti
La Chata -nimisen ravintolan kyltti
La Cava de Yclán -ravintolan kulmaus
Katunäkymä La Latinassa
La Perejila -ravintolan edusta
20170430-Unelmatrippi-Madrid-tapas-DSC0785
La Taberna El Fontánissa annosten koko pääsi yllättämään.

Maistelimme matkallamme tapaksia myös Puerta del Solin aukion lähettyvillä vähän modernimmassa paikassa nimeltä La Taberna El Fontán. Ravintolan tapasannokset olivat todella isoja. Täällä tapahtui siis se perinteinen: ”syödään vain jotain pientä” -naposteluhetkemme päättyi ähkyyn. Tykkäsimme paikan trendikkäämmästä ulkoasusta kaikkien aiemmin testaamiemme, perinteisempää sisustustyyliä edustavien ravintoloiden jälkeen.

Madridin kauppahallit

Välipalamielessä ei kannata tietenkään unohtaa kauppahallien tarjontaa. Tykkäsin Mercado de San Miguelin kauppahallista, josta saa vaikka mitä naposteltavaa. Halli on myös tunnelmansa ja ulkoasunsa puolesta kiinnostava paikka käväistä.

Mercado de la Cebada puolestaan on omasta mielestäni ulkoa käsin susiruma, mutta sisällä on tarjolla vaikka mitä – siis myös tapaksia. Jengi näytti viihtyvän parin myyntitiskin luona viinilasillisten äärellä.

Mercado de San Miguel
20170430-Unelmatrippi-Madrid-tapas-DSC0703
Mercado de San Miguelin tiskeiltä saa ostettua mukaan valmiita pikkuannoksia.
Kauppahallin käytävä
Ihmisiä Maracuya-nimisen paikan edessä kauppahallissa

Jos haluat ruuan päälle komeat maisemat, tavaratalo El Corte Inglésin Callaon-toimipisteen ylimmän kerroksen Gourmet Experiencestä saa vaikka millaista syötävää ja kaupan päälle terassilta ilmaiseksi hyvät näköalat yli kaupungin. Täällä emme itse syöneet vaan kävimme vain katsastamassa maisemat.

Mitä tapaspaikoissa kannattaa tilata?

Mitä tapasbaareissa sitten kannattaisi maistaa? Ennakkoluuloton reissaaja kokeilee tietysti mitä tahansa, mutta jos olet oikein arka maistelija, seuraavista vinkeistä voi olla apua.

Ykkösvaihtoehtona suosittelen kokeilemaan annosta nimeltä pimientos de padrón. Pienistä vihreistä paprikoista valmistettu annos on helppo jaettava, ja olen nähnyt tämän herkun maistuvan heittämällä myös ruuan suhteen tosi epäluuloisille ihmisille.

Toinen helppo valinta on patatas bravas. Paistetut perunalohkot tarjoillaan tavallisesti mausteisen tomaattikastikkeen ja valkosipulimajoneesin kera. Yksinkertaista ja hyvää naposteltavaa!

Myös paistetut mustekalarenkaat eli calamares fritos ovat hyviä – maku ei lopulta ole kovin kaukana kalapuikoista tai muista friteeratuista merenelävistä, joten mustekalaa ei kannata turhaan säikähtää.

Juuston ystäville maistuu manchego, ja albondigas eli lihapullat on myös takuuvarma vaihtoehto.

Jos espanja ei taitu ja sanakirja jäi kotiin, aina voi kokeilla tilata summamutikassa jotakin ja maistella sitä seurueen kesken. Ties mitä hyvää pöytään tuodaan! Yleensä tapakset ovat sen verran edullisia, että tämä taktiikka ei paljoa kirvele, vaikka joku valinta ei ihan nappi olisikaan.

Mikä annos on sinun tapassuosikkisi? Onko sinulla Madridissa joku suosikkipaikka, jota haluaisit suositella?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

10 vastausta artikkeliin “Madrid: tapaslautasten äärellä”

 1. Piristävää kuulla, että joillekin ruokapaikan löytäminen on helppoa 🙂 Mulla käy yleensä perinteiset, eli ensin etsitään sopivaa paikkaa pitkään, ja kun väsymys, nälkä tai kiire alkaa painaa, päätetään että mennään ensimmäiseen kohtuullisen näköiseen paikkaan. Ja siitä huolimatta kierrellään vielä vähintään puoli tuntia ennenkuin päädytään yhtään mihinkään 🙂

  Mun vakiotapaksiani ovat patatas bravas, croquetas de jamón ja erilaiset kinkut ja makkarat. Keväällä Madridissa käydessämme löydettiin pari kivaa tapaspaikkaa. En nyt luettele niitä tähän, mutta ne löytyvät blogin puolelta (ks. linkki yllä). Meillä oli hotelli kaupungin itäosassa Retiron puiston lähettyvillä, joten myös nuo tapaspaikat painottuivat sinne.

  1. Juu, tuttua on tuo kiertelykin, koska joskus ei vain millään saa tehtyä valintaa! Mutta Madridissa homma sujui multa ja Hemmolta tosi helposti, kun niitä paikkoja oli niin paljon ja harvempi oli mitenkään superkallis.

   Mä en itse oikein välitä kroketeista, vaikka kyllä niitä tulee silti joskus tilattua. Kinkut ovat tietty aina hyviä! Pimientos de padróneja tilaan oikeastaan aina, jos niitä vain listalla on. Ei pysty vastustamaan. 🙂

 2. Mullakin on Madridista hyviä ruokakokemuksia, mukavia paikkoja joka kulmalla! Meillä oli myös paikallisopas mukana tuolla mun ensimmäisellä Espanjan-matkalla 2001 opastamassa, miten kaikkea tilaillaan. Onko ylläri, jos sanon että majoituttiin Antón Martínin metroaseman viereen? En löydä enää pientä pensionaattia kartalta, mutta vähän Atochalle päin se oli.

  Patatas bravas on jäänyt mun vakiotilaukseksi, seuraksi sitten jotain jännempää. Tosin tapaksiakin enemmän kaipaan Baskimaan pintxoja, voisin lähteä San Sebastiániin herkuttelemaan koska vaan! Ja palanpainikkeeksi lasi tai kaksi viiniä. Koska enempäähän mulla ei ole tapana ottaa… 😉

  1. Haha, no kohta ei yllätä enää mikään! 😀 Tuo alue on minusta hyvää seutua majoittua.

   Oma vakiotilaukseni ovat nuo pimientos de padrónit, jos niitä vain on listalla. Ja lasi tai pari viiniä tai olutta – eihän meistä kukaan koskaan sen enempää ota. 😉 Pintxot ovat kyllä myös hyviä, vaikken kovin suuri patongin ystävä muuten olekaan. San Sebastián on muuten vielä mulla käymättä – sinne pitää ehdottomasti joskus matkustaa!

 3. Niin haluaisin Madridiin syömään tapaksia ja juomaan hyvää viiniä. Olen niin monelta kuullut vain hyvää kaupungin ravintoloista, että tekisi jo mieli ostaa lennot 🙂

  1. Mun mielestä Espanjassa kokonaisuudessaan on hyvää ruokaa missä vain! Mutta Madridissa on minusta poikkeuksellisen helppoa löytää rafla – niitä on niin älyttömästi. Lennot vain varaukseen! 😉

 4. Barcelonassa oli paljon kiinalaisten pitämiä ”tapas”baareja, sieltä sai kanssa perunoita ja mustekalarenkaita niitä tilasin ja välillä nuudeleita vaikka se nyt ei espanjalaista ruokaa ole. Se oli hyvä ettei tullut pöytä/palvelumaksua, joka tulee aina Italiassa jos syö sisällä ravintolassa eikä ota mukaan, vaikka kyseessä olisi kiinalainen.

  1. Kiinalaisten (tai yleensäkin aasialaisten) pitämiä ravintoloita, joista saa monenlaista ruokaa, on Euroopassa ja tietty muuallakin paljon. Monesti ovat edullisia ja ihan perushyviä paikkoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *