Luxemburg – korkeuseroja, tunneleita ja sambarummutusta

Artikkelikuva - Luxemburgin katunäkymää

Vierailimme Hemmon kanssa Luxemburgissa osana kuukauden automatkaamme Euroopassa. Olin käynyt Luxemburgissa viimeksi 80-luvulla ihan lapsena, joten muistikuvia ei juuri ollut. Hemmolle tämä oli ensimmäinen kerta maassa. Etukäteen meillä kummallakaan ei ollut voimakkaita mielikuvia tämän minimaan pääkaupungista. Miltä Luxemburg vaikutti?

Luxemburg on korkeuserojen kaupunki

Luxemburg ei todellakaan ole lättänä pannukakku, vaan kaupunkimaisemaa koristavat komeat rotkot. Olin lukenut tästä etukäteen, mutta paikan päällä olen silti vaikuttunut. Upeita näkymiä!

Kiinnitän Luxemburgin korkeuseroihin huomiota melkein ensimmäisenä keskustaan saavuttuamme. Kaupungin läpi mutkitteleva Alzette-joki laaksoineen tekee kaupungin yleiskuvasta vaihtelevan.

20190707-Unelmatrippi-Luxemburg-DSC0344
Chemin de la Corniche on jyrkänteen reunalla kulkeva kävelytie, jota kutsutaan Euroopan kauneimmaksi parvekkeeksi.
20190707-Unelmatrippi-Luxemburg-DSC0322
Näkymä Pétrussen puiston reunalta Adolphen sillalle on komea ja vehreä.

Yksi tunnetuimmista paikoista ihastella rotkonäkymiä on Chemin de la Cornichen näköalapaikka. Sitä kutsutaan myös Euroopan kauneimmaksi parvekkeeksi. No, rumia näkymiä se ei ainakaan tarjoile! Jyrkänteen reunalla olevan ”parvekkeen” eli eräänlaisen jyrkännetien tasanteineen rakensivat 1600-luvulla espanjalaiset ja ranskalaiset. Corniche ulottuu Bockin kielekkeeltä – jota ympäröi Alzetten laakso kolmelta puolelta – Pyhän hengen linnoitukselle. Kannattaa kävellä koko pätkä!

Hemmo Cornichella
20190707-Unelmatrippi-Luxemburg-DSC0370
Bockin kasematit näkyvät ylhäältä.
Näkymä Cornichelta alas
Ihmisiä jykevällä näköalatasanteella
Hemmo Cornichella rotkon reunalla

Bockin kasematit tekivät Luxemburgista pohjoisen Gibraltarin

Bockin kasematit lukeutuvat Luxemburgin tunnetuimpiin nähtävyyksiin ja ovat Unescon maailmanperintöä. Nämä tähystys- ja ampumapaikat ovat Bockin kielekkeellä olevassa luolastossa. Ensimmäiset niistä ovat vuodelta 1644 ja espanjalaisten hallitsijoiden rakentamia. Ranskalaiset laajensivat niitä vain 40 vuotta myöhemmin ja 1700-luvulla myös itävaltalaiset laittoivat lusikkansa laajentamissoppaan. Bockin puolustusrakennelmat antoivat Luxemburgille aikanaan lisänimen ”pohjoisen Gibraltar”.

Luolastoja on eri tasoissa: korkeussuunnassa niitä on 40 metrin matkalla. Huomaamme heti sisälle astellessamme, että käytävät ovat melko epätasaisia ja luolissa on runsaasti portaita. Sisällä on myös paikoin hyvin hämärää ja ahdastakin. Kannattaa siis olla tarkkana siitä, mihin astuu. Kasematit eivät sovellu liikuntarajoitteisille.

Turisteja katselemassa rotkoon Bockin kasemateissa
Hämärä käytävä Bockin kasemateissa
Hemmo katselemassa kaupunkiin kasemattien aukosta
Vanha tykki kasemateissa

Kiertelemme käytävillä, jotka alkavat pian muistuttaa toisiaan. On hauskaa päästä kurkistelemaan rei’istä ulos, mutta rehellisyyden nimissä näkymät ovat paremmat ylhäältä sillan päältä ja Cornichelta. Keskustassa olevien kasemattien kiertely on kuitenkin mielenkiintoinen kokemus. Vinkkinä myös kesän kuumille päiville: luolissa on mukavan viileää. Meidän vierailumme aikaan kesäkuun alussa kasemateissa ei ole jonoksi asti väkeä, mutta toisaalta olemme paikalla heti aamulla luolien auetessa.

Bockin linnoitus purettiin vuonna 1867, mutta kasematteja säästettiin 17 kilometrin verran. Ne ovat olleet auki yleisölle vuodesta 1933. Talvikuukausina luoliin ei kuitenkaan pääse.

Bockin kasemattien aukioloajat ja hinnat löydät Luxemburgin kaupungin sivuilta: www.luxembourg-city.com

Luxemburgin vanhakaupunki on tunnelmallinen

Myös Luxemburgin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Ytimessä on paljon merkkiputiikkeja, mitä sellaisista kiinnostuneet shoppailijat varmasti arvostavat. Osumme keskustaan tullessamme suoraan kadulle, jota reunustavat louisvuittonit ja tommyhilfigerit, joten hetken jo mietin, että Luxemburg taitaa olla turhan öky ja kliininen meille. Terassi-illallisen aikana kaupunki alkaa kuitenkin näyttää – tai oikeastaan rummuttaa – vähän toisenlaista puolta itsestään.

Kaupungissa sattuu vierailumme aikaan olemaan Samba de Luxe -karnevaalit, ja rumpujen paukutus kantautuu jostain kulmien takaa terassille. Tarjoilijamme ei sitä arvosta, mutta meitä se kiehtoo. Emme tosin siinä istuessamme tiedä, että kyse on sambakarnevaaleista. Lähdemme illallisen jälkeen ihastelemaan pikaisesti Cornichelta avautuvia näköaloja ja sen jälkeen palaamme kapeille kujille terassin kiilto silmissämme sekä selvittääksemme tarkemmin, mistä rummutuksessa oikein on kyse.

Mustiin pukeutunutta sambaryhmää Samba de Luxe 2019 -tapahtumassa

Drinkit kädessä terassille istuessamme kummastelemme jälleen nurkan takaa ajoittain kuuluvaa mukaansatempaavaa rytmiä. Pian ohitsemme valuu folionkiiltäviin asuihin pukeutunutta sambaporukkaa ja heidän jälkeensä heavyteemaisiin asuihin sonnustautunutta jengiä. Raskaan rockin ja metallin ystävinä kiinnostumme viimeistään tässä vaiheessa tosissamme, joten vastaamme sambarummutuksen kutsuun ja lähdemme seuraamaan tätä erikoista porukkaa. Itse esitys ei ole sen raskaampi kuin muillakaan sambaporukoilla, mutta porukan ulkoasu kiinnittää kyllä muuten värikkäiden ryhmien keskellä huomion ja meininki on huikea!

Sambameiningeistä piristyneinä haluamme vielä iltamyöhällä käydä uudemman kerran jollakin terassilla vanhassakaupungissa, ja löydämmekin useamman vaihtoehton kävelykatu Rue du Marché-aux-Herbesin varrelta. Porukkaa on kuitenkin niin paljon, että terassien kapasiteetti ei riitä. Ihmisiä tungeksii pitkin katua olut- ja viinilasit käsissään aivan kuin eteläisessä Euroopassa, mutta nyt olemme tosiaan Luxemburgissa. Niin eloisaa ja hauskaa! Mekin juomme oluet seisoskellen keskellä katua ja nautimme tunnelmasta.

Viihtyisän illan pääteeksi kävelemme lämpimässä kesäillassa bussille kevyin askelin. Kesäloma tuntuu todellakin alkaneen!

Reissun jälkeen fiilis on hyvä ja tuntuu, että Luxemburgissa voisi käydä toistekin. Tällä kertaa viivyimme vain yhden yön emmekä näin ollen todellakaan ehtineet koluta koko kaupunkia läpi. Esimerkiksi museot kasematteja lukuun ottamatta sekä luontokohteet jäivät seuraavaan kertaan. Onko sinulla vinkkejä Luxemburgin kaupunkiin tai muualle Luxemburgiin?

Baarivinkki: Urban bar & restaurant Rue du Marché-aux-Herbesin varrella tarjoaa laajan olutvalikoiman ja myös ruokaa: www.urban.lu/urbanlux

Majoitusvinkki: Ibis Budget Airport, 2 hh 59 € + aamiainen 7,5 €/lärvi. Hotellilta pääsee näppärästi ja nopeasti bussilla keskustaan ja pihassa on parkkipaikka. Sopii hyvin automatkailijalle!

Luxemburgin nähtävyyksiä kartalla

Olimme Luxemburgissa osana kuukauden automatkaamme Euroopassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Luxemburg – korkeuseroja, tunneleita ja sambarummutusta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *