Liebster Award eli 11 matkakysymystä vastauksineen

Artikkelikuva - Kek Lok Si -temppeli, George Town, Malesia

Laitan tähän väliin vähän toisenlaisen postauksen. Sain nimittäin Cocoa etsimässä -blogilta jo pidempään matkablogeissa pyörineen Liebster Award -haasteen (kiitos!), ja kun tämä haaste oli ensimmäinen laatuaan omalle kohdalleni, päätin totta kai osallistua. Haasteessa vastataan 11 matkailuaiheiseen kysymykseen, haastetaan muita bloggaajia mukaan ja keksitään heille uudet kysymykset.

Liebster Award

Tässä ovat saamani kysymykset vastauksineen.

1. Omatoimimatka, pakettimatka vai tilanteen mukaan? Miksi?

Matkustelemme Hemmon kanssa usein kiertomatkatyyppisesti: olemme tehneet useampaan kertaan kesälomalla neljän viikon automatkan Euroopassa, kerran kiertelimme Euroopassa junalla ja lentäen, ja sitten oli tietysti se suuri matka maailman ympäri, josta tämä blogikin on saanut nimensä. Tällaisiin kiertomatkoihin ei taida edes oikein olla tarjolla pakettimatkoja, enkä kyllä näe sellaisille mitään tarvettakaan. Haluan suunnitella itse reitin, valita majapaikat ja päättää menot lennossa tien päällä.

Olen kuitenkin ollut Hemmon kanssa muutaman kerran myös lento+hotelli -tyyppisellä pakettimatkalla, ja silloin ensisijaisena syynä taisi olla edullinen pakettihinta. Pakettimatkan valintaprosessi sujuu helpommin, koska vaihtoehdot ovat rajatut. Sen kuin vain valitsee halutussa matkakohteessa tarjolla olevista vaihtoehdoista sopivat lähtöpäivät ja listalta omiin vaatimuksiin hyvältä vaikuttavan hotellin. Etunsa on myös matkanjärjestäjän palveluissa, jos vaikka jotain sattuisi.

Suomalaisten matkatoimistojen järjestämät retket on muutaman kokemukseni perusteella toteutettu hyvin ja aikataulut pitävät – eikä hinnasta tarvitse vääntää. Aikataulu on myös miinuspuoli, sillä minusta on mukavampi tehdä asiat omaan tahtiin eikä toisten sanelemassa aikataulussa. Miinuksena ovat muut turistit, joita näkee väkisinkin pakettimatkalla enemmän kuin omatoimimatkalla, vaikka ei huvittaisikaan.

Vastaan siis: mieluiten omatoimimatka, mutta joskus pakettimatkakin voi sopia tilanteeseen.

2. Suunnitteletko matkat aina tarkasti etukäteen vai menetkö fiiliksen mukaan?

En suunnittele matkoja tarkasti etukäteen. Katson tavallisesti verkosta, matkalehdistä ja joskus opaskirjoistakin etukäteen vinkkejä nähtävyyksistä, ravintoloista sun muusta. Eri asia sitten on, tuleeko näitä vinkkejä matkalla hyödynnettyä – joskus tulee, joskus ei. Mietin yleensä vasta matkalla tarkemmin, mitä minäkin päivänä voisi tehdä ja toteutan näitä mietteitä sitten fiiliksen (ja myös sään) mukaan. Tarkka etukäteen määritelty päiväkohtainen ohjelma tuntuisi ahdistavalta. Ainakin, jos joutuisin sellaisen itse väkertämään.

Lue postaus maailmanympärimatkan reitin synnystä!

3. Mikä on mieleenpainuvin kohtaamisesi villieläimen kanssa?

Varpusparvi heitti löysät päälleni Saksassa Schleswigin lähistöllä leirintäalueella. Ei siitä sen enempää.

4. Millaista roolia ruoka näyttelee matkoillasi?

En ole fine dining -matkailija enkä suuremmin fine diningin perään muutenkaan. Välillä on toki kiva käydä syömässä vähän ”paremmassa” ravintolassa, mutta jos sinne pitäisi pukeutua iltapukuun, jää menemättä. Matkoilla rennot ravintolat, kuppilat ja katuruoka kiinnostavat enemmän kuin valkoisten pöytäliinojen äärellä pönöttäminen (ja jäätävän kokoisten laskujen kuittaaminen). Kallis ravintola ei automaattisesti ole hyvä ja laadukas, vaan kokemukseni mukaan monesti hyvää saa edullisesti paikallisten suosimista paikoista. Kaupan päälle näissä edullisissa paikoissa näkee muitakin ihmisiä kuin toisia turisteja.

En ole rohkeimmasta päästä, mitä tulee meikäläisittäin todella eksoottisten paikallisten erikoisuuksien maisteluun (lue: oudohkot eläinkunnan edustajat lautasella), mutta haluan joka tapauksessa kokeilla aina paikallisia ruokia. En siis ole myöskään kaikkein arimmasta päästä vaan jotain siltä väliltä.

Salaattiannos New Yorkissa

5. Mihin maahan et matkustaisi? Miksi?

Tässä haetaan varmaan jotakin muuta kuin sotaa käyviä valtioita, mutta ne nyt tulevat ensimmäisinä mieleen. Minulla ei ole ehdotonta listaa valtioista, joihin en edes harkitsisi meneväni. Luonnollisesti en ole kuitenkaan innokas matkustamaan maihin, joissa olisin todennäköisesti vaarassa joko yleisen turvallisuustilanteen vuoksi tai sukupuoleni vuoksi.

6. Mikä on jännittävin tilanne, mihin olet matkalla joutunut?

Ehkäpä se, kun Buenos Airesissa kaksi miestä heilui puukot käsissään kadun vastapuolella. Mainitsin tapauksesta tässä postauksessa. Emme olleet Hemmon kanssa mitenkään osallisia tilanteeseen, mutta kyllä se silti vähän kuumotti. Lähdimme lätkimään hyvin nopeasti.

7. Mikä tapa matkustaa miellyttää eniten: Tuttua ja turvallista vai uutta ja ihmeellistä?

Mielellään sekä että. Yksi suosikkipaikoistani on Berliini – se on tuttu ja turvallinen kohde. En kuitenkaan haluaisi missään nimessä matkustaa aina vain samoihin kohteisiin. Niinpä tykkään matkustella vanhojen, tuttujen paikkojen ohella aina uusiin, vieraisiin paikkoihin.

Teos East Side Galleryssä Berliinissä

8. Matkustatko mieluiten yksin, kaksin, kolmin..? Miksi?

“Two is company, three’s a crowd.” Matkustan mieluiten puolisoni kanssa yksinkertaisesti siksi, että se on niin helppoa. Meillä on samanlainen rytmi ja maku, joten kaikki menee tavallisesti sujuvasti. Voisin lähteä reissuun myös yksin. Kokemuksia on kuitenkin kiva jakaa heti paikan päällä, joten minusta on kiva, jos reissuseurana on puoliso tai ystävä.

Lue, miksi yksin reissaaminen ei mielestäni kuitenkaan päihitä seurassa matkustelua.

9. Mieleenpainuvin kuuluisa nähtävyys?

Machu Picchun inkakylä Perussa. Eristyksissä Andeilla sijaitsevassa kohteessa on omanlaisensa tunnelma, jota en varmaankaan unohda ikinä.

Machu Picchu

10. Entä yliarvostetuin kuuluisa nähtävyys?

Vaikea kysymys. Ehkä joku Big Ben, joka kuitenkin on vain rakennuksen tornissa oleva kello.

11. Keräätkö jotain matkatuliaisia, mitä ja miksi/miksi et?

Tavallaan kyllä. Minulle ja Hemmolle on muodostunut tavaksi ostaa jääkaappimagneetti kaikista uusista paikoista tai ainakin uusista maista, joissa käymme. Tätä ei ole kyllä otettu kovin vakavasti eli emme saa aikaiseksi mitään kriisiä, jos (kun!) magneetti aina välillä jää hankkimatta. Tapa alkoi varmaankin siitä, että magneeteille oli joskus (muka) ihan oikea tarve. Sittemmin olemme todenneet, että niitä löytyy melkein kaikkialta (helppous ennen kaikkea), ne ovat edullisia ja ne eivät vie pakaasissa paljoa tilaa. Näppäriä matkamuistoja, siis.

Säännöt

 • Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
 • Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.
 • Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa.
 • Keksi 11 uutta kysymystä nimitetyille.

Haastetut blogit

Liebster Award on liikkunut blogeissa jo pitkään, joten todella monet ovat jo vastanneet tai ainakin saaneet haasteen. Yritetään silti – haastan seuraavat blogit:

Vailla pysyvää osoitetta, Pakkasesta paratiisiin, Sikses kiva paikka, Pieni tyttö maailmalla, Ikilomalla, Annan sapattivapaa, Kerran poistuin kotoa, Lucky Traveller Merja, Apen matkat, Puunhalaaja maailmalla ja Hit the road.

Kysymykseni haastetuille:

 1. Miten innostuit matkailusta eli millainen tarina on matkakuumeeseen sairastumisesi takana?
 2. Mikä on varhaisin muistosi matkustamisesta?
 3. Onko sinulta varastettu ikinä mitään matkalla? Jos, niin mitä?
 4. Missä maassa olet syönyt maistuvimman ateriasi? Mitä silloin söit?
 5. Mieleenpainuvin bussimatkasi maailmalla?
 6. Paras ostoksesi maailmalta?
 7. Kuinka pitkä on ollut pisin tekemäsi ulkomaanmatka (lomamatka)? Minne se suuntautui?
 8. Huvittavin matkalla sinulle sattunut kömmähdys?
 9. Missä maassa olet juonut kamalinta kahvia? (Jos et juo kahvia, missä maassa olet juonut hirveimmältä maistuneen minkä tahansa juoman?)
 10. Paras säästövinkkisi matkakassan kerryttämiseen?
 11. Houkuttelevin kotimaan matkakohde kesäaikaan?

Lue myös muita blogihaastepostauksia:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

13 vastausta artikkeliin “Liebster Award eli 11 matkakysymystä vastauksineen”

 1. Kiitos haasteesta. Olen otettu, mutta saattaapi olla, etten saa aikaiseksi vastata. Blogisi näyttää kivalta!

 2. Heii, kiitos haasteesta. Vähän myöhässä täällä ollaan, meillä on selkeästi liian tiukka spämmifiltteri, kun sun kommentti oli sinne lipsahtanut 🙂 Mutta haaste otetaan vastaan ehdottomasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *