Leipzigin Stasi-museo

Artikkelikuva - Stasi-museon näyttelyn esineitä

Leipzigin keskustassa sijaitseva Stasi-museo pitää majaa Itä-Saksan aikana toimineen valtion turvallisuusministeriön (Stasi) alueellisen päämajan entisissä tiloissa. DDR:n tiedustelupalvelun tilat on säilytetty sellaisenaan. Ne ovat ankeat. Museon sisältö sen sijaan on arvokas muistutus siitä, mitä ei saisi koskaan tapahtua. Museossa voi tutustua lähihistorian kammottavaan esimerkkiin valtiosta, jossa kansalaisten häikäilemätön kyttääminen ja kontrollointi on lähtenyt oikein kunnolla lapasesta.

”Pyöreän kulman” Stasi-museo on historiallisesti merkittävä rakennus

Stasin alueellinen päämaja Leipzigissa sijaitsi yli 40 vuoden ajan talossa, joka tunnetaan nimellä Runde Ecke. Siksi Leipzigin Stasi-museon nimi on Museum in der Runden Ecke, ”pyöreän kulman museo”. Stasin toiminta tiloissa tuli päätökseensä, kun niin sanotut maanantaimielenosoittajat valtasivat tilat joulukuussa 1989.

Maanantaimielenosoitukset olivat alkaneet aiemmin samana vuonna Leipzigissa, levisivät sieltä muualle Saksaan ja johtivat lopulta DDR:n lakkauttamiseen vuonna 1990. Mielenosoitukset olivat rauhallisia – DDR oli tullut tiensä päähän ja lässähti omaan mahdottomuuteensa. Mielenosoittajien vaatimukset olivat perustavanlaatuisia: kaduille lähteneet kansalaiset halusivat muun muassa vapaat vaalit ja vapaan liikkumisoikeuden.

Näyttelyn vitriineitä

Leipzigin Stasi-museo esittelee valvontakoneiston laajuutta

Valitettavasti ennen rauhanomaista vallankumousta Stasi ehti olemassaolonsa aikana aiheuttaa paljon kärsimystä niin DDR:n rajojen sisäpuolella kuin ulkopuolella.

Leipzigin Stasi-museota ylläpitää järjestö, joka pyrkii toiminnallaan kertomaan Stasin historiasta, rakenteesta ja toimintatavoista. Järjestö osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun diktatuureista ja niiden seurauksista sekä kansalais- ja ihmisoikeuksista. Se tarjoaa myös neuvontaa DDR:n hirmuvallan uhreille. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta diktatuurin vaaroista ja edistää demokraattista ajattelua ja toimintaa. Museo palvelee näitä tarkoituksia varsin hyvin.

Leipzigin Stasi-museolta ei kannata odottaa mitään nykyaikaisia hienouksia. Museon tilat on säilytetty alkuperäisinä: lattiat ovat linoleumia, seinillä on ruskeankeltaiset tapetit ja seinän vierustoilla on vanhat lämpöpatterit. Myös vitriinit ja kaikki muukin näyttelyyn liittyvä istuu menneen maailman ilmapiiriin.

Ministerium für Staatssicherheit -teksti tyyliteltynä seinällä
Vankisellin jäljitelmä Leipzigin Stasi-museossa
Stasi-museon käytävää
Kommariesineitä vitriinissä

Vitriinit ja seinät pursuavat valvontakoneiston laajuutta ja ideologiaa kuvaavia esineitä: kameroita, valokuvia, dokumentteja, Lenin-patsaita ja kuuntelulaitteita. Museossa voi tutustua myös jäljitelmään Stasin vankisellistä, jossa vangit odottivat oikeudenkäyntiä. Näyttelyssä käsitellään myös kuolemanrangaistusta. DDR:n kuolemantuomiot pantiin vuodesta 1960 lähtien täytäntöön Leipzigissa.

Stasi kunnostautui omien kansalaistensa eli itäsaksalaisten valvonnan, kiduttamisen ja murhaamisen lisäksi myös ulkomaanvakoilun, vastavakoilun ja radiotiedustelun parissa. Leipzigin Stasi-museossa vierailu onkin paikoin kuin kurkistus vakoiluelokuvan kulisseihin. Näytillä on esineitä, joita voisi olla myös Bond- tai Mission Impossible -elokuvien lavasteissa: tekoviiksiä, peruukkeja ja muita naamioitumistarvikkeita, väärennettyjä passeja sekä salkkuun ja ties mihin kätkettyjä kuuntelulaitteita ja kameroita.

Naamioitumistarvikkeita
Tallennuslaitteita sisältävä salkku ja muuta vakoilutavaraa vitriinissä
Alkuperäisessä asussaan oleva huone
Virkapukuja ja asusteita vitriinissä

Ääniopastus auttaa suoriutumaan Leipzigin Stasi-museosta

Nykyajasta museossa muistuttaa oikeastaan vain pääsylippuun kuuluva ääniopastus, joka kannattaa ehdottomasti ottaa tiskiltä matkaan. Se on saatavilla ainakin englanniksi. Ilman ääniopastusta museo olisi ollut ainakin meille melko kova pala purtavaksi, koska enemmistö kylteistä ja muista teksteistä näyttelyssä on vain saksaksi. Tekstiä on melko paljon, joten ääniopastus helpotti ja nopeutti kierrosta, kun ei tarvinnut tavata kaikkea pientä printtiä saksaksi.

Museo ei ole valtavan kokoinen, joten sen kiertäminen ei ole ajallisesti useiden tuntien panostus. Henkisesti museo voi kyllä tuntua raskaalta. Se on kuin voimakas tuulahdus tunkkaisesta menneisyydestä niin aiheen kuin toteutuksen osalta – menneen maailman todella aistii. Leipzigin Stasi-museo on museon verkkosivujen mukaan koko Saksan ainut paikka, jossa voi vierailla alkuperäisessä asussaan säilytetyissä Stasin aluepäämajan huoneissa.

Aukioloajat, lippujen hinnat ja muut ajankohtaiset asiat kannattaa tarkistaa ennen vierailua Museum in der Runden Ecken sivuilta.

Huone, jossa kukertavat verhot ja vitriineitä

Kävimme Leipzigissa osana kuukauden mittaista automatkaa Euroopassa. Koko matkareitin kuvauksen löydät postauksesta Reitti automatkalle: Saksa, Ranska, Italia, Slovenia, Itävalta ja Tšekki.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Leipzigin Stasi-museo”

    1. Minäkin mietin usein Stasin yhteydessä Tiitisen listaa! Olen samaa mieltä kanssasi. Avoimessa yhteiskunnassa listan ei pitäisi olla salattu.

      Muuten, myös Berliinissä on erinomainen Stasi-museo. Se kannattaa myös laittaa käyntilistalle, jos ei ole vielä tuttu paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *