Lauterbrunnen: Trümmelbachin vesiputoukset vuoren sisällä

Artikkelikuva - Trümmelbachin vesiputoukset

Lauterbrunnenin seutu Sveitsissä on taatusti vähintään somen kautta tuttu monille matkailuaiheita seuraaville. Laaksoa ympäröivät pystysuorat kiviseinämät kymmenine vesiputouksineen ovat hieno ja erikoinen näky. Lauterbrunnenin laaksossa sijaitsevat Trümmelbachin vesiputoukset ovat vielä asteen erikoisemmat, sillä ne sijaitsevat vuoren sisällä. Kävimme ihmettelemässä putousten pauhua, kun olimme Sveitsissä automatkalla.

Yövymme laaksossa Stechelbergin kylässä leirintäalueella muutaman kilometrin päässä Lauterbrunnenin kylästä. Aamu on kylmä, mutta auringon noustua kiviseinämien ylle sää alkaa nopeasti lämmetä. Päätämme kävellä Trümmelbachin putouksille, sillä matkaa on vain kolmisen kilometriä ja sen saa taittaa upeissa maisemissa.

Hissikyyti Trümmelbachin vesiputouksilla

Putouksilla ostamme sisäänpääsyliput (noin 14 euroa per lippu, kesäkuu 2022) ja päätämme aloittaa vierailun nousemalla hissillä ylemmille putouksille ja etenemällä sieltä kävellen alaspäin. Hissilippu kuuluu sisäänpääsylipun hintaan. Trümmelbachin putouksilla on 10 tasannetta, ja hissi vie niistä kuutos- ja seiskatason väliin. Hissin ylätason yläpuolella ovat siis putoukset 7–10 ja alapuolella putoukset 1–6. Alimman ja ylimmän putouksen välinen korkeusero on 140 metriä.

Havainnekuva Trummelbachin putousten vierailureiteistä
Hissikuilu Trummelbachin putouksilla

Hissi on astetta jännempi funikulaari: se on osittain avonainen metalli- ja lasikoppero, joka kulkee kallion sisällä. Se nousee jyrkästi ylöspäin pimeässä kuilussa noin sadan metrin matkan. Nousu kestää vain minuutin, mutta tuntuu pidemmältä, koska kokemus on niin erikoinen. Viileää ilmaa virtaa sisään avoinna olevasta ikkunaluukusta, josta näkee pienten lamppujen kajossa funikulaarin kulkureitin rakenteita ja ylhäällä häämöttävän tasanteen. Hissikuilussa on kosteaa ja pimeys tuo hieman mieleen jonkinlaisen kaivosvierailun.

Trümmelbachin vesiputousten alimmat tasot tehtiin vierailukelpoisiksi vuosina 1877–1886. Kallion sisässä kulkeva hissi rakennettiin vuonna 1913, ja samalla rakennettiin myös pääsy kolmelle hissin yläpuolella olevalle putoukselle. Nykyinen hissi on kolmas paikalla ollut hissi, ja se on vuodelta 1983, vaikka tuntuukin natinoineen ehkä vähän antiikkisemmalta.

Portaita kallioiden välissä

Huumaavaa veden pauhua kallion sisällä

Astumme ulos hissistä ja vedän päälle fleecen, sillä on kalseaa. Käy heti selväksi, että putouksilla on odotetusti paitsi paljon rappusia, myös paljon luolaosuuksia ja siltoja. Tarkalleen ottaen luolaa on yhteensä neljäsataa metriä, varsinaisia tunneleita on viisi, ja siltoja on 30 metriä. Ylimmillä putouksilla (hissin yläpuolella) vieraillaankin nimenomaan kallion sisällä kivisiä käytäviä, tasanteita ja rappusia pitkin etenemällä. Paikoin on melko ahdasta ja toisten vierailijoiden ohittaminen ei onnistu noin vain.

Kallioon koverrettu kapea kävelyreitti Trummelbachin ylemmillä putouksilla
Hemmo tunnelissa Trummelbachin ylemmillä putouksilla

Kuljeskelemme hämärissä tunneleissa ja ihailemme ympärillämme olevia vesi- ja kallionäkymiä. Joka puolella on märkää, mutta vettä ei ihme kyllä roisku niin paljoa, että kamerat olisivat ilmeisessä vaarassa. Kaiken varalta meillä on mukana vedenkestävät pussukat, joilla suojelemme tavaroitamme suurimmilta roiskeilta. Sadetakkeja ei sentään tarvita, vaikka onkin todella kosteaa.

Vesihöyryä leijailee monin paikoin hienosti kallion raoista kajastavassa auringon valokeilassa. Monessa kohdassa näkee, kuinka jää on aikanaan kovertanut seinämiin sileitä, isoja kolosia. Nyt vesi pulppuaa ja kuohuu noissa koloissa. Ympärillä on hienon näköistä, mutta valokuvaaminen on todella haastavaa hämärissä, kosteissa ja ahtaissa oloissa. Trümmelbachin putoukset ovat paikka, jolle valokuvat eivät todellakaan tee oikeutta.

Valonkajoa ja kalliota Trümmelbachin putouksilla
Vesiputous kallion sisällä Trummelbachin putouksilla

Vierailumme ajoittuu kesäkuuhun, ja virtaavan veden tuottama meteli kimpoilee kiviseinämistä ja on korviahuumaavan kova. Puhuminen on turhaa, sillä jos haluaa tulla edes jollain tavoin kuulluksi, täytyy huutaa. Putouksilla virtaa eniten vettä juuri tähän aikaan vuodesta, sillä huhti–kesäkuussa vuorilla oleva lumi sulaa ja kesä–syyskuussa vettä tulee puolestaan sulavan jäätikön vuoksi. Kesäkuukausina putouksissa voi parhaimmillaan virrata jopa 20 000 litraa vettä sekunnissa.

Hissin alapuolella olevalle kuudennelle tasolle ja sitä alemmille putouksille kävellään enimmäkseen ulkosalla, ei enää tunneleissa. On paitsi valoisampaa, myös huomattavasti kuivempaa ja lämpimämpää. Otan fleecen äkkiä pois, sillä hellepäivänä sille ei ulkotiloissa todellakaan ole tarvetta, vaikka luolissa se olikin hyvä olla päällä. Etenemme alaspäin putous putoukselta. Välillä kallioiden raoista näkyy hienoja maisemia Lauterbrunnenin laaksoon, mutta enimmäkseen keskitymme katselemaan virtaavaa vettä ja jykeviä kallioita.

Maisema kallioiden välistä laaksoon Trümmelbachin vesiputouksilla
Vesiputous kuvattuna ylhäältä päin
Rappusia kallionseinämässä Trümmelbachin putouksilla
Vesiputouksia ja tasanteita ulkoilmassa kuvattuna ylhäältä

Trümmelbachin vesiputoukset jäivät mieleeni harvinaisen erikoisena paikkana. Harvoin tulee oltua samaan aikaan vesiputouksilla ja synkissä luolissa. Koska putoukset ovat suurelta osin vuoren sisällä hämärässä, niiden luona on kiehtova tunnelma. Näillä putouksilla eivät leijaile kauniit perhoset hillityssä veden solinassa, vaan vesi piiskaa kallioita täydellä raivolla. Kontrasti rauhalliseen ympäröivään maisemaan nähden on melkoinen.

Vierailimme Trümmelbachin vesiputouksilla, kun olimme kuukauden mittaisella autolomalla Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Lauterbrunnen: Trümmelbachin vesiputoukset vuoren sisällä”

  1. Oltiin tuolla seudulla pari vuotta sitten, todella kaunista aluetta. Kyseisillä vesiputouksilla ei kuitenkaan käyty. Kuitenkin jäi olo, että tuonne olisi mukava vielä palata ja silloin ilman muuta käydään myös noilla putouksilla!

    1. Sveitsissä on tosiaan monin paikoin hurjan kaunista. Suosittelen käymään seuraavalla kerralla Trümmelbachin putouksilla. Uskon, että tekin tykkäisitte paikasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *