Kuukauden automatka on ohi – miten reissu meni ja muuttuiko reitti?

Artikkelikuva - Matkalla Gorges du Verdonilta Cuneoon

Olemme Hemmon kanssa juuri palanneet kuukauden Eurooppa-kierrokselta kotiin ja sulattelen parhaillaan automatkan kokemuksia, sillä niitä riittää! Nyt kun matka on ohi, tänne blogiin alkaa tippua reissusta juttua toisensa perään. Lähdetään liikkeelle siitä, millainen kokonaisuus reissusta muodostui ja mitä jäi käteen.

Kuten aiemmin kirjoitin, ylitimme Itämeren tuttuun tapaan autolautalla Saksaan ja meillä oli aika kunnianhimoinen ajoreitti Baskimaahan saakka. Kilometrejä kertyikin lopulta huimat 6320. Hemmo ajoi koko matkan, joten hatunnosto ratin ahkerasta veivaamisesta. Veivattavaa toden totta oli, sillä reitillämme oli monin paikoin aivan huikeita serpentiiniteitä satojen kilometrien edestä. Niistä kerron tarkemmin myöhemmin, sillä muutama upea reittivinkki ansaitsee oman juttunsa blogiin.

Pieniä reitin muutoksia

Meillä oli luonnollisesti tiedossa etukäteen, että niin Normandiassa kuin Baskimaassa sää tuppaa olemaan epävakaista oikeastaan aina, joten olimme varautuneet muuttamaan reittiä tai majoitusmuotoa, jos sateessa ähertäminen teltan kanssa alkaa tympiä. Ja alkoihan se, mutta ei vielä pahasti Normandiassa. Siellä sade vaikutti vain yhden yön majoitukseen. Mont Saint-Michelissä majoituimme leirintäalueen sijaan viihtyisään ja edulliseen majataloon, jonka ikkunasta oli suora näkymä kuuluisalle luostarisaarelle. Sadekin lopulta lakkasi iltaa vasten, joten maisemaa kelpasi katsella yötä myöten.

Mont Saint-Michel, Ranska
Mont Saint-Michel iltavalaistuksessa
Honfleurin satama, Ranska
Sateinen Honfleur
Matkalla Andorrasta Le Grau-du-Roihin
Matkalla Andorrasta Le Grau-du-Roihin

Parhaimmillaan telttailu on ihan mahtavaa – emmehän sitä muuten harrastaisi. Kaikissa olosuhteissa se ei kuitenkaan ole erityisen mukavaa. Saksan Schwarzwaldiin suunnittelemamme yöt vaihtuivat Darmstadtiin ja Erfurtiin, sillä sää oli kertakaikkisen karmea telttailua ajatellen. Kaatosateessa, mutalällissä ja kovassa tuulessa säätäminen teltan kanssa ei oikeasti ole millään muotoa hauskaa, eikä sateessa valokuvaaminenkaan oikein ole minun kuppini teetä, sillä kamerani tykkää kyttyrää kosteudesta.

Muutenkin säädimme sääolosuhteiden vuoksi kussakin paikassa viettämiemme öiden määrää matkan edetessä. Sinänsä reittisuunnitelmamme piti kuitenkin hyvin kutinsa. Montpellierin sijaan vietimme yön Ranskan Rivieralla söpössä Le Grau-du-Roissa, ja Italiassa jätimme rannikon väliin ja suuntasimme sen sijaan sisämaahan viehättävään Cuneon kaupunkiin. Baskimaan-kierroksemme typistyi oikeastaan San Sebastiániin ja Bilbaoon, sillä kaatosateessa kiertely maisemien perässä ei napannut. Jäipähän katseltavaa seuraavaan kertaan, sillä Baskimaahan voisimme ehdottomasti joskus palata. Ehkä kuitenkin menemme sinne seuraavalla kerralla lentäen ja otamme paikan päältä vuokra-auton.

Étretat, Ranska
Sateinen Étretat

Vietimme reissussa lopulta 16 yötä teltassa ja 11 yötä majataloissa ja hotelleissa. Sään lisäksi tähän vaikutti se, että nykyisen suuren telttamme pystyttäminen ja purkaminen vain yhden yön takia tuntuu aika työläältä. Tällainen majoitusmuotojen vaihtelu oli siis kaikin puolin toimiva ratkaisu. Kuukauden reissulla oli lopulta vain kolme päivää, jolloin ei satanut ollenkaan, joten tuuri oli sään suhteen todella surkea. Toisaalta sateet ajoittuivat onneksi monessa paikassa iltaan ja yöhön ja päivisin tuli vain kuuroja, joten näimme kyllä välillä aurinkoakin!

Tässä vielä toteutuneet yöpymiset:

 • 1 yö laivalla: Helsinki–Travemünde
 • 1 yö Hotel Schweizerhaus, Lyypekki, Saksa
 • 1 yö Ibis Budget Luxembourg Aéroport, Luxemburg
 • 2 yötä Appart’Hôtel Reims Le Champ de Mars, Reims, Ranska
 • 2 yötä Camping de la Forêt, Jumièges, Ranska
 • 1 yö Vent des Greves -majatalo, Mont Saint-Michel, Ranska
 • 3 yötä Camping du Lac Bordeaux, Bordeaux, Ranska
 • 3 yötä Camping Igueldo, San Sebastián, Baskimaa (Espanja)
 • 1 yö Hotel Aston, Andorra la Vella, Andorra
 • 2 yötä Camping Abri de Camargue, Le Grau-du-Roi, Ranska
 • 1 yö Camping Le Galetas, Aiguines (Gorges du Verdon), Ranska
 • 1 yö Best Western Plus Hotel Royal Superga Cuneo, Italia
 • 3 yötä Camping Röse, Dormelletto (Maggiorejärvi), Italia
 • 2 yötä Camping Pierre de Coubertin, Ribeauvillé, Ranska
 • 1 yö Ibis Budget Darmstadt, Saksa
 • 2 yötä Ibis Budget Erfurt Ost, Erfurt, Saksa
 • 1 yö Gästehaus zum Georgenberg, Goslar, Saksa
 • 2 yötä laivalla: Travemünde–Helsinki
Grilli-illallinen teltalla Dormellettossa
Itse tehty grilli-illallinen leirintäalueella Dormellettossa

Aika loppuu aina kesken

Olemme Hemmon kanssa aika ripeitä paikkojen kiertelijöitä ja voimme hyvillä mielin vaihtaa paikkaa nopealla aikataululla. Tällä reissulla olimme kuitenkin kenties työntäyteisen kevään jäljiltä sen verran poikki jo lähtökohtaisesti, että rehellisyyden nimissä vähemmätkin siirtymät paikasta toiseen olisivat riittäneet. Reittiä suunnitellessa meillä oli toki tiedossa, että se on melko tiukka paketti, mutta halusimme silti toteuttaa sen – ja hyvä niin.

Jatkuvien sateiden takia emme joka tapauksessa olisi jääneet esimerkiksi Baskimaahan tai Schwarzwaldiin yhtään pidemmäksi aikaa, vaikka siihen olisi ollut aikataulun puolesta mahdollisuus. Tässä mielessä lisäpäivät eivät olisi paljoa lämmittäneet. Ekstrapäiville olisi silti taatusti löytynyt mieluisaa käyttöä jossain muualla! Minulle kun reissut ovat aina liian lyhyitä riippumatta niiden kestosta. Edes kahdeksan kuukauden maailmanympärimatkalla koti-ikävä ei yllättänyt kertaakaan eikä reissaaminen todellakaan alkanut tympiä.

San Sebastián, Baskimaa (Espanja)
Viileä San Sebastián
Ribeauvillé, Ranska
Ristikkotaloja Ribeauvilléssä
Bordeaux, Ranska
Bordeaux’n katukuvaa

Ripeästä aikataulusta ja monin paikoin surkeasta säästä huolimatta näimme matkalla huikeita maisemia niin rannikolla kuin sisämaan vuoristossa, ihailimme satoja upeita ristikkotaloja ja maistelimme juuri niitä herkkuja, joita etukäteen toivoimme. Historia oli lähes kaikissa kohteissa läsnä, joten kiinnostavaa katseltavaa riitti senkin puolesta.

Myös telttailufiilis oli mahtava niinä hetkinä, kun ilta-aurinko lämmitti, grilli kuumeni vierellä ja kädessä oli lasillinen hyvää viiniä. Vaikka siis valittelin säätä ja pientä väsymyksen tunnetta, jäimme reissusta ilman muuta railakkaasti plussan puolelle. Pyykkivuorten selvittämisen jälkeen myös paluukaaos kotona alkaa olla hanskassa, joten ei tässä todellakaan voi valittaa. Olipahan upea matka!

Leirintäalueella Jumiègesissä
Leirintäalueella Jumiègesissä
Maisema matkalla San Sebastiánista Andorraan
Maisema matkalla San Sebastiánista Andorraan
Dune du Pilat, Ranska
Valtava Pilatin dyyni

Upeimmat kohteet

Tuntuu mahdottomalta laittaa reissun kokemuksia minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen. Muutamia tärppejä haluan kuitenkin mainita. Kirjoitan näistä kaikista ja paljon muusta vielä tarkemmin blogiin myöhemmin.

Luontoihmisille ehdoton kohde on Gorges du Verdon -rotko Ranskassa. Sinne kannattaa varata ainakin pari päivää, jotta ehtii käydä patikoimassa tai veneilemässä rotkossa. Pelkkään rotkoreitin ajamiseen autolla menee lähes koko päivä. Meille tämä paikka meni ehdottomasti tänne palaamme vielä -listalle!

Gorges du Verdon, Ranska
Gorges du Verdon
Gorges du Verdon, Ranska
Gorges du Verdon

Ruokaihmisille Normandia ja ylipäätään Ranska sekä Baskimaa ovat houkuttelevia kohteita. Baskimaan pintxot ovat juuri niin hyviä kuin kehutaan. Ranskassa kannattaa ottaa ilo irti menukokonaisuuksista, sillä kotimaassa voi vain unelmoida niin herkullisista ja ruhtinaallisista annoksista niin pieneen hintaan. Kolmen ruokalajin menu irtoaa yleisesti noin 13–25 eurolla.

Pintxoja San Sebastiánissa
Pintxoja San Sebastiánissa

Viinin ystäville samppanja-alueen Reims sekä Bordeaux ja Ribeauvillé Ranskassa ovat ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja. Viinibaareja ja maistiaisia tarjoavia kauppoja löytyy näistä kaikista niin paljon, että ei ole pelkoa niiden missaamisesta.

Viiniviljelmiä matkalla Le Grau-du-Roista Verdonin rotkolle
Viiniviljelmiä Ranskassa
Samppanjamaistiaisilla Taittingerilla Reimsissä, Ranskassa
Samppanjamaistiaisilla Reimsissä

Historiafriikeille Normandian rannikko on kertakaikkisen loistava kohde. Rannikko on pullollaan Normandian maihinnousuun liittyviä nähtävyyksiä, joten aikaa kannattaa varata reilusti tai päättää suosiolla käydä läpi vain tietyt tärpit ja jättää loput seuraavaan kertaan. Me noudatimme tätä jälkimmäistä taktiikkaa, sillä nähtävää on niin paljon, että kaikkea ei mitenkään kannata yrittää nähdä kerralla.

Saksalaisten bunkkeri Normandiassa
Saksalaisten bunkkeri Normandian rannikolla

Ristikkotalofaneille löytyy reitiltämme silmäkarkkia useista paikoista Ranskan ja Saksan puolella. Ranskassa erityismaininnan ansaitsevat Normandian pikkukylät Beuvron-en-Auge ja Lyons-la-Forêt sekä Alsacen viinialueen upea Ribeauvillé. Saksan puolella kertakaikkisen upeita paikkoja ovat Wernigerode ja Goslar.

Ristikkotaloja Wernigerodessa, Saksassa
Ristikkotaloja Wernigerodessa

Serpentiiniteiden ystäville suosittelen maisemailotulitusreittiä Ranskasta Gorges du Verdonin rotkolta Cuneoon, Italiaan. Ajoimme rotkon pohjoispuolta Castellaneen ja sieltä edelleen pikkuteitä Cuneoon. Harvinaisen upeiden kanjonimaisemien jälkeen hulppeaa vuoristomaisemaa, pieniä tunneleita ja vieressä kiemurtelevaa vuoristojokea riittää koko matkan Castellanesta melkein Cuneoon saakka. Ajamamme reitti sisältää Col de la Lombarden alppitien, ja koko matkan ajamiseen Verdonilta Cuneoon kannattaa varata kokonainen päivä – tai mieluiten yöpyä matkalla pariinkin otteeseen. Tämän reitin pariin palaamme varmasti vielä joskus!

Matkalla Verdonin rotkolta Cuneoon
Matkalla Verdonin rotkolta Cuneoon

Kuten sanottua, tarkempaa juttua reissun kohteista tippuu blogiin, jahka ehdin koota ajatuksia ja kahlata läpi kuvia. Pysyhän langoilla!

Onko sinulla kesäloma vielä edessä? Millaisia lomasuunnitelmia sinulla on tälle vuodelle?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

12 vastausta artikkeliin “Kuukauden automatka on ohi – miten reissu meni ja muuttuiko reitti?”

 1. Kiitos hienoista kuvista ja mielenkiintoisista jutuista. Me ollaan vielä reissussa ja ”nautittu” ennätyshelteistä ilman sadepäiviä. Olimme myös aikaisemmalla reissulla ajaneet Verdonin rotkon ja tällä kertaa kävimme melomassa. Vielä reilu viikko jäljellä ja ajelemme tästä Belgian ja Hollannin rantojen kautta Travemundeen.

  1. Ole hyvä! 🙂 Kuulostaa mahtavalta ettei teillä sada! Itse tykkään lämpimästä säästä, mutta toki aivan liian kuuma helle ei ole se ihanteellisin sekään – kaikessa on huonot puolensa. Ihanaa loppumatkaa!

 2. Huh! Kuukauden road trip olisi kyllä upea kokemus, vaikka myönnän, että itseä se saattaisi välillä alkaa väsyttää. Ehkä siinä auttaisi juurikin sitten se, että ei ahnehdi liikaa kohteita. 🙂 Verdon on kyllä niin hieno! Ja muitakin upeita paikkoja selkeästi näitte, tuo luostarisaari pimeässä on upean näköinen!

  1. Minä voisin olla automatkalla vaikka vuoden, mutta en kyllä silloin vaihtaisi missään nimessä paikkaa tähän tahtiin. 🙂 Tämä oli tällainen aika optimoitu loma, joka sisälsi vähän kaikkea mahdollista etenkin maisemien puolesta. Mieluiten olisin reissussa paljon pidempään, ja silloin kelpaisi paikoin hieman hitaampi tahtikin!

 3. Mielenkiintoinen reissu, mitä se lauttamatka maksoi entä ruuat lautalla? Saksasta suosikkini on Dresden ja Kölni niissä on nähtävää ja viheralueita 🙂 suosittelen niitä

  1. Reissu oli todella mahtava!

   Ateriapaketti menomatkalle (Helsinki-Travemünde) aikuiselle on tänä vuonna 74 euroa, paluu (Travemünde-Helsinki) 62 euroa. Tarkka paketin sisältö löytyy Finnlinesin sivuilta, mutta se sisältää siis kaikki tarvittavat ateriat laivalla ja illallisella myös viinit/oluet: https://www.finnlines.com/fi/laivamatkat/laivalla/helsinki-travemunde/ruoka-ja-juoma/mare-balticum-buffetravintolan-ateriahinnat. Laivalippujen hinnat vaihtelevat, kuten muidenkin matkalippujen: hintaan vaikuttavat lähtö- ja paluuajankohta ja lisäksi hyttityyppi ja mukana olevan ajoneuvon koko (isompi auto maksaa enemmän). Meillä oli matkassa normaali henkilöauto, meitä oli 2 ihmistä ja majoituimme tällä reissulla neljän hengen lux-hytissä (kaikki hyttivaihtoehdot täällä: https://www.finnlines.com/fi/laivamatkat/laivalla/helsinki-travemunde/hytit-finnladylla-finnmaidilla-finnstarilla). Lähtö oli toukokuun lopussa ja paluu kesäkuun lopussa. Tällä kombolla ja meidän matkustuspäivillemme menopaluulipun arvo oli 449 per henkilö (+ ateriapaketit).

   Saksassa on paljon hienoja paikkoja! Myös Dresdenissä ja Kölnissä on tullut käytyä, Kölnissä parikin kertaa. Dresdeniin menisin mieluusti uudestaan, koska se käynti jäi vähän lyhyeksi.

 4. Voi harmi, kun teillä sattui sateet kohdille! Tosin en tiedä, olisiko se 46 asteen helle sittenkään sen parempi. Onneksi osasitte ottaa myönteisellä asenteella myös ne mutalällit. Vau mikä reissu, jään innolla odottelemaan lisäraporttia!

  Olen muuten ihan erilainen matkaaja tuon vauhdin suhteen. Mitä hitaammin ja laiskemmin, sen parempi. Kuukauden vaelluksella tuntui välillä, että jalkapatikassakaan ei ehdi nähdä kaikkea, mitä haluaisi päivän aikana.

  1. Niin me matkaajat tosiaan olemme erilaisia! 🙂 Minun mielestäni koskaan ei voi oikeasti nähdä ”kaikkea” mistään paikasta, vaikka siellä kuinka muhisi. Minua alkaa hermostuttaa, jos tuntuu siltä, että asiat eivät niin sanotusti etene eikä ole lähes koko ajan uutta nähtävää ja koettavaa. 🙂 Toki välillä on kiva vain olla paikoillaan, ja tähän vauhtiin vaikuttaa myös se, että sitä haluaa käytettävissä olevien vapaiden puitteissa ehtiä kokea paljon. Mutta vaikka olisi määrättömästi aikaa, etenisin taatusti silti aika ripeästi ja palaisin sitten vain uudelleen niihin paikkoihin, jotka vaikuttivat erityisen hyviltä. Persoonakysymys varmasti! (Esimerkiksi Berliiniin on tullut tähän mennessä palattua kai 12 kertaa. Tämä siis vain esimerkkinä, koska siellä emme tällä reissulla käyneet eli ei liity sinänsä tähän reissuun.)

 5. Kiva tarina ja oli tosi mukava tavata muita suomalaisia matkabloggaajia matkalla. Verdon kanjoni on todellakin uskomaton mesta.

 6. Oi, näyttää todella hyvältä tuo grilli-illallinen. Telttailu varmasti mahtavaa kun ilta aurinko lämmittää. Hyvä, jos ei korjaamoreissua tullut ollenkaan. Meillä varmaan kävisi huono tuuri, jos tehtäisiin autoreissu.

  1. Ainahan jotain voi sattua – voi vaikka itse joutua sairaalaan matkalla – mutta jos sitä alkaa pelätä, niin sitten ei kannata lähteä matkaan ollenkaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *