Krakovan trendikäs Kazimierz

Krakovan getto

Juutalaishistoriastaan tunnettu kaupunginosa Kazimierz oli toisen maailmansodan jälkeen pitkään rappiolla, mutta sen uusi nousukausi alkoi 1990-luvulla. Nykyään boheemin Kazimierzin sanotaan olevan Krakovan trendikkäin kaupunginosa, mikä tietysti vetää turisteja puoleensa. Kaupunginosasta löytyy viihtyisiä kuppiloita, vilkasta puheensorinaa, kamera kädessä liikkuvia turisteja (usein golfkärryn kyydissä eikä meidän tapaamme kävellen) ja rentoa meininkiä.

Lisäksi löytyy tietysti karmaisevaakin historiaa, Krakovassa kun ollaan. Kazimierz rajoittuu etelässä Veikseljokeen. Natsit siirsivät Kazimierzin alueen juutalaisväestön joen eteläpuolelle Podgórzen alueelle, ja muodostivat sinne 1941 Krakovan gettona tunnetun alueen. Suurin osa Kazimierzin juutalaisista tapettiin joko getossa tai tuhoamisleireillä. Sota-ajan jälkeen Kazimierz alkoi rapistua.

Kazimierzin kaduilla Kazimierzin kaduilla Kazimierzin kaduilla

Vuonna 1993 Steven Spielberg kuvasi Kazimierzissa tunnettua elokuvaansa Schindlerin listaa, ja Kazimierz alkoi kiinnostaa. Sittemmin kaupunginosaan on perustettu paljon baareja, erilaisia putiikkeja ja juutalaiseen teemaan nojaavia ravintoloita. Kazimierzissa järjestetään vuosittain kesäkuussa juutalaisen kulttuurin festivaali, joka on laatuaan yksi maailman suurimpia.

Meille Kazimierzin juutalainen historia näyttäytyi tekemämme juutalaista perintöä seurailevan kävelykierroksen kautta, jolloin bongasimme muun muassa synagogia ja rehevöityneen hautausmaan. Kierroksesta olisi varmasti saanut irti paljon enemmän tarinoivan oppaan kanssa, mutta tällä kertaa me seurasimme reittiä kartasta omin päin, mikä oli ihan mielenkiintoista sekin.

Kazimierzin kaduilla Kazimierzin kaduilla Kazimierzin kaduilla Kazimierzin kaduillaKazimierzin kaduilla Kazimierzin kaduilla Kazimierzin kaduilla Kazimierzin kaduillaKäpöttelimme Kazimierzissa viikon aikana moneen otteeseen, ja ehdimme arkkitehtuurin pällistelyn ja juutalaisten historian lisäksi tutustua muutamaan kuppilaan. Monissa oppaissa suositeltu Alchemia-baari saa minultakin suosituksen. Paikan tumma sisustus vilisee mielenkiintoisia yksityiskohtia seinillä riippuvista lasipulloista valtavaan, taottuun kattokruunuun. Illalla valaistuksen virkaa hoitavat pöytiin kannetut kynttilät, joiden liekit lepattavat pöydissä ilmavirran voimasta. Toisin sanoen kyseessä on tunnelmallinen paikka. Alchemiasta saa myös ruokaa, mutta sen tasosta en osaa sanoa mitään, sillä me olimme paikalla maistelemassa vain olutta.

AlchemiaAlchemia

Toinen suosituksen arvoinen baari on Mleczarnia, jonka nimen olin laittanut jo etukäteen ylös mahdollisesti kivana paikkana muistaakseni Matkaopas-lehden jutun perusteella. Ja Mleczarnia tosiaan on kiva paikka: biergarten on mukavan vehreä ja viihtyisä, ja paikan sisätilatkin näyttivät pikaisen vilkaisun perusteella miellyttäviltä.

Mleczarnia MleczarniaMeille jäi Kazimierzista sellainen kuva, että se voisi elävyytensä takia olla vanhankaupungin ohella hyvä paikka majoittua Krakovassa. Tietääköhän teistä lukijoista joku Kazimierzista kivan majapaikan?

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

6 vastausta artikkeliin “Krakovan trendikäs Kazimierz”

  1. Jostain lehdestä sain nyt viikonloppuna juuri pakkomielteen, että Krakovaan on päästävä. Kiva, että nostatat täällä heti meikän reissukuumetta näillä jutuillasi 🙂 Näihin vinkkeihin täytyykin palata tarkemmin kunhan saadaan reissu varattua vaikka keväälle.

  2. Tuo hostelli näyttää äkkiseltään ihan hyvältä, ja Arielin menusta löytyisi kyllä syötävää – kiitos paljon vinkeistä!

  3. Olepa hyvä! 🙂 Meillä oli ainakin aivan ihana matka Krakovaan, ja sinne olisi kiva mennä toistekin kiertelemään kauniissa kortteleissa, kuuntelemaan jazzia ja syömään hyvin. Niin ja tietty tsekkaamaan niitä kaikkia nähtävyyksiä, mitkä jäivät nyt tällä ekalla keikalla käymättä.

  4. Laitoinkin jo yhteen kommenttiin linkin meidän 10 postauksen reissuun jossa on myös ravintola suosituksia sekä myös hotelleita muutama. Yksi ihana paikka on Regent hotelli Josefa kadulla. Samalla kadulla on tuo Secret Garden joka on ihastuttava myös. Hyviä ravintoloita on paljon ja hyvin laajasti voi tutustua juutalaiseen ruokakulttuuriin vaikka eivät kaikki kosher paikkoja olekaan. Myös Klezmer-Hois hotelli/ravintola kannattaa käydä katsomassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.