Ensikosketus Australiaan on saavutettu! Lensimme Singaporesta Australian Pohjoisterritorion pääkaupunkiin Darwiniin. Syy oli yksinkertainen: lennot Darwiniin ja sieltä Cairnsiin tulivat halvemmaksi kuin lennot Singaporesta suoraan Cairnsiin. Olisimme toki voineet tehdä Darwinissa vain välilaskun, mutta ajattelimme saman tien viettää kaupungissa muutaman päivän ja hoidella samalla matkajärjestelyjä.
Darwinin lentokentällä kaikki sujui hyvin, joskin hitaasti, sillä Australiassa ollaan tarkkoja turva-asioista ja maanosan omalaatuisen luonnon suojelemisesta. Mukana olevista elintarvikkeista ja kengänpohjien mahdollisista maa-ainesjäämistä kysellään niin kaavakkeilla kuin henkilökohtaisesti maahantuloviranomaisten toimesta. Onneksi meillä ei ollut mitään sellaista mukana, mistä olisi voinut koitua ongelmia. Yhdellä matkustajalla oli mukanaan jokin hervoton viidakkoveitsi, joka yllättäen takavarikoitiin kentällä.
Emme löytäneet Darwinissa edullisia ja järkeviä kyytivaihtoehtoja lentokentältä kaupunkiin, joten ostimme shuttlebussiin meno-paluuliput (kahdelta hengeltä 50 AUD eli noin 35 euroa). Hintataso on Australiassa luonnollisesti aivan eri maailmasta kuin Kaakkois-Aasiassa, ja siihen olimme toki varautuneet.
Millaisia olivat ensimmäiset fiilikset ja havainnot Australiasta lentokentältä päästyämme?
Kallis netti
Etukäteisselvittelyjen ansiosta sekään ei tullut yllätyksenä, että nettiä ei juuri ole australialaisissa majapaikoissa tarjolla tai jos on, verkon käyttäminen on maksullista. Joskus maksutonta datansiirtoa on tarjolla jokin pieni määrä, kuten 50 megaa, ja lopusta on maksettava riistohintaa.
Ilmaisesta nettiajasta ei usein mainita mitään, jos ei asiakas tajua sitä itse kysyä. Me asustimme Darwinissa Travelodge Mirambeena Resortissa ja siellä toimittiin juuri näin. Saimme asiakkaille kuuluvan ilmaisen puolituntisen nettiaikaa puhtaalla tuurilla. Kävimme kysymässä wifin hintaa ja siinä yhteydessä tuli ilmi, että ilmaiseksi sai kuin saikin surffata hetken aikaa. Langattoman verkon käyttämisen hintaa meille ei koskaan kerrottu, mutta aulan tietokoneilla netin käyttö maksoi kaksi taalaa vartilta. Törkeä hinta verrattuna eurooppalaisiin ja aasialaisiin majoituslaitoksiin, ehkä muihinkin.
Aloimmekin heti suunnitella australialaisen SIM-kortin hankkimista surffailua varten. Darwinissa käytimme nettiä keskustassa internetkahvilassa, ja lisäksi hyödynsimme keskustan kävelykadun ilmaista wifiä ja hotellin tarjoamaa puolta tuntia. SIM-kortin hommasimme seuraavassa kaupungissa.
Hullaantuminen ruokakaupassa ja äimistelyä bottle shopissa
Olimme Australiassa ihan fiiliksissä päästessämme ruokakauppaan. Hyllyt notkuivat juustoja, jogurttia ja muita maitotuotteita, oliiveja, leikkeleitä ja kaikkea muuta, mitä olimme ehtineet vähän kaipailla Aasiassa reissatessamme. Ensi töiksemme hankimmekin Woolworthsistä läjän herkkuja iltapalaksi ja seuraaviksi aamuiksi.
Kävimme myös bottle shopissa eli alkoholikaupassa ostamassa viiniä. Edellisestä viinilasillisesta olikin vierähtänyt hyvä tovi! Australiassa edes mietoja juomia ei myydä marketissa vaan ruokakaupan kyljessä on erillinen juomakauppa, josta alkoholijuomat käydään ostamassa. Usein juomat ovat paljousalennuksessa (”Osta viisi, saat kuudennen ilmaiseksi!”), mikä on suomalaiseen holhouspolitiikkaan tottuneen näkökulmasta hassua.
Darwinin pikkukaupungin meininki voi tylsistyttää
Seuraavana päivänä kävimme kiertelemässä Darwinin keskustaa ja hotellin lähitienoita kävellen. Kaupungissa oli jotakin hyvin tuttua ja mietimmekin, että Darwin muistuttaa suomalaisia pikkukaupunkeja. Kadut ovat ihmisistä lähes tyhjiä, vaikka autoja näkyy parkissa teiden varsilla. Vaatekaupat ja erikoisliikkeet sulkevat ovensa viimeistään viideltä. Rakennukset ovat matalia ja tylsän näköisiä.
Me pienten kaupunkien kasvatit viihdyimme ihan hyvin muutaman päivän, mutta pidempään oleskeluun Darwin olisi varmaan tylsä paikka. Kaupungilla on kuitenkin se etu, että se sijaitsee melko kätevän matkan päästä muutamasta suositusta luontokohteesta, kuten Litchfieldin kansallispuistosta. Me emme Darwinin lähistön kansallispuistoihin tällä reissulla lähteneet, sillä meillä oli tiedossa useita muita luontokohteita Australian-matkamme varrella.
Kiertelimme Esplanaden puistokävelyreitillä, josta on hyvät näkymät merelle. Katselimme läpi myös muutamat keskustan vaatekaupat ja turistiliikkeet ja teimme pieniä hankintoja. Waterfrontin alueella kävimme katsomassa uimalaguunia. Alueella on erillinen aaltoallas hauskanpitoon ja muutama maauimalatyyppinen allas tavalliseen pulikointiin.
Australian pohjoisrannoilla elää suolaisen veden krokotiileja ja osan vuodesta vesissä on myös runsaasti vaarallisia meduusoja, joten uimamahdollisuuksia on niin Darwinissa kuin useissa muissakin rannikkokaupungeissa järjestetty muulla tavoin. Rannasta voi olla rajattu verkoilla pieni osio turvallista uimista varten tai tarjolla voi olla ulkouima-altaita. Altaisiin saattaa meidän kokemuksemme mukaan päästä pulikoimaan hyvinkin pientä maksua vastaan tai jopa täysin ilmaiseksi.
Darwinissa on silmiinpistän paljon juoppoja
Darwinissa huomiomme kiinnittyi puistoissa päivät pitkät örveltäviin ja iltaisin keskustan penkeille ja katukivetyksille koloistaan kömpivät kymmenet ja taas kymmenet aboriginaalit rapajuopot. Kontrasti Aasiaan oli melkoinen, Aasiassa kun juoppoja ei katukuvassa juuri näy. Kännisiä turisteja ehkä, mutta ei paikallisia spurguja.
Darwinissa juoppoja tuntui olevan joka nurkalla. Helsingin Kallion pahimmat kulmat vaikuttavat melkein kirkon juhlilta verrattuna Darwinin meininkiin. Yhtenä iltana nettikahvilassa istuessamme jouduimme jättämään surffailun kesken, kun löyhkäävät ja metelöivät kännihuutelijat pesiytyivät pyörimään kahvilaan ja sen edustalle ja alkoivat todella olla häiriöksi. Ajattelimme, että onkohan kaikkialla Australiassa samanlaista, mutta toistaiseksi olemme törmänneet ilmiöön vain ja ainoastaan Darwinissa.
Pohjoisterritorion museo ja taidegalleria
Juoppojen vastentahtoisen bongailun lisäksi käytimme aikaamme Darwinissa myös kulttuuriin, kun kävelimme keskustasta muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Museum and Art Gallery of the Northern Territoryyn (MAGNT) katselemaan tarjontaa.
Museo on hauska sekoitus vähän kaikkea: löytyy dinosaurusten luita, aboriginaalien taidetta ja historiaa, tietoa sykloni Tracystä (sykloni, joka tuhosi Darwinin jouluaattona 1974), nykytaidetta, merenkulun historiaa ja Australian eläimistön ja luonnon esittelyä. Museo on ihan mielenkiintoinen paikka, sillä siellä saa kerralla laajan raapaisun Pohjoisterritoriosta.
Kävelymatka MAGNT-museolle oli mielenkiintoinen, sillä näimme matkalla monia meille kokonaan uusia lintulajeja, muutaman vikkelän liskon ja pari epäilyttävän näköistä hämähäkkiä. Kaikenkarvaisia eläimiä ja ötököitä oli tietysti luvassa Darwinin jälkeen vielä paljon lisää, aioimmehan viettää Australiassa yli kuukauden.
Australiaan tutustuminen Darwinin kautta alkoi kaiken kaikkiaan mukavasti. Mukavaa oli erityisesti se, että lämpötilassa ei tapahtunut radikaalia muutosta. Darwin sijaitsee tropiikissa, joten Singaporessa ja muualla Aasiassa kohtaamamme kostea kuumuus oli läsnä myös Darwinissa.
Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.
Lue myös:
Ostareita ja apinoita Singaporessa
Jättilepakoita ja papukaijoja Cairnsin keskustassa
Autolla Australiassa: autioita rantoja ja karavaanarielämää