Kaupunkilomalla Nürnbergissä

Artikkelikuva - Nürnbergin käsityöläiskortteli

Olemme Hemmon kanssa seikkailleet autolla ympäri Saksaa lukuisia kertoja. Nürnbergissäkin olimme olleet kerran aikaisemmin – asuntoautoreissulla vuonna 2010 – mutta silloin emme juuri ehtineet kaupunkia katsella. Niinpä matkalla Salzburgista kotia kohti päätimme ottaa Nürnbergin yhdeksi välietapiksemme ja viettää siellä muutaman päivän kaupunkiloman. 

Nürnberg on reilun puolen miljoonan asukkaan kaupunki Saksan Baijerissa. Kyseessä on iäkäs paikka: Nürnbergissä oli linna jo aivan 1000-luvun alussa, ja 1200-luvulla se oli Augsburgin kanssa yksi Italian ja pohjoisen Euroopan välisen kaupan merkittävistä kauttakulkupaikoista. Suurin osa ihmisistä kuitenkin taitaa yhdistää kaupungin nimen lähinnä Nürnbergin oikeudenkäynteihin, joissa tuomittiin natsi-Saksan johtajia toisen maailmansodan päätyttyä.

Ristikkotalo Nürnbergissä

Ristikkotaloja, linna ja käsityöläiskortteli

Me emme matkustaneet Nürnbergiin synkistelemään historiaa tai oikeastaan edes katselemaan merkittävässä määrin varsinaisia nähtävyyksiä. Halusimme vain viettää pari päivää rentoa kaupunkilomaa: kylillä kiertelyä, vähän shoppailua ja valokuvaamista, hyvää ruokaa ja juomaa.

Kaupungissa on kyllä myös nähtävyyksiä, kuten se jo mainitsemani Nürnbergin linna. Se oli vierailumme aikaan osittain remontissa. Vanhakaupunki on näkemisen arvoinen, ja siellä vietimmekin eniten aikaa. Parissa panimossakin tuli vierailtua.

Nürnbergin rakennuksia
Joenvartta Nürnbergin keskustassa
Torni ja ristikkotaloja Nürnbergin vanhassakaupungissa

Kauniita kulmia Nürnbergissä löytyy Museum Henkerhausin (Hangman’s Residence Museum) lähettyviltä. Kaupungin läpi virtaavan Pegnitz-joen yli menee Nürnbergissä muutenkin nättejä, pikkuisia siltoja, mutta tuon museon kohdalla on katettu puusilta kävelijöitä varten. Lähistön korttelit joen molemmilla puolin ovat täynnä ristikkotaloja ja houkuttelevia pikkuputiikkeja. Ihmiset istuskelevat kahviloiden ja ravintoloiden terasseilla, joilta kuuluva miellyttävä puheensorina säestää kadulla kävelijöitä.

Putiikkeja Nürnbergin vanhassakaupungissa

Erityisen suosituksen annan myös viehättävälle Nürnbergin ”käsityöläiskorttelille”: siellä kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Kaupungin muurin eräänlaiselle sisäpihalle rakennettu Handwerkerhof ei ole oikeasti vanha, sillä se rakennettiin 1971 juhlistamaan Nürnbergin oman taiteilijan Albrecht Dürerin 500-vuotispäivää. Sen oli tarkoitus olla paikoillaan vain yhden vuoden, mutta suosio ilmeisesti pääsi yllättämään.

Vaikka kortteli on niin sanotusti feikki, siellä on mukavaa perinnetunnelmaa ja sieltä voi ostaa kaikenlaista pientä kivaa. Totta kai siellä myydään myös ruokaa – maista ainakin nürnbergiläistä bratwurstia sämpylän sisässä tarjoiltuina. Drei im Weckla, bitte!

Kapea kävelykatu ja terassi käsityöläiskorttelissa
Nahkaliike käsityöläiskorttelissa

Olutta ja ruokaa Nürnbergissä

Me kävimme lounaalla panimoravintola Hausbräuerei Altstadthofissa, jossa maistoimme tietysti samalla panimon omia oluita. Eivät olleet ihan ykköskamaa omasta mielestäni, mutta kivahan niitä oli kuitenkin kokeilla. Hemmo kunnostautui täällä(kin) makkaroiden syönnissä, minä pitäydyin salaatissa. Ravintola ei sinänsä ole ihmeellinen, mutta kiinnostavaa on se, mitä ravintolan alta löytyy.

Ravintolan yhteydessä on panimokauppa, josta alkavat kierrokset keskiajalta peräisin oleviin maanalaisiin olutkellareihin. Ennen tänne menemistä kannattaa ottaa tarkkaan selvää kierrosten ajankohdista. Englanninkielisiä kierroksia ei ole kuin yksi ja se on sunnuntaisin. Me olimme kaupungissa ihan väärinä päivinä tähän nähden!

Oberwörthstrassen kyltti

Testaamistamme illallispaikoista mainitsemisen arvoinen on Barfüßer Nürnberg (die Hausbrauerei im Mautkeller). Valitsimme tämän ravintolan, sillä halusimme johonkin baijerilaiseen olutmestaan, olkoon kuinka kliseistä tahansa.

Paikka osoittautui loistavaksi siinä mielessä, että ruoka oli edullista ja olut hyvää. Ravintolalla on omaa olutta, tietenkin, kun kyseessä on panimoravintola. Uuniperuna ja makkarat maistuivat erinomaisilta. Huonompi homma oli se, että ravintolassa oli hellesäällä tautisen kuuma, joten meillä oli paitsi ähky, myös kamala hiki ravintolasta poistuessamme.

Kaupunkinäkymä Nürnbergin linnalta

Säästövinkkinä mainittakoon myös, että naurettavan edullisen lounaan saa nautittua Nürnbergin keskustassa olevista kojuista – ja tarjolla on muutakin kuin makkaraa. Söimme sieltä isot kipolliset herkullista pastaa hintaan 3,70 € per nokka. Jos sen sijaan haluaa törsätä, kannattaa mennä vaikkapa drinkille Hauptmarktin laidalle. Siellä jo pelkkä kahvi maksaa reippaasti enemmän kuin Saksassa yleensä.

Reitti: Salzburg – Nürnberg 300 km
Leirintäalue: Knaus Campingpark
Hinta (2 henkeä, henkilöauto, iso teltta ja sähkö): 32 € per yö

Nürnberg oli viiden viikon kesäreissumme kahdestoista yöpymiskaupunki. Viivyimme 3 yötä. Majoituimme ensimmäiset 2 yötä Knaus Campingparkissa, joka on siisti ja miellyttävän kokoinen leirintäalue – ei liian iso eikä liian pieni. Leirintäalue on vähän syrjässä palveluista ison messualueen kupeessa, mutta siellä on toisaalta ravintola ja biergarten kompensoimassa sijaintia. Noin 1,5 kilometrin kävelymatkan päästä on junayhteys kaupunkiin. Nürnbergin leirintäalueyöt jäivät reissun viimeisiksi telttaöiksi, koska telttapatja – sellainen paksu, kodin varapatjaksikin markkinoitava – hajosi. Viimeiseksi yöksi siirryimme Invite Hotel Nürnbergiin keskustan tuntumaan. Hotelli maksoi 44 €/yö.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Kaupunkilomalla Nürnbergissä”

  1. Oi Nürnberg! Mä olin siellä puoli vuotta vaihdossa neljä vuotta sitten ja sitä ennenkin olin muutaman visiitin tehnyt kaupunkiin kun host-sisko on sieltä kotosin. Se on vaan niin sulonen ja tykkään siitä arkkitehtuurista tosi paljon. Se synkempi historiakin on jotenkin tosi jännä, kävin vaihdon aikana mm. isoilla festareilla ja välillä iski sellanen epätodellinen olo, että täällä me vaan kuunnellaan
    Metallicaa samalla kentällä, jossa aikoinaan on pidetty natsien puoluepäivien paraateja sun muita… Jollain tapaa se historia on koko ajan läsnä, vaikkei siitä oikein ikinä puhutakaan.

    1. Sulla on varmasti hienoja kokemuksia takana Nürnbergistä vaihdon ansiosta! Saksassa historia on tosi monessa kaupungissa läsnä tuolla kuvailemallasi tavalla. Se on yksi kiehtova puoli maassa (ja samalla karmiva).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *