Kasvosuojien ja sateenvarjojen maa: kootut huomiot Japanista

Artikkelikuva - Meiji-temppeli, Tokio

Vietimme Japanissa vajaat kolme viikkoa. Kuten aina matkaillessa, Japanissa tuli kiinnitettyä huomiota kaikenlaisiin pieniin ja vähän isompiinkin asioihin, joissa oli jotakin erikoista tuttuun suomalaiseen verrattuna. Postaukseen kirjatut huomiot ovat omalta osaltani osastoa ensivaikutelma ja Hemmon osalta osastoa olikohan täällä tällaista viimeksi, joten liian vakavasti näitä osittain yleistäviä havaintoja ei varmaankaan kannata ottaa. Muun muassa seuraavanlaisena Japani kuitenkin meille näyttäytyi.

Vessajuttuja Japanista

Aloitetaan vessajutuilla. Oletin etukäteen, että ei Japanista sentään joka paikasta löydy monenlaisia sähköisiä toimintoja sisältäviä wc-istuimia, mutta olin täysin väärässä. Koko aikana näimme vain yhdessä paikassa niin sanotun normaalin wc:n. Kaikki muut olivat japanilaista high-tech-osastoa. Saakohan niitä ostettua Suomesta..? Meille kelpaisi!

Yleisten vessojen kopeissa on usein koomisen näköinen istuin lasta varten. Eli sillä aikaa, kun aikuinen toimittaa asiaansa pöntöllä istuen, lapsi voi tapittaa aikuista silmiin istuen samassa kopissa omassa pienessä istuimessaan.

20140909_164807-m

Tokion yleisissä vessoissa ei ole käsikuivaimia (paperiset käsipyyhkeet olisivat varmasti kauhistus roskia hylkivässä Japanissa, joten niitä ei todellakaan ole saatavilla). Niinpä kekseliäät tokiolaiset ovat ratkaisseet asian kantamalla mukanaan pikkuista käsipyyhettä, joka tempaistaan aina tarvittaessa esiin jostain taskun pohjalta tai käsilaukusta. Pieniä pyyhkeitä myydään todella monissa paikoissa. Ostimme itsekin sellaisen.

Kiotossa ja Osakassa yleisistä vessoista löytyy käsikuivaimet, joten tätä pyyhe-erikoisuutta ei niissä kaupungeissa samassa mittakaavassa ole. Käsikuivaimet eivät ole mitään lehmän henkäyksen tuottavia turhakkeita, vaan niillä saa oikeasti kädet kuiviksi.

20140907_143047-m

Japanissa siisteys on maailmanluokkaa

Japanissa ei ole roskia. Tarkemmin sanottuna roskat löytyvät ihmisten taskuista. Yleisiä roskiksia ei ole käytännössä lainkaan (paitsi Osakassa), mutta roskia ei silti ole kaduilla missään. Ihmiset yksinkertaisesti kantavat roskia mukanaan niin kauan, että löytävät niille oikean paikan. Monesti siis kotiin asti. Tämä kulttuuri Suomeen heti, kiitos! Pulloroskiksia sen sijaan löytyy juoma-automaattien läheisyydestä ja joskus muualtakin.

20140919_174744-m

Huomioita juomista

Juoma-automaatit – niitä on kaikkialla. Temppeleiden pihoilla, jokaisessa kadunkulmassa. Kylmää juotavaa on saatavilla luotettavasti toimivista automaateista muutaman askeleen välein jokaiseen kellonaikaan. Kaupassa kylmäkaapiksi luulemasi kaappi saattaakin Japanissa olla täynnä kuumaa teetä ja kahvia – kannattaa kokeilla pullojen kylkiä! Me huomasimme kuumat pullot vasta Osakassa eli melkein parin viikon Japanissa oleskelun jälkeen. Jääkahvi on Japanissa suosittua, joten pelkästä coffee-merkinnästä (jos sellainen nyt sattuisi löytymään) ei voi päätellä, onko juoma kylmää vai kuumaa.

20140918_115613-m

Kanssaihmisten huomioiminen ja päivänvarjot

Tokion metrossa ei ryysitä ja juosta. Ihmiset muodostavat joskus jopa särmän jonon merkitylle paikalle junaa odottaessaan ja astuvat siitä sisään sujuvassa järjestyksessä. Metrossa on normaalia nukkua niin kauan, kunnes oma asema on kohdalla. Jos uni ei tule, tokiolainen räpeltää kännykkäänsä. Metrossa ei jutella, ainakaan kovaan ääneen.

Flunssainen japanilainen verhoaa naamataulunsa kasvosuojaan – tai on itse terve ja yrittää kasvosuojalla välttyä sairastumasta toisten kantamiin tauteihin. Tai ei ole ehtinyt meikata aamulla ja on laittanut siksi kasvonsa piiloon suojan alle. Syitä voi olla monia, mutta fakta on, että kasvosuojia käytetään Japanissa yleisesti. (Kasvosuojien käytöstä Japanissa on totta kai tehty tutkimusta. Kiinnostuneet voivat lukaista esimerkiksi tämän tutkimuksen.)

Kasvosuojien lisäksi katunäkymässä kiinnittää taatusti huomiota itse teihin, joiden pinnassa on yleensä kirkkaankeltaisella värillä tehtyjä koho-opasteita. Japanissa kaikkiin teihin ja rakennusten sisätilojen lattioihin on asennettu kohokuvioidut opasteet näkövammaisten liikkumista helpottamaan. Hieno juttu!

20140909_211849-m

Japanilaiset eivät kävele päin punaisia. Liikennevalokäyttäytyminen on siis aika suomalaista. Kovin suomalaista sen sijaan ei ole tuntemattomien tervehtiminen kadulla. Saimme monia tervehdyksiä kaiken ikäisiltä täysin tuntemattomilta japanilaisilta (hämmentävää). Japanilaiset myös pysähtyvät helposti tarjoamaan apuaan, jos turisti seisoskelee kadulla huuli ymmyrkäisenä (ihanaa).

Tokiossa ihmisten suosiossa ovat läpinäkyvät sateenvarjot, joita myydään joka paikassa. Erityisesti Kiotossa sateenvarjot sen sijaan ovat kauniita kuin karkit ja naiset käyttävät niitä päivänvarjoina. Upea sateenvarjo olisikin oiva matkamuisto Japanista.

Millaisiin asioihin sinun huomiosi on kiinnittynyt vieraissa maissa?

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Viimeiset päivät Japanissa
Päivä Narassa
Karnevaalimeininkiä Osakassa

2 vastausta artikkeliin “Kasvosuojien ja sateenvarjojen maa: kootut huomiot Japanista”

  1. Hei! Hyvin täsmää omiin muistoihini, vaikka voisin vannoa, että olen nähnyt käsikuivaimia Tokiossa. Samoin niitä pikkupyyhkeitä myydään kyllä Osakassa, koska niitä käytetään moneen, esim. kesällä voi ohimennen hipaista otsalta hien pois. Kesällä melkein kaikilla oli sellainen kädessään Osakassa.

    1. Varmasti Tokiossa on kuivaimia jossain, mutta me emme vain sattuneet niihin törmäämään ja huomasimme sen pyyhkeiden käytön juuri kuivaimia etsiessämme. Itse ostimme pyyhkeen nimenomaan Osakasta, emme vielä Tokiosta. Pyyhkeestä on tosiaan moneen käyttöön, siksi se tuli hankittuakin. Viime päivinä se on toiminut käsilaukussa järkkärin pehmusteena. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *