Kambodza, myönteinen yllätys

Artikkelikuva - Tuk tuk -kuljettaja Kambodzan maaseudulla

Viihdyimme Hemmon kanssa Kambodzassa erinomaisesti. Kambodzasta tulikin tämän maailmanympärimatkan (toistaiseksi) toinen yllättäjämaa, ensimmäisen ollessa Etelä-Korea. Kummastakaan näistä maista meillä ei ollut jämerästi piirtyneitä ennakko-odotuksia, joita olisimme voineet vierailullamme joko vahvistaa tai rikkoa. Kambodzassa Angkorin temppelit ovat nähtävyytenä omaa luokkaansa, mutta niiden lisäksi löysimme kammottavasta historiasta kärsivästä Kambodzasta paljon muutakin hyvää. 

Kambodzassa on edullista

Ensinnäkin Kambodzassa ruoka on halpaa ja herkullista, ja kivoja ravintoloita löytyy Phnom Penhistä ja Siem Reapista helposti. Englantia osataan hyvin verrattuna esimerkiksi Kiinaan tai Vietnamiin – tämä yllätti erityisesti, kun otetaan huomioon maan lähihistorian tapahtumat. Punakhmerien hirmuhallintohan palautti maan keskiajalle vuosina 1975–1979 eli ei kovin kauan sitten, ja poliittinen tilanne on ollut siitä lähtien enemmän tai vähemmän epävakaa. Suomen ulkoministeriö tietää kertoa, että Kambodza kuuluu OECD:n kehitysapukomitean määrittelyn mukaan maailman vähiten kehittyneiden maiden joukkoon. Turistialueilla tämä ei kenties ole niin ilmeistä, mutta hyvä tiedostaa.

Kambodzassa ruuan lisäksi kaikki muukin on järjettömän halpaa. Jo lähtöhinnat markkinoilla ovat suomalaisittain edullisia: esimerkiksi t-paidan lähtöhinta saattoi olla kaksi USA:n dollaria eli 1,60 euroa. Jääkaappimagneetteja olisi saanut temppeleillä niitä kaupustelevilta myyjiltä parhaimmillaan kolme kappaletta taalalla. Tuntui, että Kambodzassa on paljon vähemmän kusetuksen meininkiä bisneksessä kuin vaikka Vietnamissa. Tinkiä toki pitää, sillä se kuuluu turistipaikoissa asiaan. Hinnat ovat silti jo ilman tinkimistä usein niin alhaiset, että ei länkkärin tarvitse juuri vaivautua tinkimään muuten kuin näön vuoksi, jos nyt ei ole ihan superpihiä sorttia.

Niistä kaikkein arkisimmista asioista mainittakoon, että maassa on selvästi käytössä esimerkiksi Kiinasta ja Thaimaasta tuttuja reikävessoja, sillä näimme niitä ison pinon myytävänäkin jossain pihamaalla. Kylppäreissä ja muualla meidän kohdallemme osui kuitenkin aina vain ”oikeita” vessoja. Tämän listaan ehdottomasti positiivisena asiana.

Kambodzassa on ystävällisiä ihmisiä

Maan luonto on kaunis ja ihmiset ystävällisiä, tai ainakin meidän kohdallemme osui todella ystävällistä porukkaa. Minun kävi sääliksi joitakin lapsia temppeleillä ja sen takia ostin jääkaappimagneetin 2000 rielillä (40 senttiä). Toinen kaupustelijalapsi olisi myynyt sen vielä halvemmalla. Tuossa vaiheessa en yksinkertaisesti enää halunnut alkaa venkslaamaan hinnasta, olihan kyse meikäläisittäin todella pienestä rahasta. Magneetin ostaminen oli varmasti kyseenalaista, koska myyjä oli lapsi, mutta tehty mikä tehty.

Ystävällinen ja kielitaitoinen tuk tuk -kuskimme Lucky kiitti meitä lentokentällä kädestä pitäen siitä, että olimme antaneet hänelle töitä kolmeksi kokonaiseksi päiväksi. Ilmeisesti eritoten matalan sesongin aikana vähän kaikilla on maassa vaikeaa taloudellisen pärjäämisen kanssa, vaikka meistä tuntuikin Angkorin temppelikierroksella, että turisteja oli melko paljon. En edes halua tietää, paljonko turisteja siellä on huippusesongin aikaan.

Lähtöpäivänä matkalla lentokentälle näimme pitkät rivistöt ökyhotelleja, jotka näyttivät olevan täysin tai lähes täysin tyhjillään, joten porukka taisi todella olla aika vähissä pahimpaan ryysikseen verrattuna. Paikallisia yrittäjiä ajatellen on erittäin hyvä, että sesongin ulkopuolellakaan ei ollut sentään täysin tyhjää.

Temppelin torniin veistetyt hymyilevät kasvot

Lentokoneessa luin lentoyhtiön lehteä ja siinä oli juttua Sihanoukvillen satamakaupungista, joka on suosittu rantakohde Siaminlahden rannalla Kambodzassa. Jutussa kerrottiin muun muassa Sihanoukvillestä tehtävistä retkistä, joista esimerkiksi snorklausretki Koh Rongille kuulosti oikein mukavalta. Lehden mukaan päivän retkiä myydään yleisesti jopa noin 12 taalalla. Asiasta lentokoneessa puhuessamme meitä vähän harmitti, että emme menneet käymään Sihanoukvilleen, koska mietimme sitä kyllä.

Lopulta päädyimme kuitenkin ottamaan vain Siem Reapin mukaan kohdelistalle, jotta pääsisimme Thaimaahan aiotun aikataulumme mukaisesti. No, saatiinpahan siitä taas yksi mahdollinen matkakohde tulevat matkat -listan jatkoksi. Kambodzaan olisi ilo palata!

Matka jatkui edullisesti Thaimaan puolelle

Pahimman turistisesongin ulkopuolella matkustamisesta oli meille hyötyä myös Kambodzasta poistuessamme. Saimme Cambodia Angkor Airin lennon Bangkokiin yhdellä ainoalla taalalla per henkilö, tosin toki lennon hinnan lisäksi maksettavaksi jäivät verot ja lentokenttämaksut. Lystille tuli hintaa alle 50 euroa per henkilö.

Thaimaahan myönnetään maarajojen kautta maahan saavuttaessa vain kahden viikon turistiviisumi, kun lentämällä saapuen viisumin saa kuukaudeksi. Tämän vuoksi totesimme tuon halvan lennon olevan parempi vaihtoehto kuin alkuperäinen suunnitelmamme matkata Siem Reapista Bangkokiin bussilla ja hakea sitten viisumiin lisäaikaa (maksullista sekin).

Lento Siem Reapista Bangkokiin meni mukavasti ja koneessa saatiin pieni välipalakin. Myös matkatavarat kuuluivat hintaan, toisin kuin olimme ehtineet epäillä lennon alhaisen hinnan vuoksi. Lyhyen lennon päätteeksi laskeuduimme Bangkokiin, jossa kumpikaan meistä ei ollut aiemmin käynyt.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Kambodza, myönteinen yllätys”

  1. Kiva lukea näitä teidän Kambodza-juttuja! Meidän kokemukset muutaman vuoden takaa on ihan samanlaisia, tykättiin Kambodzasta hurjasti. Ihmisten ystävällisyys, aitous ja positiivisuus oli jotenkin ihan käsittämätöntä, ottaen huomioon maan hirvittävän lähihistorian. Ja lapsia siellä on hurjan paljon. Me ryhdyttiin itse asiassa tuolta matkalta kotiin palattuamme pienen Siem Reapissa asuvan pojan kummeiksi ja ollaan saatu sieltä postia ja kuulumisia jo vuosia.

    1. Kiva kuulla! Oli kyllä mukava kokemus. Kaunis maa. Hienoa, että olette ottaneet kummilapsen Kambodzasta! Siellähän on lapsia tosiaan hirmu paljon ja maan ikärakenne on vieläkin vähän vääristynyt punakhmerien toimien takia, luin jostain.

  2. Todella mukava lukea positiivisista kokemuksistanne. Meillä on aikomus käydä Sihanoukvillessakin kolmisen päivää. Miten muuten onnistuu rahanvaihto paikan päällä, siis eurojen vaihto?

    1. Kiitos – kiva, että viihdyt tekstien parissa! 🙂

      Me nostimme automaatista USA:n taaloja (niitä saa suoraan siis maatista ja käyvät maksuvälineenä siinä missä rielitkin) ja meillä oli taaloja muutenkin mukana. Hemmo muistelee, että kyllä siellä rahanvaihtopisteissa pystyi euroja vaihtamaan, kun vaan ensin löytää sen rahanvaihtopisteen. Niitä ei ollut mitenkään joka kulmalla. Taaloja suositellaan matkavaluutaksi.

  3. Heippa,
    Sihanoukville itsessään ei ainakaan tällä hetkellä ole kummoinen – todella paljon rakennustyömaita (meitä on infottu, että kiinalaiset ovat ”ostaneet koko kaupungin”).
    Pienoisella tuurilla majapaikaksemme valikoitui Otres 2 -rannalla oleva hotelli, ilmeisesti viimeinen edes hieman ’aidompi’ ranta. Upea ranta, island hopping -veneily oli mahtava ja snorklauskin ilmeisen kivaa näissä vesissä. 🙂
    Ravintoloiden hinnat voisivat olla hieman edullisemmat.

    1. Moikka! Kuulostaa tosiaan siltä, että siitä on muotoutumassa aikamoinen turistirysä, jos kerran rakentaminen on noin vilkasta ja hinnat jo korkeat! Tietysti, kun en ole käynyt, niin mahdoton arvioida kehitystä. Kiva kuulla, että paikka sopii snorklaamiseen. Tykkään siitä puuhasta valtavasti! Ei sitäkään toki viikkotolkulla ehkä jaksa, jos ei ole muuta ohjelmaa. 🙂 Olisi mukava palata Kambodzaan, mutta kohdetta täytynee miettiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *