Joulumarkkinoilla Berliinissä

Artikkelikuva - WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt

Mitä arvelet: iskeekö valinnanvaikeus, jos aiot mennä pyörimään muutamille joulumarkkinoille, mutta kaupungissa järjestetään yli 60 joulumarkkinat? Berliinin joulumarkkinat voivat viedä matkailijan tällaisen tilanteen eteen.

Vietimme viikonloppua Berliinissä Hemmon kanssa ja päätimme ratkaista joulumarkkinaongelman suuntaamalla reilusti tunnetuimmille markkinoille – silläkin riskillä, että siellä olisi meidän makuumme liikaa väkeä. Ajatuksena oli, että täytyyhän joulumarkkinat kerran elämässä testata, ja oikeaa tunnelmaa löytyisi varmasti juuri näistä suosituimmista paikoista. Tässä tapauksessa testausta tuli harrastettua ei kerran vaan kolmesti, koska kiersimme lopulta kolmet eri markkinat.

Suosituimmat Berliinin joulumarkkinat ovat yleisesti tunnetuilla paikoilla: esimerkiksi Alexanderplatzilla, Keisari Wilhelmin muistokirkon tuntumassa, Potsdamer Platzilla, Charlottenburgin linnan luona ja Gendarmenmarktin aukiolla. Päädyimme kiertelemään näistä Alexanderplatzin, Gendarmenmarktin ja Keisari Wilhelmin muistokirkon markkinoille.

Alexanderplatzin joulumarkkinat

Alexanderplatzilla joulumarkkinat ovat ilmaiset ja suuret. Aukiolla on metron sisäänkäyntejä, ja kojut on aseteltu vähän sinne sun tänne. Puisissa kojuissa on myytävänä kaikenlaista syötävää, kuten paahdettuja kastanjoita, sokerisia manteleita, grillattuja makkaroita, salamia sekä karkkia. Asiaankuuluvasti herkut voi huuhtoa alas glühweinilla, joko alkoholilla terästetyllä tai mehuversiolla. Lisäksi myydään muun muassa käsitöitä ja muuta lahjatavaraa. Jos kojujen valikoimat eivät riitä, ostosapajistaan tunnetun Alexanderplatzin lukemattomat kaupat pelastavat tilanteen.

Joulumarkkinoilla on sisätiloja ainakin muutaman ravintolamökin verran. Aukiolla on myös luistelurata, joka oli meidän vierailumme aikaan valitettavasti vetinen, koska lämpötila huiteli kymmenessä plusasteessa.

Karuselli Berliinin Alexanderplatzin joulumarkkinoilla

Alexanderplatzin tuntumassa järkätään samaan aikaan kahdet muutkin markkinat, joista toiset sisältävät myös valtavan huvipuiston (Der Grosse Berliner Weihnachtsmarkt eli Berliinin isot joulumarkkinat). Näimme junasta käsin yläviistosta miten valtavat ihmismassat tuo huvipuisto oli nielaissut ja totesimme, että niin pitkälle meidän kärsivällisyytemme väkijoukkojen suhteen ei riittäisi. Huvipuisto-joulumarkkinat jäivät siis väliin. Lapsellisille ja lapsenmielisille (ja väkijoukkoja sietäville) tässä voisi kuitenkin olla loistava vinkki, sillä värivalojen vilke ja huvipuistovimpainten määrä varmasti houkuttelevat niistä tykkääviä.

Gendarmenmarktin joulumarkkinat

Gendarmenmarktilla on Alexia seesteisempi ja tyylikkäämpi meininki, vaikka väkeä on tungokseksi asti. Joulumarkkina-alueelle on sisäänpääsymaksu, mutta se on vain euron. Jouluinen, tyylikäs telttakylä on kauniiden rakennusten reunustamalla aukiolla, teltat ovat siisteissä riveissä.

Gendarmenmarktin joulumarkkinoiden valoja
Gendarmenmarktin joulumarkkinoiden valokyltti
Joulukuusi ja valaistu torni Gendarmenmarktin joulumarkkinoilla Berliinissä

Sisätiloja on Gendarmenmarktin joulumarkkinoilla Alexanderplatzin tapaan jonkin verran. Muutaman, houkuttelevalta näyttävän ravintolan lisäksi muutamalla myymälällä on lämmitetty sisätila. Luin jälkikäteen, että näissä Gendarmenmarktin joulumarkkinoilla olevissa ravintoloissa olisi töissä jopa Michelin-tason kokkeja!

Niin sanotun oikean ruuan lisäksi tarjolla on toki samoja perinteisiä herkkuja kuin Alexanderplatzin markkinoilla. Käsityöt ja muut myytävät tuotteet eivät ole Gendarmenmarktilla krääsää vaan kunnon tavaraa, ja jäikin melkein harmittamaan, että täältä ei tullut ostettua mitään. Markkinoilla on myös lava ohjelmaa varten, mutta meiltä jäivät ohjelmanumerot näkemättä.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirchen joulumarkkinat

Keisari Wilhelmin muistokirkon (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) kupeessa olevat markkinat ovat hyvin perinteikkäät: ne järjestetään tänä vuonna 32. kerran. Paahdetut kastanjat, houkuttelevat vohvelit, sokeroidut omenat ja esimerkiksi rommilla terästetty glögi tuoksuvat.

Vieressä kulkee Kurfürstendammin tunnettu ostoskatu, joka myös on joulun aikaan koristeltu monenlaisin jouluvaloin. Täältä pääsee helposti kiertelemään oikeisiin kauppoihin, jos markkinakojujen tavarat ja lelut eivät tyydytä shoppailuvimmaa. Viihdyimme glögimukien äärellä, mutta kojujen ostosvalikoimat eivät oikein iskeneet.

Jouluvaloin koristeltuja myyntikojuja keisari Wilhelmin muistokirkon kupeessa joulumarkkinoilla
Keisari Wilhelmin muistokirkko iltavalaistuksessa
Herkkukoju joulumarkkinoilla Berliinissä

Mille näistä Berliinin joulumarkkinoista menisin uudestaan? Gendarmenmarktin joulutunnelma viehätti eniten, vaikka siellä oli myös eniten väkeä. Ympäristö on siellä kaunein ja joulumarkkinoiden tyyli hienostunein. Läpikulkijoiden virta ei siellä kiinnitä huomiota, sillä markkinat ovat pienen pääsymaksun takana. Muutkin Berliinin joulumarkkinat kelpaisivat silti hyvin, sillä kyllä niillä kaikilla on oma, kiva joulutunnelmansa!


Lue myös nämä jutut Berliinistä:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *