Jerez de la Frontera – ei pelkkä sherryn kaupunki

Artikkelikuva - Jerez de la Fronteran linnoitusta

Etelä-Espanjan sisämaassa lähellä rannikkoa sijaitseva Jerez de la Frontera tunnetaan parhaiten sherrystä, sillä sitä tuotetaan ainoastaan Jerezissä ja sen lähistöllä. Klassikkojuomaan tutustumisen lisäksi Jerezissä on muutakin tekemistä. Mukavia ohjelmanumeroita ovat ainakin kävelykierros nätissä vanhassa keskustassa sekä vierailu Jerezin komeassa linnoituksessa. Jerez de la Fronterassa vierailuun voi myös helposti yhdistää käynnin rannikolla Cádizissa, sillä kaupungit ovat vain noin 30 kilometrin päässä toisistaan.

Jerez de la Fronteralla on monipuolinen historia

Kuten monilla andalusialaisilla kaupungeilla, myös Jerez de la Fronteralla on pitkä ja vaiherikas menneisyys. Foinikialaiset kutsuivat kaupunkia Xeraksi, kun taas roomalaisille se oli tuttu nimellä Ceret. Kunnollinen kaupunki Jerezistä alkoi kuitenkin kehittyä ”vasta” muslimivallan aikana, erityisesti almoravidien dynastian (noin vuosina 1091–1145) ja almohadien dynastian (noin 1151–1212) aikoina.

Jerez de la Fronteran linnoituksen muuria

Muslimien valtakaudella kaupunkiin rakennettiin moskeijoita ja palatseja ja keskustaa laajennettiin. Jerezin linnoituksen vanhimmat osat ovat tältä aikakaudelta.

Kristityt saivat vallattua Jerez de la Fronteran maureilta lukuisten yritysten jälkeen vuonna 1264, minkä jälkeen kaupunki oli pitkään rajakaupunki. Siitä on peräisin kaupungin nimen lisäosa la frontera eli raja.

Viinistä alkoi tulla 1700-luvulla Jerez de la Fronteran taloudellinen selkäranka ja vaurauden lähde, ja 1800-luvulla se toi viinintuottajille tuloja erityisesti englantilaisten kanssa muodostettujen viinin vientiin liittyvien yhteistyökuvioiden ansiosta.

Sherrytynnyreitä bodegan sisäpihalla Jerez de la Fronterassa

Jerezin palatseja ja monumentteja

Jerez de la Fronteraa pidetään sherryn lisäksi myös flamencon kotikaupunkina. Kaupungin keskustassa on Andalusian flamencokeskus, jossa aiheeseen pääsee perehtymään ilmaiseksi. Museo sijaitsee 1700-luvulla rakennetussa Pemartín-palatsissa (Palacio Pemartín), jossa on hieno sisäpiha. Flamencokeskuksen omat sivut ovat ainakin tällä hetkellä vain espanjaksi, mutta museosta löytyy englanniksi tietoa Andalusian turismitoimiston sivuilta.

Kiinnostava on myös 1700-luvun lopulla rakennettu Domecq-barokkipalatsi (Palacio Domecz). Tähän palatsiin on varattava liput ja vierailuajankohta etukäteen. Vierailu on mahdollista vain ryhmän mukana tiettyinä kellonaikoina. Lippujen hinnat ja aukioloajat kannattaa tarkistaa Domecq-palatsin omilta sivuilta.

Plaza de la Asuncion pimeällä
Santo Domingon kirkon sisätiloja Jerez de la Fronterassa

Jerez de la Fronteran monumentteihin lukeutuu myös 1600-luvulla rakennettu ja eri tyylisuuntia yhdistelevä Jerezin katedraali. Sen aukioloajat ja lippuvaihtoehdot löytyvät katedraalin omilta sivuilta. Yllä oleva kuva on Santo Domingon kirkosta, joka myös on komean näköinen rakennus.

Jerezin keskustassa on kuitenkin mukava kierrellä ihan muuten vain, käymättä yhdessäkään museossa tai monumentissa. Vanha keskusta on viehättävä ja käveltävän kokoinen. Ja ravintoloita riittää! Espanjalle tyypilliseen tapaan kujat, aukiot ja terassit täyttyvät nopeasti eloisasta puheensorinasta ja lasien ja lautasten kilinästä, kun on lounasaika. Sama ilmiö tapahtuu uudelleen illalla, kun kaupunkilaiset rynnistävät tapasannosten ja illallisen äärelle. Muuten on rauhallisempaa.

Jerez de la Fronteran katukuvaa
Hevosvankkurit linnoituksen muurin viereillä
Tapasannoksia pöydällä
Puolityhjiä terasseja Jerez de la Fronterassa

Jerez de la Fronteran linnoitus

Yhtä monumenttia en Jerez de la Fronterassa kuitenkaan jättäisi väliin – nimittäin Jerezin linnoitusta. Sen vanhimmat osat ovat almohadien kaudelta 1100-luvulta. Linnoitus on Jerezin vanhin pystyssä oleva rakennus.

Jerezin linnoitusta on kunnostettu vuosisatojen saatossa monin tavoin. Siellä pääsee muun muassa tutustumaan vanhan arabialaisen kylpylän jäänteisiin, oliiviöljypuristamoon ja pieneen moskeijaan. Linnoituksen alueella on myös 1600–1700-luvuilta peräisin oleva Villavicencio-palatsi, jossa on näyttelyjä.

Portti Jerez de la Fronteran linnoituksessa
Näkymä muurilta linnoituksen suuntaan
Palatsin koristeellinen keltainen sali, jonka seinillä tauluja
Moskeijan sisäänkäynti

Linnoitusvierailulla pääsee myös kävelemään linnoituksen muurien päällä ja kuljeskelemaan puutarhassa istutusten ja pienten suihkulähteiden lomassa. Me kävimme linnoituksessa tammikuussa, jolloin puutarha ei ollut kukkeimmillaan, mutta kuitenkin ihan hieno. Muureilta ja tasanteilta on hyvät näkymät niin alemmas linnoitukselle kuin kaupunkiin päin. Talviaikaan linnoituksessa oli lähes tyhjää, mutta joskus muulloin väkeä on varmasti enemmän.

Sisäänpääsyliput linnoitukseen ovat varsin edulliset: aikuisen peruslippu maksaa vitosen (maaliskuu 2024). Aukioloajat, hinnat ja ajankohtaiset asiat kannattaa tarkistaa Jerezin kaupungin sivuilta, missä kerrotaan linnoituksesta tarkemmin (espanjaksi tosin, mutta tarpeen vaatiessa käännöstyökalu auttaa).

Linnoituksen puutarhaa
Muuria linnoituksessa
Moskeijan tiloja linnoituksessa

Jerez de la Fronteran sherrybodegat

Sherry on väkevöityä viiniä, jota on useita eri tyyppejä erittäin kuivista vaihtoehdoista erittäin makeisiin. Jos ei tykkää yhdestä, voi hyvin olla, että joku toinen sherrytyyppi silti maistuu. Sherryä tuotetaan nimenomaan Jerez de la Fronteran kaupungissa ja sen ympäristössä – ei muualla.

Moni matkailija tietääkin Jerezistä vain sen, että se on sherryn kaupunki, ja sherryn maistaminen on mielessä varmasti lähes kaikilla kaupungissa vierailevilla. Niin oli meilläkin. Emme kuitenkaan varanneet bodegakierrosta etukäteen ja lopulta aikataulut eivät paikan päällä menneet yksiin, joten kävimme maistamassa sherryä tavallisessa baarissa. Se oli ihan hauskaa, mutta kokemus on taatusti vaikuttavampi ja avartavampi, jos osallistuu bodegakierrokselle.

Tio pepe -patsas
Hemmo ja sherrylasillisia

Tunnettuja sherrytuottajia ovat esimerkiksi Sandeman, Harveys ja González Byass, joilla on kaikilla edustus Jerezissä. González Byassin tunnetuin brändi lienee Tío Pepe -sherry, joka oli yhtiön mukaan Espanjan ensimmäinen rekisteröity tavaramerkki. Tarkempaa tietoa vierailusta González Byassin sherrytalossa löytyy Ja sitten matkaan -blogin jutusta.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Jerez de la Frontera – ei pelkkä sherryn kaupunki”

  1. En tiennytkään, että Jerez de la Fronteraa pidetään flamencon kotina. Santo Domingon kirko näyttääkin oikein hienolta. Nykyään kirkot ovat alkaneet kiinnostamaan itseäni enemmän ja enemmän. Myös tuo linnoitus kiinnostuisi. Sherry oli itsellenikin käytännössä ainoa, mitä kaupungista etukäteen tiesin. Sherryt eivät toistaiseksi ole ehkä olleet mieleen, mutta uskon kyllä, että tuolta löytyisi mieluisiakin vaihtoehtoja.

    1. Sherry ei pääsääntöisesti lukeudu minunkaan suosikkeihini. Mutta sitä on niin monenlaista, että osa maistamistani on ollut ihan okei. Varmasti joku loistavakin löytyisi, kun tarpeeksi etsiskelisi. Olisi ollut kiva päästä bodegakierrokselle, mutta ehkä vielä jonain päivänä tulee sekin koettua.

  2. Jerezissä on joskus tullut poikettua pikaisesti. Jäi silloin vaikutelma, että olisi pidemmän stopin paikka parin yön taktiikalla. Vieressä on Montecastillon huippukenttä ja moottoriurheilurata, mitkä ovat omanlaisensa kiinnostuksen kohteet kaupungissa myöskin.

    1. Aivan, urheilusta kiinnostuneillekin löytyy tekemistä! Jerez oli minusta juuri sopiva tuollaiselle parin yön vierailulle, jonka teimme. Toki voisihan sitä pidempäänkin olla ja kierrellä tarkemmin nähtävyyksiä ja ravintoloita ja sen sellaista, mutta parissa päivässä saa kaupungista kyllä jo käsityksen.

  3. Jerez on jäänyt meidän Andalusian-matkoilla toistaiseksi väliin, mutta joskus olisi mukava päästä käymään. Kiitos siis hyvästä kaupunkikuvauksesta. Jerez vaikuttaa monin tavoin hyvin tyypilliseltä andalusialaiselta kaupungilta, jossa kuitenkin on omat erityiset piirteensä. Makea sherry sopii muuten erinomaisesti myös juustokakun kastikkeeksi 🙂

    1. Kiitos vinkistä, eipä ole tullut maisteltua juustokakkua sherryllä! 😀

      Minulle Jerez de la Frontera jäi aikanaan nimenä lähtemättömästi mieleen joltain ihan ensimmäiseltä espanjan kurssilta. Oppikirjassa mainittiin jostain syystä jatkuvasti Jerez, joten alkoi jo silloin kiinnostaa käydä siellä ihan huvin vuoksi. Näin vuosikausia myöhemmin tuli sitten vihdoin käytyä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *