Itävalta: patikointia Golling-vesiputouksella

Golling-vesiputous Itävallassa - artikkelikuva

Golling-vesiputous on 75-metrinen putous, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Salzburgista etelään. Me vierailimme putouksella Saksan puolelta Schönau am Königsseestä, mistä matkaa on saman verran. Gollingin vesiputous on hienon näköinen niin edestä kuin yläpuolelta nähtynä. Yläjuoksulle päästäkseen saa kävellä aika monta rappusta, mutta urakka kannattaa.

Ajelimme Gollingin vesiputoukselle Königsseen rannalta Saksan Baijerista, kun meillä oli eräänä iltapäivänä hieman luppoaikaa. Mikä olisi parempi tapa kuluttaa muutama tunti kuin vierailla kauniilla vesiputouksella?

Gollingin vesiputouksella vierailua varten auton saa pysäköityä kätevästi lähelle reittiä, jota pitkin pääsee suoraan putoukselle. Pysäköinti maksaa vitosen ja pääsylippu putoukselle saman verran (syyskuu 2021).

Matkalla pysäköintialueelta vesiputoukselle polulla on hieman juurakkoa, mutta muuten kävelymatka on nopea ja helppo. Se kestää vain noin kymmenen minuuttia. Putous levittäytyy pian edessä keskellä metsää.

Gollingin vesiputoukselle vievää polkua
Gollingin vesiputous

Valokuvien perusteella oli etukäteen todella vaikea arvioida, miten suuren näköinen Gollingin vesiputous todellisuudessa on. Sillä on korkeutta noin 75 metriä, mikä tietysti antaa osviittaa, mutta valokuvista kokoa on aina vaikea hahmottaa. Niinpä paikan päällä putous näytti minusta vaikuttavammalta kuin etukäteen kuvittelin. Mukava yllätys!

Moni paikalla ollut kävijä otti putouksen edustalla selfieitä tai poseerasi muulla tavoin valokuvissa ja lähti heti sen jälkeen pois. Vesiputouksesta oli vaikea saada otettua valokuvaa ilman sen juurella parveilevia ihmisiä, koska seuraava kuvattava oli aina ”jonossa”, vaikka paikalla ei edes ollut kovin runsaasti väkeä.

Meistä olisi ollut tylsää jättää putousvierailu vain sen juurella vierailuun, joten olimme iloisia siitä, että putouksella voi tehdä myös pienen patikoinnin ylös putouksen alkulähteelle. Sinne ei pääse ihan niin kätevästi kuin putouksen juurelle, vaan ylös päästäkseen on tallattava todella paljon rappusia. Osa niistä on puisia, osa metalliritilää. Osa matkasta on vähän huonokuntoisempaa reittiä ja osa taas priimakunnossa.

Juurakkoisia rappusia Gollingin vesiputouksella
Jenni polulla Gollingin putouksella
Hyväkuntoisia puisia rappusia Gollingin vesiputouksella
Jenni ritiläsillalla Gollingin putouksella

Matkalla ylös on muutama ritilästä tehty silta ja tasanne, joilla on mukava pysähdellä katselemaan ympäröivää vesiputous- ja metsämaisemaa sekä puiden välistä kauempana näkyviä vuoria ja kukkuloita. Reitin varrelta löytyy myös muutama penkki levähtämistä varten.

Ylempänä reitillä lähellä putousta on paikoin melko märkää, koska suuresta vesiputouksesta luonnollisesti roiskuu vettä. Sadetakkia reitillä ei silti noiden roiskeiden takia tarvitse.

Aivan ylhäällä putouksen vesi virtaa hienon näköisesti synkän kalliokolon sisällä, ja tätä näkyä pääsee katsomaan tasanteelta ihan vierestä. Itse putous tietysti näyttää ihan erilaiselta ylhäältä kuin alhaalta. Ylhäältä käsin sen korkeutta on vaikea hahmottaa ja huomio kiinnittyy enemmän veden pauhuun ja ympäröivään maisemaan kuin putoukseen kokonaisuutena.

Puiden välistä avautuva kukkulainen maisema Gollingin putouksella
Jenni Gollingin putouksen puisella kävelyreitillä
Lähikuva vesiputouksesta
Mutkitteleva kävelysilta
Gollingin vesiputous yläjuoksulla

Minusta kannatti ehdottomasti käydä kävelemässä ylös nouseva reitti, sillä muuten vierailu putouksella olisi mielestäni jäänyt vähän tyngäksi. Putous on hienoimman näköinen sen juurelta, mistä sen näkee kokonaan, mutta yläjuoksulle nouseminen tarjoaa ihan toisenlaisia näkökulmia kuin pelkkä putouksen juurella seisoskelu. Samalla saa kätevästi hoidettua päivän reippailut.

Meillä meni Gollingin putouksella kaikkinensa 1,5 tuntia ja päälle ajomatkat Königsseeltä. Vierailu oli juuri sopiva iltapäivän aktiviteetiksi. Jos kuitenkin haluat yhdistää samaan reissuun myös toisen hienon patikointikohteen, niin erinomainen vinkki on suunnata noin 15 kilometrin päähän upealle Lammerklammin kanjonireitille.

Tykkäätkö käydä katselemassa vesiputouksia?

Tein muuten saman seudun patikointireiteistä myös videon, jossa on Gollingin vesiputouksen lisäksi kolme muuta hienoa päiväpatikointiin sopivaa reittiä Itävallan ja Saksan puolella.

Vierailimme Gollingin vesiputouksella osana kolmen viikon autoreissuamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa.


Lue myös nämä patikointijutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Itävalta: patikointia Golling-vesiputouksella”

  1. Golling-vesiputous on todella näyttävän näköinen, jossa olisi kiva joskus käydä itsekin.

    Tykätään vesiputouksista kovasti! Iguassu omana lempparina, ja seuraavana Victorian putoukset. Mutta ei vesiputousten tarvitse niin massiivisia olla ollakseen upeita. Ollaan itse asiassa Suomessakin käyty viime vuosien aikana useilla vesiputouksilla, joista useat ovat olleet erittäin kivoja kohteita.

    1. Iguassu on kertakaikkisen upea! Victorian putoukset ovat itselläni vielä kokematta. Olisi hieno joskus käydä! Mutta olen samaa mieltä, että vähempikin voi olla kaunista. Eihän tämä Gollingkaan mikään valtava ole varsinkaan noihin jättimäisiin verrattuna, mutta hieno silti.

  2. Kiitos kivasta vinkistä, tämä on juuri sellaista, joka aika usein sopii myös meidän pysähtymiskohteeksi. Olimme juuri tänä syksynä roadtripillä Euroopassa ja kuljimme myös noilla seuduilla. Königseetä ja sen ympäristöä katselimme kuitenkin vain ylhäältä Kehlsteinhausilta. Salzburgin kiertelimme lähinnä muistellen Sound of Musicia ja Mozartia (Juha on musiikinopettaja) Olisi selvästi pitänyt pysähtyä pitemmäksi ajaksi. Eivät vesiputoukset toki meiltäkään väliin jääneet, pysähdyimme Itävallassa kolmeksi päiväksi ennen Grossglocknerin ylitystä Alppien pohjoispuolelle ja pyöräilimme Salzach-joen rannoilla ja kävimme Krimmlin putouksilla. Siellä oli helppo polku nousta ylös ja myös vaikuttavia näkymiä. (Näistä löytyy kuvauksia meidän blogista, jos haluat lukea.) Mitä ajattelet ajankohdasta näiden putousten vierailuun? Me mietimme, että syksy ei ollut kaikkein näyttävin, keväämmällä olisi voinut vettä ja näyttävyyttä olla vielä enemmän. Aila

    1. Kiva, että tykkäsit tästä vinkistä! Me olemme vierailleet Kehlsteinhausilla eräällä aiemmalla reissulla, joten sen takia emme tällä reissulla enää sinne menneet. Salzburg on myös tuttu aiemmilta reissuilta. Kävin juuri eilen lukemassa tuon jutun Krimmlin putouksista. 🙂 Siellä ei ole tullut käytyä, joten meni todo-listalle!

      Minusta loppukesästä oli sään puolesta täydellinen aika reissailla ja vesiputoukset ja muut luontokohteet olivat hienoja. Samaan aikaan on silti ihan totta, että keväällä vettä olisi varmasti merkittävän paljon enemmän. Etenkin monilla rotkoreiteillä, joilla kävimme tällä matkalla patikoimassa, veden määrällä olisi varmaan iso vaikutus paikan ulkoasuun. Tässä mielessä olisi hieno käydä joskus katsastamassa vastaavia paikkoja alkukesästä. Yleensä matkustelemmekin Euroopassa nimenomaan aivan kesän alussa ennen kesäsesongin alkua, joten matkaohjelmaan varmaan tulee jatkossa lisäiltyä yhä enemmän tällaisia ”vetisiä” luontokohteita, kun tällä matkalla niistä tuli poikkeuksellisen hienoja kokemuksia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *