Langhen viinialue Italian Piemontessa on todella viihtyisää ja kaunista seutua. Joka kylässä tuntuu olevan tarjolla herkullista ruokaa ja viiniä, ja ympärillä aukeaa silmiä hivelevä, vihreänä kumpuileva maisema, jota täplittävät pienet kylät. Ilmapiiri on mukavan kiireetön. Kokosin tähän juttuun kokemuksiamme Langhen viinialueelta, missä vierailimme Euroopan-automatkan yhteydessä. Löydät jutun lopusta myös vinkkejä alueelle matkailuautoilijan näkökulmasta.
Langhen viinialue sijaitsee Pohjois-Italian Piemontessa Cuneon ja Astin maakuntien alueella. Osa seudusta on listattuna Unescon maailmanperintöluetteloon kulttuurimaisemien ja viininviljelyperinteiden ansiosta. Viinin lisäksi Langhe tunnetaan myös juustoista ja tryffeleistä. Tryffeleitä emme omalla matkallamme harmillisesti päässeet maistamaan, mutta viiniä, juustoja ja muitakin alueelle tyypillisiä ruokia ehdimme jonkin verran testailla.
Ruutukaavainen Cherasco
Saavuimme Piemonteen Ranskan Rivieran suunnasta ja suuntasimme ensin Cherascoon, joka ei tarkalleen ottaen ole aivan Langhen viinialuetta vaan kivenheiton päässä sen ulkopuolella. Pikkukaupunki on rakennettu särmästi ruutukaavaan, mikä ei Italiassa tai oikein muuallakaan Euroopassa ole kovin tyypillistä vanhoille kaupungeille, joten Cherascon ulkoasu pisti heti silmään.
Ruutukaavan takia Cherasco tuntui myös hyvin erilaiselta kuin muut saman seudun kylät, vaikka sekavia katuja lukuun ottamatta siellä on tarjolla kaikkea samaa kuin muuallakin: kivannäköisiä vanhoja taloja, näkymiä kumpuileville viiniviljelmille, alueelle tyypillisiä barolo- ja barbaresco-viinejä tarjoilevia ravintoloita ja herkullista paikallista ruokaa.
Olimme liikkeellä kesäkuun alkupuolella, mikä ei vielä ole kovinta matkailusesonkia missään päin Eurooppaa. Cherascossa kävimme ensi töiksemme pienellä kävelykierroksella keskustan lähes tyhjillä kaduilla ja sen jälkeen suuntasimme ravintolaan illalliselle. Tarjoilijan kanssa jutellessa kävi ilmi, että seudulla oli paikallisvaalit, mikä ehkä selitti osaltaan tyhjiä katuja. Kaikki kylillä liikkuneet ihmiset olivat pakkautuneet yhden ravintolan edustalle, jossa meininkiä sitten riittikin.
Rennot Piemonten antipastot
Ajattelin etukäteen, että Langhen viinialueella ja muutenkin Piemontessa voisi olla melko turistinen meininki: ravintoloiden listat englanniksi ja kenties muillakin kielillä, ravintoloiden edustalla sisäänheittäjiä, kaikki tarjoilijat vaihtavat sujuvasti englantiin ja sen sellaista. Italia on niin suosittu matkailumaa, että tällaiseen voi siellä törmätä.
Illallisravintolamme Cherascossa kuitenkin hälvensi tällaisia luuloja. Tarjoilijamme osasi kyllä auttavasti englantia, mutta varsinaisesta keskustelusta ei olisi tullut mitään, jos paikalla ei olisi sattunut olemaan hänen englantia taitavaa sukulaistaan, joka toimi tulkkina. Meiltä Hemmon kanssa ei valitettavasti italia taitu.
Huomasimme myös myöhemmin monessa kylässä ravintoloiden kylttejä katsellessamme, että ravintolat eivät olleet iltaisin auki lainkaan. Cherascossa päätös illallispaikasta piti tehdä kahden avoinna olevan ravintolan välillä, ja niistä valitsimme rennomman näköisen paikan nimeltä La Buca.
Tilasimme jaettavaksi tyypillisen paikallisen antipastolajitelman, joka sisälsi neljää eri sorttia alkupaloja. Hieman oudolta yhdistelmältä kuulostanut vasikanleikkele tonnikalakastikkeella oli mainio. Luin myöhemmin, että tonnikalakastike maustetaan tyypillisesti anjoviksella ja kapriksilla, mutta en ole varma, miten meidän annoksemme oli maustettu. Hyvää se joka tapauksessa oli.
Myös tartar, friteeratut kesäkurpitsan kukat ja sardiinit öljyssä maistuivat. Laseissa ollut Langhen nebbiolo oli melko kevyttä meille täyteläisten viinien ystäville, mutta ei sitä missään nimessä huonoksi voinut sanoa.
Täpötäysi Langhen viinialueen Barolo ja hiljainen Novello
Cherascon jälkeen seuraava yöpaikkamme oli ihastuttava La Morra, joka sijaitsee monien muiden alueen kylien tapaan kukkulan laella. Ajelimme sinne niin ikään viehättävän Novellon kautta. Matkalla yritimme pysähtyä myös kuuluisaan Baroloon, mutta se osoittautui mahdottomaksi erinäisten ajokieltojen ja täpötäysien tai aivan liian ahtaiden parkkipaikkojen takia.
Novellossa sen sijaan ei ollut oikeastaan ketään. Kävimme kiertämässä kylän pääkadut ja katselemassa ympäröiviä maisemia, jotka näkyivät hyvin näköalapaikoilta.
Kävellessä tutkimme samalla ravintolatarjontaa. Harkitsimme yöpymistä Novellossa, mutta kylän ravintoloista oli illalla auki vain yksi ja söpö kylä vaikutti muutenkin tosi hiljaiselta. Vilkkaamman turistisesongin aikaan tilanne olisi mahdollisesti ollut toinen, mutta kesäkuun alussa tuntui, että eläväistä tunnelmaa ja murua rinnan alle täytyi etsiä jostain muualta.
Maisemakierros Langhen viinialueella
Teimme La Morrasta käsin maisemakierroksen alueen kylissä ja kumpuilevissa maisemissa. Ensin otimme kuitenkin tuntumaa kylään käväisemällä lounaalla Osteria More e Macine -nimisessä paikassa, joka oli ilmeisen suosittu. Saimme paikan viimeisen vapaan pöydän, jota tarjoilijat käyttivät ruokalistojen laskupaikkana, joten ne siivottiin ensin muualle. Parsarisotto, ragupasta ja vihersalaatti olivat kaikki herkullisia.
Lounaan ja pienen jaloittelutauon jälkeen oli hyvä lähteä maisema-ajelulle. Suunnittelimme pysähtyvämme kotitekoisen maisemakierroksemme kaikissa kylissä, mutta se ei lopulta ihan onnistunut. Aika hupeni yllättävän nopeasti upeiden maisemien äärellä jatkuvasti kuvaustauoille pysähdellessä.
Langhen viinialueen mäkiset ja vihreät maisemat viiniviljelmineen ovat todella viehättäviä, ja kylästä toiseen kulkevat tiet mäkisiä ja mutkikkaita. Navigaattori aiheutti pientä säätöä, sillä sen mielestä olisi muutaman kerran ollut hyvä idea oikaista jotain ajokelvotonta kinttupolkua suoraan viiniviljelmien läpi. Luonnollisesti päätimme jättää nämä oikopolut väliin ja etsiä soveliaamman reitin.
Ajelimme La Morrasta ensin Roddin kylään, mutta pysähdyimme vasta seuraavassa reitin kohteessa Serralunga d’Albassa. Siellä kävimme katselemassa maisemia kylän 1300-luvulta peräisin olevan linnoituksen tasanteelta. Itse linnoitukseen emme valitettavasti päässeet vierailemaan, sillä se oli vierailumme aikaan suljettu.
Seuraavaksi kaartelimme Roddinon kautta Monforte d’Albaan, missä teimme pienen kävelykierroksen rauhallisilla kaduilla. Kylän viehättävyyttä söi hieman se, että siellä oli meneillään jos jonkinlaista julkisivu- ja katuremonttia. Kylä on varmasti jatkossa entistä ehompi! Nättiä siellä oli nytkin.
Vaikutti myös siltä, että kylässä voisi toisena ajankohtana olla vilkastakin: ravintoloita näytti olevan sen verran runsaasti. Monforte d’Alba olisi voinut olla yksi potentiaalinen yöpymispaikka. Me palasimme kuitenkin illaksi ja yöksi takaisin La Morraan.
Ihastuttava Langhen viinialueen La Morra
La Morra on hieman suurempi kylä, joten ravintoloita löytyy useita. Niistä moni oli kesäkuussa auki myös iltaisin, mikä oli yksi syy sille, että valitsimme yöpymiskohteeksi juuri La Morran. Halusimme illalliselle ravintolaan. Toinen syy oli hyvä, ilmainen yöpymispaikka keskustan kupeessa.
Päädyimme syömään Uve – Rooms & Wine bar -nimiseen paikkaan, josta löytyy suojainen sisäpiha. Alkudrinkkien kylkeen tuli sen verran kivat naposteltavat (sipulimakkaran tapaista leikkelettä, bruschetat ja foccacciaa), että olisimme pärjänneet myös ilman tilaamaamme alkuruokaa. Varsinaiseksi alkupalaksi tilaamamme juusto- ja leikkelelautanen oli kuitenkin niin loistava, että ei harmittanut yhtään. Se sisälsi kolmea eri leikkelettä ja kolmea eri juustoa sekä leipää.
Pääruuaksi söimme haudutettua nautaa barolokastikkeessa ja kasviksia, ja tietysti piti maistella baroloa ihan lasistakin. Viini oli tällä kertaa miellyttävän pehmeää ja kaikki ruoka oli hyvää, mutta kuten yllättävän usein käy, niin alkupalat veivät voiton makukisassa.
Illallisen jälkeen kävimme katselemassa kylän suurelta näköalapaikalta ympäröivää maisemaa tummassa etelän yössä. Lähikylien valot tuikkivat, mutta muuten oli aivan pimeää. Ilmassa oli raikasta kosteutta ja lämpötila oli helteisen päivän jälkeen laskenut miellyttävän vilpoiseksi.
Ennen pehkuihin painumista piipahdimme vielä Vineria Sociale -nimisessä viinibaarissa maistamassa eri baroloa kuin mitä ravintolassa joimme. Viinibaarissa olisi ollut mahdollista kokeilla useampaakin viiniä, mutta ilta tuntui olevan jo turhan pitkällä siihen, joten lähdimme ennemmin nukkumaan.
Vinkkejä matkailuautoilijoille Piemonteen Langhen viinialueelle
Me olimme Piemontessa Langhen viinialueella osana kuukauden mittaista automatkaa. Olimme liikkeellä 6-metrisellä retkeilyautolla, joka on täysin varusteltu (jääkaappi, wc, suihku, kaasuhella).
Retkeilyautoreissuilla pyrimme hyödyntämään auton ominaisuuksia ja yöpymään ilmaiseksi tai edullisesti, mutta silti mielellään hyvällä sijainnilla olevilla paikoilla. Usein tämä tarkoittaa niin sanottuja puskaparkkeja (jotka eivät välttämättä sijaitse oikeasti puskassa, vaan sanaa käytetään erotuksena leirintäalueista). Piemontessa puskailu oli todella helppoa, sillä sopivia paikkoja löytyi helposti.
Miinusta ajo- ja pysäköintikielloista ja ahtaudesta
Ennen muita kehuja täytyy kuitenkin antaa myös muutama risu Langhen viinialueelle. Tunnettu Barolo ei ole matkailuautolla liikkuville kovinkaan kiitollinen kohde, sillä kylässä on paljon kieltoja matkailuautoilla ajamiselle. Barolo oli myös kesäkuisen matkamme ainut ruuhkainen kohde: vaikka jollekin kadulle olisi saanut ajaa, niin pysäköintitilaa tuntui olevan mahdoton löytää. On hyvä varautua jättämään auto kauemmas, jos kylässä haluaa vierailla.
Myös niin ikään tunnetussa Albassa matka voi tyssätä ympäristövyöhykkeeseen tai ajokieltoon matkailuautoille. Sattuneesta syystä sekä Baroloon että Albaan tutustuminen jäi meillä ohittamisen tasolle.
Plussaa ilmaisista pysäköinti- ja huoltopisteistä
Sitten voidaankin siirtyä niihin kehuihin! Baroloa ja Albaa lukuun ottamatta Langhen viinialue Piemontessa oli erittäin hyvä kokemus matkailuautoilun ja puskaparkkeilun näkökulmasta.
Kokemusteni mukaan Pohjois-Italiassa (ehkä muuallakin maassa?) on tyypillistä, että matkailuautoilijoille löytyy ilmaisia tai hyvin edullisia matkaparkkeja tai muita pysäköintimahdollisuuksia. Langhen viinialueella emme maksaneet matkaparkeissa tai pysäköintialueilla viettämistämme öistä senttiäkään.
Autoon sai myös Langhen viinialueella täytettyä täysin maksutta puhdasta vettä ja tyhjennettyä likavedet ja wc:n. Italiassa hanavesi on täysin juotavaa ja myös varsin hyvää, joten ilmaisia vesipisteitä kannattaa muutenkin hyödyntää vesipullojen ostelun sijaan.
Matkailuautoparkit Cherascossa, La Morrassa ja Novellossa
Yövyimme Piemontessa Cherascossa ja La Morrassa. Käyttämämme Cherascon ilmainen matkaparkki (Area sosta camper, Piazza Giovanni Paolo II) on aivan keskustassa vanhankaupungin portin ulkopuolella. Kyseessä on suuri parkkipaikka, jonka yhdessä laidassa on oma alue matkailuautoille. Meidän vierailumme aikaan vedenottopiste oli rikki, mutta harmaan veden (suihku- ja tiskivesi) ja wc-säiliön tyhjennys onnistui.
La Morrassa Langhen varsinaisella viinialueella yövyimme niin ikään ilmaisella parkkipaikalla, jonka laidalla oli varattu joitakin paikkoja matkailuautoille (Parcheggio Piazza Vittorio Emanuele). Tällä alueella ei ollut vesipistettä tai muita karavaanareiden palveluja, ainoastaan pysäköintimahdollisuus. Parkkipaikan sijainti on erinomainen kylään tutustumista ajatellen, sillä se on keskustan laidalla.
Novellossa käytimme kahteen kertaan hyvää ja ilmaista matkailuautoilijoille tarkoitettua huoltopistettä (Area Camper Novello, Piazza Monviso). Aukion laidalla sijaitsevasta huoltopömpelistä (alla kuvassa) sai täytettyä autoon vedet ja tyhjennettyä wc:n ja käytetyn veden. Eikä maksanut mitään! Aukiolla on myös pari paikkaa matkailuautoille, mutta aukio on sen verran pieni, että ne voivat täyttyä nopeasti. Paikalla on muuten myös autovaaka, joten jos oman auton paino askarruttaa, sen voi selvittää euron hintaan.
***
Vierailimme Langhen viinialueella osana kuukauden mittaista automatkaa Euroopassa. Koko matkareitin kuvauksen löydät postauksesta Reitti automatkalle: Saksa, Ranska, Italia, Slovenia, Itävalta ja Tšekki. Lisää vinkkejä Langhen viinialueen kylistä ja kohteista puolestaan löydät Lähtöportti-blogin jutusta Viiniä ja maisemia – tunnetko jo Italian Langhen?
Oletko autoillut Italiassa tai kierrellyt Italian viiniseutuja? Mitkä paikat ovat suosikkejasi?
Lue myös:
- Saint-Émilion, hurmaava viinikylä Ranskassa
- Saksan viiniseudulla: ihana Rüdesheim am Rhein
- Ribeauvillé: kaunis viinikylä Ranskan maaseudulla
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Kuulostaa viihtyisällä alueelta. Italian viiniseutuja tai oikeastaan minkään muun viiniseutuja ei ole tullut kierrettyä – Yhdysvaltojen Napa poikkeuksena. Dolomiiteilla olen autoillut ja ylipäätään Pohjois-Italiassa. Autolla liikkuminen on matkalla usein kätevintä.
Napa kiinnostaisi minuakin, en ole toistaiseksi käynyt. Toinen kiinnostava, mutta toistaiseksi käymättä oleva alue olisi Etelä-Afrikka (esim. Stellenbosch). Australiassa sen sijaan on käyty aikanaan viiniseudulla, ja menisin mielelläni uudestaankin. Euroopassa on tullut ajeltua useammilla viiniseuduilla: Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Montenegrossa ja Italiassa. Kaikkialla on ollut kaunista ja aina kiva kierrellä!
Mainiota että tekin pääsitte tutustumaan Langheen! Nuo maisemat ja kylät on jääneet tosi viehättävinä mieleen, ja kävitte myös muutamissa sellaisissa paikoissa, jotka jäivät meiltä väliin. Italiassa on tiettyjä yliturismista kärsiviä paikkoja, mutta toisaalta myös näitä todella upeita seutuja, joissa matkailijamäärä on yllättävän vähäinen. Hienosti kuvasit Langhen tunnelmia ja noista ruokakuvista tuli nälkä! Tuo ihmettelemäsi vitello tonnato on muuten omia antipastosuosikkejani, jonka tilaan melkein aina kun sitä on tarjolla. Kyllä kelpaisi, barolon kera tietenkin!
Vitello tonnatosta tuli yksi minunkin suosikeistani. Yhdistelmä oli hämmentävän herkullinen! Muutenkin pidin seudun ruoka- ja juomatarjonnasta.
Matkailijoiden vähäinen määrä vähän yllätti. Oletan kuitenkin, että matkamme ajankohdalla oli iso vaikutus asiaan. Kesäkuun alkupuoli on ympäri Eurooppaa tyypillisesti erinomaista aikaa matkailla: kesäsäät ovat parhaimmillaan, mutta sesonki ei ole vielä täysillä käynnissä eli ruuhkia ei yleensä ole.