Istrian pikkukaupungit: Poreč

Artikkelikuva - Porec, Kroatia

Kroatiassa Istrian niemimaalla sijaitsevasta Porečista taisi jäädä mieleen yleisen tunnelman lisäksi parhaiten viini. Tarkemmin sanottuna ihastuttavassa Bacchus-nimisessä viinibaarissa nautittujen herkullisten naposteltavien seurana imaistu lasillinen tai pari älyttömän hyvää malvazijaa. Viiniköynnökset riippuivat kapealla kujalla ja ympärillä soljui tasainen, hilpeä puheensorina. Lomatunnelma oli täysi nappi. 

Ilta Porečissa kuluukin leppoisasti terasseilla viipyillen, sopivaa ravintolaa etsien. Valinta ei välttämättä ole ihan helppo, sillä vaihtoehtoja todellakin löytyy. Sopivaa etsiessä voi nauttia melkein parituhatvuotisen satamakaupungin kiemurtelevista kujista, kauniista yksityiskohdista ja tietenkin siitä viinistä.

Kauniit kivitalon kaari-ikkunat Porečissa
Viinibaari terassi
Viiniköynnös terassilla

Me nautimme illallisen ravintolassa nimeltä Marconi. Sisäpihan suojaisa terassi valkoisilla pöytäliinoilla päällystettyine pöytineen vihjasi hintojen olevan tyyriimpiä kuin mitä ne todellisuudessa olivat. Kohtuullinen hintataso oli iloinen yllätys. Lisäksi ravintolan melko fiinistä ulkoasusta johtuen kuvittelimme annoskokojen olevan maltillisia, mutta veikkaus meni pieleen. Poistuimme herkulliset alku- ja pääruuat nautittuamme vatsat täpötäysinä ihastelemaan tummenevaa iltaa.

Ravintola iltahämärässä
Illallisravintolan sisäpihan terassi
Valkoisia veneitä satamassa iltapimeällä

Hyvän ruuan ja juoman ohella lähes 2000 vuotta vanhalta Porečin kaupungilta sopii odottaa historian havinaa, ja sitä myös löytyy – muutenkin kuin vanhan katukivetyksen muodossa.

Historiallisessa keskustassa sijaitseva Eufrasiuksen basilika on yksi maailman parhaiten säilyneistä varhaiskristillisistä kirkoista. Kirkko ja sitä ympäröivät rakennukset on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi. Jos keräilisin Unesco-kohteita, taas olisin saanut yhden rastin seinään, vaan kun en keräile. Toki noteeraan ne, jos kohdalle sattuvat.

Kävelykatu keskustassa
Purjelaiva satamassa

Modernimpaa otetta löytyy rannasta. Näemme siellä myös historiallisen purjealuksen, mutta enemmän siellä on uudenkarheita huviveneitä. Toinen toistaan hulppeampia puhtaanvalkoisina hohtavia veneitä on luonnonsatamassa pitkät rivistöt. Niiden omistajat – tai omistajan elkein muuten vain käyttäytyvät – nauttivat pimenevästä etelän illasta veneidensä kansilla, ohi soljuvia ihmisiä katsellen. Ihailemme illalla ravintolaähkyjen jälkeen veneitä pitkän tovin ja mietimme, että moinen tapa viettää iltaa kelpaisi kyllä meillekin!

Reitti: Pula – Poreč 50 km
Leirintäalue: Camping Zelena Laguna
Hinta (2 henkeä, henkilöauto, iso teltta ja sähkö): 27,80 € per yö

Poreč oli viiden viikon kesäreissumme kahdeksas yöpymiskaupunki. Yövyimme neljä yötä. Valtavan kokoinen leirintäalue oli osa jäätävää hotelli- ja loma-aluekompleksia, missä oli hyvät ja huonot puolensa. Alue oli meren rannalla, siellä oli uima-allas ja siistit tilat, ja sieltä pääsi bussilla ja turrejunalla keskustaan. Kaikki mahdolliset palvelut olivat lähellä – mutta paikallinen tunnelma jäi resorttimeiningin takia puuttumaan.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Istrian pikkukaupungit: Poreč”

  1. Moikka!

    Tosi kiva kirjoitus! Erityisen paljon tykkäsin kuvista! 😊 Kiitos, Poreciin taitaa tie viedä 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *