Istrian pikkukaupungit: Poreč

Artikkelikuva - Porec, Kroatia

Kroatiassa Istrian niemimaalla sijaitsevasta Porečista taisi jäädä parhaiten mieleen viini. Tarkemmin sanottuna ihastuttavassa Bacchus-nimisessä viinibaarissa nautittujen herkullisten naposteltavien seurana imaistu lasillinen tai pari älyttömän hyvää malvazijaa. Viiniköynnökset riippuivat kapealla kujalla ja ympärillä soljui tasainen, hilpeä puheensorina. Lomatunnelma oli täysi nappi. 

20161006-Unelmatrippi-Porec-DSC_0751

20161006-Unelmatrippi-Porec-DSC_0773

20161006-Unelmatrippi-Porec-DSC_0777

Ilta Porečissa kuluukin leppoisasti terasseilla viipyillen, sopivaa ravintolaa etsien. Valinta ei välttämättä ole ihan helppo, sillä vaihtoehtoja todellakin löytyy. Sopivaa etsiessä voi nauttia melkein parituhatvuotisen satamakaupungin kiemurtelevista kujista, kauniista yksityiskohdista ja tietenkin siitä viinistä.

20161006-Unelmatrippi-Porec-DSC_0791

20161006-Unelmatrippi-Porec-DSC_0789

Me nautimme illallisen ravintolassa nimeltä Marconi. Sisäpihan suojaisa terassi valkoisilla pöytäliinoilla päällystettyine pöytineen vihjasi hintojen olevan tyyriimpiä kuin mitä ne todellisuudessa olivat. Kuvittelimme annoskokojen olevan maltillisia, mutta pieleen meni. Poistuimme herkulliset alku- ja pääruuat nautittuamme vatsat täpötäysinä.

20161006-Unelmatrippi-Porec-DSC_0763

20161006-Unelmatrippi-Porec-DSC_0759

Lähes 2000 vuotta vanhalta kaupungilta sopii odottaa historian havinaa, ja sitä myös löytyy – muutenkin kuin vanhan katukivetyksen muodossa. Historiallisessa keskustassa sijaitseva Eufrasiuksen basilika on yksi maailman parhaiten säilyneistä varhaiskristillisistä kirkoista. Kirkko ja sitä ympäröivät rakennukset on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi. Jos keräilisin Unesco-kohteita, taas olisin saanut yhden rastin seinään, vaan kun en keräile. Toki noteeraan ne, jos kohdalle sattuvat.

20161006-Unelmatrippi-Porec-DSC_0799

Modernimpaa otetta löytyy rannasta. Luonnonsatamassa on pitkät rivistöt toinen toistaan hulppeampia veneitä, tietenkin puhtaanvalkoisina hohtavia sellaisia. Niiden omistajat – tai omistajan elkein muuten vain käyttäytyvät – nauttivat pimenevästä etelän illasta veneidensä kansilla, ohi soljuvia ihmisiä katsellen. Kokemus, joka kelpaisi minullekin: varsinainen Slice of Life.

Reitti: Pula – Poreč 50 km
Leirintäalue: Camping Zelena Laguna, http://lagunaporec.com/camping-zelena-laguna-porec
Hinta (2 henkeä, henkilöauto, iso teltta ja sähkö): 27,80 € per yö

Poreč oli kesäreissumme kahdeksas yöpymiskaupunki. Yövyimme neljä yötä. Valtavan kokoinen leirintäalue oli osa jäätävää hotelli- ja loma-aluekompleksia, missä oli hyvät ja huonot puolensa. Alue oli meren rannalla, siellä oli uima-allas ja siistit tilat, ja sieltä pääsi bussilla ja turrejunalla keskustaan. Kaikki mahdolliset palvelut olivat lähellä – mutta paikallinen tunnelma jäi resorttimeiningin takia puuttumaan.

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Istrian pikkukaupungit: Motovun
Istrian pikkukaupungit: viehättävä Rovinj
Oliiviöljyostoksilla Kroatian Istriassa

2 vastausta artikkeliin “Istrian pikkukaupungit: Poreč”

  1. Moikka!

    Tosi kiva kirjoitus! Erityisen paljon tykkäsin kuvista! 😊 Kiitos, Poreciin taitaa tie viedä 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *