Istrian pikkukaupungit: Motovun

Artikkelikuva - Motovunin maisemia

Monelle tulevat varmaankin Kroatiasta mieleen maan kaunis rannikko ja sen kirkkaat vedet sekä rannikolla sijaitsevat nätit kaupungit ja kylät. Istrian niemimaalla kannattaa kuitenkin ehdottomasti kierrellä myös sisämaassa. Siellä yksi ihana kohde on Motovunin pikkukaupunki. 

Omalla autolla on helppoa lähteä seikkailemaan kumpuilevaan sisämaahan, jossa tieltä aukeaa tämän tästä hieno, vihreä maisema kauas horisonttiin. Sitkeitä pyöräilijöitäkin näkyy – ehkä he ovat viinitilakierroksilla? Oliiviöljyä ja viiniä on näillä seuduilla kätevä poiketa maistamaan, jos vain huomaa kääntyä ajoittain hyvin vaatimattomien kylttien kohdalla. Ajaminen on Istriassa kiireetöntä ja tiet ovat enimmäkseen hyvässä kunnossa.

Pikkuinen Motovun on yksi sisämaan suosituista vierailukohteista, mikä ei automaattisesti tarkoita massiivisia turistijoukkoja (vaikka niitäkin voi esiintyä). Korkealla kukkulalla sijaitsevalla pienellä kylällä on sijaintinsa ansiosta valttinaan joka suuntaan avautuva upea maisema.

Kylän muutamilla ravintoloilla onkin aivan lyömättömät terassit. Kesäkuun puolivälissä Motovunissa ei ollut ryysistä nimeksikään, mutta heinäkuussa tilanne olisi ollut elokuvafestivaalin takia toinen: festari tukkii pienen kylän kauttaaltaan.

20161013-Unelmatrippi-Motovun-DSC_0868
Kaivo Motovunissa
20161013-Unelmatrippi-Motovun-DSC_0888
20161013-Unelmatrippi-Motovun-DSC_0844

Ylös Motovunin kylään ei voi ajaa omalla autolla, vaan auto on jätettävä maksulliseen (alle 3 €) parkkiin kylän alapuolelle. Kylään pääsee parkkipaikalta joko omin jaloin tai bussilla (meno-paluu 5,30 €). Kävellen näkee tietysti paremmin maisemia.

Kukkulan huipulla on linnoitus, ja matkalla sinne tulee ohitettua lähes kaikki kylän putiikit ja ravintolat – niitä ei tämän kokoisessa paikassa lopulta ole kovin montaa.

Maisemien ja elokuvafestivaalin lisäksi Motovun tunnetaan tryffeleistä, kuten oikeastaan koko Istria. Tryffeliä on täällä joka ruuassa, ja ainakin tryffelipastaa kannattaa maistaa.

Viinitynnyri ja herkkuja Motovunissa
20161013-Unelmatrippi-Motovun-DSC_0918

Upeaa maisemaa voi herkkupastalounaan aikana Motovunissa ihailla esimerkiksi viehättävän Pod Napun -ravintolan terassilta. Muistan tuon terassin varmaankin ikuisesti, niin raikkaasti laaksosta puhaltava lempeä tuuli siellä viilensi ja niin mieleenpainuvan kaunis maisema sieltä aukesi. Ihanan rauhan rikkoi lopulta kaukaa laaksosta nopeasti lähestynyt kaatosadekeskittymä. Kahvi piti siirtyä nauttimaan sisätiloihin, jotta säilyisimme kuivina.

Mukulakivikatujensa ja ihanan kulahtaneiden rakennustensa vuoksi Motovun on kuin sievä palanen menneisyyttä. Joka nurkalla leijaileva tryffelin tuoksu houkuttelee syömään. Ykkösjuttuja ovat kuitenkin leppoisa tunnelma ja maalaukselliset laaksomaisemat – ne tekevät kylästä äärimmäisen viehättävän. Motovun on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Olimme Motovunissa osana viiden viikon automatkaamme Euroopassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Istrian pikkukaupungit: Motovun”

  1. No jopas, tulin nyt lukemaan myös sun Motovun-jutun, ja kovin olet kuvaillut tutulta kuulostavia tunnelmia 🙂 Ja näköjään ollaan otettu valokuvatkin saman tynnyrin päälle asetelluista pulloista ja purnukoista. Mutta koska Motovun on pieni paikka, niin tuskin siitä kovin erilaisia tarinoita ja kuvia saisikaan irti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *