Interaktiivinen vakoilupläjäys: Spy Museum, Berliini

Artikkelikuva - Spy Museum, Berliini

Berliinissä museokävijä ei kyllästy. Me olemme Hemmon kanssa kahlanneet kaupungin museoita ja näyttelyitä läpi joka reissulla, mutta olemme keskittyneet eniten Saksan historiaan liittyviin juttuihin. Niinpä meillä on edelleen käymättä esimerkiksi Neues Museum, jossa on muun muassa kuuluisa Nefertitin rintakuva. Olisimme ehkä vihdoin menneet sinne joulukuisella Berliinin-reissulla, mutta sitten törmäsin tietoon vakoilumuseosta. Agenttijutut peittosivat tällä erää taiteen 6–0, joten vakoilumuseo valikoitui yhdeksännen Berliinin-reissumme yhdeksi vierailukohteeksi.

DSC_0018-m
SpyMuseum-kollaasi-m

Berliinin Spy Museumissa on panostettu toden teolla interaktiivisuuteen. Siellä saa tietenkin perinteiseen museotyyliin lueskella vakoilun historiasta, tarkastella näyttelyesineitä ja kuunnella äänitteitä, mutta lisäksi siellä voi kosketella esimerkiksi erilaisia vinkeitä näyttöjä, kokeilla koodin murtamista ja hakkerointia, yrittää selviytyä lasersäteistä viritellyn esteradan läpi (vaati muutaman yrityksen, mutta onnistuimme!) ja tutkia interaktiivisesta kartasta Berliinin vakoiluun liittyvää historiaa. Noin esimerkiksi.

DSC_0022-m
DSC_0025-m
Spy Museumin tietotaulu agenttien käyttämästä Kyynel-radiosta

Spy Museum avattiin syyskuussa 2015, joten kyseessä on melko tuore museo. Ehkä osittain tästä johtuen museossa ei ollut meidän lisäksemme kuin muutama kävijä, ja saimmekin kierrellä näyttelytiloja suurimman osan ajasta täysin kahdestaan. Sehän kelpasi – kerrankin tungoksesta ei ollut tietoakaan! Tietysti väkimäärän vähyyteen saattoi vaikuttaa myös se, että Berliinissä taitaa olla talvisaikaan vähemmän turisteja kuin kesällä. Tai sitten kaikki muut turret olivat tohkeissaan kiertelemässä kaupungin hienoja joulumarkkinoita.

Agenttien salkkuja ja esineitä Spy Museumissa
DSC_0032-m

Koska Spy Museum esittelee vakoilun historiaa, siellä käsitellään myös maailmansotia vakoilun näkökulmasta. Tämä sopi meille hyvin, koska maailmansodat kiinnostavat meitä molempia. Vakoiluun liittyy kuitenkin paljon muutakin, joten museota ei kannata kavahtaa, jos sotahistoria ei nappaa – se ei todellakaan ole ainoa aihe, jota siellä sivutaan.

Museon interaktiivisuus on vaikuttavaa, ja sieltä löytyy väsymykseen asti tutkittavaa. Spy Museumin lippujen hinta on oikeastaan ainoa asia, jonka voin laittaa miinuspuolelle vierailussa: 18 euroa (joulukuu 2015) on mielestäni aika paljon museokäynnistä, vaikka museo olisi kuinka hieno. Hinnasta huolimatta museossa kannattaa mielestäni käydä, jos vakoilujutut kiinnostavat.

Lisätietoja museosta ja lippuhinnoista löytyy Spy Museumin sivuilta.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Interaktiivinen vakoilupläjäys: Spy Museum, Berliini”

  1. No ilmankos! Viime tammikuun #bloggaritmansessa-viikonloppuna kävin Vakoilumuseossa Tampereella, ja silloin oli tietoa vain jostain amerikkalaisittain huvipuistomaisemmasta paikasta sillä mantereella. Tampereen yksityisessä museossa pääsee osallistumaan vakoojatestiin, jonka pistemäärästä riippuu, minkä maan toimintaan saa suosituksen!

    1. Tampereen vakoojamuseo on kiinnostava, olen joskus käynyt siellä. En muistanut enää tuota testiä, eli on siitä vissiin jonkin verran jo aikaa kun tuli käytyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *