Huomioita Montevideosta

Artikkelikuva - Graffiti seinässä, Montevideo, Uruguay

Uruguayssa on vain noin 3,3 miljoonaa asukasta, joten suomalaiselle maa tuntuu siinä mielessä kotoisalta: väkeä ei ole ympärillä riesaksi asti. Pääkaupunki Montevideossa on noin 1,7 miljoonaa asukasta. Uruguay on monilla mittareilla tarkasteltuna Latinalaisen Amerikan kehittynein maa, vaikka ajoittain Montevideossa seikkaillessa ei ihan siltä tuntuisikaan.

Kuten viimeksi kerroin, Montevideon lentokentällä sen sijaan tuntuu siltä, kuin olisi kotona pohjolassa – niin kliininen ja moderni kenttä Carrasco on. Montevideo on melko siisti kaupunki näin eurooppalaisin silmin tarkasteltuna. Siellä on paljon vanhoja, komeita rakennuksia muuallakin kuin vanhassakaupungissa. Itse asiassa meistä tuntui bussilla ajellessa, että koko kaupunki on lähes samanlainen joka paikasta.

Valomainoksia tuntui olevan kaupungissa hyvin vähän. Meillä meni muutama päivä ennen kuin kiinnitimme tähän asiaan huomiota. Liikkeitä ja ravintoloita on välillä vaikea erottaa toisistaan, sillä ikkunoiden edessä on metallinen suojaovi liikkeiden ollessa kiinni (mikä on yleistä) ja logot ynnä muut tunnisteet joko puuttuvat kokonaan tai ovat niin himmeitä ja rähjääntyneitä, ettei niitä meinaa huomata.

Sisäänkäynti Montevideon vanhassakaupungissa

Montevideon vanhakaupunki

Liikkeet ja ravintolat ovat Montevideon vanhassakaupungissa omituisesti auki vain päiväsaikaan. Emme saaneet selville, olisiko jossakin päin kaupunkia iltaisin eläväinen alue terassilla istuskelua varten vai puuttuuko sellainen Montevideosta kokonaan. Sää oli meidän vierailumme aikana täysin pilvetön eikä juuri tuullut. Lämpöä riitti päiväsaikaan noin 27 astetta eikä iltaisinkaan ollut kylmä. Täydellinen terassikeli siis, mutta ne terassit vain puuttuivat.

Eräs paikallinen kertoi, että vanhakaupunki on iltaisin jokseenkin vaarallista seutua – ei pahimmasta päästä, mutta kuitenkaan iltaisin ei kannattaisi kuljeskella kaduilla. En väitä, etteikö neuvo voisi olla aiheellinen, mutta ihmettelen silti, jos siellä joku rosvo jaksaa päivystää. Kävimme muutamana iltana kävelemässä vanhankaupungin kaduilla ravintolaa etsiessämme ja totesimme, että missään ei ollut yhtäkään ihmistä. Aika huono bisnespaikka ryöstäjälle, siis.

Väen katoaminen auringonlaskun aikaan selittänee myös sen, miksi myös liikkeet sulkevat ovensa aikaisin. Meidän mielestämme vanhakaupunki oli ihan hyvä paikka majoittua, sillä siellä on iltaisin rauhallista ja päivisin kivat pikkuputiikit tuovat seudulle elämää.

20150311_120418-m

Vanhankaupungin eläväisin alue on Plaza Constituciónin tuntumassa. Kävimme siellä puistossa istuskelemassa ja katselemassa Montevideon menoa. Kävelykadulla oli paljon myyjiä kauppaamassa käsitöitä ja matekuppeja, -termoskannuja ja -laukkuja. Maten juominen tuntuu olevan Uruguayssa lähes pyhä asia, ja erittäin monet kanniskelevat mukanaan termoskannua tuon yrttijuoman valmistamista varten. Matetarvikkeita myydään melkein joka kulmalla. Monet matekupit ovat koristeellisia ja sinänsä hienon näköisiä, joten myös turistit hankkivat niitä matkamuistoiksi.

Montevideon hintataso ja ruoka

Hintataso Montevideossa on lähellä Suomen hintatasoa etenkin ravintoloissa. Jos haluaa syödä itsensä ähkyyn, kannattaa testata paikallista chivito-annosta, joka on yleensä edullinen. Annos tunnetaan myös nimellä sydäri. Hemmo maisteli eräänä iltana chiviton, ja se sisälsi porsaanleikkeen, pekonia, ranskalaisia, kananmunaa, perunasalaattia ja salaattia. Annos oli jäätävän kokoinen, mistä kertoo se, että Hemmokaan ei jaksanut sitä aivan kokonaan tuhota, vaikka se kuulemma maukas olikin.

Lukoilla kyllästetty suihkulähde

Lopuksi vielä täysin satunnainen huomio Montevideosta muotiin liittyen. Syksyllä Japanissa kiinnitin huomiota 90-luvulta tutun hiusdonitsin näyttävään paluuseen. Montevideossa huomioni kiinnittyi niin ikään ysäriltä tuttuihin paksupohjaisiin kenkiin. Noin kymmenen sentin paksuisilla pohjilla varustettuja klopoja tuntui olevan jalassa vähintään joka toisella naisella. Lopuilla olikin sitten jalassaan Crocsit. Hämmentävää.

Onko teistä lukijoista joku käynyt Montevideossa? Mihin asioihin te kiinnititte siellä huomiota?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Huomioita Montevideosta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *