Hossan kansallispuisto on Kainuun helmi, jonka patikointireitit vievät vaihteleviin maisemiin. Kahdeksan kilometrin mittainen rengasreitti Värikallion kaarros vie kulkijan paitsi vihreänä hohtavaan metsään, myös muinaishistorian äärelle. Kierroksen kohokohtana ovat kivikautiset kalliomaalaukset.
Värikallion kaarros on Luontoon.fi:ssä määritelty keskivaikeaksi tai vaikeaksi reitiksi. Juurakkoa, kivikkoa ja nousua sekä laskua on reitillä jonkin verran, mutta enemmän on helppoa, leveää ja tasaista polkua. Reitti tuntuukin varsin helpolta verrattuna edellisenä päivänä patikoimaamme Ölökyn ylitykseen. Kierrämme Värikallion kaarroksen myötäpäivään, vaikka suositeltu kulkusuunta olisi vastapäivään.
Maisemiin ehtii reitillä keskittyä hyvin, sillä kulkeminen on melko kevyttä. Kävelemme reitin kahdessa ja puolessa tunnissa, kun Luontoon.fi:ssä annettu arvio kulkuajasta on kolme tuntia. Tasaisella polulla ei kauan nokka tuhise, ja maisemat eivät ole niin jylhät tai muutenkaan niin erikoiset, että joka mutkassa tekisi mieli pysähtyä ottamaan valokuvia. Emme me silti mitään kiirettä pidä vaan tallustelemme kivassa metsämaisemassa rauhalliseen tahtiin.
Ennen kalliomaalauksille laskeutumista reitti kulkee harjulla, ja janon yllättäessä edessä on sopivasti puinen penkkiryhmä. Pysähdymme juomaan ja odottelemaan, että edellämme kulkeva pieni seurue ehtisi kadota näköpiiristä. Vaikka pysähdyspaikka on melko korkealla, valitettavasti näköalat eivät ole häävit edessä olevien puiden takia.
Tikku-ukkoja kalliossa
Hossan kalliomaalaukset sijaitsevat muinaisen vesireitin varrella – tarkemmin sanottuna Somerjärvellä. Patikointireitillä on järvelle laskeutumista varten pitkät puiset rappuset.
Maalaukset ovat veden puolella, mutta niiden luo pääsee kätevästi teräksistä ponttoonilaituria pitkin. Se on todella tukeva eikä heilu kävelijöiden alla juuri lainkaan. Laiturin alla vesi on mustaa. Edellämme kulkenut seurue lähtee onneksi pois maalauksilta juuri kun saavumme paikalle, joten saamme koko laiturin itsellemme.
Maalaukset näyttävät ensi alkuun lähinnä punertavalta sotkulta tai ihan vain punertavalta kalliolta. Kun katselemme kallioseinämää hetken, alan erottaa tikku-ukon näköisiä kolmiopäisiä hahmoja ja jonkinlaiset sarvet. Se on enemmän kuin mitä olen saanut irti monista modernin taiteen teoksista, ja lisäksi tämä paikka on historiallinen, joten olen ihan tyytyväinen. Ei kuitenkaan kannata odottaa mitään taidespektaakkelia.
Värikallion maalaukset, kuten muutkin Suomen kalliomaalaukset, on todennäköisesti tehty noin 3300–7000 vuotta sitten. Ne löydettiin virallisesti 1970-luvun puolivälissä. Kivikautiset hahmot on maalattu kallioon jäältä tai veneestä käsin väriaineella, johon on sotkettu puna- ja keltamultaa sekä verta, rasvaa tai munankeltuaista. Hämmästyttävää, miten ne ovat voineet säilyä säiden armoilla näihin päiviin asti!
Kalliomaalausten lähettyvillä on nuotiopaikka, jolle on kerääntynyt porukkaa. Me jatkamme suoraan matkaa ja paarustamme reitin kerralla loppuun asti. Kahdeksan kilometriä tuntuu hujahtaneen nopeasti.
Värikallion kaarros ei ole maisemallisesti niin komea kuin Ölökyn ylitys, mutta kuitenkin kävelemisen arvoinen. Harvemmin sitä nimittäin pääsee katselemaan tuhansia vuosia vanhoja kalliomaalauksia muutaman metrin päästä.
Oletko koskaan nähnyt muinaisia kalliomaalauksia?
Lue myös:
- Hurmaava Hossan kansallispuisto: Ölökyn ylitys
- Autolla Norjassa: Varangerinvuonon maisematie
- Patikointia Teijon kansallispuistossa: Sahajärven kierros
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Minäkin olin alkuun pettynyt Värikallion kierroksen maisemiin, mutta loppua kohden maisemat olivat kyllä mielestäni oikein hienot ja pidin reitistä. Reitti on kyllä helpompi kuin tuo keskivaikea/vaikea, vaikka loppupuolella jonkin verran korkeuseroja on.
Kiva reitti tämä tosiaan on minunkin mielestäni, vaikka Ölökyn ylitys on silti mielestäni maisemallisesti huomattavasti hienompi. Kalliomaalaukset tekevät oman säväyksensä Värikallion kaarrokseen!
Järjestääkö kukaan leppoisia eläkeläisille sopivia retkiä tällaisiin maisemiin??!
Retkiä voi varmasti tiedustella Hossan kansallispuiston kautta. Heidän verkkosivuillaan on yhteystiedot: https://hossa.fi/kansallispuisto/