Historiaa Tallinnassa: KGB:n vankisellit

Artikkelikuva: kylttejä seinällä KGB:n vankiselleissä

Tallinnan vanhassakaupungissa Pagarikatu 1:ssä sijaitsevalla talolla on synkkä menneisyys. Talossa sijaitsi lähes 50 vuotta KGB:n päämaja, ja talon kellarissa KGB:n vankiselleissä virui runsain mitoin väkeä milloin mistäkin (teko)syystä kuulusteltavana ja kidutettavana. Monet tuomittiin kuolemaan tai vankilaan. KGB:n vankisellit ovat nykyään osa miehitysmuseota (Vabamu) ja niihin pääsee vierailemaan ja tutustumaan KGB:n talon tarinaan.

KGB:n vankisellien museo on melko pieni: vierailijat pääsevät tutustumaan kellarin kahteen käytävään, kuuteen selliin ja yhteen eristysselliin. Pienuudella on myös etunsa – täällä vierailuun ei tarvitse varata puolta päivää vaan vähempikin aika riittää hyvin.

Kellarin selleissä oli neuvostomiehityksen aikana pidätettynä virolaispoliitikkoja, virkamiehiä, yliopistoväkeä, vapaussodan veteraaneja ja aivan tavallisia ihmisiä. Viron pahamaineisimpina tunnettujen sellien lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan siellä viruneiden piinattujen ihmisten tarinoihin. Näyttelyssä valotetaan Viron historiaa kommunistisen terrorin kaudelta, ja tuo historia ei ole mitään suloista kuultavaa ja nähtävää.

KGB:n vankisellien kyltti
KGB:n vankisellien sisäänkäynti
Kylttejä KGB:n vankiselleissä

Vaikka museo on pieni ja sen puolesta helppo vierailtava, sisällöllisesti se ei tietenkään ole mikään kevyt kohde. Eikä pidäkään olla. Jos historiaa ei dokumentoida ja tunneta, sen toistaminen kenties kahta kauheampana on vielä helpompaa kuin jos historian karmeudet tuodaan päivänvaloon. KGB:n vankisellien kaltaiset museot ovat siksi erittäin tärkeitä paikkoja.

Talolla, jossa museo sijaitsee, on kyllä muutakin kiinnostavaa historiaa kuin tuo kaikkein synkin vaihe. Talossa toimi Viron vuoden 1918 itsenäistymisen jälkeen maan hallitus, ja talosta johdettiin vuosina 1918–1920 myös Viron vapaussotaa. Vuoteen 1940 asti siellä piti majaa Viron sotaministeriö. Vuonna 1991 Viro itsenäistyi uudelleen, ja samassa talossa toimi Viron tasavallan poliisi.

Kuulustelupöytä KGB:n vankiselleissä
Vankien kuvia KGB:n vankiselleissä
KGB-sellien ovia ja digitaalisia tauluja
KGB-selleissä kysytään, mikä vapaus on sinulle tärkein

Ulkoa KGB:n vankisellien talo on kaunis, kuten niin monet rakennukset Tallinnan vanhassakaupungissa. Rakennus on vuodelta 1912 ja se rakennettiin alun perin asuintaloksi – jollaisena se myös tänä päivänä toimii museon tiloja lukuun ottamatta.

KGB:n sellien pääsymaksu on edullinen (5 euroa, maaliskuu 2022). Miehitysmuseolla on myös yhteislippu (14 euroa), jolla pääsee sekä selleihin että noin kilometrin päässä sijaitsevaan laajempaan Vabamuseoon. Jos historia kiinnostaa, suosittelen lämpimästi vierailua molemmissa! Tarkista aukioloajat, lippuhinnat ja muut vierailuun liittyvät ajankohtaiset asiat Vabamuseon verkkosivuilta.

Oletko käynyt miehitysmuseossa tai KGB:n vankiselleissä?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Historiaa Tallinnassa: KGB:n vankisellit”

  1. Vaikka museon aihe on raskas ja itselläni tämänkaltaiset vierailut vaikuttavat mielessäni pitkään, kävisin ehdottomasti Tallinnassa KGB:n vankisellien museossa. Sinun tavoin ajattelen, että nämä julmat tapahtumat on tärkeä nostaa esille. Olitko museossa opastetulla kierroksella vai oliko siellä kenties audio-opastus?

    1. Joo, tällaiset paikat jäävät tosiaan pyörimään mieleen. Vankiselleissä ei ollut opastusta vaan ihan omin päin tutustuin. Tilat ovat aika pienet, joten niihin on helppo tutustua itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *