Hiljaa lumoava Alhambra

Artikkelikuva - Alhambra, Granada, Espanja

Alhambra ei ole nähtävyys, joka vie jalat alta heti kättelyssä. Palatsialueelle sisään kävellessä rakennukset ja koko alue ovat itse asiassa kovin vaatimattoman näköisiä. Rakennukset ovat ensi näkemältä kulmikkaita laatikoita, eivätkä istutuksetkaan talvisaikaan tee välitöntä vaikutusta, vaikka ollaan Andalusiassa. Tässäkö on Espanjan suosituin matkailunähtävyys, jonka haluaa vuosittain nähdä pari miljoonaa ihmistä?

20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0590

Ehkä tässä hieman vaatimattomassa ensivaikutelmassa on yksi Alhambran salaisuuksista. Granadassa sijaitseva Alhambra on Nasridien dynastian kuninkaiden palatsi, joka on peräisin mauriajoilta. Paikka tekee vaikutuksen vähitellen – ja lopullinen vaikutelma on kaikkea muuta kuin vaatimaton.

20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0525
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0528
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0530

Nasrid-dynastia oli Espanjan viimeinen muslimidynastia, ja se oli vallassa Granadassa 1200-luvun alkupuolelta 1400-luvun loppupuolelle. Kristityt valtasivat Granadan takaisin 1400-luvun lopulla. Alhambra on maailman ainoa säilynyt keskiaikainen muslimipalatsi, ja se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Alhambra: Nasridien palatsi

Suurimman yllätyksen Alhambran alueella tarjoaa Nasridien palatsi, jonka sisälle pääsee muusta Alhambrasta poiketen vain lipussa määriteltynä hetkenä. Vaikka tämä tarkoittaa pientä jonottamista, Nasridien palatsia ei missään tapauksessa kannata sivuuttaa. Heti ovien sisäpuolella aukeaa aivan toisenlainen maailma.

20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0536
Nasridien palatsin sisäpihan pylväitä Alhambrassa
Alhambran pylväitä ja kattokoristeita
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0542
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0551
Koristeellinen ikkuna-aukko Alhambrassa

Kaariovet, katot ja seinät on kaikki kaiverrettu täyteen monimutkaisia ja kauniita koristeita. Maurityylissä ei ole säästelty käsityötä eikä pihistelty koreudessa. Koristeiden pikkutarkkuus hämmästyttää huone, aula ja sisäpiha kerrallaan. Avoimista ikkuna-aukoista aukeaa näkymiä ympäröiviin rinteisiin. Niillä seisovat sypressien rivistöt luovat tuttua Espanjan tunnelmaa, vaikka palatsin ulkoasu viekin ajatukset enemmän Pohjois-Afrikkaan ja itään.

Alhambran maisemat ja istutukset

Alhambran vanhin osa on Alcazaban linnoitus. Sen torneista on parhaat näkymät kauas ympäristöön. Reunalla kulkevasta puutarhasta puolestaan on hienoimmat näkymät Granadan kaupunkiin.

Kukkulalla seisovan Alhambran taustalla näkyvät lumihuippuiset vuoret kuuluvat Sierra Nevadan vuoristoon. Alhambran alapuolelle jää Granadan kaupunki ympäristöineen, ja joka puolella horisontissa näkyy kumpuilevaa maastoa. Aurinkoisella talvisäällä ilmassa väreilee pientä usvaa, ja maisema maalautuu näkökenttään sinertävänä. Kerrassaan kaunista!

20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0569
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0561
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0567
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0573
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0575

Palatsialueella on monenlaisia istutuksia siellä täällä, mutta Generalifessa niitä on eniten. Generalife oli palatsin kuninkaiden rauhoittumispaikka. Istutuksista näkee talvellakin, että ne on huolella mietitty, vaikka ne eivät talvikuukausina olekaan täydessä väriloistossaan. Vihreää kuitenkin riittää talvellakin. Vesiaiheiden solina säestää taustalla, kun vierailijat kävelevät kasvustojen väliin rakennetuilla käytävillä.

Suihkulähde Alhambran Generalifessa
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0597

Alhambra hämmästytti yksityiskohtien määrällä ja monipuolisuudella. Matkailijoiden määrästä huolimatta paikalla on mahdollista tavoittaa rauhoittava tunnelma ja kokea olevansa merkittävässä historiallisessa kohteessa. Alhambrassa on jotakin lumoavaa.

Käytännön asioita Alhambrassa vierailemisesta

Alhambra on erittäin suosittu kohde, joten kannattaa harkita lippujen ostoa etukäteen. Jos mahdollista, kannattaa varata myös ainakin yksi päivä itse Granadan kaupungille, sillä sekin on tutustumisen arvoinen. Alhambran lippuja on erilaisia, ja tarjolla on myös opastettuja kierroksia – eri vaihtoehdot löytyvät Alhambran verkkosivuilta. Jos saavut paikalle autolla, Alhambran edustalla on iso parkkipaikka, jonne auton saa jätettyä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Hiljaa lumoava Alhambra”

 1. Voi, että mua itkettää vieläkin, etten reilu vuosi sitten päässyt tuonne Alhambraan. En nimittäin ottanut todesta ennakkotietoja, että lippu kannattaa varata etukäteen. Vilkkaana syysviikonloppuna en onnistunut lippua saamaan, vaikka ennen aamukahdeksaa olin niitä jonottamassa. Ihania kuvia sulla, kyllä näyttää paikat kauniilta. Totta on, että ulkopuolelta noi rakennukset ovat hyvin tylsän ja vaatimattoman näköisiä. Täytyy ehdottomasti ottaa tuo reissu uusiksi.

  1. Voi että, harmi! Onneksi me tajusimme varata etukäteen, vaikka usein ollaan just niitä tyyppejä, jotka eivät viitsi suunnitella kaikkea kovin tarkkaan, ja joskus se kostautuu. Alhambran kohdalla suunnitelmallisuus kannattaa. Toivottavasti pääset korjaamaan tuon tapahtuneen seuraavalla kerralla!

 2. Kiitos, kun kävit vinkkaamassa Granadasta matkasuunnitelmapostaukseeni. Ajoitus oli ihan täydellinen, sillä luin kommenttisi odotellessamme matkalaukkuja Malagan lentokentällä. Lukaisin Granadan postauksesi läpi ja kiinnostuin välittömästi. Jätimme pari muuta kohdetta toiseen kertaan ja vaihdoimme ne yhden yön piipahdukseen Granadassa. Tykkäsimme kovasti. Koko kaupunki vaikutti todella kivalta ja Alhambra tietenkin oli mahtava. Minä kyllä vaikutuin paikasta välittömästi. 🙂 Mitään ryysistä ei joulukuussa enää ollut, mutta varasimmepa liput kuitenkin netistä edellisenä iltana.

  1. Mahtavaa! Tämä oli ihan paras kommentti aikoihin – todella mukavaa kuulla, että postaukseni oli hyödyksi ja sai teidät peräti muuttamaan matkasuunnitelmaa!

   Granada jäi mulle mieleen niin kiehtovana paikkana, että olen muistellut tuota viime vuoden matkaa nyt tänä talvena suorastaan kaiholla. Taatusti matkustan sinne vielä uudelleen ja viivyn ainakin pari yötä, ehkä enemmänkin. Kaunis paikka! Jään odottelemaan, millaisia postauksia teet teidän reissulta. 🙂

 3. Moi Jenni, kävin Alhambran opastetulla kierroksella tänään 13.11.2018. Kyllä oli vaikuttava paikka. Kuvia en ottanut, koska katselen niitä täällä sun blogissa mieluummin kuin omia tärähtäneitä kännykkäotoksia 🙂

  1. Moi Tiina ja kiitos kommentista ja kuvakehuista! 🙂 Ihanaa, että Alhambra viehätti – mun mielestä se on uskomattoman komea paikka! Tykkäsin myös Granadan kaupungista tosi paljon ja haluaisin käydä siellä uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *